Ako ste získali pozemok na stavbu rodinného domu?

Veľmi by som potrebovala vedieť ak ste získali potemok na stavbu. Momentálne platím HÚ na 3 izbový byt v BA (ešte takých 7 rokov s mimoriadnymi vkladmi) a potom by sme chceli ísť do domu. Ale domy či pozemky sú v okolí BA neskutočne drahé. Nemáme nikoho po kom by sme dedili :-D, takže sa musíme spoliehať na svoje sily. Kúpiť starší dom a prerobiť? Či kúpiť pozemok a postaviť? Veľmi ma odrádzajú vysoké ceny domov a keď si uvedomím, že musím kúpiť aj pozemok :-o tak je to riadna pálka. A muž ak by staval - tak len v prípade, že by to robila nejaká firma - svojpomocne nám nehrozí. Ako to riešite?
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj zuzana, my sme kupili pozemok pri senci (kralova pri senci) a staviame teraz novy domcek. HS si dame spravit firmou a zvysok svojpomocne. Riesili sme to cez HU - zalozili sme nas byt, ktory potom predame a zo zvysku dostaviame dom. Ja osobne by som nesla do kupy stareho a prerabky. Lebo dom ako taky aj s pozemkom bude urcite drahy a potom este pchat peniaze do prerabky tak podla mna vyjde urcite viac ako kupit pozemok a postavit novy. Cisto moja nazor
Odpovedať
No ani aj by som nekupovala starý - už by som chcela niečo nové a hlavne svoje - kúpim starý predražený dom a aj tak doň musím investovať - na to by sme nemali. Zatiaľ máme ešte čas - ale stále nad tým musím rozmýšľať. Byt sme kupovali ako dočasné riešenie - no nanešťastie v období keď boli najdrahšie. Inak manžel nechce dom na miestach s prepchatou a nedoriešenou dopravou a oblasti ktoré sú akože záplavové kôli spodnej vode. No jednoducho si vybral Raču - a hotovo! Ochotný je ešte akceptovať Pezinok - Vinosady, Lamač. najradšej by bol pod lesom. A hlavne sa bojí ísť do stavby z dôvodu - no kto by to tak asi vybavoval. :-D Lenže akosi mu nedochádza, že starý dom či ním vybratá lokalita - sú asi najdrahšie varianty. Rada by som vedela, že či keď budem mať byt splatený ale nechcela by som ho zakladať v prospech banky pri trebárs kúpe pozemku a stavaní či máme nejaké možnosti. Byt nechcem zakladať, lebo by som ho potom chcela predať.
Odpovedať
red-kika akurát som pozerala na tvoj dom - také niečo by som hľadala - ja musím ráteť s 1 izbou pre svokrovcov - hosťovská. Mohla by si mi prosím povedať koľko cca výjde váš domček? Stavia Vám firma či sami? A ak stavia firma - pri väčšine katalógových domov mi chýba informácia o tom či je to dané ako holodom či so štandard vybavením. x-) Alebo sa zle pozerám?
Odpovedať
Ešte malá otázka - aký je to typ domu? Veľmi sa mi pozdáva. :-D
Odpovedať
sme na tom podobne. kupili sme pozemok a staviame. z predaja bytu splatime cast uverov. asi 2 roky som sledovala ceny domov, prisla kriza, ale ceny domov pri BA vyrazne neklesli. prepocitavali sme a pre nas je lepsie a financne unosnejsie ked si staviame dom podla vlastnych predstav. cena v katalogovom projekte je pre nas uplne odveci. casom sme zistili, ze nie je vsetko nacenene a ze standardne vybavenie nezodpoveda nasej predstave standardneho vybavenia. takze cenu z katalogu neporovnavam, ideme do vysky nasich moznosti a stanovujeme si priority, co a z akych materialov do domu a co by bolo super mat, ale realizovat nebudeme, a co nie je pre nas dolezite.
Odpovedať
Profilova fotka
Drukujem starostom, ktorí sa rozhodli do svojich obcí prilákať mladých ľudí a to takou formou, že rozparcelovali nevyužité pozemky v dedine a predali za veľmi výhodné ceny. Tak sme aj my kúpili. Len to asi máloktorého napadne. :-N
Odpovedať
@bets ahoj takže staviate v BA, alebo v blízkom okolí? (do 20 km?) Ak by som mala pozemok tak by som sa zo stavbou neponáhľala a taktiež by som nechcela všetko naraz. Momentálne si robím prieskum aké sú možnosti - v našom prípade kým nesplatím HÚ na byt tak môžem len snívať. Ale ak by sme splatili skôr než je plán - zisťujem možnosti ako získať pozemok. Dom by zatiaľ počkal - no do 10 rokov by som ho určite chcela mať. Ak by sme si nechali byt a pritom stavali by bolo pre nás najideálnejšie - nemuseli by sme bojovať s časom a stavať na úkor kvality. Celkom ma zaráža, že ak chcem zistiť podrobnejšie info ohľadom konečnej ceny a všetkého čo treba - všade nachádzam len útržkovité informácie. Nič ucelenejšie. Chápem že cena domu sa nedá určiť na 100 percent - ale v niektorých pripadoch je ťažké sa dozvedieť aj najzákladnejšie údaje. Ak by sme stavali tak nám nemá kto pomôcť - takže asi len holodom a ostatné si už prispôsobiť svojpomocne a podľa fin. možností ( napr. nesiliť obklad 2 kúpeľní a wc naraz, ale napr len 1,... Inak ceny pozemkov v okolí BA sú :-p - no strašné - slušne povedané. Ale už by som nikam inam nechcela - aj keď pochádzam spod Tatier. Tu som od strednej školy a sú tu najlepšie možnosti.
Odpovedať
@kejtinka Lenže kde nájdeš nevyužitý pozemok pri BA? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana923 - no ja ho hľadať nebudem.. :-D To by mali urobiť za ľudí kompetentní, ako som už písala vyššie. Poznám veľa dedín, kde je veľká plocha a ani sa tam nestavia, ani nesadí...proste je nevyužitá a patrí obci,. Tak s tým potom treba niečo urobiť, proste to využiť a pomôcť mladým ľuďom...Tak ako to urobil ten náš. ;-)
Odpovedať
@kejtinka No hej ale Bratislava je Bratislava a o okolí do 20 km to ani nehovorím. Tu je to ťažko - taký nevyužitý pozemok by sa možno našiel - no ale kto mi ho kúpi. :-D :-D :-D Dať len 200.000 EUR za malý pozemčok by ma asi kleplo. Veď kukni čo za to pýtajú. A z BA nechcem ísť príliš ďaleko - mám malé deti a tu sú najlepšie podmienky pre vzdelanie. A iné možnosti pre zamestnanie.
Odpovedať
sme 2 km za BA (este aj MHD k nam chodi, ale nevyuzivame, lebo spojenie nie je dobre, je potrebne vela prestupovat) dom si davame stavat, ale po castiach, vyhodnocujeme viacere cenove ponuky a potom sa rozhodujeme. teraz mame hrubu stavbu, cakame na okna, ked sa otepli bude sa pokracovat. postupne si vsimame a zistujeme veci aj dalsieho vybavenia domu a nahodou sme zistili, ze kupelnove studio na strednom Slovensku nam da lepsiu cenu ako je oficialna katalogova a este aj s dovozom zdarma. takto sa uz dopredu pytame, zistujeme, zvazujeme novsie technologie, ako boli navrhnute v projekte.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?