Strop

Ahojte, prosím o radu. Mám strop v zložení (odhora): - OSB doska 22mm - minerálna vata 200mm (medzi nosnými hranolmi 220mm, časť z nich sú železné) - rošt + laty cca 4-5cm - minerálna vata 200mm - konštrukcia cca 3cm - paropriepustná fólia strotex - sadrokartón Otázka znie, či je nevyhnutné robiť diery do OSB dosiek...takýchto tém tu bolo veľa, to viem, avšak takúto skladbu som nikde nenašiel. Názory firiem sa líšia...niekto hovorí, že áno, iní, že nie, lebo OSB je úplne navrchu a pod ňou je dosť miesta, aby vlhkosť cirkulovala a dokázala sa vypariť. Odpovede typu, je to v projekte mi nepomôžu, lebo projekt je iný. Tam je skladba trochu iná: izolácia 140mm-OSB-izolácia medzi hranoly 220mm, fólia, SDK...tam diery v OSB chápem, veď to by bolo v strede. Zmena bola z dôvodu, lebo som chcel pochôdzný strop, výšku miestností mám 2,55m, to je v pohode a samozrejme projekt strechy trošku utekal od reality. V projekte je perforácia písaná 6ks/m2 priemer 5 - ak by som to urobil, bol by strop vôbec ešte pochôdzný? To by bola samá jama, totálne oslabená OSB. Viem, že OSB nebola dobrá voľba, avšak v projekte bola OSB a tak to firma urobila a zhadzovať a dávať dosky, to by stálo majland. Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tomik2607:

Ahojte, prosím o radu. Mám strop v zložení (odhor…
@tomik2607 pod vlnou je parozabrana, tam nič nebude prúdiť. Zhora je to bohužiaľ zaklopene osb, takže to je v podstate druhá parozabrana. Otázka je ci naozaj by sa mohlo niečo zlé štát s tou vlnou keby si to nechal takto. Možno že aj nie. Lebo chaoes dole máš parozabranu, tam sa nič nedostane a do hora si to tiez uzavrel, a nemyslím si ze je extra potrebné to mat priepustne. Samozrejme je lepšie keď to je, ale myslím si ze nestane sa nič hrozné.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tomik2607:

Ahojte, prosím o radu. Mám strop v zložení (odhor…
@tomik2607 vzhľadom na to ako v priebehu dňa na povale kolíše teplota (kľudne o 30°C) by som si nebol istý tým že tam nemôže dôsjť nejakému problému s kondenzáciou vody....špeciálne ak je tam ten kovový nosník.....ten za určitých okolností vytvorí dobré miesto pre kondenzáciu. Či je parozábrana bez akých koľvek medzier a či pásky držia budú dlhodobo držať dokonale ostáva len veriť.... Pre začiatok by som tam spravil 2-3 otvory tak aby sa cez ne dalo kontrolovať či je pod OSB všetko v poriadku aj v zime aj v lete....prípadne by som premontoval (posunul by som ich tak) aby sa vytvorili medzi jednotlivými doskami medzeri (1-2cm)....nahradia vŕtané otvori a bude to pochôdzne. Inak s rozumom navŕtané otvori v OSB hrúbky 22mm určite nespôsobia také oslabenie aby nebola pochôdzna.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tomik2607:

Ahojte, prosím o radu. Mám strop v zložení (odhor…
@tomik2607 dá sa to urobiť aj bez odvetrania a komínkov, ale určite tam bude kondenzovať vlhkosť a tým bude degradovať izolácia. A nehovorím o kvapkách vody, ale o litroch, ktoré sa tam môžu nazrážať.
Odpovedať
Zospodu treba parotesnú fóliu, nie paropriepustnú!
Odpovedať
OSB dosky musia byť položené ponad vlnu so vzduchovou medzerou, nie úplne nadoraz k sebe. Nad murivom by mala byť tiež parozabrana. Keď nie je, nad murivom sa to nesmie utesnit s OSB.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?