Právo prejazdu, prechodu, inžinierske siete cez parcelu kde mám podiel.

Dobrý deň, kúpili sme pozemok 1350 m2, ktorý je mimo zastavaného územia obce ale je v územnom pláne. Ide o trvalé trávnaté porasty, obec nám však vydala vyjadrenie, že je určený na výstavbu rodinných domov. Od verejnej komunikácie nás delí 9m široký pás, ktorý je súčasťou väčšej parcely (13000m2 orná pôda) ktorá nás obklopuje z troch strán. Avšak aj táto parcela je v územnom pláne a je celá určená na výstavbu rodinných domov. Na štvrtej strane sa nachádza strmý svah a nie je tam žiadna prístupová cesta. Prechod cez 9m pás je pre nás jediná „Nevyhnutná cesta“. V páse parcely cez ktorú chceme mať právo prejazdu, prechodu a ťahať inžinierske siete, ktoré sa nachádzajú na opačnej strany cesty máme kúpený podiel 1/110 čo je 122m2. 9m pás tvorí kanál a kríky, ktoré zasahujú do nášho pozemku. Ide o mierny svah, ktorý nikdy nebol na nič využívaný. Táto parcela má 40 vlastníkov, z toho je 7 v správe SPF a 4 sú „Domnelý dedič“. Po debate na SPF mi bolo povedané, že dohoda nie je možná pre domnelých dedičov. Podiel v parcele (1/110, 122m2) cez ktorú chceme vytvoriť prístupovú cestu (asi 20-30m2) sme kupovali len z dôvodu prístupu na náš pozemok. Ako máme postupovať? Ďakujem za ochotu.
Odpovedať
Bez súhlasu spoluvlastníkov k pozemku nie je možné na danom pozemku stavať, a teda ho ani využiť na prístupovú cestu, uloženie inžinierskych sietí. Vzhľadom na počet spoluvlastníkov, SPF a spol. proces vyporiadania (či už dohodou alebo súdnou cestou) môže trvať roky.
Odpovedať
Kupili ste podiel nie jeden pas v ktorom sa daju tahat siete. Domneli dedici ..... to bude na dlhe lakte. Musite vsetkych obehat aby suhlasili s vecnym bremenom prejazdu a s ulozenim sieti. Drzim palce
Odpovedať
@mr_andy legalna cesta bude na dlhe lakte, ako pisu v prispevkoch vyssie.. Nelegalna cesta je urobit to a nepytat sa.. Pravo prechodu nepotrebujes mat odsuhlasene, mas nan pravo z titulu vlastnictva podielu.. Ako sa k tomu postavi SU je ale otazne. To, ci mas suhlas tahat siete cez cudzi pozemok, na to sa ta nik pytat nebude, elektrarne to nezaujima.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr_andy Keď ste kúpili jeden podiel zo 110 to znamená že každý meter štvorcový tej parcely je rozdelený na 110 kúskov a vy máte jeden ten kúsok v každom metry štvorcovom, teoreticky môžete požiadať o odčlenenie ale v extraviláne by sa nemali dať vytvoriť nové parcely pod určitú výmeru ( ak si dobre pametám nová parcela v extraviláne nesmie mať pod 2000 m2 ) a nieje isté kde vám to vyčlenia čiže treba sa ísť spýtať na kataster ako postupovať ohľadom vyčlenenia podielu. Ale kúpiť stavený pozemok bez prístupovej cesty toto ste si mali pozisťovať dopredu môže trvať roky kým niečo vybavíte ak vôbec. @akvi a nebude problém pri kolaudácii keď nebudú mať oficiálnu prístupovú cestu u nás by bez nej ani nedostali stavebné povolenie, lebo pozemok bez prístupovej cesty nemôže byť stavebný.
Odpovedať
@akvi Problém je, že nedostanú stavebné povolenie na siete a na prístupovú cestu kvôli nevysporiadanému pozemku. Tým pádom nedostanú stavebné povolenie na hlavnú stavbu. Aj keď možné je všetko... @martosko Na odčlenenie je potrebné mať geometrický plán, a s ním musia súhlasiť všetci spoluvlastníci, alebo je potrebné podať žalobu. Účastníkmi konania budú všetci spoluvlastníci a pokým sa okruh účastnáíkov neustáli, súd konať vo veci nebude.
Odpovedať
@akvi zaujima, aj elektrarne aj vodarne. Museli sme mat suhlas vlastnikov.
Odpovedať
@draik @atlaska kamarat robil takto elektriku, ze nemal suhlas vlastnikov. Elektrarne vobec nezaujimalo, ako to ma . Ich zaujimal bod napojenia a pod.. Toto vobec neriesili.. Vykopal ryhu, hodil kabel, zakopal a elektrikari ho prisli napojit.. Ako netusim, co by robil, ak by sa niekto do toho zastaral, ale funguje tak doteraz. :-D Ja nevravim, ze je to spravna cesta, ale ... A pristupovka - zalezi od SU, ako sa k tomu postavi..Lebo poznam aj taky, kde by to preslo bez problemov, kedze tam maju podiel.. Alebo treba sa tvarit, ze staviate rekreacnu nehnutelnost. Vtedy nepotrebujete ani pristupovku, ani elektriku.. a potom dodatocne to zmenite na rodinny dom, ak sa bude dat. Ak sa nebude, tak sa s tym zmierite :-D Jediny problem je potom hypo - nedostanete tolko, kolko by ste dostali za RD a este v niektorych obcich aj dane -. za rekreacnu nehn. su vyssie, ako za RD.
Odpovedať
@akvi asi to tym co robili pripojky nevadi inak by sa ozvali. A ani nemaju zmluvu s elektrarnami. Nie vsade je v uzemku stavba nehnutelnosti na rekreacne ucely. My mame podiel a museli sme dokladovat suhlas ostatnych podielnikov.
Odpovedať
@atlaska no tym, co mu kopali tu ryhu, tym to bolo jedno, to boli spoluobcania nasi, on im ukazal, ze kade a oni kopali..elektrikarov to netankovalo, ze ci ma povolenia.. oni uz videli len zaciatok a koniec kabla, neriesili, ze kade a pod.. prisli, zapojili, nestarali sa.. A s tou rekreacnou - no ozaj to zalezi od SU..ako v malych obciach som ja uz zazila vselico, tam sa s tym neparaju.. Cim vacsia obec, ci mesto, tym viac obmedzeni a problemov.. Preto pisem, ze zalezi od SU, ze co prejde, co nie..
Odpovedať
@akvi nemyslim tych co robili jemu pripojku, ale ti co financovali siete tym to asi nevadi inak by zasiahli.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?