Zmenšenie skolaudovaného domu

Mám rodinný dom, ktorý bol skolaudovaný v roku 2021. Dom je bungalov so zobytneným podkrovím. Podkrovie nie je dokončené. Je to len poter a SDK steny bez vymaľovania. Podľa pôvodného plánu to mali byť dve izby a kúpeľňa, spolu cca 40m2. Do podkrovia vedie drevené schodisko. Vzhľadom na rôzne situácie by mi stačilo len prízemie a teda podkrovie neplánujem už nikdy úplne dokončiť. Dá sa nejako zrušiť to podkrovie tak, že by som mal ako úžitkovú plochu evidované len dolné poschodie a podkrovie by bol len úložný priestor? Niekomu sa to moze zdat zbytočné, ale otázka je položená takto. Bola aj podmienka v kolaudáciou rozhodnuti dokoncit podkrovie, k comu vsak neprislo, tak sa to mozno nejako riesit da, len nemam skúsenosť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter0:

Mám rodinný dom, ktorý bol skolaudovaný v roku 20…
@peter0 myslim, ze to netreba riesit, stavebny urad uz ku tebe nepojde, ked uz mas skolaudovane. ja som mal v stavebnom povoleni zahrnuty aj plot, teta mi to napisala do zapisnice ze chyba, ale povedala, ze ma nik nepride skontrolovat ci som ho realne zrealizoval a kedy.
Odpovedať
Jasne. Ale ja to podkrovie chcem zrusit ako obytnu plochu. Ze ku mne nikto nepride, to je mi jasne. Ale aky je postup, ak by som z podkrovia -obytnej plochy chcel spravit obyčajnú povalu.
Odpovedať
Načo potrebujete povalu zoficiálniť?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter0:

Jasne. Ale ja to podkrovie chcem zrusit ako obytn…
@peter0 Ale kde to chceš zmeniť? V projekte? Načo? Však daj tam len nejaké linoleum v pásoch na podlahu a steny nechaj ako SDK a máš povalu. Radiátory odpoj a nemusíš kúriť. Asi ti nerozumieme. Napíš, aký je dôvod tvojej otázky - kam tým smeruješ. Hlavne to, že to chceš mať evidované ako podkrovie. Kde evidované? V kolaudačnom rozhodnutí? To už nezmeníš.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter0:

Mám rodinný dom, ktorý bol skolaudovaný v roku 20…
@peter0 lepšie je si to nechať ako možnosť obytného priestoru do budúcna (aj keby len kvôli predaju náhodou raz). Veď nikto teraz nežiada dokončenie, skolaudované to je, dane sa platia za zastavanú plochu a nie za obytnú plochu. Jedine že sa tam chce nasťahovať niekto z rodiny a treba výhovorku prečo sa to nedá 😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@peter0 lepšie je si to nechať ako možnosť obytné…
@marsdm Jediné riziko je , že by mesto začalo požadovať daň za každé podlažie, napríklad za pivnicu pod domom, horné poschodie. Ale neviem kto by z úradu fyzicky chodil a kontroloval to..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@peter0 Ale kde to chceš zmeniť? V projekte? Načo…
@chrobak7 Pochopil som to tak, že sa mu jedná asi o to, aby nemusel platiť vyššiu daň z nehnuteľností. Tá sa asi platí podľa obytnej plochy. Alebo sa mýlim?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chinatech:

@chrobak7 Pochopil som to tak, že sa mu jedná asi…
@chinatech plati sa aktualne zo zastavanej plochy ale do buducnosti sa plánuje zviesť platenie z obytnej plochy. A ano aj to je jeden z dovodov, prečo to chce takto spraviť. Ak to má byť pomerne jednoduchá vec, tak to takto preventívne spravím.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?