Chceme stavať na ornej pôde. Je to možné?

Chceme kupit pozemok, ktory je vedeny ako orna poda a postavit dom. Na obecnom urade povedali, ze sa da, ale len ako chata. V uzemnom plane nemaju naplanovanu ziadnu vystavbu. Ako to vyriesit?
Odpovedať
Je to v intravilane alebo v extravilane obce? Co je v uzemnom plane obce?
Odpovedať
Je to v extravilane a uzemny plan na tu cast pozemkov nemaju a najblizsich 5-10 rokov ani mat nebudu
Odpovedať
Profilova fotka
@peto34 To je hlupost,my sme stavali v extravilane,bez uzemneho planu a bola to orna poda,normalne sme si to na pozemkovom urade vynali a v pohode postavili dom.
Odpovedať
@monika_123 v okoli toho pozemku stoji uz par domov, ale vsetci ich maju evidovane ako chaty
Odpovedať
@peto34 mozete postavit dom ale bude vedeny ako rekreacna chata... pokial sa nemylim, rozdiel medzi rodinnym domom bude len ten, ze si tam nemozete zahlasit trvaly pobyt...
Odpovedať
@peto34 A su tam dotiahnute inzinierske siete,ci cesta? Aby si sa tu onedlho nestazoval ze ti obec neumoznuje rovnake podmienky,ako domom postavenym v intravilane. Postavit RD na sposob "iba chaty" na ornej pode prinasa dost problemov,ktore si teraz ani neuvedomujes. Napr.Vybudujes si sam asfaltku az k domu? Alebo si kupis terenak, aby si sa v zlom pocasi dostal k domu? Alebo... v zime asi kvoli tebe nepride nik odhrnut cesticku,nemusia ti prist smetiari vyviest smeti, nedostanes sup. cislo domu, nemozes si tam nahlasit trvaly pobyt ,nemusia ti tam pravidelne dorucovat postu,atd,atd.
Odpovedať
myslim, ze je uz mozne mat trvaly pobyt zahlaseny aj v chate a chata by mala mat supisne cislo.
Odpovedať
Pred pozemkom je asfaltova cesta, elektrina a plyn. Mne skor ide o to ako to spravit papierovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto34 požiadaj obec, v ktorej katastri sa pozemok nachádza , o informáciu o využiteľnosti vášho pozemku. Ak obecné zastupiteľstvo dá súhlas k vášmu zámeru stavať, môžete tam stavať aj bez toho, hoci na tú parcelu nie je spracovaný územný plán.
Odpovedať
@peto34 my sme tiež stavali v extraviláne na ornej pôde, takže treba ju vyňať z podneho fondu, tak ti treba geometrický plán na vyňatie, a to z parcely E na C, požiadať stavebný úrad o staveb. povolenie na drobnú stavbu, najlepšie je sa stretnúť aj so starostom a porozprávať, lebo nám stavebný úrad nepovolil a starosta áno, tak na základe toho zmenil názor aj st. úrad a máme postavené
Odpovedať
@peto34 Tak ako pisal topvideo, treba najskor zistit na obci, ci dany pozemok mozete vyuzit na stavbu RD. Ak ano, tak vzhladom k tomu, ze tam nie je uzemny plan, najskor budete musiet podat ziadost o uzemne rozhodnutie az nasledne budete vybavovat stavebne povolenie, pravdaze k stavebnemu konaniu bude potrebne este plochu pod RD vynat z podneho fondu. Tymto vsetkym som si presiel, takze urcite sa to da, pokial to obec schvali, ale prajem vam pevne nervy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?