Je lepšie kúpiť byt na najnižšom alebo na najvyššom poschodí?

Ak by ste mali pri kúpe bytu možnosť kúpy len na najvyššom/najnižšom poschodí, ktorý byt by ste kúpili? Prípadne vy, ktorí bývate na najnižšom/najvyššom podlaží v paneláku, môžete mi prosím napísať výhody a nevýhody tohto podlažia? Ďakujem
Odpovedať
Dobrý den. Velmi dlouho jsem bydlel na paneláku v posledním patře, čili pod střechou. V té době to bylo v létě utrpení od přehřívání. V zimě to bylo celkem jedno, protože náklady na topení nikoho globálně nezajímaly. Co vím naproto jasně, měl jsem v bytě dvakrát větší radiátory, jako ti pode mnou. Takže se ten byt lehce vytopil. A když píši o vytopení, tak jiné vytopení, tentokrát vodou, je skoro běžné pro partaje v nejnižším patře. Takže obě krajní polohy by měly mít ze zákona sníženou cenu aspoň o nějaké procento, aby se aspoň trošku zlepšila nálada, když ho musím koupit. ;-) PS Možná, že dnešní činžáky jsou dokanale zateplené a vytopení vodou nehrozí. Ale na to bych se moc nespoléhal. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@moje2deti nevybrala by som si ani jeden!!!...preco?ja som byvala kedysi v 13 poschoďáku,takze vezmem to z tej stranky....v tom dolnom byte by som sa bala,ze ma niekto vykradne,ked budem niekde na prizemi alebo na l.posch, taktiez je stale vacsie riziko,ze Ta plno bytov nad Tebou moze napr. vytopit ..... Na tom najvyssom poschodi vidim pre zmenu obrovske nevyhody napr. v tom,ze sa stale kazia vytahy, a tak by si sa ubehala hore dole,ci uz s malymi detmi alebo s nakupnymi taskami,takisto Ti moze zatekat strecha,vela cinziakov ma problemove strechy....-su tam plechy,ktore sa v lete ohromne prehrievaju, a urcite sa v tom byte neda v letnom obdobi vydrzat....takze,ak nemas naozaj inu moznost radsej ten na dolnom poschodi Ti poradim.... :-)
Odpovedať
@moje2deti ahoj ja bývam na najnižšom poschodí, síce to nie je panelák, ale tehlová bytovka-novostavba. ja som spokojná (hlavne preto, že sme byt kúpili so zľavou skoro 15 tis. EUR:), podľa mňa treba zvážiť všetky okolnosti, nielen poschodie, na ktorom sa byt nachádza. aj na prízemí aj na najvyšších poschodiach musí niekto žiť:) u nás jednoznačne prevýšili výhody -okná máme orientované do takej zatrávnenej časti, samé stromy a zeleň, nie je tam nejaký chodník, že by ľudia chodili popod okná, máme cca 30 štvorcov terasu s takmer dvojmetrovým múrom. čo sa týka krádeže, máme bezpečnostné dvere, bezpečnostné fólie na oknách, alarm, v podstate u nás nie je ani čo ukradnúť, neviem si predstaviť, že by niekto ukradol telku so 107 cm uhlopriečkou cez ten dvojmetrový múr, byt je poistený a u nás v bytovke sú všetky dolné byty také menšie, kde žijú mladí ľudia, ako zlodej by som sa skôr orientovala na mezonety na najvyššom poschodí, ktorí majú okolo 170 štvorcov:) ja som vždy mala odpor k bytom na najnižšom poschodí z iného dôvodu a to, že každý kto ide na vyššie poschodie musí prejsť okolo bytov na prízemí, počuť tam výťah, hlučných ľudí a podobne, aj to je u nás úplne geniálne vyriešené, k bytom na prízemí je osobitný vstup a od výťahu a vstupu na vyššie poschodia nás oddeľujú tri steny a aj tak u nás väčšina chodí výťahom už z garáže.ja by som si na tvojom mieste zvážila pre a proti, čo od bývania očakávaš a podľa tohto sa rozhodla, hlavne treba vidieť a vyskúšať konkrétny byt, nie odmietnuť hneď niečo len preto, že je to na nejakom konkrétnom poschodí. keďže uvažuješ o bytoch na najvyššom alebo na najnižsom poschodí, asi dôležitú rolu zohrávajú aj peniaze, keďže tieto byty sú lacnejšie, takže všetko v rámci svojich možností (my napríklad tým, že sme na prízemí šetríme každý mesiac 14 EUR za výťah:)
Odpovedať
my byvame na 12tom.. a teraz + a - prekraaaasny vyhlad, teplo v zime, teplo v lete (ale mame klimu), vytahy v bytovke su 2, takze ok, inak niektore spodne byty maju vyssie naklady na vytapanie a ako pise vvladkaa - aj pri tych najlepsich dverach je vsetko pocut (tu migraciu do/z vytahu, a aj to co sa deje u vas ;-)...
Odpovedať
Profilova fotka
my bývame v podkrový v bytovke bez výťahu na 3 poschodí, je tu kľud, nikto nám nedupe nad hlavou, keďže nemáme výťah, nepočujeme výťahové čudné zvuky, nechodí na naše poschodie nikto okrem vlastníkov bytov + občasné návštevy, takže božské ticho :-)
Odpovedať
byvala som aj na najvyssom, 8. poschodi, horuco v lete a obcas pocas dazdov zatekalo cez strop. teraz byvam na prvom z osem a vytapaju nas susedia, marne upracem balkon, lebo ked uprace niekto z vyssieho tak mam hned vrstvu prachu, nehovoriac o okolitych stromoch, ktore su sice krasne vo vyhlade a aj tienia, ale takisto mam furt na balkone kopu listov, ihlicia a vtactva. bielizen sa tam susit neoplati. Dalsia vec je vytah. Ti co ho pouzivaju chodia bud z prizemia, alebo zadnym vchodom je to len par schodov na prve, takze chodia aj odtial. teda hlavne tade a kym pride vytah tak aj pokecaju co to, a niekedy aj dlhsie, takze veselo je :) Takze pri takejto volbe by som isto vybrala radsej 1 ako posledne, ale to len kvoli stromom, posobia na mna relaxacne ;-) by the way, sa stahujem a budem to 7/8. 8-)
Odpovedať
presne ako pise vacsina, na najvyssom poschodi sa v lete neda vydrzat bez klimy a dalsia vec ak zacne zatekat cez strechu neratajte s tym ze susedia pod vami vam prispeju na jej opravu hoci byvaju v jednom panelaku
Odpovedať
Profilova fotka
momentálne sme na chvíľu v byte,ktorý je na najvyššom poschodí,je zateplený,strecha tiež a hrôza,v tých horkách som mala pocit,že sme v konzerve položenej na slnku a musela som kúpiť klímu,aby sa tam dalo vôbec dýchať,predtým sme bývali na druhom poschodí a bolo to v pohode,skôr hľadajte na nižších poschodiach a trvaj na balkóne.
Odpovedať
Profilova fotka
Byvala som roky na najvyssom a teraz byvam na najnizsom pschodi a som spokojnejsia ;-)
Odpovedať
ahoj moje2deti! za posledných 12 mesiacov som bývala na prízemí aj na najvyššom poschodí tej istej bytovky (musela som vymeniť podnájom) a poviem Ti pravdu, že nikdy v živote by som nekúpila byt ani dole ani hore. V oboch bytoch som zažila kúsok zimy aj leta. Hore: v lete horúco a dusno ak nemáš klímu tak sa nevyspíš, v zime len mierne teplé radiátory, ktoré bolo treba odvzdušňovať skoro každý deň. prikurovali sme si elektr.ohrievačmi. Výťah sa našťastie nekazil, ale bol iba malý osobný, takže to sťahovanie na osmičku a potom dole si zapamätám asi navždy. Po každom väčšom daždi boli mokré múry a tým že v byte bolo vždy chladno bojuješ s pliesňami hlavne v kuchyni.Jediná výhoda - úžasné ticho. Nad tebou nikto a z dola nič nepočuješ. Dole: v lete príjemne v zime chladno odspodu , aj keď tu už boli radiátory doslova vriace, podlaha bola studená (nutnosť koberca), byt bol strašne hlučný - búchanie vchodových dverí 150 x za deň, ľudia pod oknami, v lete v noci si nemôžeš ani okno otvoriť , lebo nezaspíš pre autá a mládež čo do noci sedia na lavičkách, počuješ každú susedu ktorej klopkajú topánky. Na najvyššom poschodí sa bojíš aby Ti dieťa nevypadlo z okna a dole zas aby ťa nevykradli. Mám susedov čo sa už rok márne pokúšajú predať byt na najvyššom poschodí a poviem ti pravdu už sú riadne pod cenou, ako sa hovorí na najvyššom poschodí kúpiš byt síce lacno , ale na celý život. Urob všetko preto aby si kúpila byt na trojke. My sme tak bývali 20 rokov a boli sme spokojní. Momentálne dokončujeme dom a tých pár týždňov v podnájme ešte vydržím , ale ty sa rozhodni bez unáhlenia.
Odpovedať
My sme byvali na najvyssom poschodi a ak by som mala znova kupovat byt tak iny ani nehladam. Mozno sme mali stastie, ale strecha bola dobre urobena, nikdy nezatekalo a teplejsie asi bolo ako v inych bytoch ale nie o vela.. V zime bolo prijemne teplo, len bolo treba na zaciatku sezony odvzdusnit radiatory Nikto mi nedupal nad hlavou, neprasil na balkon, ani komare sme tak vysoko nemali :) Vytahy boli 2, nikdy sa nestalo ze by ani jeden nesiel, len ked nebol prud. Rodicia mali byt na 3.posch z 8 ale otocene na juh, tam bolo urcite teplejsie ako u nas, zhora susedia stale dupali, zdola zas stale fajcili. Pani co byvala na 1.posch, stale chodila na vytahoch a na brane nastavovat "brano zavira samo" :) a kazdeho buzerovala aby potichu zatvaral, v kocikarni nalepila na strop polystyren aby mala teplejsiu podlahu v byte.... Ak vymaknes blbych susedov, tak je jedno na ktorom poschodi budes...
Odpovedať
Pridávam svoju skúsenosť: Ja som bývala v paneláku na prízemí...to znamená so zamrežovaným balkónom, počula som neustále susedov z vchodu otvárať a zatvárať dvere na vchode, dokonca i ich vŕzgajúce schránky, ešte horšie to bolo s výťahom...Nad nami boli susedia...no čistá hrôza, počula som každý ich krok, spláchnutie WC. Bola som šťastná, keď sme sa presťahovali na dedinu. Mimochodom, kolegyňa bývajúca na najvyššom poschodí v paneláku si naopak svoje bývanie nevie vynachváliť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja byvam na prizemi cely zivot. Je to dobra lokalita,ziadna mladez pod oknami,slepa ulica,takze skoro ziadne auta,v lete super pijemne,v zime vypnute radiatory v kuchyni a v spalni( k tomu zlacnene platby za kurenie,kvoli prizeniu).Ku vchodu mame 7 schodov,takze do okien nam nikto nevidi,naopak my sme pri rannej kavicke videli vsetky susedy a klebetili o nich :-) Vchodove dvere pocula len navsteva-my sme si na to zvykli tak,ze sme si to vobec ani neuvedomovali. Susedia nad nami uplne super,ani sme o nich nevedeli. Za domom velke detske ihrisko-stacilo mi nechat otvorene okno a dcere som podala pit,potom babiku alebo loptu :-)Kamoska byvala na siedmom, okna na juh- v lete si neviete predstavit to peklo! Jedinou nevyhodou prizemia je podla mna,ze sa v noci neda otvorit okno dokoran. Byty na prizemi sa vraj skoro nikdy nevykradaju-je tam velky pohyb ludi. Znamych vykradli na 6. posch. a druhu znamu na 1. posch-vysplhali sa k nej cez balkon..Keby som nestavala dom,nikdy by som sa odtial neodstahovala. Ale ako sa vzdy hovori-rozhoduje lokalita..a susedia :-)
Odpovedať
@hajny PS..a mohli sme dupat kedy a kolko sme chceli :-)
Odpovedať
Profilova fotka
mozno to uz niekto napisal lebo som si necitala vsetky prispevky ale tiez by som si nevybrala ani jednu moznost. aj my teraz ideme kupovat byt a urcite nechceme ani na prizemi ani na najvyssom poschodi... to bude jedna z nasich podmienok pri hladani.. prajem vela stastia aby sa ti podaril najst byt, aky tuzis mat :)
Odpovedať
Ja sa tiež pripájam - ani prízemie ani najvyššie poschodie a rozhodne nie rohový byt - vlastná hrozná skúsenosť a momentálne nijaká šanca zmeniť to. :-( Dobre si to premyslite. Veľa šťastia.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavka1307 v com je problem pri rohovom byte?? len aby som vedela :)
Odpovedať
@janka_89 Bývame na vyvýšenom prízemí a na rohu - zima, zima, zima - v zime, vlhko, vlhko, vlhko - v zime, všetko počuť z ulice - chalani hádžu loptu o stenu, nikto z boku nás nehreje, zo spodu nás nikto nehreje. Počuť otváranie - teda strašné búchanie vchodových dverí, počuť škrípanie schránky, vonku keď niekto rozpráva počuť, keď ktosi fajčí, všetko máte v byte. Totálny zápach z odpadovej šachty, ktorá (vraj) je vyčistená, ale keď má pršať alebo prší, tak musím zapchávať sifón v kuchyni, keď náhodou zabudnem, a v noci prší, tak ráno ... horor. Zo šnúry mi zmizlo prádlo. Z parapety nám zmizli 2 dózy na Silvestra so šunkou - síce to tam nemalo byť, ale to bol moment. Atď. Ale - všetko závisí aj od ochoty a obyvateľov bytového domu.
Odpovedať
Z vlastnej skusenosti vam možem odporučiť najvyššie poschodie má určite viac vyhod ako nevyhod niektoré z nich tu už boli popisané a najvačšia nevyhoda može byť teplo v lete ale pri takychto horučavach je to teplo aj v nižšich bytoch a da sa to riešiť ale hluk, neporiadok, susedov, nevyriešite tak nevahajte najvyššie poschodie jednoznačne odporučam. Ja som byvala roky na IV posch ,potom 3 roky na prizemi a teraz 20rokov na VII ale by som nemenila lepšie teplo ako hlučny sused :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@slavka1307 tak to fakt hroza... cize hladat by medzi prvym a poslednym poschodim a nie rohovy... a moznosti sa hned znizili :) mam jednu otazocku, zalozila som na to aj temu ale zat nemam odpoved tak sa skusim spytat aj tu.. nevie niekto ako preverit skutocneho vlastnika bytu ak si chcete byt kupit nie cez realitku ale cez obciansku inzerciu? aby sa nevyskytol problem ze ten co predava nie je vlastnik a mat potom len problemy... dakujem :)
Odpovedať
@janka_89 www.katasterportal.sk
Odpovedať
Profilova fotka
@slavka1307 dakujem :)
Odpovedať
byvam na najvyssom poschodi. treba si uvedomit co preferujete. pre mna par pozitiv z horneho bytu: - krasny vyhlad - klud - nebehaju vam tolko susedia, clovek si moze co to nechat na chodbe (botnik atd) - v zime teplucko, nizke naklady na kurenie - pokial je teda dobre urobena strecha a okna. nevyhody: - v lete teplo - zalezi od strechy. mame sedlovu takze v najvacsich horucavach 30 stupnov (tie dva tyzdne cez leto sa to da vydrzat) - moznost pretekania strechy - pokial mate dobru bytovu poistku, clovek spava kludne (aj ked behat okolo poistnej udalosti sa dnes nikomu nechce) spominal tu niekto aj to ze sa susedia pod vami vykaslu na vas davat opravovat strechu ... prd, pokial mate SVB a fond oprav, strecha je spolocny majetok, cize oprava sa financuje zo spolocneho.
Odpovedať
@janka_89 tak ako pise slavka1307, aktualizuju to kazdy tyzden, resp zober myslim ze 8 eur a chod si dat urobit vypis na pockanie priamo na kataster
Odpovedať
ahoj, tak vyhoda prizemia je tá, že nemáš daleko vyjsť von z paneláku, ak venčíš psíka, maš dieťa v kočíku, alebo starých rodičov, Tiež nepotrebuješ vytah, napr. pri stahovani, alebo ak sa pokazi, neutrpiť žiadnu stratu. Myslim že ako nevyhoda, je že, sa často objavuju rozne mravce zo škár napr. v kuplni či v kuchyni. Ako vyhodu najvyššieho bytu, ak sa jedná napr. o podkrovný, myslim že sa vela ludom sa páčia strešné okná, no vela krát sa stáva že zateká, hlavne v zime, ked sneh sa ukludá na okne a neskor sa topí . Tiež ked prší , ako kvapky dopadaju na strešne okno vytvara to viac hluku. Vyhoda može byť pekny vyhlad z okna, a okolity hluk z ulice či cesty nieje až tak počuť ako dole . Nevyhoda je tá že tiež sa možu pod strechov uhniezdiť napr. včely, či lastovičky. Všetko má svoje pre aj proti. @moje2deti
Odpovedať
@moje2deti Pri novostavbách najnižší a najvižší byt už dávno niesu žiadným problémom je to asi ešte taky komunistický sindrom panelákov čo sa týka novostavieb ktore maju tepelnu izoláciu zvukovu izoláciu nehovorím o technologiach ktorími sa stavaju už dávno probelmi najnižích a najvižších bytov skončil ja by som povedal že tieto byty v novostavbách maju ešte vyhody oproti druhým bytom a napriek tomu sa daju kupiť za vyhodnejšiu cenu a prízemne byty sa ponukaju často aj z vellikanskou terasou alebo pozemkom ktorý sa da ohradit alebo oplotit čiže sa citite ako na dome.Ale hovorím o bytoch v novostavbách.
Odpovedať
Ešte by som dodal že u nás sa vykrádali byty na vižších poschodiach cez dvere a na prízemi nebol vykradnutý ani jeden byt.Ćiže ja by som s tím problem nemal a určite by som s i vybral byt aj an prízemi alebo na prvom a zjednaval by som cenu plus niaku terasu niečo naviac predavajuci vedia vist v ustrety ale hvorím o novostavbach . Ludia na domoch na dedinách byvaju tiež na prízemí to by sa museli bat všetci že ich vykradnú.
Odpovedať
ja by som nebrala ani jeden, Nedavno bolo v spravach ze cez okno na prizemi vosiel dnu chlap a znasilnil zenu v byte. Na najvysich poschodiach maju problemy so strechou. Bud zateka, alebo ked ju opravia a zaizoluju, maju problem s plesnou, pretoze teplo nema kde odchadzat a vznikaju tepelne mosty (laicky povedane). Fakt je, ze su tam plesne
Odpovedať
Ja som mala byt na 7. poschodi zo 7, maly jednoizbak, a nespominam si na nejake desne horucavy. Mama byva tiez na najvyssom poschodi a vobec tam nie je horuco, u nas na 2. je teplejsie. Zatekanie zavisi od stavu strechy - u nas je opravena, cize nezateka. A vyhodou na najvyssom poschodi bolo este ticho - v tom dome isiel vytah iba po 6. poschodie, na 7. sa chodilo po schodoch, cize nerachotal vytah. Krasny vyhlad na les, jedine negativum boli holuby na balkone. Byvala som aj na 1. nadzemnom podlazi hned nad branou - tak to bolo desne, vecny buchot, rachot, z ulice vsetky hlasy a zvuky bolo pocut. Takze ja hlasujem za najvyssie poschodie, ale len pri podmienke, ze je zrekonstruovana strecha.
Odpovedať
BYVALA SOM DOLE - NIKDY VIAC...STALE MI BOLA ZIMA...V LETE JE TO OK, ALE V ZIME SME V JEDNEJ IZBA ANI PORIADNE NEBOLI, AKA TAM BOLA "KOSA"... TERAZ BYVAM NA NAJVYSSOM A JE TO UPLNE OK. STRECHA JE ZATEPLENA A OPRAVENA, TAKZE ZIADNE STAROSTI A NIKTO NAM NEDUPE A NEVYTAPA NAS... MAME UPLNY KLUD. TAKZE AK, TAK IBA NA NAJVYSSOM.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?