Búranie nenosnej betónovej priečky v byte svojpomocne

Ahojte, plánujeme v byte zbúrať nenosnú priečku a tým zväčšiť izbu. Dali sme si vypracovať aj cenovú ponuku od firmy a vypočítali nám cenu vyše 500 eur, čo je dosť veľa, takže by sme to chceli spraviť sami. Má niekto skúsenosti? Aký je najlepší postup? Na aké kusy rezať betón? Aké náradie použiť?Kde začať rezať (hore, dole na bokoch)? Ešte nejaké údaje: priečka je 8 cm hrubá a veľkosť, ktorú chceme vybúrať je 2,4x2,5m (mínus otvor na dvere). Pre istotu prikladam obrazok. Za tipy a postupy veľmi pekne ďakujem.
Odpovedať
Ahoj, budes potrebovat dvoch silnych chlapov, stredne sekacie/buracie kladivo, za jeden den to mate spravene. Hlavne je sekacie kladivo, poziciate si ho asi za 15-30 na den. Pozor, lacne kladivo nestaci, s tym to budete robit tyzdne a vyhori vam. Rozburajte stenu na kusy cca 50 x 50 cm, pripadne troska vacsie. V paneli je vystuz, takze ked to s kladivom rozbijete, dane kusy stale ostanu visiet na roxoroch, tieto bude treba prerezat flexou, reznym kotucom. Jeden bude burat, druhy bude tlacit na kusy, aby padali na druhu stranu. Hmotnost jedneho kusu je pri tejto hrubke asi 40 kg. Cely panel je este tymy roxormi prizvarany k ostatnym panelom, takze tieto miesta prerezavat opatrne, lebo tym sa uvolnuje cely panel. Zacnite nad dverami, vyburajte to, potom ten maly kus na jednej strane, a potom na tu velku stranu. Chlapi ktory by vam to prisli spravit by to mali za cca 3 hodiny, rozumna cena by bola 200 eur, viac nie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
myslim ze lepsie je si pozicat flexku s 23cm kotucom a par diamantovych kotucov a pilit... budu mensie otrasy ako ked sa to len seka...
Odpovedať
Nad flexkou ani nerozmyslajte. Cena je normalna, aj ked zalezi co vsetko sa ide robit Treba to v byte vsetko pozakryvat, zalepit dvere, aj napriek tomu bude prach vsade. Vyburanu sut treba navrecovat, odviezt, zaplatit na skladke, vaha tak odhadom 700kil. Dalej zapucovat steny plus plafon, vedla dveri je na tuti vypinac takze prekladka, mozno dalsie kable. Podla poziadavky malovka. Upratat po sebe. Robota pre dvoch ludi na cely den plus elektrikar, ak malovka tak este druhy den. Pripominam ze tento zasah podlieha minimalne ohlasovacke, aj napriek tomu ze je to nenosna priecka sa nemoze zburat len tak.
Odpovedať
Profilova fotka
@longi4 Aby ste nebuchali do steny hlava-nehlava, je velkou pomockou, ak sa stena v rohoch nareze velkou flexou. Mame to v praxi klinicky otestovane, lol. Dalej k tomu treba elektricke buracie hladivo a pucku (velke kladivo na dlhej rucke). Ak sa jedna o panel, tak malu karbosku (na rezanie tych kovovych vystuzi). A kopec jutovych vriec, lebo z toho bude za mensi kontajner sute. ...a kovovu lopatku, plastova tu nema dlhu zivotnost. V istom objeme sute sa uz neoplati vozit odpad do zberneho dvoru a navyse tam robia s takymto odpadom problemy. Odporucam ochranne pomocky: masku, okuliare a rukavice, lebo spiny z toho bude az-az a kto by to dychal. Takato robota je celkom posilka zadara, hlavne sa tahat s tymi vrecami, takto po zime to zrychli krvny obeh. Vecer budes prijemne unavena, strasne hladna a okamzite zaspis. Ver mi, viem, co hovorim (az do nedavna som mala u nas ja na starosti tie vrecia so šutom a ich presun von z objektu a kamošky sme aj s tou našou puckou, lol)
Odpovedať
jednoznacne to treba pilit a nie sekat... flexka s riadenymi otackami, velky kotuc a pekne pomaly pilit na mensie kusy
Odpovedať
@longi4 toto robit svojpomocne by robil iba snad blazon... dufam ze ja takychto susedov nemam...
Odpovedať
vpohode sam neni problem. sme to robili kamarátovi dvoma priklepkami (vrtačkami )sme odvrtali celu stenu za 45 minut a potom zviskok zelezo dopilit a beton dosekat kedze býval na 4poschodi a nebol tam výtah tak sme 6chlapi panel vyhodili s balkona :-D samozrejme chlapi hre a zeny dole zabezpecili priestor. boli to kusi asik 80x150 :-p a vpohode nakonci sme to fajne zapili a.ale ak mozem odporucit tak fleksu a vysavac alebo drážkovaciu frezu s odávanim nakreslit na stenu a zapilis s jednej s druhej stranykedze stena ma iba 8cm a mas to najrichlejsie a asik aj najlepsie.a s prachom sa musis zmierit ten bude aj ked to budes sekat len ho nebude vidiet hned iba ked kuknes na skrine.
Odpovedať
@juzan @everhard @zunastudio @igigi @murar_ba dakujem vam pekne za reakcie..my uz sme uz nastastie aj zabudli, ze sme tu stenu zburali :) islo to vraj celkom hladko (nastastie ja som to nerobila)..robili to traja chlapi s pneumatickym kladivom a trvalo to asi 5 hodin..rozburali pekne kusok po kusku a roxory poodrezavali flexou..a nastastie byvame na druhom poschodi tak sme bordel pospustali vo vedre z balkona a usetrili sme si kopu upratovania v spolocnych priestoroch.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@longi4 ahoj, potrebovali ste nejaké povolenie? ďakujem!
Odpovedať
Povolenie potrebujes pri takychto upravach skoro vzdy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
Zdravím Vás Chcel by som v dohľadne dobe riešiť niečo podobne s tým rozdielom že budem rezať vŕtať do základov,hr.37 cm.Bude treba spraviť aj preklad a zabetónovať?Chcel by som tam osadiť 60tky dvere.Čo by ste mi poradili?Má s tým niekto skúsenosti ako na to?Ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Dobrý deň, keď chcete vybúrať panel v byte nepouživajte pre istotu len búracie kladivá. Môžete pomocou otrasov poškodiť spodneho suseda spravíte viac škody, ako úžitku. Požičajte si rezačku na betón a vklude to môžete rezať v polmetrových pásoch hmotnosť to bude 2.5x0.5x0.08x2.2 = 0.22t ten pás. Dobre je mať nachytané gumené pneumatiky stačia aj staré ked dorežete panel tak aby ste ho maly kam zhodiť a zabránili vadčším otrasom. Pri dverách potom pozor keď by ste to rezali lebo by sa Vám mohol panel zavreť a kotúč zlomiť. Radčej si to podoprite nejakými hranolmy. Keby ste checli viac informácií tak mi napíšte.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?