Kabeláž v podlahe

Ahojte, potrebujem poradiť. Robili sme elektriku, silnoprúd je zasekaný v stenách. Slaboprúd (FTP, coaxiál) nachystali elektrikári chráničky, že pôjde po zemi v podlahe. Na prvom poschodí nieje problém, chráničky sa uložia do vrstvy polystyrénu, na to podlahové kúrenie s poterom. Ale čo na prízemí? Stavby vedúci radí aby sme urobili celú, ničím neprerušovanú vrstvu tepelnej izolácie z polystyrénu a dosiahli tak najlepšiu tepelnú izoláciu. Aby sme chráničky uložili vo vrstve s tepelným kúrením v potery. Keď by sme do vrstvy polystyrénu uložili chráničky na slaboprúd, tak to stavbári nedokážu tak dobre vyrezať, aby nevznikali potenciálne tepelné mosty, straty do podlahy. Elektrikár radí aby sme chráničky uložili do polystyrénu (do spodnej vrstvy), lebo keď sa budú musieť krížiť s podlahovým kúrením, tak v tom mieste dôjde k oslabeniu poteru a môže praskať. Tepelná izolácia z polystyrénu bude cca 10cm, vrstva poteru s podlahovým kúrením cca 6cm. Aj jeden aj druhý majú pravdu. Čo je lepšie? alebo menšie zlo? Riešili ste niekto niečo podobné? ďakujem za info
Odpovedať
@malofla a nemozete tie chranicky na prizemi zasekat do stien rovnako ako silnoprud?
Odpovedať
@malofla Chranicka je aky priemer? 25-32? Zobrat obycajnu trafo pajkovacku, urobit ocko z medeneho drotu o priemere tej chranicky a do EPS vyrezat drazky. Ziadny tepelny most tam pri hrubke 10cm EPS nevznikne. Ja som robil nieco podobne, spajkovackou som nadrazkoval asi 100m drazok.
Odpovedať
asi 32
Odpovedať
@benco už sú omietky, ale projektant navrhol 30 a 25 steny (tehla HELUZ) tak už som ich nechcel ešte viac oslabovať. Hoci všetko je staticky vyrátané a dimenzované, ale nepozeralo sa mi na to trikrát dobre :-)
Odpovedať
@supiiik dakujem za tip
Odpovedať
@malofla tak potom ako napisal supiiik
Odpovedať
@malofla Prepac, ale este som sa nestretol s tym, aby kabelaz isla v potery s podlahovkou. A navyse ked mas len 6cm. To aky stavbyveduci Ti toto odporucil ? Ked sa Ti bude krizovat podlahovka s trubkami kabelaze, kolko milimetrov poteru bude nad tym ? Opytaj sa stavbyveduceho aka je minimalna hrubka poteru nad podlahovkou, aby Ti nepraskala a uvidis, ze taku hrubku nedosiahnes ked das na radu stavbyveduceho. Ja to skor vidim tak, ze majstrom com maju ukladat polystyren sa nechce vyrezavat okolo kabelaze.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?