Vinyl a zdraviu škodlivé látky

na nete som nasla info, ze vinyl obsahuje zdraviu skodlive latky...co ma dost odradza..ake info ste nasli vy? prosim, nedavajte odpovede typu vsetko okolo nas je skodlive..ide mi o to, ci ano, alebo nie,,,vdaka
Odpovedať
1
2
6
@katarinasc Vygoogli si "ftalaty", to su latky, ktore zmakcuju PVC. Mozes si precitat o ich ucinkoch na ludske zdravie, kde sa nachadzaju a ako sa dostanu a vylucia z tela. A potom si polozis otazku - ako zistim, kto ftalaty pouziva a kto nie? :-) Lebo pre mna nejake prehlasenie firmy, ktora predava tovar nie je velmi smerodajne (konkretne narazam napr. na firmu Gerflor). Neviem, ci sa vobec na nejako zmerat hodnoty ftalatov v materialy, nie v tele ako sa to robi. Cize ako vsetko - mozes si o tom nastudovat co najviac a potom sa sama rozhodnut. Nejaka internetova diskusia ti moze poskytnut len dalsie zdroje a nazory. Ten svoj si musis o tom spravit sama.
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinasc ano obsahuje, vinyl je umelina. ak chces prirodnu formu takejto podlahy, tak skus marmoleum, resp. prave linoleum. skus vyguglit, aby si mala 100% info.
Odpovedať
,Máme doma podlahy z linolea jeho kvalita je iná ,ako boli tie volakedy,,gumové tvrdé.Dnes je aj iná kontrola a verím že sa robia skúšky na obsah ftalátov a iných škodlivých látok. Ked sme ho položili v izbe nebol žiaden zápach,nič mimoriadne,naopak,,pri plávačke bol viacej cítiť chemikaliový zápach ako pri linoleu. A ked teda tema linoleum,,,jeho udržba je na vidiek uplne idealna,,,kludne môžu vbehnuť dnu deti neprezute,,,nič sa nepoškriabe a jeho mäkkosť a tepelna izolacia je neporovnatelná s plávačkou. Návštevy sa čudovali, že to je linoleum , vzorovo je to na nerozoznanie .
Odpovedať
Profilova fotka
@eevapa Na serióznosť firiem by som sa nedržal.Kvalitu a obsah škodlivín si sledujú a kontrolujú sami.To isté sa týka certifikátov.Väčšinou to býva tým maličkým nečitateľným písmom ,certifikát vydala podniková skúšobňa ,kontroluje podniková skúšobňa.a pod.Dnes sje každá fa sro ,niečo sa udeje do 24 hod jeto sro s iným menom. Opatrnosť pri kúpe a stavebe domu je namieste.Ja to tu opakujem dookola .Dnešné stavebníctvo je jedno veľké svinsvo plné chémie.Začína to samotnou stavbou a výberom materiálov ,končí osobnou hygienou.Strojné omietky ,strojné potery ,maľovky,plávajúce podlahy,OSB dosky,penetráky ,lepidlá,nábytok,osviežovače vzduchu,kozmetika,čistiace prostriedky.Všetko samé svinstvo. Sú linolea bez fatalátov.Takéto veci pokiaľ máte pochybnosti by som kupoval v Rakúsku.Tam to čo je napísané pri výrobku aj platí .Nie ako v našom slovenskom bordelistane.
Odpovedať
@eevapa mohla by si pls napisat viac - aky vyrobca, typ, dekor. Pripadne nejaku foto hodit? Dakujem :-)
Odpovedať
@anairda ja sa pozriem,zabudla som názov ale hádam too nájdem a možno aj nejaky certifikat k tomu ;-)
Odpovedať
@anairda http://www.jutex.sk/pvc.php?lang= toto je sortiment čo máme od nich PVC len iný predajca a maju tam aj nejaky certifikat,,,možno sa tomu niekto rozumie http://www.jutex.sk/images/sortiment/...
Odpovedať
@bibi78 vsetko som pozrela, ale nemaju dekor dreva..
Odpovedať
Takže ešte raz a po poriadku:) - nemýľme si PVC(vinyl) a linoleum. Linoleum je prírodný materiál, ktorý neobsahuje žiadne škodlivé látky - jediné syntetické látky v linoleu sú pigmenty, ktorých obsah je minimálny a nie je škodlivý - PVC alebo Vinyl (stále mylne nazývaný aj lino, ale ok) - Áno, tu už je syntetiky viac. Správne povedal/a bosoriak, že problém nie je samotné PVC ale zmäkčovadlá, ktoré obsahujú ftaláty. Miera obsahu ftalátov je teda pre zdravie rozhodujúca. Niektoré spoločnosti prechádzajú na výrobu PVC krytín kompletne bez použitia ftalátov (sú to zmäkčovadlá, ktoré sa používajú napríklad pri výrobe detských hračiek) - to už som tu niekedy písal. Takže akú máte istotu, že hračky z číny ich neobsahujú? Myslím, že nejaké kauzy už boli. Určite by som veril skôr výrobcovi Gerflor (z Francúzska) alebo Frobo, Tarkett a pod. To že sme na Slovensku výrazne skeptický je prirodzené - lebo sa tu všetci navzájom radi o....bávame. Koniec koncov aby si si bola úplne istá, tak si vyžiadaj vzorku u predajcu a môžeš si nechať urobiť test na prchavé látky v skúšobnom ústave (myslím, že v Žiline to robia) vo vlastnej réžii. Čo sa týka tvojho výberu, tak Design 370 vyrába spoločnosť Tarkett v Luxembrusku alebo Nemecku - teraz si nie som úplne istý, ale som presvedčený, že emisie výrobkov majú dobre kontrolované.
Odpovedať
@airel chcela by som veriť zahraničným firmám, ale vezmime si napr. Coca colu, tá v Rakúsku je sladená sacharidmi z cukrovej trstiny, tá u nás predávaná je sladená sacharidmi z cukrovej repy a to je obrovský rozdiel, toto sa deje aj s inými zahraničnými výrobkami, je to veľmi, veľmi smutné, možno predsa sú aj seriózne zahraničné výrobky, ale ako to zistíme?????!!!! dnes je na prvom mieste lobing, nie zdravý rozum
Odpovedať
@lericenkam ale to je trosku nepresne porovnanie. Ano, coca-coka ma lokalne fabriky a dokonca v juznej amerike ma fanta uplne inu farbu a v reklamnych spotoch sa musi digitalne dofarbovat... Avsak podlahoviny su iny produkt a ine procesy. Hlavne je to, ze maju jediny vyrobny zavod na dany produkt, takze sa nelisi kvalita vo vyrobkoch ako porovnavas napriklad Rakusko a Slovensko.
Odpovedať
@lericenkam hadam si nemyslis, ze napr Gerflor ma jednu linku kde robi pre nemecko a druhu, kde sa robi smejd pre vychodnu europu? :-D Mozno keby mal fabriku v polsku alebo rumunsku tak by to tak fungovalo ale ked to ide z jedenej tovarne tak material bude rovnaky pre vsetkych
Odpovedať
Článok sa načítava...
@airel @cubicomp bodaj by ste mali pravdu, už som napísala, "chcela by som im veriť"
Odpovedať
@airel a co quick step alebo Imperio od Fatry?
Odpovedať
@katarinasc Imperio od Fatry je na 99,9% z ázie - je to low end a aj low cost produkt, takže by som do toho popravde vôbec nešiel. Čo sa týka quickstepu, tak určite si ho dávajú niekde vyrábať, ale nie je mi známo kde. Popravde by som ani radšej tieto produkty nekupoval. Ak, tak vyššej kvality ale i ceny. S inštaláciou to však bude dohromady robiť toľko, že si môžeš pomaly kúpiť aj drevené parkety:D Takže ak vinylové lamely, tak komerčné produkty od Armstrong, Gerfloor, Tarkett... Hlavným krietériom by však bola určite rozmerová stabilita produktu - čiže obsah skleneného vlákna.
Odpovedať
ja mám vinyl thermofix v clom byte a som spokojná
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Novinka: DISANO by HARO přírodní podlahy 100% bez PVC Inteligentní kombinace inovačních materiálů vytvořila novou podlahu DISANO by HARO. Tato podlahová krytina má skvělé užitné vlastnosti jako vinylové podlahy, ale navíc splňuje vysoké požadavky na ekologické a zdravé bydlení. To, co slibuje vinyl, se stává realitou s vývojem ekologické podlahy DISANO od specialisty na dřevěné a laminátové podlahy značky HARO. Tyto inovativní podlahy jsou vysoce trvanlivé a odolné, teplé pro nohy, měkké pro klouby, snadno udržovatelné, protiskluzové (R9), bez obsahu PVC (Polyvinylchlorid) a bez obsahu změkčovadel. DISANO je vhodné na podlahové vytápění. 100% PVC-free DISANO by HARO splňuje přísné emisní hodnoty a požadavky v souladu se specifikací Blue Angel (Modrý Anděl).
Odpovedať
@cubicomp Musím ti oponovať. Moja mamina robí vo Figare a ti po viem, že je to jedna fabrika, kde sa robia rozdielne cukríky, tyčinky... pre rozdielne štáty inak. Ak robia banánky v čokoláde pre Rakúšanov, tak sa dávajú prísady úplne iné ako keď sa robia tie isté banánky v čokoláde pre napríklad Poľský trh. Takže podobne môžu fungovať aj fabriky s PVC.
Odpovedať
Tieto ekologické podlahy sa vozia z Nemecka.Neviem,či tam vyrábajú zvlášť pre trh vo východnej EU.Čo mi hovorili,tak idú priamo tam nakúpiť podľa objednávky.Inak m2 stojí 50 €.Ťažko sa mi rozhoduje,aký druh podlahy vybrať.Chcela som niečo iné ako laminát.Bola som rozhodnutá pre vinylcork,ale fakt neviem =-)
Odpovedať
Ahoj, to je dle mého názoru nesmysl. Kdyby byly škodlivé, určitě by se tolik nenabízely. Každý druhý výrobce dřevěných podlah má v sortimentu i vinylové (viz třeba: http://www.empiri.cz/vinylove-podlahy/) . Navíc vinylové podlahy jsou v mnoha ohledech ještě lepší než dřevěné. Určitě ty vinylové jsou v pořádku. Vždyť ve většině nemocnic jsou právě ony a tam by určitě nedávali nic škodlivého.
Odpovedať
Profilova fotka
@narcotic to, že se vinyl používá v nemocnicích, školkách, atd. neznamená, že je to OK...Většinou je to tam z dob dávno minulých, kdy se o škodlivosti ftalátu nic nevědělo... V zahraničí je již nějakou dobu trend z nemocnic, školek, ordinací apod. odstranit vše obsahující PVC a nahradit jiným nezávadným materiálem. Že něco není v pořádku potvrzuje fakt, že od roku 2015 bude platit zákaz některých ftalátů, které jsou nebezpečné a stále se při výrobě podlahových krytin, tapet, samolepek atd. vesele používají (protože co není zakázano, je povoleno, že?). Bohužel lidi láká, že je to levné, dobře se to udržuje, úžasné na podlahové topení,... - zdravé to bohužel ale moc není :-| http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zp...
Odpovedať
@catt82 no ze by sa v davnych dobach pouzivali rovnake vinylove podlahy ako dnes dost silne pochybujem, takze skus radsej porovnavat hrusky s hruskami
Odpovedať
Dobře, ale tak co jiného. Asi těžko zakážou všechny Vinylové podlahy...A opravdu si nemyslím, že by to bylo tak strašné.
Odpovedať
@airel a čo thermofix od fatry, poznáš? o tom premýšľame my, ale teraz som na vážkach... :-|
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
novinka: Vinylove podlahy WINEO nově bez použití ftálátů!!! 12. listopad 2013 Renomovaný německý výrobce Windmoller Flooring ve svém tiskovém prohlášení oznámil skvělou správu. Při výrobě všech kolekcí svých vinylových podlah již déle nepoužívá nebezpečné ftaláty!!! Vyjádření Windmoller Flooring: Změkčovadla bez ftalátů pro naše podlahy. Společnost Windmöller Flooring cítí povinnost reagovat na aktuální téma změkčovadel, které je vedeno napříč všemi průmyslovými odvětvími a to s ohledem na současnou politiku životního prostředí. Jsme proto velmi rádi, že Vám můžeme sdělit, že od 1.7.2013 jsou při výrobě všech druhů našich podlah používána pouze změkčovadla, která NEOBSAHUJÍ ftaláty. Jako výrobce se zavazujeme dodávat konkurenceschopný produkt té největší kvality a garantovat tak Vám a také Vašim koncovým klientům bezpečnost při zacházení s našimi výrobky, díky implementaci posledních trendů z oblasti výzkumu surovin do naší výroby. Změkčovadla bez ftalátů použité firmou Windmöller jsou hodnocena jako zdravotně nezávadné podle Evropské komise SCENIHR (vědecká komise pro nově definovaná zdravotní rizika) a jsou používána mnoho let v oblastech citlivých na zdraví, jako jsou např. zdravotnická zařízení (infuzní trubičky, transfuzní pytlíky apod.), výrobky pro děti a dětské hračky či obaly na potraviny.
Odpovedať
Profilova fotka
@steven01 pekne vyjadrenie, len tam nejde len o ftalaty.. kazdy plast je skodlivy.. oosbne by som si vynil do domu nedala ani za nic..... celkovo je tych plastov okolo nas prilis...
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.youtube.com/watch?v=BF779... pozrite si do konca, stoji za to... potom sa spokojne napite z plastoveho pohara, ja to odvtedy nedokažem akosi lahko, ako predtym....
Odpovedať
@katrin21 neviem ci to pozerat....uz som na 99% rozhodnuty pre vinyl....a ak to pozriem co potom D. nemam v tejto problematike taky prehlad ale z toho co som cital vinyl vez ftalatu by mohol byt celkom v pohode....ved aj na dreve je farba,lamintat to iste....a prakticky z pvc je clovek dennodenne v kontakte, ci uz pohare ako pisete, hracky a kopa inych veci.....skutocne neviem ci to video zapnut D , nemam totizto ziadnu inu alternativu k vinylu....dlazba je pre mna neakceptovatelna kvoli tvrdosti / myslim tym pre obytne priestory ako obyvacka, detska izba , kuchyna a podobne / , drevo a laminat ma zase velmi velky odpor pre podlahove kurenie.....skutocne som zatial nic rozumnejsie nenasiel.akokolvek ak poznate nieco lepsie a cenovo prijatelne budem rad ak date vediet....mam este tyzden na zmenu D
Odpovedať
Profilova fotka
@steven01 no rozhodne si to pozri, je to dokument, co bol na STV2.... ci si das vynil, alebo nie, aj tak si to pozri, hlavne druha polovica je zaujimava. nie je to ziadna konspiracia TAm ide o akekolvek odparovanie plastu, nie len o ftalaty.. minule uz v na plnu hubu povedali aj v mediach, ze napr. nove auto trva 3 roky, kym sa odpari najvacsia cast skodlivin z noveho plastu ( smrad noveho auta asi poznas) .. ludia co menia auta kazde 2-3 roky, lebo vela jazdia, alebo proste maju na to, tak stale vlastne fetuju.... des a hroza..... Ci chces, ci nechces. najhorsie je to, ak je to auto cely den na slnku .. teplota ten plast degraduje a uvolnuje z neho skodliviny.. Myslim, ze sa to hovori aj v tom videu.. ale hovorim, bolo to uz aj v telke, radiu.... proste KONECNE sa o tom zacina hovorit... Vinil v dome mi pride uplne rovnako sa odparujuca umelina, ako tie pristrojovky v aute..... brrr .... Alebo napr. ja ked vidim ako mamicky malym detom kupuju plastove tanieriky, este ich aj davaju do umyvacky, kde sa povrch plastu totalne doskriabe, znici a zakazdym sa mikroskopicke ciastocky toho uvolnuju do jedla toho dietatka, nehovoriac o hucej polievke :-p, tak by som tym mamickam čapla po rukach hned.... Ved nie je jedno, ci umyjem plastovy, alebo keramicky tanier?? Potom sa ludia cuduju, preco stupa neplodnost a ekzemy, alergie..... alebo zohrievanie plastovych flasiek s mlieckom v mikrovlnke.. cista choroba.. Osobne som plastove veci znizila na nevyhnutne minimum, jasne, ze nejake clovek uz dnes asi musi mat, ale velmi zvazujem, co a kedy plastove pouziť.... Nastastie aj dcera videla ten dokument a tiez uz zacina chapať, co a ako.....
Odpovedať
Profilova fotka
ono jasne, ze aj laminat je scasti umelina, ale nie je to priamo plast... a uz vobec nie makceny... ten dokument je dobry si pozrieť aj preto, ze pochopis, ako je to vlastne v vyhlaseniami o nezavadnosti... Kazdy prehlasi co chce.. lebo vlastne nikto nepozna skutocne zloženie, len priamo vyrobca a ON deklaruje, ze je nezavadné :-p :-p . To akoby som na dvore palila - len ja viem co - a napriek ciernemu stiplavemu dymu budem prehlasovať ( ako ked sa palia plasty a ine šity) , ze je to nezavadne.. pridala som len cierny prasok :-D :-N :-N. A preco? lebo biznis... :-(
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?