Váš názor o podnájme

chcela by som vediet aky nazor mate na podnajom... ci su to len tak zbytocne vyhodene peniaze niekomu do vrecka alebo na zaciatok osamostatnenia je to dobry napad... pretoze na to aby mne a mojmu priatelovi schvalili hypoteku podmienky nesplname.... tak neviem ci je lepsie byvat v podnajme a platit zanho alebo zit u rodicov a mat dve volne izby pre seba.... lebze u rodicov je nevyhoda ta ze navstevy nemozu prist kedy chcu pretoze sa treba rodicom prisposobovat... a aj ked chcete varit musite byt tolerantny voci rodicom aby mali aj oni priestor na varenie ked chcu zrovna nieco ine papat ako my.... v podnajme sice platis viac ako u rodicov ale mas sukromie a mozes si robit co chces..... chcela by som proste vediet nazor druhych ;)
Odpovedať
myslim, ze u kazdeho je situacia a ina a tak nejaka jednoznacna odpoved neexistuje. Zalezi, ako vychadzate s rodicmi, ci su aj oni ochotni robit kompromisy a pod., zalezi aj , aku mate financnu situaciu. Ja by som urcite pre zaciatok skusila "vydrzat" s rodicmi - ak oni su ustretovi a nemaju nic proti tomu. Do podnajmu sa da odist aj o pol roka, ked zistite, ze to proste takto neklape. Ak uz ale na zaciatku mate s rodicmi problem, tak by som neriskovala nejake hadky, ci dokonca rozvratenie vztahu a rdsej hladala podnajom. Kazdopadne - podnajom su vzdy vyhodene peniaze, ale niekedy je pokoj vo vztahu urcite cennejsi, ako tie usetrene peniaze.
Odpovedať
Vzťahom zvyčajne prospieva odlúčenie, hlavne tým rodičovsko detským. Keď človek odíde z domova, rodičom je hneď vzácnejší a tešia sa z každej návštevy, keď nie, tak hoci sa máte radi, veľa ľudí v domácnosti vedie k ponorkovej nemoci. Ak bývať v rodičovskom dome, tak jedine tak, že si v ňom vytvoriť samostatný byt, tj vlastnú kúpeľňu a kuchyňu, ideálne vlastný vchod. A aj to len v prípade, že ste všetci štyria supertolerantní a výborne si rozumiete. Inak nájom. Ale v prípade, že si so svojim priateľom plánujete spoločnú budúcnosť a máte predstavu, kde by tá budúcnosť mala byť, hľadal by som cesty ako tú hypotéku získať a postaviť si či kúpiť niečo vlastné. Škoda platiť nájom, keď tými peniazmi môžeš splácať vlastné bývanie. Ale ak spolu chodíte mesiac, alebo nevieš, či náhodou nebudeš o pol roka pracovať v inom meste, nájom vidím ako ideálne riešenie
Odpovedať
Profilova fotka
ja som za podnájom vyskúšate uvidíte je lepšie sa šantiť aj pohádať vo dvojici ako riešiť to s niekym ďalším. Ja som za to že s rodičmi menej o to sa mať radšej ako byť stále možno sa pohádať raz za pol roka ale potom to zbytočne mrzí. skúsila som oboje už sme vo vlastnom :-)
Odpovedať
@zuzkaaerik v podstate si si odpovedala. Podla mojho nazoru nie je nic lepsie, ako vyskusat si spolocne byvanie s priatelom. Spoznate sa a v pripade svadby nebudes zrazu prekvapena, ze ti vadia vyzute ponozky hodene pri gauci, lebo: 1. bud si ho naucila to, co ho nenaucila mama 2. ti to nevadi :-)
Odpovedať
Otázna je cena za bývanie u rodičov. Pokiaľ je situácia taká, že "čiastočne" prispievate na chod spoločnej domácnosti a viete ušetriť tak stojí za to vydržať. Lebo ak neušetríte teraz tak potom ak budete bývať sami a časom aj deti tak už neušetríte nič. Ja som takto býval 5 rokov. Ale aj tak som nič moc neušetril, keď sme sami je to omnoho lepsie. Pokial je dom velky tak sa da. Moznos skusit este Statny fond rozvoja byvania. Podnajom netreba brat ako vyhodene peniaze. Mozte kedykolvek hladat nieco ine, lepsie, lacnejsie, hypoteka bude neskutocna tarcha, a az by ste museli predat lebo by ste nevladali splacat tak za sucasnej situacie by ste pravdepodobne predali pod cenu + uroky za prve roky su neskutocne. Ja som za 4 roky splatil z hypo iba cca 1800 Eur a cez 6000 Eur boli uroky, takze v prvom rade zruste vo svojom mysleni ze ak Vam aj daju hypo ze budete byvat vo svojom. Ja keby som sa mohol vratit v case tak by som byval mozno aj 10 rokov s rodicmi ale usetrene peniaze za uroky by som vyuzil inak. Uroky su vyhodene peniaze nie najom ! ! ! A cim dalej tym viac zacinam inak rozmyslat...kazdy volny cas venovat rodine, detom, ludom s ktorymi rad travim cas, posun a zveladovanie schopnosti pre porfesionalnu karieru...to su priority, dom si na druhy svet nevezmete, nenahradi Vam zdravie a cas ktory mozte venovat rodine, pri mladej rodine ani je takmer cas si tento vysneny ciel si dostatocne uzit. A kazde byvanie aj ked je akekolvek fantasticke po roku Vam zovsednie a co je dolezitejsie bez tych najblizsich to by bola iba pekne draha hotelova izba. ;-)
Odpovedať
Dobrý den. Já jsem pro jeden z extrémů, protože zlatá střední cesta nikam nevede. 1. Konzervativní přístup . Rodiče vychovají své děti tak dobře, že po ukončení školy nastoupí do zaměstnání, nechají si postavit něco menšího na klíč na samotě u lesa ( stačí tak do 20 místností a max. 5 koupelen ), ve vzdálenosti 3 km do centra krajského města. Desetinu svých standartních příjmů ve výši 1.000 Euro ( to je ta 1/10 ) prvidelně vozí jednou za měsíc rodičům a během té návštěvy jim všechno podstatné a důležité pomohou udělat. 2. Konzervativní přístup z jiné strany. Rodiče vychovají své děti tak dobře, že ty vlastně ani nechtějí jinou rodinu, porotože takový ideální model, který mají doma, prostě nikdo a nikde nevybuduje. 3. Liberální přístup, nezvedené děti vydědíme, vyhodíme a zavrhneme. Potom se odstěhujeme na neznámé místo, aby nás už nikdy neobtěžovali. A těch přístupů je celá řada a nakonec je to kompilace všeho možného. Když jsou prachy, tak je to všechno jednodušší a rychlejší a vznik třecích ploch je minimální. A já jsem to samozřejmě udělal úplně jinak, ale jedna podstatná věc je jasná - do života jim nekecám, i když si nějaké uštěpačné poznámky na kohokoliv neodpustím. Ale co. Já jsem už stařešina rodu, tak co mě každý může udělat? Že. Je sice pravda, že hmotnou nouzí netrpím, ale za 20 roků podnikání jsem byl 8 x lyžovat na Donovalech, 3 x ve Vysokých Tatrách a jednou na kopci za našim. Takže co s těma prachama? Podělil jsem oba syny a aby nemuseli takové zásadní prkotiny jestli u nás , nebo v podnájmu, řešit. Vyřešil jsem to za ně. Ale k vůli mě. Tak přijedou, pokecáme, pochválíme vnoučata a máme se pořád rádi. Jo, a když se takto elegantně chcete zbavit dětí, tak se musí spravedlivě rozdělit úlohy. Vy to všechno zaplatíte a nevěsta to uvaří, uklidí a nebude odmlouvat. Pak jim zaplatíte barák, oni vypadnou a najednou Vás bude mít i ona ráda. S pozdravem Laďa
Odpovedať
postreh z mojej strany - to co by som dal u nas za podnajom, zaplatim aj s hypotekou a energiami za svoje. na zaciatku som len pocital teraz vidim ze mi vypocty vysli. tu sa proste podnajom neoplati. ano - musel som mat na zaciatok aspon dake peniaze, musim sa tu o to vsetko starat a nemozem si len tak zo dna na den zdrhnut niekam inam. mat vlastne=viac starosti. ale je to "moje" - mozem byt pripadne prenajat, predat ..... prenajom su vyhodene peniaze . aspon pre mna.
Odpovedať
@zuzkaaerik z tvojho popisu situacie v prvom prispevku mi vyplyva, ze este obaja byvate u rodicov a sami dvaja ste este spolu nebyvali. v takomto pripade by som na istu dobu skusila podnajom. ano, je to pravda, ze budu vam utekat peniazky. ale ma to svoje vyhody. vy dvaja, ako partneri, si vyskusate byvat spolu, zistite ze ci dokazete spolu existovat. jedna vec je stretavat sa cez den a druha vec je ked spolu fungujete v jednej domacnosti - sami, vo vasej vlastnej. lebo ked sa byva u rodicov, tak urcite sa k sebe budete spravat inak. skuste to nejaky rocik - dva a ked to bude fungovat, tak potom sa vezmite a nasledne si zoberte hypoteku a zacnite budovat vlastne byvanie. v pripade, ak by ste zostali u rodicov, tak aj v pripade ked su rodicia skveli, myslim, ze po dlhsom case (niekolkych mesiacoch) si mozete zacat liezt na nervy (spoluzitie je o detailoch, o zvykoch... aj ked mate dobre vztahy, je velmi pravdepodobne, ze casom mozu vzniknut trenice). ja mam napriklad tu najfantastickejsiu svokru na svete. par mesiacov, pocas prerabky nasho bytu, sme u svokry v domceku byvali. bolo to super, ziadne hadky ani problem sme nemali. som rada, ze sme mali tu moznost a ze som aj po tejto stranke svokru spoznala a viem, ze je fajna. ale dlhodobo a na trvalo by som takto byvat nechcela. vlastne byvanie poskytuje vacsiu slobodu, aj nam, a aj im (svokrovcom).
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzkaaerik my sme spolu začali bývať po polroku vzťahu, sami bez rodičov, v podnájme, po roku sme sa vzali, potom sa nám o necelý rok narodila dcéra, nemala ani rok a sťahovali sme sa do druhého podnájmu a ak všetko dobre pôjde, koncom leta ideme do vlastného bytu :-) podľa mňa všetkému treba dať čas... :-) neviem teda, ako dlho ste spolu a tak, ale podnájom je fajn, vyskúšať, ako vám to spolu pôjde v bežných situáciách držím prsty k dobrému rozhodnutiu ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
My sa akurát sťahujeme od rodičov do podnájmu. Bývanie s rodičmi bolo fajn, nakoľko si dobre rozumieme, ale chceme mať voľnosť a súkromie. Bývame v malom meste, kde nájmy nie sú vysoké (2i byt - 250 eur) a nám osobne sa podnájom oplatí lepšie, než hypotéka...Netúžime po vlastnom bývaní, pretože sme obaja "bohémi" - radi si život užívame (kávičky, divadlo, koncerty, kino...) a ešte radšej cestujeme, takže ušetrené peniaze radšej investujeme takto, keďže žijeme len raz :-)
Odpovedať
Ahojte.... tak byvali sme v podnajme 4 mesiace je to super ale sme si povedali ze ideme naspat domov.... takze sme spolu stale bud u nasich alebo u jeho maminy.... ale stale spolu..... na koho mame naladu tam ideme.... chceme si usetrit peniazky lebo ked sme boli v tom podnajme sme zili od vyplaty k vyplate..... stalo sa ze sme mali iba maslo v chladnicke a to som si povedala ze toto NIE..... neni som zvyknuta nemat peniaze..... mozno ze je chyba ze sme dvaja a boli sme v trojizbaku..... ale tak nieco si nasetrime a potom uvidime... sme si povedali ze pokial neni babatko tak to ma cas :)
Odpovedať
Profilova fotka
Môj názor na podnájom je asi taký, že všetko záleží od majiteľa bytu. Náš milý prenajímateľ je taký milý, že chceme ísť odtiaľto preč najrýchlejšie ako sa len bude dať. Nejde len o to, koľko pýta za mesiac, ale aj o jeho prístup. :-S
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mon777 Já zase říkám, že najít dneska dobrého nájemníka, který se bude v bytě chovat slušně, nezdevastuje ho a bude řádně platit to, k čemu se ve smlouvě zavázal, je umění. Cena je vždy otázka nabídky a poptávky. Obě strany uzavírají smlouvu dobrovolně a měly by ji plnit.
Odpovedať
Profilova fotka
@aneri53 no tak my sme práve jedny z tých slučných a zodpovedných. Len milý majiteľ bytu si myslí, že pre nás nie je problém dať 800€ naraz. Proste minulý mesiac sa nám nedalo, tak sme mu tento mesiac dali aj za minulý dokopy 620€ a dnes volal, že budúci mesiac ide na dovolenku, tak mu máme dať polovicu za ten budúci mesiac už teraz. Akože kde sme??? ]-( ]-( Už tých 310 za 42m štvorcových (krichlových) je podľa mňa veľa.
Odpovedať
@mon777 Měla by být dobrá smlouva - tím jsou chráněny obě strany. Pokud máte ve smlouvě, že např. budete platit do každého 10. v měsíci, zaplaťte přesně podle smlouvy. To, že jede na dovolenou, Vás nemusí vůbec zajímat. To, jestli je 310 moc nebo málo, nevím. Ale pokud jste s cenou souhlasili, nezbývá, než ji platit, nebo dát výpověď a najít si něco levnějšího. :-D
Odpovedať
podnajmujem uz dlhe roky, coskoro uz nebudem, ale fakt je zmluva velmi dolezita. a pokojne si pytajte aj kontakty na predchadzajucich podnajomnikov, popytajte sa na to, ako sa napr. riesili pokazene veci, ak ich riesil majitel, kolko mu to trvalo, kto potom znasa naklady atd. proste vsetky mozne veci si vyjasnit a potom aj overit. inak byvat za cas v podnajme ma svoju vyhodu, naucite sa hospodarit s peniazmi, nespoliehat sa na rodicov, mozete spoznat vlastne naklady. Otazka je, kolko by ste usetrili keby ste rok nebyvali v podnajme ale u rodicov? je to fakt taka velka ciastka, aby to nebolo mozne vyskusat?
Odpovedať
Profilova fotka
@aneri53 no my sme boli tak viac menen dotlačení do toho, aby sme súhlasili, lebo to bol jediný podnájom v meste, čo sme našli a byt sme súrne potrebovali. Najprv to ale malo byť len 300 a tesne pred podpisovaním zmluvy si to milý ujko rozmyslel. A čo sa týka tých peňazí, tak ja som povedala, že mu nedám ani fuka. Je to jeho problém, že ide preč :-D
Odpovedať
No my sme na začiatku bývali u mojej maminy 2 roky a dalo sa to no ked sa nám narodila staršia dcérka to sa nedalo a tak sme šli do podnájmu natrafili sme na súper podnájom lenže po 2rokoch nám povedal že byť predáva čo bola veľká škoda kupcu už mal no takže do 3mesiacov sme sa sťahovali do podnájmu u manželovej bábky byť a to je katastrofa platíme ako cudzí no ked sa niečo pokazí veď je to v rodine žiadnu zmluvu nemáme nič!dokonca na začiatku povedala babka upravte si ho ako chcete a nemusíte potom za pár mesiacov platiť tak sme spravili podlahy a míľa babka ked sa dozvedela že nebude 3xrat vyplatený nájom povedala že ona s tým nesúhlasí!no na porazenie ale teraz vybavujeme kúpu domčeka a nech sa aj na hlavu postavy podlahu beriem zo sebou!
Odpovedať
podla toho kde bývas a v akej cene su najmy ? ja som zo stredneho slovenska, byty su cca okolo 20.000-50.000 na predaj za byt 2-3 izb. No ak ide o podnajom - zalezi na najme treba si vyratat ci sa oplati, podla mna sa nikdy neoplati, najom+ energie+ do vrecka. Moja sestra je teraz tiez v podnajme v 3 iz.byte (len zatial lebo stavaju dom a dokoncuju ho) a plati zo vsetkým len najom nikomu nic do vrecka, treba hladat a najst vyhodný....malo kde najdes kedze ona je u ludi kt, ten byt ani nepotrebuju a ani nevedia ze ho vobec maju, ak je neaký nedoplatok tak to zaplatia oni a asi im je aj jedno ci by im volala za vyuctovanie alebo nie, no sme slusný a normalny ludia takze sa to stale vysporiadava aj ine veci. okolo bytu ak je treba to je jasne :-) ..no urcite ja osobne by som skor uvazovala ak by som nanho nemala pozicku a radsej by som platila svoje ako cudziemu...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzkaaerik Záleží od toho, akou sumou sa podieľate na chode domácnosti u rodičov - my sme aj platili, aj robili ešte nákupy a keď sme prišli domov z práce, tak nebolo čo jesť, dokonca nebolo ani z čoho si to jedenie urobiť, často sme teda skončili v reštaurácii. Takže v mojej situácii bol nájom cesta do raja, pretože máme pokoj, sme sami a dokonca sme za tri roky v nájme dosť ušetrili a kúpili pozemok a dúúúfam za mesiac ideme stavať - čo by sa nám pri bývaní u rodičov nikdy nepodarilo. Ak však nič neplatíte a ani nešetríte, a teraz by ste mali začať platiť nájom, treba si to dobre rozmyslieť. A prečo nespĺňate v banke podmienky na úver???
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?