Upravujeme pozemok a susedia s tým majú problém

Nedávno sme kúpili zanedbany pozemok na ktorom chceme časom stavať. Žiaľ jedny susedia s tým asi maju problém. Vadí im, že sme tam pilili drevo, podľa nich sme porušil zákon o životnom prostredí a tými vyparmi z motorovej pily, že porusujeme občiansky zakonnik, lebo ich obtazujeme( robime tam iba cez ryzden a to od pol 8 rano, oni su asi na dochodku) . suseda povedala manželovi, že ved my tam budeme bývať tak potom uvidíme, ze nam zastavia stavbu a pod, napisledy nam popilili konare a nahadzali na pizemok. Dostali sme dnes list, v ktorom nás upozorňujú, že porusujeme občiansky zakonnik. Idem im odpisat, len som na vazkach čo napísať. Teda niečo viem ale: Napísali by ste im napriklaf, že ste si ten pozemok kúpili za účelom výstavby a nie za účelom obtazovania ich ako susedov a že stavba a úprava pozemku vyžadujú aj činnosti, ktoré sú žiaľ hlucne a budu trvať nejaký ten čas. Sú podľa vás slova susedy vyhrážky? Je niekedy menej viac, alebo by ste im slušne napísali čo máte na srdci?
Odpovedať
1
2
zalezi co pisu, v com konkretne porusujete OZ? Ak ste vyrubali stromy, kt.mali pen hrubsi ako 15cm /tusim toto teraz plati,ale nie som si 100% ista ci tento rozmer,mozno sa uz zmenil/ tak mozete mat problem. Take stromy aj ked je to sukr.pozemok mozete vyrubat len s povolenim zivot.prostredia. Ja by som im neodpisovala, mozu sa stazovat na MU a ten to bude s Vami riesit - ak bude co, pilenie cez den nieje porusovanie OZ, zastavit stavbu,pokila dodrzite stavebny zakon Vam nemozu,ak budu mat namietky a budete predvolany miestnym uradom na riesenie, jedno sttaie vydrzte a potom ich upozornite,ze dalsie konanie im date k nahrade - naklady na dopravu k statiu, usly zisk /ak podnikate mozete im to pekne vycislit/, stratu na plate-nutnost cerpania dovolenky, ktoru si minat nemiete,takze ste si v praci museli vziat neplatene volno - neboj ihned si to rozmyslia,ci sa budu dalej stazovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@mokuska2 No, máte už niaky projekt domu? Treba s ním ísť k susedom, oni by sa mali nejak vyjadriť. Potom treba získať stavebné povolenie. Ak nebudú mať námietky voči projektu, ak dodržíte všetky vzdialenosti..., mali by byť ticho. Zatiaľ len toľko.
Odpovedať
@mokuska2 :a teraz rezete stromy tam mozte mat problem. Ako som pozeral na tvoj album su tam stromy aj s dost hrubymi kmenmi, na co by malo byt uz povolenie od ZP, plus myslim ze takyto vyrub sa moze robit len do 31.3, neviem ci od zacitaku oktobra. Urcite by som skocil na Zivotne prostredie a poinformoval sa a zatial vycistil len tam kde chcete stavat - ak chcete uz tento rok. Obciancky zakonik neporusujete, teda aspon neviem v ktorom bode. Ved Vy tam nemate dielnu/servis, len docasny hluk kvoli uprave pozemku. Inak takychto susedov Vam nezavidim. S tym, zeby si mala ist za susedom ohladom domu ci nema nejake namietky ? Od toho je stavebne konanie, kde to posudzuje stavebny urad, ci su dodrzanete vzdialenosti, okna k susedom a pod... a pride im pozvanka na urcity termin, kde sa s tym mozu oboznamit a vyjadrit sa k tomu. Ak mate splenene veci podla zakona, tak sa mozu stazovat tak na lamparni.
Odpovedať
@mr79 my sme teraz stromy nepilili. Na pozemku bola obrovská kopa dreva, lát a pod. a nakoľko vieme takéto drevo zuzitkovat, tak sme to popilili. A susedom to vadilo, vraj sme to mali vyhodiť do kontajnera. Oni toto považujú za obťažovanie, preto asi ten obc. Zakonnik. A teraz nám napr. Opíili Komárne a nahadzali na pozemok a to som sa dicitala, že podľa zákona o živ.prostredi nesmeli, lebo je vegetacne obdobie. Nevadí, niečo dnes im niečo napíšem.
Odpovedať
pokial nerobite hluk v nocnych hodinach, kedy je nocny klud- 22.00-6.00 a pokial nie je hluk, prasnost a dym nadmerny, rozumej od 6.00 do 20.00 by vam tam jazdilo sest stvorkoliek po prasnej ceste a robilo spinu, hluk a smrad, tak si myslim, ze nikto vas za to, ze si robite upravy na vlastnom pozemku (pokial sa na ne nevyzaduje povolenie) nebude pokutovat. pokial by susedia chceli postupovat v zmysle OZ, tak by na vas museli podat zalobu, co si myslim, ze nespravia, resp. aj ich by to stalo peniaze a to si myslim, ze dochodci riesit nebudu. ale ako je vyssie spominane, zbytocne nedrazdite, este ich budete potrebovat, ak nebudete chciet na povolenie cakat pol roka, lebo zly sused je strasne nestastie. my si tym prechadzame, nastastie len v takej zhutnenej forme, ale predsa... a potom, aj susedia, ked vladali, robievali na pozemku a to, ze vy si tam pilite drevo, oni nemozu povazovat za ich obtazovanie. ved ste si nekupili pozemok na to, aby ste si na nom rozlozili stan. ale je to vsetko o medziludskych vztahoch, preto by som vam odporucala zachovat ich v rovine neutralnych. susede by som nic nepisala, skusila by som sa s nou pozhovarat a dohodnut sa nejak. pokial ja neviem v urcitom case maju nejake povinnosti alebo len obed na terase, ze vtedy tam prasit nebudete a podobne, ale treba jej aj vysvetlit, ze su veci, ktore porobit musite. ale jednoznacne v dobrom... hadat sa je veeeeeeeeeeeeelmi neziaduce v takejto situacii...
Odpovedať
Presne pisanim nic neziskas, toto nieje forma komunikacie mdzi susedmi,ktorich deli plot. OZ neporusujete, to uz sme Vam naoisali viaceri, ak si nespilila stromy dalsia vyhoda pre teba. S projektom za nimi ani nechod, urcite budu mat XY namietok a zbytocne ta zdeptaju a znechutia, nic im ukazovat nemusis, vsetko riesi stavebny urad, ak dodrzis vzdialenosti /okna by som si k takym susedom ani neprojektovala/ nemozu namietat. Evidentne im vadi ze sa tam bude stavat, nic im nepis-este budes mat horsie natahovacky snimi,skoda casu.
Odpovedať
@atlaska Nekonkretizovali, iba nás upozorňujú, aby sme ho dodržiavali. Mne je jasne o čo im ide. Ešte sranda, že list poslali mm, pritom ja som majiteľ pozemku. A pri poslednom Rozhovore so susedmi mm povedal, že ak maju pocit že niečo porusujeme, tak nech napíšu sťažnosť. Tak asi hned chceli využiť možnosť a ukázať nám, že oni sú chytrejsi;) asi 3x nám povedala, že oni maju staršieho syna od nás:) súvislosť sme nepochopili, ale sympatizantov so všetkými titulmi uviedli aj na list:)
Odpovedať
@mokuska2 stale si myslim, ze ich netreba riesit. je to zbytocne. sami sa vytocite a oni budu spokojni.. takto ich pojde trafit, ze sa k tomu nevyjadrujete a ze si ich nevsimate. a fakt, ked vsetko dodrzite, nie je moznost, aby vam ublizili. teda zakonne. takze si ich nevsimajte a zite si svoj zivot. a dajte si od nich vysoky plot :D :D :D
Odpovedať
@mokuska2 asi bych jim vysvetlila, ze pilit stromy je mozne pouze od listopadu do dubna, co ale vy nedelate, protoze dale zpracuvavate to, co na pozemku bylo, takze neporusujete narizenie odboru zivotniho prostredi. Na MeU si zjistete, kdy muzete dle platne vyhlasky provadete hlucne prace. Obecne je to myslim mezi 7 rano a 8 vecer, nekde i do 10 vecera, ale to si presne zjistete. Kdyz dodrzujete i to, upozornete je na to (ale pozor, abyste to dodrzovali, protoze si to sousedi budou urcite hlidat:)))) a pak je nasledne upozornete, ze vas to mrzi, ale na svem pozemku si muzete delat, co chcete. A v pripade, ze porusujete OZ, byli byste radi, aby vam vysvetlili, kterou cast OZ porusujete. A jestli jim vadi sousedi, mohou jit na samotku.... duchodci, no...
Odpovedať
@mokuska2 odpovedaj tvrdo - slusne, ale dorazne, ze nic neporusujete, vsetko dodrzujete a naopak, ze ich konanie hodnotis ako proti OZ, proti dobrym mravom. a ak boli konare, ktore vam pohadzali na pozemok vase, slahla by som tam aj vetu, ze ide o poskodzovanie cudzej veci, co je trestne a ak v tom budu pokracovat, budete nuteni sa branit prislusnou cestou. toto su taki ti salamisti, ktori budu stupnovat tlak a budu neprijemniiii, kym razne nezakrocite. cim skor, tym lepsie. moj muz by im asi uz razne " stupil na otlaky" ,ale chapem, ze sa nechcete hnevat od pociatku. v kazdom pripade setrite na aspon dvojmetrovy plot a velkeho psa a rozhodne nestavajte a nerobte nic bez povolenia.
Odpovedať
Dobrý den. Mít takové sousedy je velmi stresující. Nicméně Vy můžete na svém pozemku dělat všechny práce spojené s údržbou, zvelebováníma pod. Pouze zásadní věci, které musíte mít povoleny od úřadů, zejména různé stavby ( dům, kůlna, oplocení a pod. ), musíte mít podloženy povolením, nebo souhlasem úřadu. Jinak jste povinna dodržovat občanský zákoník a to zejména ustanovení, že nesmíte nikoho obtěžovat nadměrným hlukem, zápachem, kouřem, a podobnými věcmi. To řeší v Česku Občanský zákoník. Ale na druhou stranu to platí obecně, čili i pro ty nevraživé a vrtošivé sousedy. Pevné nervy. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Souhlasím s @ladajaskva. Já sama jsem zastáncem řešení po dobrém. Protože rozhádat se se sousedy, to je velmi nepříjemné a stresující. My jsme vždy za novými sousedy zašli, představili se jim, popovídali s nimi, řekli jim co zamýšlíme a požádali je o shovívavost. Vždy se nám to zatím vyplatilo, vztahy jsme měli výborné (ať již sousedé na chatě, v bytě nebo v řadovce). Teď jsme v pozici, že my máme hotovo, bydlíme a okolo se staví. Ale co se dá dělat, musíme být tolerantní, jinak to nejde. Ale vím, že je určité procento lidí, s kterými to po dobrém nejde. Pak je nejlépe jednat slušně, ale rozhodně v mezích zákona a nenechat se vyprovokovat. :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mokuska2 Podla OZ nemozeme susedov rusit "nad mieru primeranu pomerom" hlukom, prachom, popolcekom atd..toto sa posudzuje v kazdom pripade zvlast a nech sa na mna nikto nehneva, ale je snad bezne, ze v dedinach alebo mestach, kde su rodinne domy, tak sa tam robievaju aj hlucne prace - ved uz len kosenie, praca s krovinorezom, pilenie atd sa proste urobit musi a je to hlucne a nie je to obtazovanie nad mieru primeranu pomerom, kedze tieto prace sa robia bezne..Pochybujem, ze by sa chceli s vami vlacit po sudoch, pretoze by na vas mohli podat jedine zalobu na sud a ten by potom vsetko skumal a rozhodoval o tom a do toho sa podla mna nepustia, kedze ich sance na vyhru nie su prakticky ziadne, takze vas chceli len postrasit a zneprijemnit vam zivot.. Ja by som im nic neodpisovala a vykaslala sa na nich.. Jedine coho by som sa trochu bala by asi bolo v pripade stavby domu vybavovanie stavebneho povolenia, neviem, ci su to vasi priami susedia a nemam ani skusenosti s vybavovanim stavebka, ale viem, ze tam tusim treba aj nejake vyjadrenia susedov, tak to by vam mohli pripadne robit v buducnosti problem, ale tieto ich vyhrazky by som neriesila..
Odpovedať
@ciusinka teda azpon v Presove, ziadne vyjadrenia vobec nechceli, aj ked som ich mal.... dostanu pozvanku a mozu prist sa postazovat... ale ked je vsetko v ramci zakona a noriem, tak ich pekne poslu prec.
Odpovedať
@ladajaskva precitala som si vyklad OZ a tam je napisane: Hlučnopsť sa da zmerať a vyhodnotit. Ak by išlo o úmyserlné rušenie považovalo by sa to za šikanu. Je však potrebne prihliadat jednotlivo na dane okolnosti, pretože ak si vlastnik chalupy alebo chaty (co ja vlastne som, lebo na pozemku je zahradna chalupa) občas za pomoci cikrularky prichystá primerané množstvo dreva, nejde o nepripustnu imisiu. @aneri53 slusne sa s nimi asi neda, lebo im vadilo, ze sa pracovnik rozpraval so svojou priatelkou kym stiekali burinu.
Odpovedať
@ciusinka bola som na stavebnom urade a tiez mi povedali, pokym bude vsetko vramci zakona, tak nam nic nemozu.
Odpovedať
@mokuska2 Tak to je smůla. Asi patří k těm zlým a zatrpklým lidem, kterým vadí kdeco a když nic není, tak si něco vymyslí. :-(
Odpovedať
@aneri53 15 rokov nemali susedovcov ani z jednej ani z druhej strany ich pozemku. Teraz je tam ruch tak im to neskutocne vadi. Pritom je uplny paradox, ze nase pozemky su no nech 5 km od pristavacej drahy letiska, a tie lietadla tam skutocne hucia, lebo su este velmi nizko, ci uz pristavaju, alebo odlietaju. To im nevadi, ale vadi im ked sa dvaja ludia rozpravaju. Ale podla slov inych susedov, asi nie su medzi oblubenymi, prave kvoli svojmu spravaniu a mucham.....
Odpovedať
@mokuska2 susedov by som neriesila...ked chcu rypat,vzdy si nieco najdu..hlavne sa nenechajte vyprovokovat. jedna mala rada...postavte si vysokansky plot a budete mat pokoj od nich :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@kvietok2012 ved som dnes bola na stavebnom, vraj 2m nam povolia, ak chceme viac, tak musime mat suhlas susedov. Ja som najradsej za 2,5 m a betonovy.... Ked to bude aktualne, tak im napisem list, ak mi to podpisu, SU mi aj 2,5 povoli. Argument mam - aspon budu mat od nas pokoj ked im tak neskutocne vadime :-D
Odpovedať
Ta zeby som staval na svoje naklady 2m betonovy mur tak to urcite nie...si myslim ze v tomto pripade by im stacilo pohrozit ze tam v buducnosti chcete mat vcelinec nakolko manzel je "vcelar" a ked ho nastvu tak tie musky pouzije proti nim a to este len potom uvidia,tak nech laskavo krotia emocie 8-) popripade sa s nimi ani nebavte / par krat na nich zavolate zelenych a bude pokoj....ked nepomoze potom tie vcely :-D
Odpovedať
V najhorsom sa da vzdy pouzit argument, ze ked im vy ako susedia nevyhovujete, este je tu moznost, ze pozemok predate pocernejsim spoluobcanom :) :)
Odpovedať
Presne tak, treba im ukazat, ze ste nad vecou a na byvani na tom pozemku vam az tak nezalezi. Ze nech si sami zvazia ci vas nechcu ako susedov, lebo vam nerobi problem to predat a vyberiete takych kupcov, aby im co najviac strpcovali zivot. Rozhodnutie je na nich. Urady vam v principe nemozu nic, pokial pojdete podla zakona. V lamparni sa stale dookola opakuju pripady, ze niekto chova na pozemku 10 psov, ktori stekaju celu noc, alebo 20 maciek, ktore behaju po okolitych pozemkoch, pripadne jeden chova leva co smrdi a ruci celu noc a tiez mu nic nemozu. Susedom treba jasne naznacit, ze dalsi osud maju sami vo svojich rukach, pretoze sa sami mozu rozhodnut ci tam budu byvat mladi slusni ludia, alebo cigani ci arabi, atd ... Nie zeby som bol rasista, ale takito starsi nervozni ludia maju zvycajne velky problem s hocicim neobvyklym vedla seba, napriklad aj so susedmi inej farby pleti :-)))) Taky klud ako mali uz nebudu mat, ale moze to dopadnut ovela horsie ako si sami myslia ...
Odpovedať
nepríjemná záležitosť :-| predpokladám,že vedia že tam chcete stavať....ak sú to susedia vedľa a nie cez cestu tak budete potrebovať ich súhlas k stavebnému povoleniu.....preto navrhujem osobnú návštevu s prezentom a celú vec vyriešiť dohodou,lebo vám budú robiť problémy ....ak to nezaberie tak totálne ignorovať,samozrejme pokiaľ máte istotu,že ste v práve ;-) Držím palce ;-)
Odpovedať
No tak to vám úprimne nezávidím. Ešte tam ani nebývate a už vám robia takéto problémy. Ale veď predsa aj keď budete stavať, tak budete robiť určitý hluk. Potom vám tam možno neskôr budú na dvore plakať malé deti, alebo ja neviem čo. Veď život prinesie všeličo a nemôžme sa predsa správať tak akoby naši susedia stále spali. No ja by som normálne zvážila či pri takých susedoch vôbec chcem bývať. Alebo sa úplne obrniť a oslobodiť od toho čo hovoria a vôbec si ich nevšímajte. Keď som ja mala nepríjemnú susedu, zistila som, že najviac jej vadí, kerď vôbec nereagujem na jej trápne negativistické smsky. To bol najvačší trest pre ňu. A ešte som ju aj vždy pozdravila. Skoro ju išlo vystrieť. Už sa odsťahovala a teraz sme veľmi dobré kamošky. Ale ako suseda nestála za nič. Dobre, že je odomňa dosť ďaleko. Hlavne od naších detí. Prajem aby sa susedia umudrili a v pokoji ste si mohli raz naživať vedľa seba bez nenávisti a robenia si naprik
Odpovedať
Ja by som na tvojom mieste urobil toto: zaplatil by som si partiu ciganov a dotiahol ich tam na exkurziu pozriet pozemok. Najlepsie celu rodinu. Podla moznosti, aby ich videli susedia no a do eteru by som pustil informaciu, ze kedze to vyzera na prietahy v stavebnom konani a nezhodam su susedmi, dali ste na pozemok inzerat a ozvali sa vam cigani so solidnou ponukou ... Uvidis tu reakciu... A az do konca stavebneho konania by som ich drzal v tom, ze ti romaci maju stale o tu parcelu velky zaujem.
Odpovedať
tak nasa story pokracuje :) dnes sa nam teta suseda vyhrazala, ze na nas pise dalsiu zalobu, ze sme je pri striekani buriny postriekali jej zelen (vraj to ma natocene na mobil) a teraz jej vyschol porast na voliere ich psa. Bola som sa tam pozriet, nic take sa nestalo, ale dobre... Mam otazku ineho chrakteru. Ked nas aj nadalej bude takto obvinovat a buzerovat, mozem ja na nu dat nejaku staznost? Vyhraza sa nam, stale okrikuje ludi, ktori na nasom pozemku pracuju...pozera sa co robia na pozemku, komentuje, pouca nas....Zial od kedy riesime tento problem sme sa o nej vselico dozvedeli...Ja som dorazne vsetkym zakazala, aby s nou komunikovali, lebo nahodou jej nieco clovek povie a ona je schopna z toho urobit mega problem. Zial momentalne nemame tolko penazi, aby sme dali cim skor urobit plot, ale my skutocne nicim neporusujeme ziaden a ked takto mieni pokracovat, ja sa budem branit vsetkymi dostupnymi prostriedkami. Poradte....
Odpovedať
Profilova fotka
@mokuska2 no radosť.....ignorovať... pred nimi sa tvárte že neexistujú. a hlavne si vy všetko dokumentujte...ak tvrdí že tam má vyschnutý porast odfoť si to....proste všetko si zaznamenávajte, odkladajte si poštu od nich a ignorujte...osobne ja by som tam mala už nasačované zo dve 50-ky bedne a puštala by som si od rana do večera metal pretože do určitej hladiny zvuku by mi mohla akurát tak vyliesť...... :-) viem že zlo sa nemá oplácať zlom ale napríklad ja mám susedu ktorej vadilo že som sa postavila na miesto kde chodil autom jej zať na verejnom parkovisku...tak som tam potom stála pravidelne... ani nepípla.......možno si to potom aj uvedomila....netreba si nechať skákať po hlave len kvoli zakomplexovanosti iných osob....
Odpovedať
@mokuska2 ako pise mrkvakatka ignorovat, nafotit tu "zniceu" zelen s datumovnikom na fotaku. Pre istotu nafot cely plot po celej dkzke postupne, vsetko co mate spolocne celu tu cast. Ak ma pri plote nejaku stavbu aj tu nafot aky je jej terajsi stav. Ak ta predvolaju na MU, povedz jej ze ak staznost bude neopravnena das jej k nakladom cele tvoje naklady na dopravu na MU, dovolenku....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Fotit s datumovnikom nema vyznam, lebo vo fotaku si nastavis datum aky chces. Niekedy pred 15 rokmi rodicia riesili problem so susedmi a vtedy im poradil pravnik, ze ak budu robit videozaznam, tak nech je v zabere zahrady vidno aj pohlad na noviny z toho dna, aby bol nespochybnitelny aspon posledny mozny datum.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?