Ako zistím či môžem využívať polnú cestu k pozemku?

dobry vecer, nasli sme si pozemok 30x50m ale pristupova cesta je iba polna, ing. siete su 70-100metrov od pozemku a pani co nam pozemok ponukla nam hned povedala ze to nie je pozemok na postavenie podpivniceneho domu..inak je velmi krasny, je to ,,stavebny pozemok,,. kedze sme nikdy v zivote nekupovali pozemok, tak nevieme ci to vobec mame kupit. nie je tam ani kanalizacia. hlavne by som potrebovala vediet ze kde sa mam obratit aby som sa mohla spytat ci by mi tam povolili pristup na pozemok.teda aby mi tu polnu cestu prepisali niekde na normalnu cestu. neviem sa vyjadrit. :-( ta pani povedala ze o to poziadala niekde na urade aby z tej polnej spravili normalnu cestu lebo k tomu pozemku vlastne ziadna cesta nie je. a kolko by ma asi tak stalo 100metrov dotiahnut ing. siete. elektrika, voda a plyn. a ked je tam vlhka zem, ci tam vobec mozem stavat. ale asi ano,je tam z jednej strany postaveny dom /z predu od hlavnej cesty/ a druha polovica zahrady zo zadu je na predaj.asi by im tam nepovolili stavbu domu. nie? a ak nahodou toto vsetko budem mat, tak musim mat aj stavebne povolenie na stavanie z mestskeho uradu? dakujem zatial velmi pekne. skoda ze nikoho z rodiny nemame, s kym by sme sa mohli porozpravat o tom a poradit.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
samozrejme budete musiet mat stavebne povolenie, a bude musiet byt aj uzemne konanie.. najpodstatnejsie je asi ci je pozemok v intravilane, prip. vynatie z podneho fondu Je ta pristupova polna cesta vo vlastnictve tej panej? obec nema povinnost dotiahnut tam inzinierske siete ani vam asfaltovat cestu. voda a plyn dotiahnut je podla mna utopia /vodu ked tak studnicnu/ detto kanalizacia.. elektrika by sa dala osobne si myslim / my sme tahali len cca 5 metrov tak bude zavsiiet co povedia na elektrarnach.. ze kolko stlpov a tak... treba.. osobne by som si este overila tu mokru podu.. totiz moze vam to poriadne predrazit zaklady... pokial to je naozaj tak..
Odpovedať
Profilova fotka
aha teraz som si vsimla ze je to stavebny pozemok, no ono ako najpodstatnejsie vidim vyriesit tu pristupovu cestu lebo to by mohol byt na stavebnom problem.. samozrejme dolezite je kto tu polnu cestu vlastni
Odpovedať
@maznacik007 ta polna cesta patri mestu.povedala ta pani. a ze podala ziadost aby ju prepisali na normalnu cestu. neviem presne ten nazov. a ze to jej ma prist o tom nejaky doklad alebo papier z mestskeho uradu, lebo ona vlastne iny pristup na ten pozemok nema. ze mesto to vie a spravi jej to. tak slubila teda.... :-| a ako zistim tu podu, ci tam mozem stavat alebo nie? co to vlastne znamena,,vlhka poda,,?? a siete si dami dotiahnut nevieme, takze na vsetko budeme potrebovat odbornikov. studnu chcem mozno tak na zahradu ale ako pitnu vodu nie.takze potrebujem ju dostat na pozemok. :-p zumpa mi je jasna, to budeme musiet mat cisticku.
Odpovedať
Profilova fotka
@pancake rozhodne by som ti doporucila aby si sama zasla na mesto a sama sa spytala na tieto otazky najma co sa tyka cesty... uprimne ti poviem.. riesila som situaciu kedy bola polna cesta patriaca mestu.. v jednej casti mesta... povodne to bola rekreacna oblast ale uz viac rokov /cca 8 rokov/ tam byva trvalo tak 25 rodin a trvalo roky!!! nez vyhoveli a tu cestu vyasfaltovali.... / aj to si myslim ze urobili len preto lebo sme spisali peticiu posieli kvanta ziadosti a chodili sa stazovat a v neposlednom rade blizia sa volby/ k tomu dodavam ze elektrinu si museli dotiahnut na vlastne naklady, vodu maju zo studne a zumpy namiesto kanalizacie a museli tam urobit verejne osvetlenie na svoje naklady.. voda moj odhad je 50 Eur za bm, elektrina 60 EUR, plyn 70 EUR vsetko za bm plus projekty na pripojky to zavisi od projektanta to si netrufnem odhadnut len pre porovnanie pre bezny RD kde sa pripojky tahaju par metrov /do 10 m/ su projekty pripojok spolu za cca 300-400 EUR. samozrejme treba vyjadrenia elektrarni vodarni, plynarni.. a uvidite... ale najma by som zasla na mestky urad sa popytat na tu cestu a tie pripojky ci dovolia vobec ich tahat po tej ceste... atd. nespoliehala by som sa na vyjadrenia panej co to chce predat.
Odpovedať
@maznacik007 presne tu cestu potrebujeme iba my. nikto iny. lebo z tej strany sa domy este nestavaju.nas bude prvy.takze isto nam to nevyasfaltuju na pockanie. s tym ratam. ozaj kolko by to tak stalo vyasfaltovat. :-D :-D este aj toto musime riesit nakolko je tam teraz len taky chodnik co je cely zatravneny lebo po nom ani nikto nechodi. :-S viem ze siete si musim dotiahnut za vlastne, to mi je jasne. len nemam pojem o cenach. ;-( to verejne osvetlenie ma ani nenapadlo. dakujem ...to je super napad. ved tam bude tma ako v hrobe. =-) =-)
Odpovedať
100 m tahat komplet inzinierske siete je nerealne, to by ste nezaplatili - u nas si susedia robili len plyn na vlastne naklady a tych cca 100 m ich stalo okolo 10 tisic eur, ak nam povedali pravdu :-) a plynovod potom prenajali SPP za symbolicku sumu, aby SPP im cezen mohol predavat plyn takze riesit kurenie napr. na pelety vodu vlastnu zo studne - ak vyhovuje miesto kanalizacie cisticku alebo zumplu dotiahnut len elektrinu ma to jednu velku vyhodu - ste v podstate nezavisli od vsetkeho (okrem elektriny) a chod si OSOBNE zistit, komu patri ta cesta - ci nahodou tam nie je nejaky majitel, ktory ti ju potom bude chciet odpredat za cenu dalsieho stavebneho pozemku (bohuzial vlastna skusenost)
Odpovedať
dakujem za rady. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
sestra tahala el. asi cca 80-90m , 4-stlpy, plyn cca 60-70m a vodu cca 60 m.bolo to asi pred 8-mimi rokmi. Neviem koľko ich to stalo presne ale niečo cez 100000sk. ale bolo to všetko svojpomocne a znamosti a tak.
Odpovedať
rozhodli sme sa ze ten pozemok nechceme a radsej si pockame na iny kde uz budu kng. siete. dakujem velmi pekne za rady. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pancake tak držím palce , určite nájdete niečo lepsie, krajšie, niečo na vás niekde čaká, len to treba nájsť ;-)
Odpovedať
moj návrh... 1. zohnať si najprv katastrálnu mapu...podľa nej zistiť ćislo parcely prístupovej cesty 2. potom zistiť majiteľa prístupovej parcely 3. ćo sa týka sieti..elektrika nie je nejmenśí problém a ani nie vôbec drahý problém 4. kanalizácia sa dá nahradiť ćistićkou 5. s vodou je to horśie....ak by sa tam nedala spraviť vrtana..je asi malér najprv by som si pobehal okolo toho pozemku a začla by som na katastrálnom úrade, potom na miestnom úrade, aké je to zóna, ći intravilán, alebo extravilán, ći sa tam dá stavať...dobrá rada ...na reći tej pani čo predáva pozemok nedajte...hlavné sú úrady
Odpovedať
@palo1965 zaujal ma bod 3. "ćo sa týka sieti..elektrika nie je nejmenśí problém a ani nie vôbec drahý problém" napis prosim ta ak mas nejake info o tej cene, na pozemok totiz potrebujeme hlavne elektriku (plyn nechceme, voda-studna, ČOV). Ťahať by sa mala 100 az 200 metrov. Nevieme sa akosi dopatrat, co by nas ta elektrika vysla,,, ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
predpokladám, źe do zeme bude musie´t ísť asi kábel s označením AYKY 4Cx75..to je zjednoduśene 7,5 cm hrubý kábel.1m , ak sa teraz nemýlim stojí cca 140 ,- Sk/bm.Finta je v tom, źe pokiaľ spravíś dom tak aby Ti vyšlo elektrické kúrenie lacné v dome...a podotýkam veĺmi lacné..tak uśetríś na komplet ústrednom kúrení a plyne...ćo robí cca 250.000,- Sk.Ke´d vravím o el. kúrení tak myslím na priamovýhrevné konvertory s termostatom v kaźdej miestnosti...jedna takáto kombinácia stojí cca 3.000,-. A ak budeś aj variť na el. tak Ti rozvodný závod prizná tzv DD5..po starom D11, ćo znamená že máš 20 hod. nízku tarifu....aktuálne tuśím 2,70,- Sk/kW a 4 hod. vysoká tarifa za 15,70.-Sk/kW. Ale tá vysoká tarifa je blokovaná na kúrenie aby ťa to moc nestálo. takže máš 20 hod. nízku cenu elektriky na vśetko, varenie, pranie, kosenie...ćo len chceś. A pokil by si dala sol systém napr. na 120 L bojler...ćo ťa výjde na nejakých 40.000,- tak neni nić lacnejšie...ver mi viem ćo vravím....lebo aj ja to tak doma mám. Vsadil som na elektriku a platím roćne, vćitane bazéna, záhrady, dielne,garáže.. a ja neviem ćo vśetko, jaj ešte aj jazero...cca 27.000,-
Odpovedať
palo1965, ale oni sa pýtajú, koľko bude stát dotiahnutie elektriky na pozemok. To nie je len ten kábel, alebo ano?. Mňa to tiež zaujíma, mám ten istý problém. To s tým kúrením a ostatným na elektrinu, sa mi veľmi nechce veriť, že by tie náklady boli také nízke. Moja známa mala tiež elektr. vykurovanie a nemohla sa doplatiť, teraz robili ústredné vykurovanie.
Odpovedať
@palo1965 pytala som sa sice ohladom dotiahnutia elektriky na pozemok, ale pravdou je, ze tvoje info o nakladoch za energie ma celkom potesil,, ;-) My by sme si chceli dat tepelne cerpadlo. @dank1 to, s tym kurenim a vydavkami moze byt naozaj pravda, co tu pisal palo1965, pretoze taketo info mame aj my od ludi, ktori uz nejaky ten rok byvaju vo svojom (novom) a "frcia" na elektriku (bez plynu),,, zajtra mam stretko s energetikom, tak budem vediet viac,,,len som potrebovala vediet predbezne info, ci vobec "pocitat" s tymto "holym" pozemkom,,, ;-)
Odpovedať
majkaa76, ďakujem za odpoveď. Mne sa to aj tak s tým kúrením nezdá. Aj moja známa predtým mala dobré referencie a nakoniec keď to vykurovanie mala, bolo drahé. Ja mám totiž strach, že známi ti nepovedia vždy celú pravdu. Ja pokiaľ nevidím účet, na ktorom je spotreba v KWh neverím. Málokto, ti však takéto údaje poskytne. Ja by som bez overenia na papieri do toho určite nešla. Ja som nie najmladšia, ale éru, kedy by bolo vykurovanie elektrikou výhodné si nepamätám, a keď aj, vždy to bol nakoniec blud.
Odpovedať
majka76..moj mazor..zbytocne davat tepelne cerpadlo..nenavratna investicia 7-8 rokov, nevravim o udrzbe a tzv. zaruke 5 rokov , ale nie na pohyblive casti, totizto rep. cerpadlo ma kompresor...a to je najslabsie miesto cerpadla. Viete kolko stoji nove?nerozumiem dost tomu preco ludia idu do zlozitych rieseni. Komplet tep. cerpadlo, aby utiahlo aj -12 st...musíś ma´t o 100% predimenzované.Aj ke´d -12 býva tak možno 3 týždne..ak Ti nebude stíha´t potrebujeś iný zdroj tepla. naj je krb..ale predpokladám že v ňom by si kúrila max. ćo sa dá. tak potom návratnos´t tepelného by bola aj 12-15 rokov. A vieš čo to komplet stojí? cca 250.000,- - 450.000,- ...ak ta este nahovoria aj na solárnu podporu kúrenia...ćo je najväčšia hovadina akú kdo poćul.
Odpovedať
@dank1 ..čo sa Ti na tom nezdá? poślem Ti svoju faktúru?Ale je pravda , źe ja mám dom aj zvonku, ale aj zvnútra zateplený, žiadne tepelné mosty, ani na podlahe, ani v strope.jasné že el. kúrenie bez perfektne zatepleného domu je hovadina. To máš pravdu, to s tebou súhlasím.
Odpovedať
@dank1 ćo sa týka elektriky...meter kábla tam máš, potom potrebuješ asi 2 tatrovky piesku 0-4..tzv. poterák na lôžko kde Ti pôjde kábel, potom ochr. fóliu...rátam že nie viacej ako tisícka...no a báger aby spravil ryhu....5.000,- ? Nakoniec len rozvodnú skrinu na svojom pozemku... dalej projekt el. prípojky...rátam tak max.8.000,- a vyjadrenie elektrárni..resp. rozvodného závodu...pokial sa nemýlim to je asi vsjo
Odpovedať
palo1965, ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, toto som potrebovala počuť. Takto to vôbec nie je také zlé, ako sa tu šíria fámy. Vodu tam máme. Toto isté by som ešte potrebovala na plyn. Lenže možno je pravda aj to, ako mi plynári povedali, keď som pozemok kupovala, že možno v budúcnosti nakoniec vôbec nebudem chcieť kúriť plynom. Možno až my budeme stavať, bude naozaj už viac ľudí vykurovať aj tou elektrikou ako hovoríš, že máš ty. Som rada, že si priznal v čom tá úspora zrejme bude.
Odpovedať
Profilova fotka
danka, ty ides nieco stavat???
Odpovedať
@dank1 plyn ti pravdepodobne sami nedovolia plynári robi´t...nebola by to asi pripojka , ale hlavná vetva a to by iślo z ich peňazí...a to ti nespravia
Odpovedať
palo1965, hovorili, že do určitej vzdialenosti urobia na ich náklady od určitej vzdialenosti si to platíš. Leže sumu mi nepovedali.
Odpovedať
katrin21, ja katka určite nie, to som sa len tak vyjadrila, nechcela som to zamotávať. Až by niekedy synovia.
Odpovedať
ahojte, mame moznost kupit pozemok v Jablonci. Nevieme o tejto obci vobec nic, zistili sme ze patrí do PK okresu, i ked TT je ovela bližsie. Ako sa tam byva ? Dakujem za odpovede a rady.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 rokoch
Dobry den, poprosim poradit. Som v podobnej situacii - mame pozemok, ktory by sa dal vyuzti ako stavebny (koniec zahrady), ale vedie k nemu len polna cesta popri potoku, na parcele vo vlastnictve Slovenskeho vodohospodarskeho podniku. Je mozne, ze by sa tato cesta dala oficialne uzivat ako pristupova? Ide o to, ze v uzemno-planovacej informacii od mesta som dostal vyjadrenie, ze stavba by tam v ramci ÚP mohla byť umiestnena, od elektrikarov mam tiez info, ze pripojenie by bolo mozne. Viete mi poradit, ako kam a ko vlastane formulovat nejaky dotaz na moznosti uzívania tej cesty? Dakujem
Odpovedať
@ibauer Komunikuj s vodohospodárskym podnikom! Keď je to parcela okolo nejakého vodného toku, rátaj s tým, že bude tam tzv. ochranné pásmo a môžu Ti nedovoliť urobiť cestu. Všetko je to však o osobnom jednaní, "vývrtky" sa vždy dajú nájsť. Na také "debaty" je stále lepší vodohosp. podnik než napr. taký SPF. A ešte jedno: Ty pre stavebné povolenie potrebuješ prístup ku svojmu pozemku z verejnej komunikácie a niekedy sa udáva ešte aj podmienka, že po "spevnenej komunikácii". Nikde teda nie je určené, že akú úpravu tej prístupovej cesty Ty urobíš. Vôbec to nemusí byť asfalt, alebo betón !!!
Odpovedať
Sprav si povolenie na rekreačnú chatu, tam je SÚ benevolentnejší, so susedom sa dohodni na súhlase s prechodom a chodievaj si po poli. V zime, na jeseň v blate sa tam nemusíš dostať.
Odpovedať
@petersd Dakujem. Ide o to, ze "polna" cesta tam uz je, kade chodia sem tam zahradkari na autach a pod., relativne dobre schodna celorocne, nechcem budovat /alebo novy majitel, ktory by tam staval) novu, alebo spevnovat ci upravovat teren na ich parcele. Ide mi len o to, ci ako vlastnik si treba poziadat o nejaku vynimku od SVP, lebo predpokladam, ze teraz je to vlastne porusovanie zakona, ak jazdim po ich parcele, kde nie je oficialna komunikacia...
Odpovedať
@ibauer a k druhemu koncu zahrady vedie co? No asi cesta, preto je mozne v zahrade stavat. Polna ,,cesta,, neexistuje. Tak isto ako vyslapany chodnik v parku nie je chodnik.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?