Oplati sa zvysit nadmurovkou neobytne podkrovie?

Planujeme stavat prizemny dom podobneho tvaru ako je na foto. Som rozhodnuty, ze urcite chcem betonovy alebo keramicky strop a nad tym nateraz nezatepleny klasicky krov - sluziaci ako ulozny priestor pripadne herna na pinpong :-) Zateplil by som teraz iba strop, aspon 40 cm. Uvazujem dat nadmurovku 1.3m , aby bolo mozne toto podkrovie v buducnosti dorobit na obytne, so samostatnym vchodom z vonku. V meste su byty drahe, a je mozne, ze niektore z nasich 3 deti by sa potesilo mat moznost si to zobytnit. Navyse dom je vyzualne asi 1.2 m pod urovnou cesty, takze takto by vyzeral menej ucupeny. Otazka, isli by ste do toho? Predrazi to nejako vyznamne stavbu, alebo, sa to cena vykon oplati? Je v tomto pripade dobre/ mozne riesenie zateplenia stropu zhora? Predpokladam, ze zateplenie pod a medzi krokvami, pripadne aj nad by vyslo podstatne drahsie. Tvar domu na foto. Cesta je na pravej vychodnej strane domu = pozdlz dlhsieho hrebena strechy. Nacrt stitovej juznej steny: * oprava nadmurovka - nie 90 ale 1.3m
Odpovedať
Úprimne? Áno. Môj brat si teraz zobytnil podkrovie a z 90 m2 urobil 180 m2. Dôležité je pri stavbe urobiť projekt na 2 bytové jednotky a všade predprípravit siete. Potom.uz si to dorobis ľahko. A 2 bytové jednotky sú podstatna výhoda ak pozeráš na to co raz necháš deťom.
Odpovedať
Profilova fotka
ak mas na to financie a je perspektiva, ze niektore dieta ostane byvat, preco nie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sissik:

ak mas na to financie a je perspektiva, ze niekto…
@sissik v aktualnej dobe a vyhladovo sa stym da trocha pocitat :D
Odpovedať
Profilova fotka
Predrazi to o jeden veniec navyse a par radov tehal plus nejake m2 vonkajsieho zateplenia. Isto by som to urobil. Aj tak mi nebolo jasne ako by si zateplil strop a nasledne tam hral pingpong.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

@sissik v aktualnej dobe a vyhladovo sa stym da t…
@shadowmilan my tiez vidime vyhladovo, ze nase deti sa nedostanu k byvaniu ani vo veku, v ktorom sme sa dostlai k byvaniu my, tak s tym ako rodic pocitam. Ale deti to vidia inak. A nikdy nevies, ako sa rozhodnu. Preto pisem, ze ak je to perspektivne z ich strany. Oni si poznaju svoje deti najlepsie
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Predrazi to o jeden veniec navyse a par radov teh…
@wolodymyr sak normalne. na hernej konzole :)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od messner:

Planujeme stavat prizemny dom podobneho tvaru ako…
@messner nevahal by som ani minutu... o par rokov ked sa pozries na tu investiciu co ta to stalo sa tomu zasmejes...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od messner:

Planujeme stavat prizemny dom podobneho tvaru ako…
@messner Nápad dobrý,ale treba todat slušne navrhnúť,lebo to nie je len pár radov muriva navyše,ale napriklad aj take stužujúce žekezobet. stĺliky previazané so stropom.s ktorými treba ratať už pri navrhu stropu.Inak by sa ti mobol rozčapiť krov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od messner:

Planujeme stavat prizemny dom podobneho tvaru ako…
@messner Ja som dvíhal podkrovie o 2 rady tehál. Ale nie z dôvodu obývyteľnosti, ale mám tam povalu a nechcel som mať takú povali, kde by som musel chodiť štvornožky, alebo v hlbokom predklone. Aj po zateplení strechy mám tam pochôdznu výšku cca 2,1 m v strede - ku krajom sa to znižuje. Aby si tam mohol mať obytný priestor, musel by si to navýšiť aspoň o 3-4 rady tehál. Zvýši to náklady o cenu materiálu, ale stále sa to oplatí.
Odpovedať
Ja som tiež niečo podobné robil doma. Dal som 35cm eps , a dole keď mi na prízemí robili poter tak mi vyliali aj hore v podkroví. A mám zateplene a pochvodzne podkrovie. A je to dobre aj kvôli hlodavcom, už sa do zateplenia nedostanú.
Odpovedať
Podstatne sa zmení aj vonkajší vzhľad, jeho proporcie, už to nebude útulný domček, preto architekti radi dávajú minimálnu podmurovku, stavebníci by zas radi dvíhali.
Odpovedať
V prilohe je podorys - zastavana plocha cca 144 m2. Trufne si niekto odhadnut naklady navyse (aspon radovo/priblizne) ak nadmurovka bude 1.3m vysoka? Respektive na co vsetko to moze mat vplyv okrem navyse ytong na nadmurovku +zateplenie nadmurovky, spominane stužujúce žekezobet. stĺpiky, dalsi veniec na nadmurovke? ... Budu mozno potrebne sirsie/pevnejsie zaklady? Ide mi o to ci sa nad tym budem vobec zamyslat dalej. Ak ano, detaily urcite doriesim s projektantom este teraz v studii a neskor v projekte.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Predrazi to o jeden veniec navyse a par radov teh…
@wolodymyr Myslel som betonovy strop nad prizemim na neho hydroizolacia/parozabrana - na nom povedzme polystyren a nejaka pochodzna vrstva. Strecha - klasicky krov- by nateraz ostala nezateplena. A ten pinpong by sa mohol hrat na pojde, ktory takto vznikne. Svokrovci si na tento ucel postavili na pozemku stodolu 9x4m strecha a je na nej tiez len nezateplena plechova sedlova strecha a deti sa tam radi hraju cely rok a nerobia bordel v dome :-) Aj v lete sa tam da vydrzat a vecer priestor skoro teplotu vyvetra. V zime tam aspon nefuka a hraju sa tam oblecene v bundach.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?