Rozhodovanie medzi novostavbou a panelákom

Ahojte, vopred ďakujem, že si prečítate môj siahodlhý príspevok :-) Po dlhšom zvažovaní, či stavať alebo kúpiť dom mimo mesta, alebo ísť bývať do mesta, sme sa rozhodli kúpiť byt. Len teraz zase riešime novú dilemu- či kúpiť byt v novostavbe alebo v paneláku postavenom v 80. rokoch. Každé má svoje pre a proti. Lokalita, ktorá sa nám páči, je vlastne sídlisko postavené v 80. rokoch. Ceny bytov sa pohybujú okolo 50-60 tisíc, plus tam bude potrebná nejaká rekonštrukcia - podľa toho v akom rozsahu a v akom stave by sme byt kúpili počítam že tak 10-15 tisíc. Čiže celkovo by sme za byt dali cca 60-70 000€. V tejto lokalite je úplne všetko - je tu škôlka, škola, kostol, v blízkosti pošta, obchodné centrá, kino, blízko je lesopark, centrum mesta vzdialené autom tak 10 minút. Všade však čítam, že tieto paneláky majú svoju životnosť, že vlastne kým ho za 30 rokov splatím, môžem šetriť na búranie a podobné veci, že to bude klesať na hodnote. Navyše tieto byty sú menšie ako nové byty. Druhá možnosť je kúpiť byt v novostavbe. Tu už by sme ale museli robiť kompromisy. Tieto novostavby už samozrejme nie sú v centre sídlisk, už sú väčšinou "nalepené" na sídliská. Hoci tam bude nové detské ihrisko a je tam zastávka, už musím prejsť napríklad 15-20 minút pešo ak chcem navštíviť kostol alebo ísť nakúpiť do väčšieho obchodu. To isté školy a škôlky - tie, ktoré chceme, aby deti navštevovali, sú buď v meste, alebo práve na tom panelákovom sídlisku, takže bude treba ísť mhd alebo autom. Možno si poviete, že som pohodlná, ale práve preto sme sa rozhodli nezostať na dedine a ísť do mesta, a tu by sme zase museli použiť auto - ako z dediny. Samozrejme, byt v novostavbe je drahší a určite by sme tu pri našich možnostiach museli počkať na lepšiu cenovú ponuku a teda počkať na nie príliš žiadané byty. Čiže väčšinou s horšou orientáciou alebo horším výhľadom či na zlom poschodí. Stále by to ale bola novostavba. A v neposlednom rade: na byt na sídlisku by sme brali menšiu hypotéku, ale od banky, a na byt v novostavbe by sme mali nárok na pôžičku zo šfrb, čiže hoci by sme brali väčšiu, bola by len s 2-percentným úrokom garantovaným na 30 rokov. Treba spomenúť aj to, že v novostavbe budú aj menšie náklady na bývanie (ak nie je postavená fušersky, čo sa tiež môže stať.) Čo by ste robili vy? Viem, že sa musím rozhodnúť sama, ale na to je diskusia, aby som dostala aj nejaké podnety zvonka. Vybrať si starší panelákový byt v našej obľúbenej lokalite alebo nový byt na periférii sídliska?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ja sa jednoznačne prikláňam k paneláku postaveného v 80 tych rokoch .A dôvod len jeden .Bývala som totiž s rodinou v novostavbe v prenájme ale to čo sme tam mali neprajem nikomu .Elektrické kúrenie ,ktoré absolútne nepostačovalo na to aby sa nám vykúrili necelé 2 izby lebo sme museli pravidelne vetrať lebo sme tam mali plieseň vo výške 1 metra vo všetkých vonkajších rohoch . A niečo podobné mal aj môj brat novostavba a taktiež plieseň . Teraz bývam už 7 rok v paneláku postavenom v roku 1990 a neviem si vynachváliť a neriešila som náklady spojené s financiami lebo to čo sme zažili bolo moc aj na koňa
Odpovedať
@evening_star niečo pred vyše rokom som riešila podobnú dilemu, len s tým rozdielom, že ja som vedela, že do paneláku určite ísť nechcem. Vyrástla som v paneláku a už nikdy viac. Preto sme sa rozhodovali medzi bytom v staršej tehlovej bytovke a novostavbou. Keďže tie staršie tehlové bytovky sú väčšinou v širšom centre mesta, sú zväčša aj drahšie kvôli lokalite. My sme sa napokon rozhodli pre novostavbu, byt sme kúpili s 15% zľavou a v podstate sme sa presťahovali zo širšieho centra mesta na jeho okraj. Ale neľutujem, bytovka je urobená dobre, žiadne plesne, rosenie okien a podobne, žiadnu vážnu reklamáciu sme neriešili. Všetko pekné, nové, moderné, úpratovačka chodí dvakrát do týždňa, zimnú údržbu robí firma, podzemné garáže, vlastné parkovisko, do fondu opráv platíme 5 centov za meter štvorcový. bytovka je nízkoenergetická (trieda B), nízke náklady na bývanie. Keby však nešlo o dobre urobenú novostavbu, tak by som si určite vybrala staršiu tehlovú bytovku. Ale z Tvojho príspevku mám pocit, že viacmenej inklinuješ k tomu bytu v paneláku na sídlisku :)
Odpovedať
@skiny Ďakujem za názor. Veď to, že vlastne my budeme prví majitelia, je to výhoda aj nevýhoda, lebo to, či je tá novostavba dobre postavená alebo odfláknutá, sa ešte len ukáže.
Odpovedať
Ja mam stary panelakovy byt, ktory som si sam kompletne zrekonstruoval a prerobil, uplna totalka ( Nova voda, elektrina, kurenie, dispozicne zmeny stien,okna, obklady,podlahy, stierky atd.). Oproti novostavbe teda obrovsky cenovy rozdiel uz len pri samotnej kupe. Navyse teraz to v mojom byte vyzera ako v novostavbe, lebo je tam vsetko uplne nove :-D Lokalita je fajn. Naklady na byvanie mam nizke, lebo panelak je uz zatepleny a ma aj prerobenu aj strechu, mesacne platim 145 eur za 4 izbovy byt co ma 93 m2 . V podstate som hladal povodny panelakovy byt, ktory si prerobim podla svojich predstav. Mnoho ludi kupi drahy byt v novostavbe a rovnako si ho prerobia podla svojich predstav ako ja, len ich cena bude o hodne hodne vyssia ako moja.
Odpovedať
Profilova fotka
No myslím ,že bude mať ťažké rozhodovanie ,po týchto dvoch príspevkoch je myslím tam kde bola ... Tak držím palce
Odpovedať
@vvladkaa Áno, tak nejak- lokalita sa mi viac páči tá paneláková, ale byt je nepochybne lepší v novostavbe...to je to.
Odpovedať
@dwight888 Tak to ešte platíte celkom fajn, lebo v tých panelákoch, o ktoré máme záujem, sa len nájomné za trojizbák v OV pohybuje cca 150€, bez energií. A čo hovoríte na tú životnosť panelákov? Ja sa napríklad bojím aj toho, všade čítam, že tieto byty klesajú postupne na hodnote, tak sa bojím, že ani deti po nás nič hodnotné nezdedia :-)
Odpovedať
Profilova fotka
my máme 3 izbák 68 m2 a platíme cca 165€ + energie ale s tým že každý rok máme preplatok približne 300-350 €
Odpovedať
@evening_star Neviem, kde to citas, ale to je blbost. Ceny bytov sice klesli, ale to je financnou krizou a nie nejakou hodnotou. Navyse pri bytoch sa vzdy plati za lokalitu. Takze stary panelak v BA ma vyssiu hodnotu ako stary panelak a niekedy aj novostavba niekde v Brezne. A tie ceny, ked kriza pominie, zase stupnu. O zivotnost panelakov nemam obavy, Jedine co sa opotrebuje casom vymenit su vnutorne zaradenia a rozvody, rury, elektrina atd. Ale zo statickeho hladiska ti tie domy urcite vydrzia a nerozpadnu sa. To viem urcite, sam som stavbar :-D Ti co starsia starsimi domami, su vacsinou predajcovia bytov v novostavbach a snazia sa ludom nahovorit, ze tie stary byty su zle a ich nove su dobre, co vobec nemusi byt pravda. Nevidim rozdiel napr. v betone co ma 35 rokov a co ma 2 roky, lebo beton vydrzi vpodstate nekonecne dlho.
Odpovedať
@dwight888 Napríklad tento pán architekt tvrdí, že životnosť panelákov je 80 rokov, možno menej, a ako príklad uvádza východné Nemecko, kde paneláky končia v drvičke: http://bratislava.sme.sk/c/6741836/ar...
Odpovedať
@evening_star Oni skor koncia preto, lebo o ne nie je zaujem a zivaju prazdnotou. Keby bol zaujem, ver mi, ze by sa dali krasne obnovit. Ludia v historickych centrach byvaju aj ovela starsich domoch ako su panelaky z 70tych a 80tych rokov. Napr. Avion v Bratislave ( nie to obchodne centrum pri Zlatych pieskoch) ma viac ako 80 rokov a stale sa povazuje za jedno z velmi lukrativnych byvani v centre mesta. Proste kvalitne postavena bytovka pocas prvej republiky. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@evening_star panelaky su etapa sama o sebe. Faktom vsak ostava to, ze preziju mnohe dnesne novostavby. Nevyhoda panelaku je skor o dispoziciach, o starych susedoch, o tom, ze sa tam siri zvuk a vsetko je pocut. Teraz byvam v dome, ale cely zivot som zil v panelaku a nemal som pocit "utrpena". Na vsetko sa da zvyknut... Jednoducha odpoved na tvoju otazku neexistuje, poviem ti len tolko... dispozicia bytu sa zmenit da, lokalitu vsak uz nezmenis... Ta je najdolezitejsia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@evening_star ja sa priklanam k novostavbe,nove bude nove...a stare len zrekonstruovane,uz to nevonia novotou.A ako vravis o tych klesajucich cenach starych bytov, ja si myslim,ze to tak naozaj aj v buducnosti bude.Urcite bude mat vyssiu hodnotu dnesna novostavba,ako byt ,ktory je uz dnes 30-rocny a viac.
Odpovedať
@dwight888 @evening_star s tym panelakom je to naozaj tak ze aj ten ma svoju zivotnost a to kvoli chybam, ktore ani rekonstrukciou uz nie je celkom mozne ochranit. Achylovou patou panelakov su spoje, tie mozu zacat pracovat a vacsinou odtial to zacina "starnut". ale kvalitou prevedenia dnesnych novostavieb a casto i cenou clovek dospeje k tomu ze panelak moze byt lepsia alternativa, dovodom je fakt ze na panelaku sa vsetky chyby uz prejavili, novostavba este len moze prekvapit. Odporucam precitat toto http://www.asb.sk/sprava-budov/obnova...
Odpovedať
Jednoznačne novostavba aj ked si starí prerobíš na nový ale spoločne priestori budu stale take škarede a ošarpane s tim nič neurobiš. Pokial je spravena kvalitná novostavba neni čo riešit nízke naklady moderný dizajn nove technologie odizolovane poschodie každy byt má parkovacie miesto čiže ku každemu bytu vlastný pozemok.Každy byt ma digitalne merače ako keby si mala vlastne kurenie do izieb spraveny rozvod optického internetu a celkový vonkajši vzhlad a okolia vona novoty.Okolie poobkladane zamkovou dlažbou a zakaz vjazdu na sukromný pozemok. Pokial je novostavba spravena kvalitne neni čo rozmišlat. Pitat si za 30 ročne stare byty miliony je smiešne.
Odpovedať
@evening_star sidlisko :-D , mam 2deti, byt som kupovala za bezdetna na istom kosickom sidlisku kde bol najlepsi pomer cena/vykon :-D , ale teraz mam uz 2deti a keby som kupovala teraz tak sa rozhodujem podla uplne inach kriterii. Panelak ma teraz cca 20r, zatepleny, udrziavany, v pohode susedia, ziadny problem. Tam kde teraz byvam mam vsetko: skoly, skolky, lekara, uz aj obchodne centra aaj moj oblubeny velkoobchod, aj kostol, sportoviska...ale nejak sa mi tam nepaci, ako nikdy sa mi nepacilo ale myslela som ze sa to casom podda Zato pracujem v lokalite kde su domy 40r ( sirsie stare mesto) a tu by som chcela zit, skoly, su do skolky mi dcera chodila prave tu, su tu ihriska, starina uz pomaly vymiera, obchod kus dalej, lekari dalej nez teraz,a le aj tak vzdy ked som dceru vyberala zo skolky a netrebalo nam ist domov zostavala som pri robote ( ako je to blbe ale ta s mojim pocitom nic nema) a citila som sa spokojne. A toto za peniaze nekupis a nevycislis. Keby som sa nebola nadrela ako kon a nemala este hypo a najdolezitejsi dovod je ze sme kupili byt ked boli "lacne" a teraz su "drahe" takze na vymenu to nie je IHNED sa stahujem. Muz by ma zabil keby toto cital :-D , ale tak to je. Takze kup tam kde sa citis dobre, ako pisal niekto hore, byt sa prerobit da, prostredie nie.
Odpovedať
@skiny Ahoj, ešte stále premýšľame, prosím ťa, ty píšeš, že ste šli z novostavby do paneláku. Vedela by si mi aspoň približne povedať rozdiel v nákladoch na tieto byty? Je to markantný rozdiel? (Myslím náklady na nájom za byt v OV, energie, fond opráv - všetko spolu).
Odpovedať
treba počítať aj s tým kam sa pohne cena panelákov po tom čo prvý spadne :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@evening_star ahoj ,no bohuzial neviem v novostavbe sme boli v prenajme tak neviem ake boli poplatky .A mozno by som si to ani nepamätala ,bolo to pred 13 rokmi ,takze je mi luto ,nepomôžem ti...
Odpovedať
@eeffka tahanovce, dobre ratam ? :D @evening_star moj sukromny nazor, ja by som sa riadila v prvom rade lokalitou, lebo tu nezmenis. osobne by som sla do panelaku. neskor, ak by som napriklad mala zaujem zmenit byt na novostavbu, prave preto, ze ma nejake rocky za sebou, tak by som to urobila az o par rokov, ked budu mat novostavby prve byvania za sebou. su firmy, co postavia novostavby vynikajuco, mozu byt firmy, kde tie chyby budu citelnejsie a ked je novy panelak, nikdy nevies, ci a ake chyby sa ukazu. a podla mna ponuka bytov bude v novostavbach aj o par rokov, su ludia, ktori budu nuteni to rpedat lebo sa stahuju za pracou, alebo idu do domov... nikde nie je napisane, ze ked sa byty vyrepdaju, tak na 20 rokov dopredu.a to ze nemozes potom vyberat ako teraz, aj teraz je ako pises otazne, co by bolo za peniaze, ktore mas k dispozicii vobec v ponuke. osobne sme sa prestahovali z pre mna vhodnejsej lokality niekam, kde som povodne neplanovala, ale bytovka novsia, byt vacsi, cena prijatelna, ale vsetko autom a neviem si zvyknut ani po 2 rokoch.
Odpovedať
@stormwitch no ak clovek "dostal" byt od statu moze mu to byt v podstate jedno, ale ak niekto sa zadlzi na cely zivot a potom pride statik musi to ist dolu tak jednoznacne vyhlasit bankrot a nech sa banka uziera s nevymozenym dlhom. Inak nie kazdy panelak je v zlom stave a pripadne chyby by sa urcite ludia snazili riesit opravou. Doposial co viem strasil iba jeden panelak kdesi v BA ale to bolo kvoli nekvalitnej montazi, t.j. takze plati ak boli nejake chyby tak sa prejavili, na druhej strane panelaky kde nie je vo vyhlade nejaka oprava ci technicke zhodnotenie, mozno ocakavat ze stavba dospeje do stadia kedy uz ani oprava nepomoze. Najhorsie je ze poznam novostavby bytoviek, kde sa po par rokoch take pohyby stien ze do prasklin sa Vam vojde prst. Takze ani novostavba niekedy nemusi byt vyhra.
Odpovedať
@stormwitch na L IX popadali / aj ked regulovane / a ceny v KE sa teda nepomenili ani nahodou
Odpovedať
@niless tak nejak, pri novostavbach je otazne, co sa o par rokov prejavi, na starsich panelakoch by sa uz prejavilo. ak novostavba, tak po par rokoch jej zivotnosti a nie ako prvy testovaci obyvatel
Odpovedať
@niless inac, na jednom nemenovanom KE sidlisku akysi architekt rozhodol, ze na fasade sa urobia okrasne ciary, ktore vyzeraju ako praskliny a mnohi si myslia, ze to praskaju bytovky :D :D a ono je to iba farba :D
Odpovedať
@katka888 L IX neberiem ako obytnu zonu :-)
Odpovedať
@stormwitch to bol iba priklad toho, ze zivotnost do znacnej miery zavisi aj od starostlivosti o bytovy dom. na strane druhej ako priklad kvalitnej novodobej vystavby mozeme uviest spadnutu stavbu v BA, tusim ze sa jednalo o garaze vramci komplexu novostavieb, nech je mi odpustene, presny nazov neviem , BA nepoznam
Odpovedať
@katka888 jj hnusne THC :) a vy kam ste sa odstahovali? Ja snivam o Severe :)
Odpovedať
Nie je panelak ako panelak a takisto nie je novostavba ako novostavba. Obidve mozu byt postavene dobre i zle. Zial, poslednych par rokov je jedinym kriteriom developerov cena. Zacina sa to vyberom generalneho dodavatela stavby (stavebna firma), ktora sa vybera podla ceny. Ziska to skoro vzdy ten najlacnejsi. Ten si nasledne vybera subdodavatelov a kedze povodne musel podliezt vsetky ceny, tak hlada najlacnejsieho z najlacnejsich. Kedze zakazok je pomenej, vsetci dodavatelia davaju ceny na urovni nakladov ci pod nimi. Nasleduje hladanie cesty ako zarobit - pouzit najlacnejsi material, najlacnejsiu pracovnu silu, nieco vynechat a pripadne este niekomu nezaplatit. Vysledok je, ze developer zaplati menej, ale od zakaznika pyta stale rovnako. Preda mu vsak tovar s mizernou kvalitou. Ked v dnesnej dobe vidim, co sa robi v priebehu stavby, tak by som isiel radsej do kvalitneho starsieho domu, ako niecoho, co vyzera na povrchu pekne, ale vo vnutri je skazene. Ale ako som pisal, neda sa globalizovat. Su aj dobre novostavby, len ich je v poslednej dobe smutne malo.
Odpovedať
@eeffka z terasy na KVP a teraz ideme na kuzmanku. mne sa pacila bozenka, ale mm sa nepacil panelak ako taky / liaty beton / tak vyhral panel na kuzmanke
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?