Problémy v podnájme po vypovedaní zmluvy

Ahojte, po 5 rokoch v podnájme, sme si konečne kúpili vlastný byt. Výpoveď z podnájmu sme dali presne podľa zmluvy, mali sme mesačnú výpovednú lehotu. Na začiatku sme dali aj jednomesačnú kauciu. Počas celého obdobia 5 rokov sme nemali žiadne problémy s majiteľkou bytu, každý nedoplatok, čo bol, sme uhradili (o preplatkoch neviem, nakoľko vtedy sa neozvala :-/ Keď sme jej doručili výpoveď, napísala nám tak hnusný a agresívny mail, že sme s manželom nechápali. Najprv nám tvrdila, že výpovedná doba bola 3 mesiace, našťastie sme mali zmluvu, a tak jej to manžel naskenoval a poslal. Potom bola osobne pozrieť byt, povedala, že máme vyčistiť sporák (čo som povedala, že keď budeme odchádzať, tak všetko komplet vyčistíme, aby to bolo čo najlepšie..... Ide o jednoizbák a na spanie tam bol iba rozťahovací gauč, ktorý mal vtedy nejaké 4 roky (predtým v byte býval jej syn s priateľkou) čo najskôr sme si kúpili vlastné postele, aby sme nemuseli spať na rozťahovacom gauči. Dnes napísala majiteľka opäť mail, že ten gauč je úplne ošúchaný, v strašnom stave, a že ona ho asi vyhodí.... Ja nemám slov, nakoľko chce od nás, aby sme jej dali zaň polovicu nájmu, ako kauciu, tiaž za sporák, ktorý podľa nej vyzerá ako po 15 rokoch..... Pýtala som sa kolegov, aj na internete som sondovala, a mne z toho vychádza, že ide o bežné opotrebenie gauča, keďže bol určený aj na spanie, lebo postele tam ona NEDALA, neviem o čo jej vlastne ide.... Radia mi, aby sme je to neplatili, keď ide o bežné využívanie, jej syn s priateľkou na tom gauči spali denne, keď tam bývali... A pritom bola na byte pozrieť, a nič nevravela. len do mailu ma takéto reči... Poraďte, čo robiť. Po celý čas nič, a takto teraz vystrája ďakujem za každú radu
Odpovedať
Nic jej nedajte.Proste odtial odidte a basta.Max si to tam pofotte ako to vyzera,keby chcela s niecim vymyslat.V zmluve asi nemate nic o prislusenstve...
Odpovedať
@uctovacik123 6 rokov som prenajimala garsonku a bezne opotrebenie nabytku som neriesila. vsak aj u nas doma sa veci po rokoch pouzivania usuchaju. prva najomnicka odisla po 4 rokoch. znicene nebolo nic. steny - hlavne za otacacim kresielkom - boli spinave, tak sme premalovali. sporak a pracka boli teda dost spinave, ale cistila som to ja a z kaucie som nic nestrhavala. ja na tvojom mieste by som nic neplatila.
Odpovedať
@mcdog no ešte sa poradíme s kamarátmi, a uvidíme, aký názor preváži. Pofotené je všetko, fotili sme aj my, a aj ona. ten byt je v pôvodnom stave, spotrebiče staré, kúpeľna pôvodná - che to prenajať a potrebuje peniaze na opravu (tak asi zháňa, kde sa dá...) ďakujem za odpoveď :-)
Odpovedať
@adulik23 minulý rok som ju stretla, a vravím jej, že by sme chceli vymaľovať - a ona :veď si vymaľujte! skoro som odpadla, predsa jej platíme nemalý nájom, tak by to mala snáď ona. Už na začiatku nájmu nám sľúbila práčku na byt, nakoniec ju nekúpila, lebo nemala peniaze (kupovali sme ju teda my, museli sme, keď sme nechceli prať v rukách) už vtedy u mňa ona ako seriózny človek skončila, ale bolo to obdobie, kedy bytov málo a dopyt veľký. bytík udržujem čistý, veď tam bývame, zútulnili sme si ho, keď teraz niekto príde na obhliadku, tak povedia, že jéj, aký útulný byt... nechápem, a dosť som nahnevaná , mám normálne stiahnutý žalúdok . keď človek také niečo nečaká, dosť ho to vezme... ďakujem za odpoveď, adulik :-)
Odpovedať
@uctovacik123 My ked sme byvali v podnajme,tak v prvom nam majitel chodil do bytu-manzelka/vtedy priatelka/ vysla zo sprchy a akurat sa stihla obliect a on vosiel do bytu bez klopania a spehoval nas sused-kedy sa sprchujeme,kolko,ake mame navstevy a ako casto a koho.Mal som zmluvu na rok.Nebol ju schopny predlzit a ani spisat novu 6 mesiacov,tak som sa vystahoval a kluce som mu hodil do schranky.Prisiel za mnou do prace,ze bla bla bla.Tak som mu povedal,ze ho udam na danove:)Odvtedy pokoj. Druhy podnajom bol super.Majitelka pred prichodom vzdy zavolala aj 3-4 hodky dopredu.Takze ziaden problem.Aj odchod sme mali pekny.Este sme mali doplacat 500 SVK za teplu vodu,ale zas ona nam mala vratit okolo 500 SVK za studenu.Tak to bolo ok.Dodnes sa stretavame s usmevom
Odpovedať
@uctovacik123 Pokial ste dodrzali vypovednu lehotu podla dohody a zmluvy,tak pani nezmoze nic,lebo ste pravidla neporusili. Jej ide teraz len o to, ako z Vas dostat este nejake prachy a asi sa jej nechce vracat ta kaucia. /predpokladam, ze je to nejaka zabezpeka pre pripad poskodenia,alebo nedodrzania zmluvy/ Ale postel,sporak a ostatne veci sa po 5 rokoch opotrebuvavaju aj pri opatrnom pouzovani. S tym, ze sa veci v prenajatom byte opotrebuju,s tym sa predsa pocita a mali ste to predsa zaplatene v najomnom. Ved urcite ste neplatili iba energie. Tetula sa moze vyhrazat kolko chce,na ziadnom sude by neobstala, iba by ju vysmiali.
Odpovedať
nevidel som ten gauc pred tym ako ste ho zacali vyuzivat a ani teraz pri skonceni najmu ale dolezite je, co vsetko obsahuje vasa zmluva. To ze v byte bol iba roztahovaci gauc a neboli tam postele neznamena ze je gauc urceny primarne na spanie. Byt sa nemusi prenajimat zariadeny - opetovne odkazujem na vasu zmluvu - treba si ju prestudovat co tam mate pisane ohladom nabytku a zariadenia. Na druhej strane ak vam v byte nechala 4 rocny pouzivany gauc a vy ho pouzivate 5 rokov jeho opotrebenie po 9 rokoch pouzivania moze byt akekolvek - uz by som skodu na nom nevymahal a myslim ze je teoreticky na hrane svojej zivotnosti (ak to nebola kozena sedacka od Itali desing za 3000 €) Za spinavy sporak by som urcite neplatil. Zaujala ma vsak ina informacia ktoru pisete. Uvadzate ze vsetky nedoplatky ktore vznikli ste uhradili avsak preplatky ziadne - pretoze sa majitelka naozvala ??? To znamena ze Vam nevyuctovala naklady na byvanie ???? Ukazala Vam vyuctovanie bytu pri nedoplatkoch a pri preplatkoch nie? Pokial by majitelka naliehala na plateni za poskodeny gauc - pisomne by som ju vyzval spetne za celu dobu najmu na pedlozenie vyuctovania spotreby energii v byte (znova odporucam nahliadnut do zmluvy ci tam mate o tom zmienku) K vyuctovaniu sa da dopatrat aj u spravcu (bytove druzstvo alebo ine). Neuviedli ste ci ste davali ako zalohu nejaku kauciu . Pokial nie - majitelke pisomne oznamte presny termin odchodu - byt upracte a nafotte si ho - idealne aj s aktualnymi novinami na stole. Rozlucte sa a pokial je podla Vas vsetko v poriadku tak jej neplatte nic naviac (opet odporucam nastudovat zmluvu). Pokial ste zaplatili dopredu kauciu a v zmluve mate uvedene (zmluva je naozaj najdolezitejsia listina pri podnajme) kaucia bude vratena az po vyuctovani spotreby -tak si na kauciu budete musiet pockat az na vyuctovanie energii od spravcu. Blahozelam k novemu bytu - vela radosti v nom -SVOJE je SVOJE - nech sa vam dari.
Odpovedať
Ako tu bolo radené, treba všetko pofotiť a zdokumentovať. Z vašej strany ste konali správne. Pokiaľ by to s ňou nešlo podobrotky, treba jej taktne oznámiť, že si vyžiadate od správcu vyúčtovania, a od daňového si preveríte platenie daní a odvodov. Potom uvidíš reakciu :) netreba sa dať, však odtiaľ odchádzate a môže vám to byť jedno, čo si o vás dotyčná pomyslí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?