Renovácia drevených parkiet vrátane podkladu

V nedávno kúpenom byte máme pôvodné vlysové parkety (buk resp. dub, asi mix), hrúbky cca. 18 mm. Sú medzi nimi dosť veľké medzery, vŕzgajú, prehýbajú sa na viacerých miestach. Majú cca. 35 rokov, sú lepené zrejme smolou na hobru a pod hobrou je asi 8-10 cm piesku. Čo navrhujete aké riešenie, aké máte skúsenosti? Ako postupovať? Bývame na 7.poschodí, takže vynášať piesok von a potom nejako betónovať moc do úvahy neprichádza, takže asi ísť suchou cestou. Mám nasledovné otázky – oplatí sa vôbec investovať do renovácie parkiet – podotýkam že by nešlo len o brúsenie a lakovanie ale aj o demontáž, čistenie, príprava podkladu, montáž, brúsenie, lakovanie. Ako to vychádza približne finančne, koľko vás vyšiel m2 kompletne ? Aké vrstvy ste použili pri príprave podkladu suchou cestou? Aké sú postupy? Ak sa to už demontuje oplatí sa dať tam staré parkety alebo položiť nové drevené parkety? (ale tie veľkoplošné so 4 mm nášľapnou vrstvou sa mi moc nepozdávajú). Čo hovoríte na lamparkety? Alebo sa celá renovácia vôbec neoplatí a radšej nejako dať laminát na parkety? Ale ako, keď sa to prehýba – to by potom tam nesedela dobre ani laminátová podlaha. Uvítam Vaše názory, skúsenosti, rady – laminát alebo drevené parkety. Ďakujem. Viem že táto téma tu bola už viackrát, ale keď som do nej písal, moc odpovedí som nedostal.
Odpovedať
1
2
Tiez ma zaujima,ake rady dostanes. Nedavno sme tiez zhanali podobne odpovede,ale nepotesili nas.Parketar nam povedal, ze ak sa starsie parkety rozoberu, tak uz nikdy sa nedaju zlozit na novo. Ak ma ist o kompletu rekonstrukciu, tak je vyhodnejsie osadit nove parkery,lebo kompletna rekonstrukcia je dost draha, pracna a "spinava" /ak sa robi v obyvanom byte.
Odpovedať
tmelenie špár by bolo zbytočné dočasné riešenie. Tie špáry sú slušne veľké a parkety sa prehýbajú. Po čase by to tmelenie vypadlo (chodením, prehýbaním, vplyvom teploty a vlhkosti - kúrením). O tom som už niekde čítal. A to prehýbanie je tiež dosť výrazné na niektorých miestach, človek normálne cíti že prešiel už dosť do jamy.
Odpovedať
@majki555 Majki, názory parketárov sa rôznia. Zatiaľ mi to bol pozrieť jeden a ten povedal že dá sa to vybrať, urobiť podklad a znovu zložiť, vybrúsiť a nalakovať, vôbec ma neťahal do kúpy a ukladania nových. Oslovil som viacerých, ale moc mi ich neodpovedalo. Cez mail mi jeden odpísal niečo podobné ako povedali Tebe - že sa to nedá, že je lepšie dať nové parkety a to ani tie staré parkety nevidel. Tak ja neviem. Ďalší mi urobil kalkuláciu na renováciu starých a na položenie nových a cenový rozdiel tam bol len v tom, že pri nových bola naúčtovaná cena nových parkiet a bol tam ešte rozdiel v tom že tam nebolo čistenie parkiet a o čo si lacnejšia montáž-pokládka ale celkovo bola cena v prípade pokládky nových parkiet o min. 17 eur/m2 vyššia.
Odpovedať
No my sme mali tento problém pri rekonštrukcii domu. Máme krásne dubové parkety, našťastie neboli až v takom zlom stave, ale rekonštrukcia nás vyšla na cca 500 €/20m2. Sú tiež lepené smolou a neviem ešte čím, lebo v iných miestnostiach, keď sme ich museli dať preč, tak bol problém to rozobrať. Našťastie ešte nezačali vrzgať, ale viem, že švagriná na ne dávala klasické parkety, a aj my máme prpravenú takúto možnosť do budúcnosti....
Odpovedať
@lenka1311 ale tá cena 500 eur za 20 m2 asi nezahŕňala demontáž, čistenie a prípravu podkladu, však? Čiže nevyberali ste ich a nerobili podklad? Predpokladám že asi len tmelenie, brusenie a lakovanie ale také asi dosť kvalitné, prípadne nejaké úpravy ako morenie alebo čo. A čo myslíš vetou - švagriná na ne dávala klasické parkety? Ja pod pojmom klasické parkety rozumiem drevené parkety. Čiže chce dávať na staré drevené parkety nové drevené parkety? S tým rozoberaním a možnosťou použitia starých parkiet mi jeden parketár povedal, že ak sú veľmi silno prilepené smolou na hobru a hobra ostáva pri demontáži prilepená na parkety, že to čistenie je katastrófa a rovno povedal, že v takom prípade to je o ničom a radšej nerenovovať, že to nemá význam. Ale ak neostáva hobra prilepená o parkety a parkety idú oddeliť, tak to sa dá.
Odpovedať
@romco3 @majki555 ja budem riesit, teda vlastne uz riesim, podobny problem. ideme prerabat jeden stary tehlovy byt, a v nom parkety. dost zaspinene, a niektore aj znicene, budeme to asi musiet nejak "latat" aj novymi... pod parketami je kadejaky bordel - smola, piesok, skvara...? co ja viem? ja som nasla jednu super firmu, maju na stranke krasne rozpisane co a ako, aj ceny.. len vyzeraju veeelmi drahi. v kazdom pripade, my sme ochotni investovat do tohto, myslim ze nic lepsieho ako poctive drevo na podlahe nie je ;-) v nasom byte kde byvame a rekonstruovali sme pred par rokmi, sme povodne dali laminat... bol to otras. po roku to vsetko putovalo k smetiakom a dali sme si masivne parkety. je to uzasny pocit, takze pokial clovek dokaze nejak tie peniaze nastrabat, urcite to stoji za to! ale treba to spravit kvalitne, aby to potom vydrzalo dalsich 50 rokov bez velkych zasahov, t.j. max prebrusit a nalakovat ked uz bude treba... ak chcete, mozem vam do IP poslat link na tu stranku... obtyzden ma ten pan prist sa na tie nase parkety kuknut, tak to budem potom mudrejsia. zatial co mi povedal, tak ze oni parkety rozoberu a vycistia... pokial bude podklad pod nimi rovny, tak nalepia OSB dosku a na tu budu lepit potom ocistene parkety. ak bude podklad pod nimi velmi krivy, tak budu musiet ten bordel vyviest von a zaliat betonom... a prave vyvoz tohto odpadu je ta polozka ktora sumu vyslovene vystreli do vysin. (bez potreby vyvazat odpad to je okolo 50-60E za m2, s vyvozom odpadu to moze byt az do 80E za m2... :-( ). pri tej druhej sume to uz je na zvazenie ci radsej nedat parkety nove :-( ozaj, a este mi povedal ze dubove parkety su super. bukove ze su menej kvalitne... ja vlastne ani neviem ake mame, to dufam ze mi povie on :-) ak bukove, tak asi dalsi argument pre to aby sme ich dali vymenit? (neviem...) ozaj, no a zhodou okolnosti tento pan robil parkety aj mojej znamej, to som sa dozvedela nahodou az po tom ako som si ho nasla a hovorila s nim... ta moja znama bola s jeho robotou velmi spokojna...
Odpovedať
@romco3 ahoj, my sme tie naše parkety len brúsili, tmelili a tri krát lakovali. A švagriná dala na ne klasické laminátové podlahy, len pod ne položili nie klasickú penu, ale tú spevnenú drahšiu dosku. Ale ti poviem, niet nad drevenné....
Odpovedať
@majki555 Tak ten parketár asi veľké skúsenosti nemal. Staré parkety ktoré sú uložené do ,,stromčeka,, je treba rozobrať tak,že si označíš alebo rozdelíš na kôpky tie ktoré sú dorezávané,väčšinou pri stene pod oknom a pri protiľahlej stene.Ostatné parkety sa rozoberajú riadok po riadku a delia sa na pravé a ľavé. Podľa pierka a drážky. Pierka a drážky treba vyčistiť od prachu,zo spodnej časti treba odstrániť zvyšky vlysexu,to je tá akože smola :-) .Ak boli parkety lepené na betónový podklad,treba podklad vyrovnať nivelačkou. Ak boli lepené na hobru,treba hobru vyhodiť a ako podklad sa vyrobí /jednoduchý popis/ rošt z hranolov,na ten sa pripevnia osb dosky a na tie sa uložia parkety. Nie do vlysexu ale do lepidla na to určeného. Samozrejme,že parkety nebudú pasovať do seba na milimeter presne ale to by nepasovali ani nové.Po zaschnutí sa parkety prebrúsia brúskou s brúsnym papierom o zrnitosti cca 100.Piliny ktoré vzniknú brúsením sa zmiešajú s tmelom na parkety a tým sa vytmelí celá plocha.A zase po zaschnutí tmelu sa parkety brúsia,niekoľko krát a potom sa nanáša lak. Váš parketár mal pravdu len v tom,že je to prácne pre neho a špinavé pre vás.Čo sa týka financií prácu zaplatíte z ušetrených peňazí za nákup nových parkiet. Staré parkety však sú už dostatočne vysušené no a pri nových vám pri prvom kúrení vzniknú neestetické pol centimetrové medzery. Veľa parketárov ťahá zákazníkov do nových parkiet alebo do laminátu ale je to len z pohodlnosti alebo z neznalosti.
Odpovedať
@romco3 aké veľké sú tie špáry? A to prehýbanie je tou hobrou. Nechápem čo to bolo za vynález našich súdruhov :-| .
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@babcia tie medzery su dost velke, mozem ich odmerat. To s tymi novymi parketami mas pravdu - tie este pracuju a budu pracovat a kurenim vzniknu medzery, parkety sa stiahnu. Tieto stare su uz vysusene, tie uz by nemali pracovat, je to vlastne mrtve drevo. Chcem sa ta opytat ako to je s flakmi, ze ci ich po vybruseni a nalakovani vidno... a kolko parkiet asi treba doplnit, lebo urcite budu chybat.. asi cely rad plus nejake za silne poskodene..
Odpovedať
Článok sa načítava...
este by som sa predsa len spytal aj na podklad mokrou cestou t.j.betonovanim - ak mate skusenosti z paneláka. Zaujíma ma jednak finančná stránka a jednak tá praktická - ako riešiť to betónovanie... a všetko okolo toho. A kedze ide o mokry proces, tak asi treba riesit aj to schnutie betonu.
Odpovedať
ide mi o to aby podklad bol dostatocne pevny do buducnosti. Co sa tyka suchej cesty - t.j. podkladu z osb dosiek a hranolov - ti ktori to mate niekolko rokov - ako to je s pevnostou a rovnostou - vsetko je OK? Aby sa nestalo ze za nejaky cas to bude znovu poprehybane, nerovne.
Odpovedať
@romco3 čo sa týka fľakov,záleží od čoho sú,s tým betónovaním v paneláku...no neviem. Záleží o akú hrúbku betónu by išlo a či to unesie statika. Suchou cestou manžel robil renováciu veľa krát a nikdy nebola reklamácia.Prehýbať sa to nebude ak bude poriadny rošt. A lepidlá ktoré sa používajú dnes sú na inej úrovni ako vlysex/ smola/.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ako ste rozoberali parkety ktore boli priklincovane tak, aby sa vacsina dala pouzit? my sme to dnes zacali rozoberat a je to na porazenie :) pozitivum obrovske je, ze su na drevenych doskach, cize nenalepene v ziadnom sajrajte, ale kazda tretia je priklincovana a po krajoch skoro uplne vsetky. cize drzia tak pokope, a je to take pracne, ze mame chut sa na to vykaslat a trhat ich po nejakych celych castiach. chcela som to povodne len prebrusit, ale chceme kvalitne zaizolovat podlahy + ostatne dovody, cize musia von. otazne je, kolko z nich znicim oddelovanim jednotlivych parkiet sroubovakom a kladivom :) dajte nejaku fintu ako sa to robi pls ;)
Odpovedať
@divoska @anairda klincovane parkety ma anairda, ta urcite bude vediet ako nato, dost sa s tym natrapili. My mame lepene asfaltom na hobru, nemame klincovane, kedze pod parketami je hobra, terovy papier a jemny piesok, cize ziadne dosky.
Odpovedať
@divoska uff tak rozoberanie parkiet bola nocna mora. :-( najskor sme zacali sami, a teda islo to otrasne. potom dalsi den dosiel parketar, lebo skoro som mu plakala do telefonu ze to nevieme rozobrat.. len neviem ci takto ti to dobre opisem, musela by si to vidiet. a veru sakris ja si to teraz uz uplne dobre nepamatam, musela by som vyskusat asi, by som si rozpamatala... je to skoro rok co sme ich vyberali...v zasade vsak treba to rozoberat v radoch. klince mas vrazene v drazke. cize musis rozoberat z opacnej strany ako je drazka, t.j. zo strany pera, aby si parkety rozoberala a dvihala pod takym uhlom, aby si klinec vytahovala. lebo ked ides z tej strany ako je drazka, tak vlastne klince nevytahujes, ale ich pacis. album mam neverejny, tak pridam fotku takto: http://jcdn772.asmira.com/photo/05/12... v zasade co si pamatam - vsimni si tu naradie co je nalavo od kladiva - to malo taku ostru hranu, to som vsunula medzi parkety (na fotke je ta hrana uz vsunuta, ta parketa pod tym naradim ma pod hrotom toho naradia pero). a potom som kladivom silno udierala spredu do kovovej casti toho naradia. postupne sa cez tu medzeru medzi parketami posuvas smerom na opacny koniec parkety. niektore idu lahsie, ine tazko podla toho ako hlboko su klince. treba ziskat cvik a riadne do toho trieskat. my sme s bratom prvy den vobec nevedeli ako na to, fakt s kazdou parketou sme sa trapili snad aj 5-10 minut, kmasali ju, stiepali. cele zle. potom dosiel parketar a skoro mi oci vypadli z jamok ked som videla ze zasunul nastroj medzi parkety z tej spravnej strany, 3x silno tresol a parketa normalne vyskocila von aj meter daleko :-D no a po par hodinach tak skakali aj mne. samozrejme, oni vyskocia tak, ze maju v sebe klinec, ten potom treba vytiahnut. my sme to mali podelene, aj som trieskala parkety, a bracho vytahoval klince :-D mna to trieskanie dost bavilo :-D jasne ze niektore boli tak vbite, ze islo to tazsie, a aj sme ich poskodili. ale percento poskodenych zrazu z 80% kleslo na 5% :-) co este poradim, hlavne rohy a kraje popri stene- nezabudnite si ich cislovat ako isli za sebou. a potom parkety treba delit na prave a lave. to o cislovani som vedela, ale to o pravych a lavych nie. :-D tak parketar potom ruky zalomil nad nami :-D ale nevadi, lebo nakoniec nasich parkiet bolo cca 50% znicenych (zospodu hnile a plesnive), takze sme sa rozhodli ze dame komplet nove do celeho bytu. inak ten nastroj co je na tom obrazku, tak to ani neviem co je, to nam svokor pozical cosi... ale este aj s tymto by sa to dalo, tusim nejake pacidlo na klince je to: http://jcdn772.asmira.com/photo/05/12... - tu cast cim pacis klince, tu som zasuvala medzi parkety. len to nie je idealne, lebo nie je ten hrot ostry a je uzky, ze len tie 2cm ci kolko (na rozdiel od hrany toho cudesneho naradia co nam dal svokor, kde hrana bola 5cm a teda sila uderu kladivom sa lepsie rozlozila na plochu a neodtlacila nastroj do parkety) a tym padom sa poskodilo viac krajov na parketach ako s tym nastrojom od svokra... tak snad pridete na nejaky vhodny nastroj ktory pouzit... :-N ozaj, a kladivo s malou ruckou je najlepsie. daj vediet ci vam to islo lepsie. ci sa vobec dalo pochopit co som napisala. ak nie, tak neviem... :-N
Odpovedať
inak ja lutujem, ze som nespravila z toho rozoberania kratke video. lebo tiez som hladala na nete navod, a teda nikde nic. to treba vidiet... vela ludom by to pomohlo...
Odpovedať
fakt klobuk dolu
Odpovedať
@anairda len škoda že po toľkej námahe ste nemohli použiť viac tých parkiet a boli plesnivé. Keby ste vedeli že budú plesnivé, tak ste ich nemuseli vyberať tak opatrne aby sa nepoškodili. A inak aké nové parkety idete dávať? Dubové vlysy či lamparkety a natur, či rustikal,..?
Odpovedať
@romco3 pozri moj album rekonstrukcia, vcera som pridala fotky, a aj parkety tam su. myslim ze je to natur. a ano, veru skode ze tolko ich bolo poskodenych. ono, ked uz clovek prisiel na to ako ich rozoberat, tak to islo mega rychlo. ani sme nemuseli davat extra pozor aby sme ich neposkodili. problem bol len kym sme nevedeli ako na to :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@anairda daj si patentovat manual. my sme to zatial teda zacali rozoberat len pacidlom - jedna izba uz je cela, zostava druha, mozno by sa stale nejake tie 2/3 dali pouzit, ale ked si predstavim sa s tym piplat tak radsej nimi asi raz budem barbasky kurit :-D tiez sme uz chytili grif, ale aj tak je to zdlhave /take buranie steny a kadecoho to ide jedna radost :)/ odkladam ich do bedne pod pristresok a ked ma raz kopne muza mozno sa do toho pustim a dam ich do podkrovia. ale pre tentokrat mi ozaj staci to rozoberanie /hoci aj nie take dokladne ako to vase... by ma slahlo :-N /
Odpovedať
@divoska ale praveze vsak s tym grifom to islo pomerne rychlo :-) to je praveze najrychlejsi sposob ako ich pacit. ako hovorim, 3x som buchla kladivom, a parketa letela aj meter :-) my sme s brachom chodili do bytu po praci, cca o 16:30 sme dosli a mohli sme trieskat len do 18tej. a izba 3,5x 3,5 bola hotova tusim za 3 dni. podla mojho foto-albumu na stvrty ten nam zostal len kusok. cize nejakych 5 hod na tu izbu bolo treba. a co s nimi dalej nuz to je vsetko otazka penazi, aj preferencii. ak nechcete na zemi drevo, tak vyhodte (predajte za par E). ale ak chcete drevo, tak bud kupit nove za 40-50E/m2, alebo polozit stare :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@anairda ono to ide, ale aj tak pomalsie ako ine buracie a vypratavacie prace, a to zohybanie sa.... no fajnovky sme este chapes ;) ale tusim uz aj tomu dochadzam na chut. doteraz ma bavilo viac rozoberat komin, priecky a kachlicky :) bude podlahove cize asi radsej nieco ine ako parkety + tym ze to bude piplacka, tak si ich fakt necham ak tak niekedy na podkrovie
Odpovedať
takže rekonštrukcia našich parkiet začala a vyzerá že bude trvať dlho. V troch izbách sú už parkety demontované a odvezené - parketár ich čistí doma. Potom elektrikár spravil nové rozvody, budú v podlahách v piesku ktorý je pod parketami. Teraz nasleduje vytvorenie roštu pod parkety, položenie hranolov a nastalo to čoho som sa obával. Ten panel pod pieskom je neskutočne krivý, veľké výškové rozdiely. Hranoly sa nedajú položiť tak aby to všetko bolo v rovine. Takže parketár bude musieť priamo na mieste hranoly hoblíkom upravovať každý individuálne podľa potreby a iné hranoly naopak podkladať. Bude to veľmi náročné a pracné. Povedal mi že už takúto zákazku viac nezoberie - tohto typu že piesok a krivý panel pod nim. Moje upozornenie teda pre vás čo zvažujete rekonštrukciu parkiet a máte podobné zloženie ako my t.j. parkety, hobra, terový papier, piesok. Demontujte radšej len jednu miestnosť, v nej poriadne zistite aký je panel pod parketami (merajte na viacerých miestach v izbe, v rohoch, v strede), či nie je krivý a podľa toho sa zariaďte. Ak je krivý, tak ten rošt sa bude robiť veľmi ťažko. Potom buď sa takto trápiť alebo piesok vyhádzať a dať polystyrén plus poter ale zas tam je to tiež dosť drahé a poter musí schnúť minimálne 2-3 mesiace. A keď bývate na vyšších poschodiach tak to betónovanie by bolo náročné. Vzhľadom na tie problémy ktoré nastali tiež neviem či by som sa znovu pustil do rekonštrukcie parkiet a či by som nešiel do variantu laminát na parkety (ale tam som mal a aj mám obavy že by to vŕzgalo, prehýbalo sa, keďže u nás sa tie parkety veľmi prehýbajú) alebo ako mi hovoril kolega taký variant že na parkety priskrutkovať osb dosky a nato položiť laminát - máte niekto doma takýto variant?? Samozrejme potom sa vám zvýši výška podláh a musíte to dorovnať aj na chodbe, v kuchyni, WC,... a treba potom odpíliť z dverí alebo dať vyrobiť nové na mieru. Iná možnosť ma nenapadá. Som dosť z toho všetkého sklamaný. Parkety sú dobré, dajú sa krásne spraviť len tá socialistická výstavba.... tá je na zaplakanie... krivý, nestabilný podklad pod parketami (piesok, hobra) a ešte krivý aj panel pod tým. A vraj hromadná výroba, plnenie päťročnice, na 120 percent... všetko odfláknuť a dobré sa potúžiť borovičkou asi tak... Ešte aj stropy a steny krivé, obkladač nadával, sadrokartonár nadával, každý sa natrápil. Nie je sa čoho chytiť, kde by bola rovina...
Odpovedať
Profilova fotka
@romco3 ,ono sa to robi inac ,v ziadnom pripade sa nehobluju hranoly podla podkladu :) liapor + osb a na to rovno parkety ... jednoduche lacne rychle solahlive.. https://www.youtube.com/watch?v=_rWVg...
Odpovedať
@tomasforgacs no len hranoly su uz kupene, dovezene. A my mame v izbach pod parketami 3-7 cm piesku, spolu mozno aj 6 ton.
Odpovedať
Profilova fotka
@romco3 tak smola :) ja som mal 10cm piesku ,ziaden problem
Odpovedať
@tomasforgacs a ten piesok ste teda vyniesli vsetok von a doniesli liapor?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?