Osadenie domu na parcelu

ahojte, potrebovala by som poradit. Kupila som si pozemok, sirka 14,20 m. Momentalne planujem riesit projekt, ale potrebovala by som vediet stavebnu ciarku, min. vzdialenosti od hranice pozemku. na susednych pozemkoch nestoja ziadne domy. Volala som na obecny urad v Spacinciach (dedina pri TT) a tam mi povedali, ze ked prinesiem situacne osadenie domu, tak oni to s "niekym prekonzultuju" a vyjadria sa, ci je to OK. Ale praveze,ja potrebujem tie vzdialenosti od susedov vediet dopredu a podla toho budem riesit projekt. Starosta mi stale opakoval, ze ked prinesiem situacne osadenie domu na parcelu, tak sa mi vie blizsie vyjadrit. Ale ja este vobec netusim, ako bude ten dom vyzerat. Chcela by som dom siroky 10m, odstup z jednej strany 1m a z druhej 3m, ale bojim sa, ze dam urobit projekt a oni mi to zamietnu. Poradte Dakujem
Odpovedať
Dobrý deň, stavba by mala byť od hranice susedného pozemku min 2m, v prípade ak máte velké okná izieb k susednému pozemku tak 4. Na druhej strane je to však o dohode medzi susedmi. Ak by vaši susedia súhlasili s menšou vzdialenosťou, tak je lepšie si to s nimi dať na papier. Čo sa týka stavebnej čiary, tak tú udáva obec. Ak je to ulica, na ktorej sú postavené nejaké stavby, tak tie by mali byť v jednej línii, ktorej by ste sa mala držať aj vy. Ak sú však domy v rôznych vzdialenostiach od komunikácie, tak vy si udáte vzdialenosť akú chcete a obec sa Vám už vyjadrí kladne alebo záporne - v tomto prípade vám odstupy určí ona. Vy si môžete stavbu na pozemku osadiť ako chcete, vždy záleží na obci, čo vám schváli. Projekt ako taký vám nezamietnu, skôr Vás usmernia v odstupe stavby od komunikácie. Kôli tomu sa žiada o Záväzné stanovisko k výstavbe a umiestneniu stavby na pozemku, pretože v ňom sa obec vyjadri aj k povoleniu stavby aj k umiestneniu. Najskôr si zistite, čo na tie vaše odstupy susedia a potom riešte ďalej.
Odpovedať
ak ten jeden sused, kde chcem mat iba 1m nedovoli tuto vzdialenost, tak sa s tym budem musiet zmierit a zuzit dom, alebo sa to da aj nejako obist bez jeho suhlasu? samozrejme, by tam neboli ziadne okna, resp. iba male
Odpovedať
@chrvacka len sa zmierit. Staci ak jeden zo susedov ma okna obytnej miestnosti k druhemu a uz je odstupova vzdialenost 7m. Ak nemate ani jeden, tak 4m. To su pokial viem, minima. Minimum od hranice pozemku s obytnou stavbou su 2m, ale SU je boh a ked vam schvalia ine, tak plati ine. Tak viem ja, ale nie som od fachu.
Odpovedať
Môžeš odvzdať osadenie domu v 2 verziách a nech sa ti k tomu obec vyjadrí. Povieš im, že takto by si to chcela, ale keby sa to nedalo, tak potom takto :-)
Odpovedať
ale ja vobec neviem, aky bude ten dom, tak to mama akoze nakreslit iba nejake obrysy, len kvoli tym vzdialenostam? a vobec nevadi, ze potom, napr. bude mat terasu na opacnej strane.....?
Odpovedať
ale ja vobec neviem, aky bude ten dom, tak to mama akoze nakreslit iba nejake obrysy, len kvoli tym vzdialenostam? a vobec nevadi, ze potom, napr. bude mat terasu na opacnej strane.....?
Odpovedať
@chrvacka tak.
Odpovedať
toto hovori zakon: dom musim byt umiestneny od hranice pozemku min. 2 m ak su na danej stene okna z bytných miestnosti tato vzdialenost musi byt 3m Zaroven musi platit pravidlo, ze vzdialenost medzi susednymi domami musi byt min. 7 m. Ako pises ze ty tam nemas ziadne domy tak musis dodtrzat tieto pravidla... Ak yby bol pozemok v starej zastavbe tak tam je mozna vinimka vzdialenost medzi domami len 4 m ale musim splnat podmienku 2 respektive 3 m od hranice svojho pozemku... Vyystupujuce konstrukcie ( balkon strecha a podobne)do 1,5 m mozu trcat do tej vzdialensti ak vycnievaju nat 1,5 m musia splnit odstup 2 respektive 3 m..
Odpovedať
@chrvacka ono to by si mala mat jasne kde bude terasa uz teraz pretoze to by mali urcit svetove strany terasa na sever je sa nehodi napr.. Mala by si mat jasne ci budu ku susednemu pozemku okna obytných miestnosti v tom pripade by si mala byt 3m od hranice ak tam niesu mozes byt 2 m ak by si dala na kazdu stranu 3m tak Ti stale vychadza este slusna sirka dom 8,2 to sa da nvrhnut super dom ( alebo staci najst v katalogu.. My mame dom siroky 6,5 m a je uplne v pohode....
Odpovedať
@chrvacka vzdialenost 1m neie vhodne si dat aj koli vlastnej pohode, mas dost siroky pozemok aby si sa tlacila tak blizko na hranicu. 2m je super vzdialenost budes si moct podla potreby opravy a udrzby domu v pohode vsetko urobit na vlastnom pozemku a nebudu to ocumovat a zazerat susedia...
Odpovedať
@chrvacka Odporúčam užší dom vycentrovaný na pozemku Spálne a terasu orientovať do záhrady. To aby ste mala súkromie. Dá sa navrhnúť príjemný dom aj ked bude uzsí ako ste uviedla. Z vonku malý, z vnútra veľký. Môžem vám navrhnúť dispozíciu na základe vašich požiadaviek a podkladov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?