Môže ísť bezšpárová dlažba na podlahové kúrenie?

Profilova fotka
Ahojte, chcem sa spýtať, či má niekto skúsenosti s bezšpárovou dlažbou a pod ňou podlahové kúrenie. Vybrali sme si do obývačky nádhernú dlažbu, ktorá je však úplne bez špár, čo je v poriadku, pretože si ju ani neviem predstaviť so špárami, asi by stratila na kráse. No obávam sa kombinácie s podlahovým kúrením, lebo mi bolo povedané, že pôsobením tepla môže začať dlažba pracovať a keďže nebudú špáry, nemá sa kam rozpínať. Dokonca ma vystrašili, že môže aj "vystreliť", čo by som nechcela, pretože nebola práve najlacnejšia. Tak Vás prosím o pomoc, ak s tým má niekto skúsenosti, ako ste to riešili??? Nejakou dilatačnou špárou?? Ešte by som spomenula, že obývačka má asi 36 m2 a dlažba by mala patriť k tým kvalitnejším, portugalským (na čo sa ja osobne spolieham :-)) Budem vďačná za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@blondiee83 nemám s takovouto dlažbou zkušenosti. Jen vím, že dlažba (nejen ta) se vlivem rozdílných teplot roztahuje a smršťuje - pak by to mohlo praskat. Taky nevím, jestli je ta bezespará dlažba výhra. Já ji kdysi taky moc chtěla, ale pak jsme se dozvědělii, že se to stejně nedá položit absolutně beze spár a právě ta vlasová mezírka je v budoucnu zdrojem častých problémů .Dostane se tam špína a je po luxusu. Ani se to nedá prakticky vyčistit. Tak jsme od toho upustili. Samotnou by mě zajímaly názory dalších, co ji mají..
Odpovedať
my mame rektifikovanu dlazbu, je tam spara1mm, úvidela som tam, ako davaju medzi dve dlazdice 1mm pravitko, ale ked sa to vysparovalo, tak tam bolo cca 2mm, tak to proste vyzera.... Mame to v kupelni, kuchyni a chodbe... a mame pod tym elektricke rohoze...
Odpovedať
my to tiež riešime. Používa sa dilatačná lišta, ak sú v miestnosti 2 okruhy. Vraj sa to dáva medzi ne, vlastne medzi dlažbu. A medzi miesnosťami. Jeden had môže byť teplejší a druhý studenší tak preto, aby to nevybuchlo... Bolo by dobre sa poradiť s murárom, ktorý vám to bude robiť a vyzná sa v tom.
Odpovedať
@blondiee83 vypadá krásně, ale jak to funguje netušim, jen když jsem dělala rozměr naší chodby na míru dlažbě, tak jsem byla upozorněná na to, že tam musí být min. 6mm spára kvůli podlahovému topení. Jsem zvědavá, na zkušenosti
Odpovedať
Profilova fotka
My jsme si objednali keramickou dlazbu s motivem mramoru, chteli jsme ji tez bez sparu..ale to pry nejde. Musi tam byt 1-2 mm. Jedine, co se nemusi sparovat to je pry pravy mramor...ten se pry zbrousi a vylesti..jen nevyhodou mramoru je udrzba, citlivost a cena.
Odpovedať
@blondiee83 Ahoj, tiez sme riesili taky problem. Kupili sme dlazbu do obyvacky, kuchyne, atd. a chcela som ju besparovo, lebo by to inak pokazilo celkovy dojem. Avsak bohuzial na podlahove kurenie to bezsparovo nejde. Mame spraru 1.5-2 mm a v nasom pripade aj tri okruhy medzi ktorymi su dve dilatacne spary 5 mm vyplnene silikonom. Velmi tazke je vybrat dobru farbu sparovky, nam sa to nepodarilo, lebo farieb sparovky je cca 10-15 a nie vzdy ladia s dlazbou. Prajem vela stastia.
Odpovedať
Profilova fotka
Problémov s bezškárovým lepením je hneď niekoľko a tento spôsob sa všeobecne neodporúča. V prípade, že sa do tohto dobrodružstva pustíte, je nutné dodržať niekoľko zásad: - poter musí byť úplne vyzretý, min. 28 dní v prípade cementového - podlahové kúrenie musí byť prekúrené podľa vykurovcieho protokolu (spravidla sa začína studenou vodou a každých 24 hodín sa teplota zvyšuje o 5 st. C až do max. teploty vykurovacieho systému, rovnakým spôsobom aj naspäť - rozmer 36 m2 v prípade podlahového kúrenia sa mi zdá bez dilatačnej škáry dosť veľký, takže ak tam dilatáciu máte, je možné položiť keramickú dlažbu bez jej priznania celoplošným položením špeciálnej textílie do pružného tmelu a následným nalepením keramickej dlažby, ktorá bude tým pádom oddelená od podkladu (systém MAPEI) - a samozrejme použiť naozaj kvalitný flexibilný lepiaci tmel (nie lastovičku :-D )
Odpovedať
Profilova fotka
@peterpb Dakujem velmi pekne za radu...este by som chcela napisat, ze nemame keramicku dlazbu, je to gresova, citujem presne: Glazovaný gres so špeciálnou povrchovou úpravou, jeho postupným brúsením a leštením sa docieli zrkadlového lesku. Jedná sa o sériu s vynikajúcimi technickými vlastnosťami: zrkadlový lesk, jednoduchá údržba, nenasiakavosť, odolnosť voči škvrnám a úplna rovinatosť. A mame kvalitny flexi tmel, priamo na to urceny.
Odpovedať
Profilova fotka
Este som asi zabudla napisať, ze nemame cementovy poter, ale anhydrid a ten sa dilatuje len po obvode miestnosti. A podlaha je hruba 10 mm. Asi sa spolahneme na jej kvalitu a budeme dufat, ze vsetko dobre dopadne. Nerada by som mala spary a myslim, ze az natolko by pracovat ten material nemal. A predsa uplne bez spar sa polozit ta dlazba neda a teda mozno minimalna sparocka bude stacit. Dakujem Vam vsetkym za odpovede. Vysledok asi je, ze to riskneme. Tak nam drzte palce :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ups, problém je na svete, takže ak máte anhydrit, určite musí byť úplne vyzretý, prebrúsený (zbavený povrchového "šlemu"), následne by mala byť zmeraná jeho zostatková vlhkosť CM vlhkomerom (určite nie odporovým el.), ktorej hodnota nesmie presahovať 0,3 %. Po absolvovaní týchto, podotýkam, nutných opatrení, môžete dôkladne povysávaný podklad ošetriť dvojnásobným disperzným penetračným náterom (napr. Primer G), ktorý necháte úplne vyschnúť (min. 24 hod.). Nepodceňoval by som nič z toho, čo som uviedol, na vlastné oči som videl už stovky metrov štvorcových "odskákaných" dlažieb od zle pripraveného anhydritu. Kvalitu lepiaceho tmelu musíte prispôsobiť formátu dlažby, keď mi uvediete formát dlažby a typ lepiaceho tmelu, môžem Vám povedať svoj názor.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterpb Dakujem za dobre rady, vsetky si ich vezmem k srdcu :-)) zalievat podlahu budeme tak min. o mesiac a urcite to mienime min. 1,5 mesiaca nechat vyschnut..aj na poschodi sa susila skoro tri mesiace, kym sa robili stropy.. velkosti dlazieb su 44x44 cm a lepiaci tmel je nejake flexi lepidlo, tusim murexin, kupovali sme ho v predajni zaroven s dlazbou, poradili nam to, ze je mrazuvzdorna, vodeodolna, atd. tak snad to bude v poriadku.
Odpovedať
@blondiee83 bez spar to ide bez problemov, no treba vazne dodrzat to, co napisal @peterpb... Treba si vsak uvedomit aj to, ze obrazky byvaju retusovane a tak ako to je na tom obrazku co si prilozila to nebude nikdy!!! Ono aj bezsparovo kladena dlazba bude mat spary, okolo 0,5 - 1mm. Take idealne podmienky niesu, aby to tvorilo jeden celok. Ked si pozries moj album, niekde pri konci, je tam odfotena aj dlazba. Je to 50x50, kalibrovana. Mame ju bezsparovo a bez dilatacie na ploche 70m2. Dilatacia je len okolo murov, pod soklom, asi tak 1cm. Polozena je uz druhu zimu a podlahove kurenie je zapnute. Zatial sa vobec nic nestalo, ziadna sa neodpepila, ani nepraskla... Dolezite je to, ze pred kladenim dlazby bol poter uplne vyzrety a v podlahovke sa nejake tie mesiace kurilo. Cize beton mal dost casu "sadnut si". Taktiez sme pouzili kvalitne flexi lepidlo. Ked sa doteraz nic nestalo, myslim ze uz sa nestane... Myslim ze sa nemoze nikto zarucit, ci to bude take bezproblemove aj u teba. Majstri to nechcu moc robit, mna od toho odhovarali, ale spravil som si po svojom a som spokojny...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pifo Dakujem pekne, konecne niekto, kto sa na to pozera optimisticky..ani nevies, ako si mi pomohol. Pozerala som si fotky, musim uznat, mate krasny domcek, velmi sa vydaril..a tie svetla v kupelke okolo vane, no nadhera. Ak by som mohla dat tip - neviem, ci ste niekde videli hviezdnu oblohu, my ju budeme mat v detskych izbach, je to fakt krasne, svieti cely strop rozlicnymi farbami. Tak mozno ta to bude zaujimat, vyzeras, ze mas rad svetla :-)))
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@blondiee83 ahoj zaujimalo ma, ako ste to nakoniec vyriesili? zvazujeme ze dame tiez kalibrovanu, ale je to len zachod 1,5m2 a kupelna 5m2 tak verim,ze tam nenastane ziadne vyduvanie podlahy...
Odpovedať
Profilova fotka
@sartira ale nastane tam pnutie!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@skalko1601 a to je vsetko?
Odpovedať
Profilova fotka
@sartira Detsku kupelku a zachod sme dali bezsparovo (asi 12 m2) a nemame s nou absolutne ziadny problem, kurime uz druhu zimu a zatial ani nepovystrelovala, ani sa nevydula. Ale vsetky ostatne sme nakoniec kladli so sparou - tazko sa uklada bez spary tak, aby to bolo dokonale rovne, cize sme to neriskli.
Odpovedať
Profilova fotka
@sartira keď nastane pnutie,tak vám dlažba podskakuje od podlahy,takže preto sa musia dávať špárý min 2mm.
Odpovedať
nechcem vás strašiť, ale aj pri použití pifovho postupu môže dlažba povystreľovať. aj po 5 rokoch (ako mojmu bratovi...a tak sa tešil že ju má dobre uloženú : (
Odpovedať
Dobrý den. Já vidím základní problém v rychlosti natápění podlahovky. Je naprosto jasné, že teplá voda nejdříve ohřeje potěr ( beton, či anhydrit ) a teprve vedením se ohřívá dlažba. Mezi tím je samozřejmě ještě lepící tmel. I když tepelná roztažnost potěru a dlažby je podobná, tak největší zádrhel je v té rozdílné teplotě ( potažmo roztažnosti ) potěru a následně dlažby, která je navíc ochlazována z horní strany. I když to roky drží, tak se klidně může stát, že někdy v daleké budoucnosti některý kousek vytřelí. Ale on většinou zůstane na svém místě, akorát duní. Horší je,když praskne. To je potom složitější oprava. Čili podle mě u takových řešení musí být dobře spočítaná podlahovka a topit na nejnižší výpočtové teploty. Pak by to nemělo udělat nic. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@blondiee83 a akej znacky dlazbu ste tam davali?
Odpovedať
Dobry den, bezsparove dlazby sa volaju preto bezsparove lebo sa kladu na doraz, preto sa vyrabaju ako rektifikovane (hrany su brusene) , Keby sa kladli s 1.5 mm skarou tak je zbytocne aby ich hrany boli brusene a ich cena by bola nizsia. To ze Vam obkladac povie ze tam treba sparu je len jeho pohodlnost a nekompetentnost. Bezsparovo klast dlazbu je strasna piplacka musite to vediet. Je dost tazke najst obkladaca co to vie. Ludia nakupuju drahe talianske dlazby od 50 Euro za meter a vyssie a potom si to daju ulozit nejakemu patlalovi co do skar strka 1,5 mm kriziky, dlazba ma obvodove hrany zbrusene na 0.5 mm milimetra takze ak date dve dlazdice vedla na seba vznika falosna skara 1 mm ak tam este patlal strci krizik 1,5 mm tak mate hned viditelnu sparu 2,5 mm, ono to tu exkluzivitu tej dlazby uplne zabije. Pre ilustraciu takto vyzera detail dlazby bezskarovo ulozenej: http://www.obkladac.borec.cz/fotogale...
Odpovedať
Profilova fotka
@mucikovci dávali sme spanielsku Perondu.
Odpovedať
Ja mam skusenosti ze vsetci výrobcovia odporucaju skarovat, hlavne ak to ide na podlahu, pretoze do tej 1mm spary ktora tam tak ci tak je napada rozny bordel casom, vlasy, chlpy, prach a je to problem cistit....Takze co mam skusenosti ja treba dat z hygienickych dovodoch sparu urcite- hlavne na podlahu...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Bezspareove dlazby neexistujju, preto sa volaju rektifikovane a nie bezsparove!!! Aj na baleniach dlazby a obkladu, ktore stoja 600 eur/m2 vyrobca uvadza minimalnu sparu, preco asi? Malo kto uvadza 1mm, zvacsa je to viac a ma to urcite svoje dovody...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?