Rozvod internetu po byte

Dobrý deň! Kúpili sme 4 izbový byt, internet budem matt od Orange, oni mi prinesú signál do predsiene a ďalej do izieb si to už mám zorganizovať sám. Chcem sa spýtať, ako to najlepšie urobiť, keď v každej izbe chcem mať net cez LAN. Káble ťahať v liste? v akej? konkrétne riešenia atď. Ďakujem!
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@febrorex treba zvazit aj pouzitie WIFI .Myslim ze router Orange poskytuje.Pri instalaci vam ho technik aj nakonfiguruje.
Odpovedať
tak si daj do predsiene WiFi router a odtial si natahaj kable kam potrebujes. Ak bude malo volnych portov, tak bud kup router s vacsim poctom portov, alebo jednoducho potom switch. Ale zalezi co tam chces pripajat. ci to chces mat ako jednu domacu siet, alebo to nie je podmienky (kvoli zdielaniu dat, tlaciarne atp )... ked sa da, tak aby ich nebolo vidiet, bud zasekat do steny, alebo v liste parkiet.
Odpovedať
Profilova fotka
Môžem vedieť dôvod prečo len cez kábel ? Nezdá sa ti to v tejto dobe zbytočné a hlavne nepraktické ?
Odpovedať
@mirooslav no napr kvoli prenosovej rychlosti ??? cez WiFi nebudes mat nikdy taky prenos a ked mas doma NAS tak je kabel pri kopirovani dat na nezaplatenie :) napriklad
Odpovedať
@mirooslav skus si pozriet ako sa zvacsuje ping na WiFi pri vacsej zatazi. WiFi je dne ako doplnkove na prenosne zariadenia.
Odpovedať
@hop377 nie ping, ale odozva :) a dalsia vec, cim si dalej od zdroja signalu, tak je prenos. rychlost nizsia. nehovoriac o tom, ked sa pripoji viac uzivatelov, budu pozerat video, na TV pojde youtube, na tablete hudba, syn bude stahovat torrent... WiFi je doplnok. ale metalika (kabel) je ZAKLAD
Odpovedať
Profilova fotka
Ano , verím vám, záleží od využitia , nám úplne postačuje WiFi.
Odpovedať
@febrorex takze, natahaj kable vsade kde sa da... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@szabickovci no rychlost problem ani tak nie je, dnes su uz riesenia cez 1GBps cez WIFI. Co je problem je volny kanal a rusenie susedmi, specialne v bytovkach. Ciastocne je riesenie prejst na 5GHz, ale to pomaly budemat tiez kazdy...
Odpovedať
@majkoj veru ta rychlost je stale problem u WiFi aj dnes. @szabickovci ma spravne opravil dolezita je odozva a tym padom klesa rychlost. Dalsi velky problem je dosah a homogenita signalu, ak chces mat dobre pokrytie v dome jeden vysielac stacit nebude.
Odpovedať
odporucam tiez wifi, ako bolo spominane 5GHz ma viacero kanalov. alebo vyuzit Dlan, a prenasat Internet cez elektricke kable. len neviem ci je na SK dlan rozsireny tak ako v zahranici. tak mozes vyuzivat plnu rychlost po kabli v kazdej izbe kde mas elektricku zastrcku. internet mam tiez od Orangeu, 250 Mb/s, wifi stiha tak 35-40 Mb/s. ale to mi na bezne pouzitie staci, hlavny privod mam v obyvacke, takze ked sa taha nieco narocnejsie, mam tam hned kabel a ficim na 250.
Odpovedať
@manilla na rozvod signalu po elektrickych kabloch musia byt zasuvky na spolocnej faze.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@hop377 pravda, zabudla som na to. to asi nebudu....
Odpovedať
Sprav to jednoduchsie, potiahni kabel z predsiene do "haly" ak take riesenie je - vytvor centralny bod a tam napoj router, z neho do hviezdičky kablom potahaj v lištach LAN kabel cat5 do vsetkych izieb a do steny spravis zasuvku (nemusis ani zasekavat, zasuvka moze byt kludne rovno nad lištou (nie ako elektrina klasickych 30cm). Wifi v bytovych domoch nikdy nebude tak rychle ako LAN, aj ked to bude v pasme 5 nie 2,5. Predsa len zelezobeton, a wifi maju vsetci - odozvy. Vykon klesne na 20-25% a straty su vyrazne uz za prvou izbou. Riesim prerabku bytu, tak som to studoval - ja chcem este potahat aj kabel koaxial - ako priprava na satelit.
Odpovedať
Poopravim - matus chcel zrejme napisat cat6.
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 https://www.youtube.com/watch?v=pKevp... , ja mam len Ausus RT66u a WIFI pri kopirovani na NAS ide 80mbps (prave som testoval) A to pouzivam len jednokanalove Nko, router vie duplikovat. Mam sice kablove rozvody, ale nepouzivam ich :). A s hrozou som zistil ze moje WIFI ide 100m okolo domu :)
Odpovedať
@catscan mozno ani nie, cat5e kludne staci na rozvod po byte do 1Gbps, navyse je tensia, teda sa lepie bude tlacit do listy a da sa na nu priamo nakrimpovat konektor, co na cat6 sa neda.
Odpovedať
@catscan cat5 uplne v byte staci. ale zase ked sa robi kabelaz, radsej naddimenzovat, ktovie ake rychlosti budu o par rokov, ked ta moznosti/penazenka pusti.
Odpovedať
@hop377 vpoho, ja len ze keby to robim u seba a ma to byt na 10 rokov, tak davam cat6 a ukoncujem dat. zasuvkou, patch kabel sestkovej kategorie by som si uz dokupil :-)
Odpovedať
@matus1331 Aj ja prave riesim prerabku 4i bytu. Ako si to teda vyriesil, resp. ako mas v plane potahat tie kable? Ja chcem ist do datovych asi Cat5e, Cat6a som zatial nenasiel a asi dam 2x datovy vyvod do kazdej izby. Dat 2x to mi niekto radil, asi kvoli TV + LAN?? 100% to fakt neviem zdovodnit, takze preto sa aj pytam.. KOAX - asi do kazdej izby taktiez ... ?? Takze som zvedavy ako to ides poriesit ty a budem vdacny za odpoved. @catscan Niekde som cital v diskusii, ze Cat6 nema vyznam. Ak nieco lepsie nez Cat5e, tak Cat6a.
Odpovedať
@leader1234 co vsetko som si uz ja precital v diskusiach :-) Ale k teme, CAT6 je investicia do buducnosti - vid najnovsie info - Antik ma tohto roku pokryt 110 tis. domacnosti gigabitovym internetom a tv vysielanim s 4K (nativne rozlisenie, nie upscaling)
Odpovedať
@catscan @matus1331 tiez rietisime tuto otazku v dome, planujeme t-com - magio, aky kabel mame tahat na tv a internet? spominany Patch kábel Cat.6 S/FTP/1Gbit po celom dome? diky
Odpovedať
@authorka Ja osobne (a tak to budem robit aj vo svojom dome) by som to riesil nasledovne: Na kazde miesto, kde bude TV natiahnut 2xFTP + koax (magio/iptv/skylink + smart tv), na kazde miesto, kde bude PC natiahnut 2xFTP (siet, sietova tlaciaren - napr...) FTP je v porovnani s inymi kablami, resp. instalaciami prvok za mizerne peniaze, nakoniec, pokial nemate megalomansku vyrobnu halu, tak datove zasuvky budu stat viac, ako samotny kabel, cize tu nevidim priestor na setrenie.
Odpovedať
@catscan Pozri konkretne toto: http://www.modrastrecha.sk/forum/elek... ... a vramci toho link na vysvetlenie ku "cat"egorizacii datovych kablov: http://www.keline.sk/a/6/vyvoj-strukt... ...a dovolil som si este prilozit graf odtial. Ja by som sa skor zameral na to, ako potiahnut kabelaz po byte tak, aby sa co najmenej ovplyvnili / rusili. Mam robit osobitnu drazku pre 240V a samostatnu pre LAN. A ako s koaxialom? ... Este otazka ako to myslis, ze po koaxe chces tahaht smart tv? Tomuto nerozumiem.... Mozes vysvetlit?
Odpovedať
@leader1234 Cat6 je schopny preniest 10Gbit, v typickych instalaciach, ako dom ci byt, co cat5e nie. Roumne optimum pre cat6 je ca 50m, ak potrebujes dlhsie trasy, samozrejme treba siahnut po cat6a. Tahat v samostatnej chranicke, oddelenej od silovych. S tym koaxialom to bolo myslene tak, ze pokial by si vyuzival satelit (tak potrebujes koax) a zaroven mal napr. smart tv (napojis do rj45), tak si nachystany na akukolvek alternativu...
Odpovedať
@catscan vsak na tom grafe vidis, ze CAT6 iba 1Gb... ci mas iny zdroj, kde potvrdzuju 10Gb?
Odpovedať
@leader1234 Ahoj, ano, mam: http://www.belden.com/docs/upload/wha... http://www.siemon.com/us/white_papers... http://www.siemon.com/uk/white_papers...
Odpovedať
Ale prakticky netvrdim, ze treba davat Cat6/6A, je to len vec nazoru, moj nazor je taky, ze ked uz nieco robim a najblizsich 10 rokov je predpoklad, ze to nebudem prerabat, tak siahnem po "lepsom rieseni". Rozdiel v cene je ca 15centov/m
Odpovedať
@catscan @leader1234 Cat6 teoreticky vie prenasat 10Gbps do vzdialenosti 55m (vratane prepojovacich kablov). Je to vsak len laboratorny vysledok a v realite to zalezi od kvality instalacie a kvality zvolenych komponentov. Nemate ta ziadny priestor na ustupky. Je otazne, ci rozdiel par centov na meter kabla stoji za riziko, ze to nepojde. Ak teda uz planujete 10 Gbps. Uz som to pisal, ak riesite aktualnu kabelaz, staci Cat5e. Ak chcete nieco dobuducna, tak si dajte Cat6a (aspon kabel). Mimochodom, tie zdroje informacii od Catscan-a su dost stare. Jeden z roku 2002, druhy z 2004 a treti z januara 2006. 10Gbps prenos po metalickych vedeniach bol pritom standardizovany az v roku 2006. Budem sa opakovat, Cat6 je prezitok a slepa cesta.
Odpovedať
@voodoo Pisal som o cat6, ktory je schopny 10gbit preniest, samozrejme s ohladom na vzdialenost. Moje myslienky smerovali ktomu, ze pre domace pouzitie, kde spravidla stacia vzdialenosti do 40m bude cat6 dostatocny. Pokial niekto nepotrebuje datove centrum, pre domace pouzitie cat6 stacit musi. Suhlasim samozrejme stym, ze v sucastnosti (a aj v dohladnej dobe) bude stacit cat5e a pre dlhodoby horizont je lepsie zvolit cat6a :-) Este by som si dovolil poznamenat, ze cat6 nie je az taky prezitok, voci cat5e je to vacsia istota (ping, data loss)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?