Tvorba plesní a zateplenie v panelákovom byte

Bývame v 12-poschodovom paneláku, ktorý podľa mňa pamätá dobrých 30 rokov. Má však dosť nešťastné architektonické riešenie a tepelné mosty, vďaka čomu sa nám v byte tvoria plesne v zimných mesiacoch, naše deti si na ne už vyvinuli alergiu. Bývame na najvyššom 12. poschodí a únik tepla cez severné a vonkajšie steny je viac než citeľný. Náš panelák je nezateplený, a ak to nebude zo zákona povinné, tak nezatepleným asi aj zostane (bodaj by som nemala pravdu). Je to proste finančne príliš nákladné pre väčšinu rodín, z ktorých polovica je buď v prenájme, alebo tu plánujú bývať len určitý čas, prípadne sú to sociálne slabšie rodiny či dôchodcovia. Na budúci rok plánujeme rekonštrukciu bytu i bytového jadra a rozmýšľali sme aj nad zateplením vonkajších stien, stropov a rohov dvoch vonkajších stien zvnútra i keď mi je jasné, že sa to nepovažuje za príliš šťastné riešenie, ale máme inú možnosť? Strecha je staršia, rovná. Rada by som poznala názor odborníka, ako situáciu riešiť a neprísť o príliš veľa z vnútorného priestoru. Obávame sa tiež toho, čo sa stane, ak by náhodou došlo k zatečeniu zo strechy (raz alebo dvakrát sa nám to stalo po veľmi silnej búrke). Čo by sa v tomto prípade stalo zo zatepleným stropom a čo v prípade, že by náhodou v roku XY došlo k zatepleniu paneláka, budeme to musieť všetko odstrániť? Ešte by ma zaujímali odpovede na tieto otázky: V prípade, že sa plesne vytvárajú iba v rohu miestnosti nie na celej ploche steny (časť steny je vonkajšia, časť vnútorná - susedí s ďalšou izbou), je možné zatepliť iba polovicu steny? Je vhodné a bez následkov zateplenie strechy paneláku z vonkajšej strany bez toho, aby sa zateplil a riešil komplexne (plánuje sa nová strecha v horizonte dvoch rokov)? Čo je najlepšie na jej zateplenie? Ako zatepliť stenu za radiátorom? V prípade, že by sme si sami zateplili balkón z vonkajšej strany polystyrénom, akú hrúbku treba použiť? Pozn. na obrázku je približné rozmiestnenie izieb v našom byte, pričom nižsie od vchodových dverí (zvýraznený čiernou farbou ) je pivničný priestor (tá stena zvykne takisto tvoriť plesne) + balkón, a povyše vchodových dverí je jedna izba susediaceho bytu (zvýraznená červenou farbou)
Odpovedať
Profilova fotka
Píšete ,že bývate na najvyššom poschodí a máte pod bytom pivnicu.Zateplenie z vnútra najlepšie asi sklennou vatou + sadrokartónová konštrukcia + parozábrana + sadrokarton.Pokiaľ vám zatečie z exteriéru voda podľa množstva a poruchy niekedy stačí nechať vysušiť, niekedy sa musí vymeniť sadrokartonová tabuľa a mokrá sklenná vata.
Odpovedať
Nie pod bytom, ale vedľa bytu (resp. vstupnej chodby). Každé poschodie má svoju pivnicu..
Odpovedať
Profilova fotka
Zateplovaniu sa vobec nerozumiem, ale uz som niekde videla aj to, ze na panelaku bol zatepleny zvonka iba jeden byt. Skuste si pozistovat, ci by Vam aj taketo riesenie nepomohlo vyriesit Vas problem. Museli by Vam to ale susedia potom schvalit.
Odpovedať
@dannyelle tiež sme nad tým rozmýšľali, ale do úvahy by to pripadalo iba asi keby sme bývali na nižších poschodiach...urobili by sme si to sami, svojpomocne. Ale zo strechy by na to musela byť špecializovaná firma na výškové práce, a to by sme asi preplatili, keby sa jednalo iba o jeden byt...a neviem, či sa to dá robiť iba z lana, alebo by muselo byť lešenie :-S
Odpovedať
ak máte v byte stále vysokú vlhkosť alebo už aj plesne a chcete naozaj rozumne investovať do vnútornej maľovky, mrknite na nano farby Bioni. sú to nemecké výrobky s obsahom nanočastíc striebra, sú maximálne účinne na vlhké alebo plesnivé povrchy a vhodné pre alergikov
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?