Oplotenie ornej pody

ahojte, chcel by som sa spytat ci ma niekto z Vas skusenosti s oplotenim pozemku, ktory je vedeny ako orna poda /TPP. Nas pozemok sa nachadza v extravilane pri hlavnej ceste a cca 100 m od nasho pozemku si nas sused oplotil pozemok (tiez vedeny ako orna poda). A my by sme chceli presne tak isto oplotit, aby sme tam mohli chodit s detmi pocas slnecnych dni a nesediet v panelaku. Problem vsak je, ze suseda sa nam nepodarilo doteraz zastihnut a tak nevieme, co potrebujeme k oploteniu. Alebo staci prist a oplotit, bez toho aby sme sa niekoho pytali? Momentalne tam je asi zasiate nejake obilie. Za nejake rady by sme boli vdacny...dakujeme.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak chceš oplocovať len stĺpikmi a pletivom bez betónovania môžeš začať hneď. (zemné skrutky a do nich stĺpiky-inak super vec) len aby si vedel presné hranice pre prípad hádavých susedov. Ak chceš ale betónový základ plus múrik musíš ohlásiť drobnú stavbu , ale ani to nieje žiaden problém , len tam už bude treba asi geometrák .
Odpovedať
Profilova fotka
..."Momentalne tam je asi zasiate nejake obilie." - kto ho tam zasial? Nemate s nim nejaku najomnu zmluvu? Ak ano, treba ju vypovedat.
Odpovedať
mame zaujem len o nejake pletivo bez betonovania..nechceme ziadne zbytocne "papierovacky" Co sa tyka obilia co tam je...nemam s nikym najomnu zmluvu(aj ked tam niekto orie). Vlastnikom pody som uz vyse roka..a zatial sme to neriesili..ale tak budeme musiet ked je to potrebne zistit kto tam orie a vypovedat im zmluvu. Cize ak sa to da poriesit, len tak, ze zameram pozemok vypovedam zmluvu "osobe" ktora tam orie. Tak to by bolo super. Mne islo len o to ci je potrebne navstivit nejake urady a ziadat o povolenie pre oplotenie(len stlpiky a pletivo). Dakujem za prispevky
Odpovedať
"Ak chceš oplocovať len stĺpikmi a pletivom bez betónovania môžeš začať hneď." To myslíš vážne? Žiadne ohlásenie drobnej stavby, ani nič podobné?
Odpovedať
Na stavbu akehokolvek plotu je potrebne oznamenie o drobnej stavbe, kde sa uvadza z coho, trasy oplotenia, kto to bude dozorovat samozrejme poplatok a LV. odsek 7) § 139b stavebného zákona to pekne upresňuje (7) Za drobné stavby sa považujú aj b) oplotenie,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
akurat, ze ked chce urobit plot tak, ze len zakope stlpiky do zeme a nepouzije beton, nie je to stavba, pretoze nie je pevne spojena so zemou. Riesim nieco podobne a bolo mi povedane, ze ked chcem na ornej pode spolu s vinicami spravit oplotenie (zakopane stlpiky a polovnicke pletivo) a zlozit na nom stavebnu budu (iba polozit, bez betonu), mam ziadat o povolenie uzivania polnohospodarskej pody na nepolnohospodarske ucely. Mate s tym niekto skusenost? Neviem si predstavit co robia vinari ked zakopavaju vinarske stlpiky pre vinice (je to to iste ako planujem ja, len s polovnickym pletivom). Ta buda moze byt na diskusiu. Ozaj je to potrebne, ci niekto len prehana?
Odpovedať
@mareqm Nechapem, co si s tym robis problem v dnesnej dobe, ked spriaznenci zlocineckej vladnucej strany stavaju na cierno megastavby .... a nik s tym nic nerobi. Ked mas pozemok vo vylucnom vlastnictve, nik Ti nic nemoze, ak budes mat plot "napichany", teda nie so zakladmi. Pouzivanie polnohospodarskej pody na nepolnohospodarske ucely je o niecom inom. A nejake umiestnenie napriklad maringotky, ci unimobunky na tvojom pozemku .... ? ... :o) Niet takeho zakona, co by Ti to zakazoval !!!
Odpovedať
@osc dakujem za reakciu. Zajtra idem na pozemkovy odbor lebo teta mi povedala ze si to mam vynat sposobom do 15 m2. Tak sa jej idem spytat ci chce k tomu geometrak a ak hej tak sa rovno spytam na pokutu lebo kvoli tomu nebudem platit geometrak. Kedze by sa pokuta mala vypocitavat zo sumy za hektar a ja pouzijem par m2 tak to bude mala ciastka a kaslem na nich. Stve ma to lebo ked budem mat projekt, tak vyjmem vacsinu. Teraz nemozem nic. Cakat sa mi nechce a chcem si tam uz priniest nejaky material.
Odpovedať
@mareqm Pokial tam chces nieco stavat ... dovolia Ti max na ploche 10% z celkovej plochy ....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Profilova fotka
Mám ornú pôdu , volala som starostovi, (myslela som , že je povinnosť oznámiť ak chcem robiť zmeny na pozemku) ohľadom oplotenia našej časti. Začal sa rozčuľovať, že to nie je dovolené kvôli divej zveri. Tak ako to prosím je? Môžem si to oplotiť kolíkmi a pletivom? Nájomnú zmluvu s družstvom som nepredĺžila, chcem tam mať záhradku...a keď som starostovi povedala, že chcem záhradku a malý drevený domček (na náradie) tak mi to vyslovene zakázal. Ale myslím, si že nemá právo, veď ja som vlastníčkou..samozrejme z toho vyplývajú určité povinnosti , udržiavať ten pozemok aby tam nebolo rákosie atď...ale aby všetko zatrhol? Sa mi to nezdá, že má až také práva...v príspevoch predtým nikto nespomenul starostu...mám ho ingonovať?
Odpovedať
@stanka_strelcova treba si položiť otázku, či môžeš svojvoľne zmeniť využitie pozemku, ak je definovaný v katastri ako orná pôda 🙂
Odpovedať
@stanka_strelcova To, že si vlastníčka pozemku ešte neznamená automaticky, že si tam môžeš robiť to, čo chceš. Musíš dodržiavať určité pravidlá, ktoré sú dané územným plánom, a hlavne ak tam chceš niečo stavať (plot, nejakú budovu), tak to podlieha stavebnému povoleniu. Starosta - resp. stavebný úrad, má právo ti nepovoliť akúkoľvek výstavbu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?