Ako získať a vymerať pozemok, keď parcela E má 270 majiteľov?

Zdravím ;-) Mám viac otázok. Chcel by som kúpiť časť parcely "E" ktorá má vyše 200majitelou . Celá výmera má nad 18000 stvorákou a ja by som chcel len 300 -400metrou . Majitelia sú rôzny . Z celého územia potrebujem istú časť ktorá hraničí s pozemkom SPF-u a jazerom , kďe už rok mám unimobunku/ nikto zatial nic nepodnikol/-Teraz do toho začali vrtať. S odkúpou pozemku od 1 -2 majitelou by problém nebol ktorý by my aj stačil . Ale môžem dať potom vymerať svoj podiel a obsadiť miesto ktoré chcem??? V tomto prípade nie je možné /reálne/ vypítať si súhlas od každého majiťela! Dá sa to vybaviť , alebo na to mám kašlať a netrápiť sa? Ked áno - kedy si mám zavolať geodeta ,keď už mám kúpenú pôdu a dať si vymerať a potom žiadať o vyňatie-resp. evidovanie novej parcely ? Zdá sa my to asi nemožné ale na Slovensku sa deje všeličo. úradníci ktorý to majú pod dozorom , by my to radi vybavili len či sa to dá legálne , alebo len TAK !!! Dakujem vopred za pomoc :) 8-)
Odpovedať
@kyllah 200 majitelov ? to je este taka pohoda by som povedala. otec nedavno venval pol roka svojho casu na obehanie cez 600 ucasnikov, vacsinou osobne koli suhlasu ( ale to bolo na prenajom lesa ) parcela E je neohranicena parcela, su to neusporiadane pozemky, a byva s tym kopec starosti. skus prestudovat aj tu na ms rozne temy, ale viem, ze mnohy od kupy ci predaju upustili, koli zdlhavej narocnosti. osobne by som zasla najskor do obce,pod ktore katastralne uzemie spada dana parcela a spytala sa na pozemkove upravy, kedze je mi zname, . u nas momentalne prebiehala komasacia pozemkov, takze sme si davali vsetko do poriadku. Eckovu parcelu je potrebne najskor prepisat na iny typ a az potom sa moze kupit, ci predat. mozno by bolo najrozumnejsie zajst za geodetom, ktory ma na starosti tvoju lokalitu , ten ti bude vediet poradit asi najlepsie
Odpovedať
@kyllah ja byť tebou beriem nohy na plecia a rýchlo od takej parcely preč. A to je ešte "E"-čkova. ak chceš polku svojho života stráviť behaním po majiteľoch tak nech sa páči. Ale zober do úvahy že napr. len jeden z tých 200 majiteľov zomrel a mal 5 detí, ktoré sú teraz vlatníkmi 1/200 z 18000 m2, čiže každý má 1/1000 parcely. Je to tolálny blud. A to som tiež nepochopil že ty chceš len 300-400 metrov. Toľko úsilia kvôli tak málo metrom. Už keby si mal ísť do toho tak to odkúp všetko - celých 18000 m2 pre budúci "buzines", aj to sa mi zdá málo tých 18000 m2. Teraz je móda skupovať poľn. družstvá o výmerách 40000-50000 m2 za pár šupiek a potom rozpredávať ako stavebné pozemky po 30-50€/m2. Takže moja rada, od takého pozemku ruky preč a hľadaj niečo, kde je jeden max. dvaja vlastníci, aj to sa nabeháš po úradoch... A treba si uvedomiť, že nie keď ty kúpiš od dvoch majiteľov napr. 400 m2 že si ich môžeš vybrať z celej parcely, že týchto 400 m chcem. Každý z 200 majiteľov má svoju časť na každom 1 m2 podľa podielu. Predpokladám že to chceš na stavbu RD a nie na sadenie zemiakov :-) :-) :-)
Odpovedať
@lucka1987 @kyllah E-ckova parcela sa da kupit tak isto, ako C-ckova.. problem v tvojom pripade je ten, ze tam mas vela vlastnikov a vymerat si len tak podiel sa neda, museli by vsetci do jedneho suhlasit. Mas v podstate dve moznosti -skusit vsetkych obehat, co sa mi zda ale nerealne, alebo odkupit podiel od niekoho, kto je ochotny ti ho odpredat. V takomto pripade ale ides do rizika, pretoze podielnici maju predkupne pravo, cize ak by to do tusim 3 rokov niekto z nich napadol, tak to prehras a budes musiet pozemok vratit povodnemu majitelovi.. Kazdopadne, aj ked tam ten podiel budes mat, stavat tam nebudes moct, pokial nebudes mat suhlas vsetkych. Maximalne si tam budes moct nechat tu unimobunku..
Odpovedať
E-ckove parcely sa podla mna nedaju drobit pod 2000 m2. Aspon ja som raz nieco riesila s jednym pozemkom, parc. reg. E a znama na katastri ma upozornila, ze sa neda podelit 500 m2. Islo o dedicstvo a chceli to dat dvom detom.
Odpovedať
Dakujem za rýchle odpovede :-) Ani ma neprekvapili , myslel som si že u nás niečo vybaviť je zázrak :-(
Odpovedať
Zle som napísal výmeru má to celé 82651metrou. Aby to bolo jednoduchšie pripojím ilustračný obraz. Dúfam je zretelné o čom je reč. Musím dodať že pri jazere sú unimobunky už zopár rokou a nikto nemal a ani nemá vlastný pozemok a ani prenájom ,,, no takpovediac "načierno" položené chatky+terasy . povolenie sme mali od obce/ani neviem aké/ a od povodia že tam môžu byť. S pôdou sa nik nestaral doteraz. A nie majitelia pôdy robia problémy ale zopár neprajníkou! Odkúpiť aspoň 1-2 časti ide bez problémou. Na ostatné mám nápady ale neviem či je to reálne: 1. Nechať celé tak , keď doteraz vlastníkom nevadila búda tak ani potom nebude , a ked už bude horúco nasťahujem tam rodinu "neprispôsobylích" občanou ,, S nimy si aj tak nevedia rady :-p 2.Kúpim alebo dostanem časť pozemku a kolko my patrí tolko si vymerám a obsadím ,,, potom len čakať. 3. Držba ????????Citujem: "Napríklad : ak niekto začne užívať opustenú záhradku alebo iný pozemok a dokonca prípadne ani nevie, kto je jej vlastníkom (napríklad voľakedy to užívalo JRD), má skutočne pozemok potom v držbe, ale neoprávnenej. No aj táto držba je chránená, teda napríklad poskytuje sa ochrana proti zlodejovi, ktorý by prišiel obrať takúto úrodu. " Táto verzia sa my páči najviac a ja som tak pochopil že je to možné! len čo je po 10rokou to nechápem.
Odpovedať
Momentálne robíš vlastne to čo tu všetci kritizujú na našej opálenej menšine,proste si si zabral čo ti nepatrí a zostáva ti len bod č.1 ako je na slovensku zvykom. To že chceš nejaký kúsok je nezmysel lebo ako bolo hore napísané v podielovom vlastníctve nemáš určité metre ale určitý podiel na každom metri štvorcovom, nech je kdekoľvek na parcele. Takže ak si k tebe na terasu pride v lete niekto sadnúť a ukáže ti list vlastníctva s jeho podielom tak ho nebudeš môcť ani vyhodiť ani políciu zavolať lebo má svoj diel... :-) teraz dokonca väčší keďže ty nemáš žiadny kým nejaký nekúpiš. A nie som odborník ale tu nemáš šancu ani na vydržanie pretože už len to že sa do toho začal starať nejaký zo spolumajiteľov by malo stačiť ako námietka proti splneniu podmienok vydržania.,Ak by boli všetci ticho a ty by si zasial a desať rokov hospodáril na celom možno by sa zadarilol! :-) :-) :-) Neviem čo by sa teraz oplatilo na ôsmych hektároch,kukni na komoditnú burzu...
Odpovedať
@compra nie E ckove parcely, ale lesna a polnohospodarska poda v extravilane sa nesmie drobit.. @kyllah ak sa vies dohodnut s niektorym z vlastnikov, tak to skus odkupit a dufaj, ze sa do toho nik nebude 3 roky starat :-) vydrzanie nie je take jednoduche, musel by si dokazat, ze si to 10 rokov uzival dobromyselne, co v tvojom pripade je jasne, ze to nie je dodrzane :-)
Odpovedať
@akvi Dakujem za info. :-) Len tu mi to tak presne vypadalo. Predpokladam, ze jazierko nie je v intravilane a pozemky spolu maju 8 ha, takze pojde asi o lesny porast.
Odpovedať
@compra ja len ze E-ckova parcela a parcela v extravilane su dve rozne veci, tak aby nevzniklo nedorozumenie ;-)
Odpovedať
@dodok &Len pripomienka na to že sa nestará do toho niaký majitel ale celkom iná osoba ktorú otužuje závysť !!!! Z majitelou nikdy nikto ani slovo nepovedal. Ja som myslel na to že : Pôdu držím ,, používam len s dobrím úmyslom , starám sa o ňu , je tam stále poriadok čo ma stojí nemalé úsilie. -- Stým som už jednu podmienku vydržania splnil , ! Je tam ešte to , že popri tom čo som spomenul , aj životné prostredie chránim , okolie jazera je stále tip-topp ! A napadlo ma napr. Búdu vlastní neziskovka-obcianske združenie cielom ochrany životného prostredia- vodný biotop atď . Takže jednoznačne my zo zákonu vyplíva že už rok a 5mesiacou som v držbe neoprávnenej. Po 10 rokou mám vyhrané ???
Odpovedať
@kyllah nesplnas hlavnu podmienku - dobromyselnost - ta sa zaklada na tom, ze drzitel musi byt presvedceny, ze vec mu patri.. Nestaci dokonca ani nejake tvoje presvedcenie, musis dokazat, ze tvoja dobromyselnost sa zaklada napr. na tom, ze tvoj ja neviem dedko tam podu uzival a vie ti to potvrdit napr. sused, alebo niekto dalsi, cize ty si mal dovod si mysliet, ze ta poda patri vasej rodine.. V tvojom pripade to ale tak nie je.. Takze na vydrzanie rovno zabudni..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Presne ako bolo hore napísané. Vydržanie je väčšinou úspešné keď ide o nejaké staré dohody o úžívaní často už tí ľudia nežijú a ich potomkovia sa domnievajú že pôda im patrí takže ju užívajú v dobrej viere. A samozrejme musia mať svedkov že ju skutočne minimálne desať rokov užívali. Keby to bolo tak ako si ty myslíš tak si zaberiem hocijaký pozemok a budem dúfať že si ma nikto desať rokov nevšimne a ja si ho potom vydržím. Kua to by si naši opálení spoluobčania rozparcelovali naše slovensko za chvíľku... No a že si nejaké združenie svojvoľne zaberie pozemok a postaví tam búdu? Tichúčko to ani nehovor.. :-) :-)
Odpovedať
Dakujem za odpovede , vela ste my pomohli ;-) ! No ,,,, medzy majitelmi som na moje prekvapenie našiel zopár známich,susedou, a jedna tetka my je aj rodina!!! Asi ju musím navštíviť a porozprávať sa :-) ! A keby my Ona povedala to že " áno , ten pozemok sme užívali" ! A potom by my aj svoj podiel "darovala" a napr. dala prehlásenie o tom bývalom užívaní, --- tak by som už splňal podmienku? Včera sme sa boli pozrieť na jazere ! Mapa z katastra je riadna pi...ina . Bola kreslená v čase keď jazero nebolo a takto to niak nepasuje. Na liste orná pôda- ale v reále je kus ornej pôdy kus trvalé trávne porasty a kus rybníka s chovom rýb a ostatné hospodársky využívané vodné plochy . Tu by naozaj zisla pozemková úprava! -- To kto môže žiadať? Alebo cesta nevedie týmto smerom? Neverím že by sa nenašiel spôsob ako získať alebo legálne používať tú pôdu ! Som stoho už celkom mimo! Len my posilnuje presvedčenie že u nás je bordel vo všetkom čo štát spravuje a vybaviť niečo sa dá jedine cez "obálky" !!!! :-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
@kyllah Podmienku vydrzania by si nesplnal ani v tom pripade, ze by teta dala suhlas, alebo darovala. Nemoze ti niekto darovat, co nie je v jeho vlastnictve a tak isto ani vydrzat nemozes od nevlastnika. A to asi teta nie, je ich tam ako si uviedol 200 spoluvlastnikov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?