Kto spevňuje susedovu navýšenú zeminu po odstránení plotu???

Dobrý deň, v diskusiách som nenašla žiaden podobný problém ako máme my, tak sa obraciam na vás o radu a pomoc pri riešení našej otázky... Sused si pred 16-timi rokmi navýšil svoj pozemok tak, že sa zemina opierala o starý dom, ktorý sme zbúrali. Krajnú stenu sme zanechali v domnienke, že sa zrekonštruuje a bude slúžiť naďalej ako múr. Lenže ten je v dezolátnom stave a najlepšie riešenie je ho zbúrať. A tu nastáva problém, čo s navýšenou zeminou nášho (inak prepnutého a nepríjemného) suseda??? Dohoda je nemožná. Musí si navýšenú zeminu sused spevniť sám na svoje náklady na svojom pozemku alebo to musíme urobiť my na vlastné náklady na našej časti pretože sme odstránili dom o ktorý sa opierala? Existuje nejaký zákon, ktorý by mu to "prikazoval", aby sa to nezosypávalo k nám? , Ďakujem veľmi pekne za každú radu alebo názor. Alena :)
Odpovedať
Najprv treba zistiť, kadiaľ presne vedie hranica pozemku. Potom... ja tá stabilizácia svahu nevyhnutne nutná a pre ďalšie fungovanie na vašom pozemku potrebná? Ja by som to, keď už, riešil tak, že časť hliny na svojom pozemku dal preč, provizórne zastabilizoval svah kôlmi a doskami (ako je to vysoko? ak by sa zosunulo viac, tak mu to potom nahádzal nazad za dosky) a postavil plot/múr na svojom pzoemku a nech sa neopováži niečo padnúť z jeho strany k vám, že voláš na úrad, alebo niečo...
Odpovedať
Ďakujem za reakciu :) ale spevnenie je určite nevyhnutné, pretože on tam má vstup do dvoch garáží a ja doma dve malé deti... Je to rozdiel 60 cm, ale aby to udržalo prechod áut (denne si s nimi posúva x krát hore-dole a máme úzke pozemky obaja, takže autá idú natesno k múru), tak to musí mať pevné základy a nejaké koly mi to neudržia. Nehovoriac o tom, že sa nám tá zemina vytvára tlak nielen o múr (bývalý dom, ktorý vlhol aj vďaka jeho zemine) ale aj o existujúci dom, ktorý sa znehodnocuje - vlhnú steny a vytvára spomínaný tlak - je to starý dom z nepálenej tehly... Ale otázka je, či to má naozaj robiť on alebo my, keďže my sme dom zbúrali a zbúrame aj ten múr z domu. HM?
Odpovedať
Ja by som ho listom upozornila, ze zeminu navozil oprel o vas dom bez vash vedomia, ze to idete zburat,aby si zeminu zastabilizoval,ze mu umoznite vstup na vas pozemok na cas ked bude robit to spevnenie. Dalej dovod zburania domu-vlhnutie zapricinenie navozom zeminy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Pokracujem v story, mozno niekomu pomoze... Tak mur sme zburali, podali ohlasenie drobnej stavby a staviame novy plot. Listy, v ktorych ho ziadame o obkopanie zeminy pri plote a existujucom dome dostal asi 3... k ziadnej zmene neprislo, len sa vyskeruje a ohovara tak, ze ho pocut az k nam na terasu... jeho zemina je zatial vo vzduchu, ale urcite ju bude chciet prihrnut naspat k novemu plotu. Ten to samozrejme neudrzi a ked priratam lokalne burky pripadne vela snehu, tak sa nam vsetko znici a hlavne ten novy plot... Ako predist jeho zniceniu? Ak sa tak stane, kam sa mame obratit? Na sud alebo policiu? Moze mi to ohrozit 2 male deti :'( Podat trestne oznamenie za nicenie cudzieho majetku? Co potom s tym, ak nas to bude ohrozovat? Existuje zakon ktory nas ochrani skor ako vznikne takato situacia? Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
@anella07 Tie listy na ktore dotycny nereaguje ste pravdepodobne nenaformulovali dobre. Ale ja by som zatial ziadny novy plot nestaval, pockal by som kym mu ta jeho zem nezacne sa zosuvat a ze co potom urobi.
Odpovedať
Profilova fotka
@anella07 60 cm nie je výška na riešenie, neohrozí to nikoho, na zbúranie domu, ktorý ja zakreslený v katastri potrebujete búracie povolenie, to si dajte do poriadku skôr ako začnete robiť poriadok so susedom, dedo758 Vám píše, že si treba vytýčiť pozemok, súčasný terén je úroveň, pokiaľ môže siahať jeho nasypaná zemina, potom je to poškodzovanie cudzieho majetku. Žiaľ je to zdľhavý proces.
Odpovedať
@snowy66 Listy sme písali s advokátom (je to rodina), takže si myslím, že boli dobre naformulované, ale on si myslí, že je to moje, budem si robiť čo chcem. Žiaľ plot sme už postavili a nechali za ním cca 20 cm dieru, čiastočne vysypanú štrkom. To by malo stačiť, kým sa rozkýve miestny úrad (posielame oficialnu sťažnosť). @jan45 ďakujem za radu, ale keďže vieme o "dobrom" susedovi, na pozemku nerobíme nič, čo by nebolo v súlade so zákonom, i keď sa nám to časovo veľmi predlžuje, takže v tom nemáme žiaden problém. Pozemok bol ma máji vytýčený geodetom (kolík na vyhodil, vynadal a pod.), máme za plotom ešte od 23-30cm (voľakedy sa to stavalo na tzv. údržbu domu), čo sme využili na betónové pätky - na nový plot, aby nezasahovali ani 1 cm k nemu a čiastočne vysypali štrkom. Lenže to je iba dočasné riešenie, kým mu to začne padať a potom to začne ničiť náš majetok. Súdnemu sporu sme sa chceli vyhnúť a vyriešiť to, ale nejde to s ním. O sadrových obrazoch ukotvených do našej steny RD, pergole obrastenej brečtanom nabitej tiež do steny a altánkom tiež pripevenom ani nehovorím... Zemina sa opiera aj o rodinný dom a tam už je 60cm veľa - neustále plesne, zničená omietka a vysoká vlhkosť. Proste drzosť nad drzosť a už toho máme dosť... Žiaľ asi to inak ako súdom nepôjde.
Odpovedať
Profilova fotka
@anella07 toto je jeden z dôvodov, prečo si robia ľudia okolo pozemku betonové múry.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?