Je lepší byt na 1. alebo 2. poschodí?

Zdravim Vas, chcel by som pocut nazor viacerych ludi na byvanie v panelovom dome, mozno aj na nazor "pre a proti". Oba byty maju len jednu radikalnu nevyhodou, ktoru popisujem nizsie. Takze tu su oba byty: Prvy byt sa nachadza na prvom poschodi, nie je to krajny byt. Od vchodu ho deli len 8 schodov, bez medzichodbicky pri vchode. Byt je podpivniceny, avsak sa v pivniciach nekuri. Panelak je cely zateplny - aj pivnice maju menene okna.(Radikalnou nevyhodou je prve poschodie) Druhy byt sa nachadza na druhom poschodi , je to krajny byt, takisto je panelak zatepleny. Majitelia vravia ze mavali plesne, a dokonca aj ked ked mali plastove okna .Akonahle sa barak zateplil 10 cm polystyrenom , ani naznak po plesniach. (Radikalna nevyhoda je ze je to krajny byt a mali plesne) Obidva byty maju bezp. dvere, su prerobene , rovnaka orientacia, atd. - okrem lokality su porovnatelne. Nejdem preto riesit cenu, ale skor nazory spojene s byvanim a skusenostami, atd... Dakujem za vsetky ohlasy...!
Odpovedať
Profilova fotka
ak je pri tom na 1. poschodi vytah, bacha na to, vsetci budu tadial chodit a je to dost hlucne, naviac tieto byty byvaju chladnejsie..volila by som ten na druhom, aj ked je krajny - zas vyhoda ze o suseda menej
Odpovedať
Chvilu som byvala v byte na 1. poschodi, vyhodou bol rychly pristup do bytu a v pripade dupotania alebo vytopenia to nikomu nevadilo. Tiez sa jednoduchsie podali veci z balkona. Nevyhody - chlad odspodu, vacsi hluk z ulice, kvoli okolitym domom skorsi tien a neskorsie slnko v byte. A zalezi na tom, ako nizko je, tak pripadne aj vacsie riziko vykradnutia. A zoparkrat kvoli zlej kanalizacii aj vyrazilo zo zachoda odpad... A kedze to bol dom bez vytahu, tak clovek vedel o kazdom, kto presiel okolo ak bol hlucny. Zhodou okolnosti bol tento byt aj krajny, takze tam bol chlad este aj od stien (ale nebol to zatepleny dom).
Odpovedať
je pravda ze vytah je tam hned vedla vchodu cize asi 4 metre od dvri bytu.
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som si vybrala byt na 2.posch., byvame zatial v panelaku ale pri vchode stale niekto recni a postavaju pri vytahu a nakukaju kto na prizemi otvori dvere do bytu a aj hluk z okien na 2. posch. v lete pri otvorenom nizsi, aj zlodeji na 1. asi horsie ako na 2.posch. ......................
Odpovedať
doležity je aj vek panelakov. Rozhodne by som nekupovala starsi ako 20r. Treba brat do uvahy fakt ze zivotnost panela je cca 70r.
Odpovedať
Profilova fotka
@lupinek1 z toho co pises, by som volila ten na druhom poschodi.... a este by som sa pokusila zohnat niekde termokameru, a spravit snimky --- ak sa zateplenim tepelne mosty odstranili, nebude dovod na tvorenie plesni ;-) ak tam tepelne mosty budu, tak od takeho bytu ruky prec :-) ten na prvom by mi osobne hodne vadil, ze je v podstate na prizemi, odspodu by ho chcelo asi zateplit, to by si musel spravit na vlastne naklady, sotva niekto bude riesit zateplovat strop v pivnicnych priestoroch..... neviem, toto sa mi nepaci... mne osobne :-)
Odpovedať
@lupinek1 určite ten na 2.posch., presne ako tu píšu viacerí, chlad z pivnice, buchot vchod. dverí....ten na druhom keď je panelák zateplený...neviem píšeš, že plesne aj keď sú plastové okná, no práve že plastové okná, treba častejšie vetrať, lebo vlastne byt je uzavretý a "nedýcha"
Odpovedať
Takto : majitelia mali plesne ked mali stare okna, a nebol barak zateplneny. ked zmenili okna na plastove a barak nebol zateplneny tak mali stale plesne. ked uz barak aj zateplili tak uz plesne nemaju - uz je tomu asi rok. Ja sa bojim toho ze teraz sice rok neboli , ale ci sa napr na buduci rok znovu neobjavia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja byvam v nezateplenom panelaku na prvom poschodi. Vobec necitim z pivnice chlad. Na buchotanie vytahovych dveri som si zvykol po mesiaci a taktiez na vrzganie vchodovych dveri. A rovno pod oknami mame este 50 cm. rymsu takze pre zlodejov by to nebol ziaden problem. Panelak je 5 vchodovy a zatial nikto nemal problem ze by ho vykradly. Vyhodou je ze nemusis platit za vytahy rychly pristup do bytu a pri stahovani sa velke veci daju podat aj cez okna alebo balkon. To je moj nazor prajem vela stastia pri spravnom vybere!
Odpovedať
Profilova fotka
ked su plastove okna, treba castejsie vetrat, pripadne nechavat obcas na mikroventilaciu, hlavne ked je to novsie /zateplenie alebo plast. okna/ inak sa moze stat ze plesen je aj v kvalitnej novostavbe, potrebuje to dychat a para z kupelne, z kuchyne alebo ked susis vnutri veci sa musi dostat von..ked je barak zatepleny a este aj plastove okna, tak sa to drzi vnutri a mozu vznikat plesne
Odpovedať
Dakujem za nazory a postrehy, nakoniec sme sa rozhodli pre ten na druhom poschodi :)
Odpovedať
ahoj lupinek1, my bývame na vyvýšenom poschodí, čiže na prvom, tiež tam máme len pár schodov, výhodou je tiež že nemáme krajný byt a sme v strede, a veelikánska výhoda je aj to, že zo spodu máme kotolňu, takže máme tzv.podlahové kúrenie, minulú zimu sme ušetrili cca 200 eur na kúrení, mali sme povypínané radiatory a plastové okná tiež urobia svoje a samozrejme aj zateplenie celej bytovky.výťah našťastie nemáme, takže buchoty nepočuť a výhoda pri malých deťoch je, že môžte dupať koľko chcete a nikto sa nepríde sťažovať, mala by si vidieť môjho muža s malým drobcom, čo vystrájajú :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@helsey panelákov mladších ako 20 rokov je na SR mizivé percento, po roku 1990 bolo postavených veľmi málo panelových domov, najväčšiu početnosť majú 30-40 ročné domy. Životnosť betónu pri správnom krytí výstuže a spojov panelov je takmer neobmedzená. Betón v čase naberá na svojej pevnosti, pokiaľ nie je vystavený agresívnemu prostrediu. Zateplenie pomôže ešte viac, ale aj bez neho, lebo všetky obvodové ako aj štítové panely sú samonosné bez nosného charakteru, ak by vypadli, dom by sa nezrútil, pozor, bolo pár sústav, ktoré mali aj obvodové panely nosné, ale to bola hlavne B 70 len.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?