Planujeme kupu pozemku a otazky k tomu.

Ahojte ludkovia. Planujeme kupu pozemku na ktorom by sme neskor chceli postavit domcek. Akurat premyslam ci hladat radsej pozemok na ktorom rastla x rokov trava alebo pozemok na ktorom sa x rokov pestovala psenica cize orna poda. Zatial mam moznost pozemku ktory bol ornou podou kde sa pestovala psenica. Akurat moje obavy su: 1/ Ak pridu v lete privalove dazde ci nahodou sa nemusim bat ze dom postaveny na ornej pode sa mi zacne posuvat ? Aspon teda mam pocit ze orna poda nema uz take vlastnosti ako ma poda kde rastla x rokov trava. Aspon ja si myslim ze ak zoberem podu na ktorej bola trava x rokov a nikto sa tejto pody nedotkol versus ornu podu na ktorej sa x rokov pestovala psenica tak nejako mam pocit, ze pevnejsia poda bude ta kde bola x rokov trava ci ? Mam trosku strach stavat dom doslovne na poli, kedze v poslednej dobre to vidim ze nejaky developer odkupi cast pola nahadze tam IS a predava potom tieto pozemky na stavbu domov. 2/ Ak by som bral tento pozemok tak nastastie budem chraneny domami okolo kedze pozemok o ktorom uvazujem je skor blizsie pri poslednom dome v obci a ceste 2.triedy . Ale aj tak ma napadla otazka ci nebudem mat velmi zaprasene okna od traktorov a kombajnov ktore budu na zvysku tej ornej pody siat, zat a podobne veci. Kedze ako psiem niekto proste odkupil asi 1/4 z toho pola a predava to teraz ako stavebne pozemky. Ale zvysok je pole. Zatial mam asi teito dve otazky. pridu dalsie to urcite takze dufam ze budete mat ludkovai so mnou strpenie a dostanem nejake dobre nazory a informacie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jovzin je veľa satelitov miest, ktoré susedia s ornou pôdou, to je už na tvojej úvahe, či si taký pozemok kúpiš, samozrejme prašnosť tam bude. /ja som kúpil pozemok na bývalej roli, ale za nami vyrástol jabloňový sad, takže prašnosť minimálna/ a čo sa týka toho posunu domu na ornej pôde, to je na zamyslenie - ibaže by to bolo v svahu, ktorý môže mať v hĺbke tvrdšie podložia a eróziou pôdy a účinkom spodnej vody by sa to mohlo posunúť /na východe SR je príkladov habadej/. Podľa môjho laického názoru ti na rovine niečo také nehrozí.
Odpovedať
@jovzin :-) nehnevaj sa za uskrn ale co myslis, ze ten pluh, ktory obrabal tu ornu podu, kde bola siata psenica, ci co, oral do hlbky 1,5 m a tak? :-D alebo chces robit rovno na povrchu platnu a hore sa? :-) nic sa neboj, statik ti vsetko vypocita a buchne tam aj peciatku. treba zistit ci je mozne na tej pode stavat, najlepsie z uzemneho planu, nejakych geodetickych prieskumov a pod a potom sa zariadit. teda ked budes vediet ze co a ako, tak potom budes vediet aj ake zaklady a aky material (zelezo + beton, alebo iba beton a pod.) a dalsia vec je ze lepsie na poli (resp. nejaka priroda) okolo ako nejaka betonova dzungla v meste. samozrejme s dobrou dostupnostou :-)
Odpovedať
@jovzin 99 percent domov ktoré dnes stoja bolo pod nimi kedysi pole :-D
Odpovedať
a je to na svahu....???ak to neni na svahu tak sa nemas moc coho obavat.a ornica je ajtak len par desiatok centimetrou zalezi aky kraj a podobne a to ci sa podlozie bude hybat to urcite nezalezi od toho ci tam drustevnici nieco sadili alebo nie....ale od toho ci je to na svahu ,dalej aku schopnost ma zemina zadrziavat vlhkost,z coho je zlozena..a podobne je tam viacero faktorou...ak chces stavat na nejakom svahu zajdi za geologom ten ti spravi par vrtou a hnet vies nacom si....
Odpovedať
otázka č.1 je bezpredmetná riešiš zbytočnosti, dôležitejšie je podložie ako povrch a to bez sondy sotva určíš. Otázka č.2: samozrejme, že sa počas žatvy bude prášiť, počas postrekov môže zanášať postrek, počas kvitnutia bude intenzívna vôňa kvetov(repka, slnečnica...), ale ľudia žijú aj na horších miestach. To pole by som zvažoval hlavne v prípade výskytu alergií. Podľa mňa je ideálny pozemok s dospelými stromami, najlepšie niekde pod lesom, ale voľba pozemku je veľmi individuálna záležitosť.
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna: 1. ked stavias ide ornica dole, takze je jedno co tam pred tym rastlo ak by si mal blizko domu pole tak moze byt problem s prasnostou. to je este ako tak prezitelne, ale ak Ti zacnu za domom striekat na pole nejaku chemiu tak je to na prd. My staviame dom tiez pri poli, ale to je len trava, kde pasu kravy a roky to nik neobrabal. ale v inej casti je pole a ked som videl co tie polnohospodarske stroje robia tak som rad ze tam nie som. Takze ak si pozemok nekupoval tak naozaj zvaz vsetky pre a proti aby si si hlavu nebuchal... My co sme kupovali tak je to ako som pisal. a bolo to bez elektriny aj vody. elektrinu sme dotiahli, studnu navrtali. ked to cele zratam (pozemok+voda+elektrina) a rozpocitam na stvorec tak som niekolko (desiatok) tisic usetril oproti stavebnemu pozemku o 3km blizsie.
Odpovedať
Ahojte, Dik za info a sry ak to boli na prd otazky. Ale ma to napadlo a chcel som vediet aj Vase nazory. Inak ak pozeram ze tan pozemok je na katastri zapisany ako orna poda ale vsade to oznacuju ze stavebny pozemok to znamena ak dobre viem ze musim ziadat tusim o zmenu pozemku z ornej pody na stavebny pozemok ? Pripadne som cital o vynatie urcitej plochy pozemku ze aj tak sa to da. Tu ma zaujima ak spravim to vynatie napr iba pozemku pod domom, to znamena ak si budem neskor chciec postavit nejaku kolnicku na zahrade nebudem to moct urobit lebo to nebude vedene ao stavebny pozemok ale orna poda ? Sry este raz ak su to dost blbe otazky ale izl som xx rokov v bytovke takze moje skusenosti su nulove co sa tyka pozemkov a stavby domov.
Odpovedať
@jovzin Ked to developer premeni napr. cez uzemny plan na stavebny pozemok, tak to kludne mozes kupit ako stavebny pozemok, ale je mozne, ze len kupil ornu podu, rozparceloval a vynatie si urobi kazdy sam. Vynat treba pod vsetkym zastavanym, cize aj terasou, garazou a pod., otazka je nakolko sa to dodrzuje. Co sa tyka postrekov, u nas napr. postrekuje taky stroj, co ma vzadu radlice (ci ako sa to) a strieka to zhruba z vysky jeden meter, no nech to vietor roznesie tak do dvoch metrov. Cize dosah tych postrekov je podla mna minimalny, okrem toho, casto okolo poli su rozne cesty, cize nebyva pole hned nacapene na dom, su tam urcite nejake vzdialenosti. Skor moze byt citit napr. hnojenie, ale to si myslim, ze je bezpredmetne, lebo ako sledujem, hnojenie casto citit aj v mestach, jednoducho v urcitej casti roka sa tomu clovek nevyhne, patri to k zivotu. A prasnost? Nezabudnem na zlte parapety asi od pelu na 8. poschodi v centre mesta, takze bezprasne sa da zit akurat tak vo vakuu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jovzin ak kúpiš ornú pôdu, urobíš vyňatie cestou pozemkového úradu, je tu o tom veľa popísané, použi interný vyhľadávač vo fóre, pôdu pod záhradný dom nemusíš vyňať, ak je to do 25 m2
Odpovedať
Dik pekne za informacie a nazory. Nejako ma zatial nenapadaju ziadne dalsie otazky ale urcite ma este neico napadne :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?