Ako riešiť udanie na stavebnom úrade?

Prerabame byt- menime podlahy, kupelne, stropy, posuvame zastrcky a vypinace, stierkujeme a malujeme. V bytovke som vyvesila oznam pre susedov o rekonstrukcii. Kazdy den umyvam podlahu a zametam-nie je neporuadok a majstri robia od 9tej a len do 5tej. Ale niekto prijemny nas udal na urade ze nemame ohlasku. Uprimne som ani nevedela ze na taketo veci ju treba. Urad povedal ze pride na kontrolu. Ako to prebieha? Ved nevedia aky bol povodny stav...
Odpovedať
@monchichichi na nič z toho netreba povolenie. Stavebný úrad príde a povie dobre. Keď nemenite dispozíciu, alebo kompletnú výmenu el. rozvodov. To je podstatne. Keď len posúvať vypínače a pridávate zásuvky tak to je bežná údržba. Ina vec je keď robíte kompletnú výmenu el. rozvodov alebo meníte počet fáz tak tam je to na ohlasku (a neviem ci nie aj nie stavebné povolenie). To isté platí pri zásahu do stavebných konštrukcií (neviem ci len nosných) atď. Keby bola požiadavka na ohlasku a nemáte ju tak to treba dodtaocne stavebné povolenie.
Odpovedať
@monchichichi zaplatíte smiešnu pokutu (20-50€, viac nedávajú) a fakčíte ďalej
Odpovedať
Podaj tu ohlášku, čo najrýchlejšie. Tlačivo nájdeš na webe obce alebo na google. Budú zhovievavejší, ak si chybu priznáš a čo najrýchlejšie sa ju budeš snažiť napraviť.
Odpovedať
@podko prečo ma niekto podávať ohlasku a platiť poplatky. Bože môj však stierkovanie maľovanie a posunutie zásuvky nie je stavebná úprava co s tým má stavebný úrad? Pokiaľ naozaj nerobia niečo čo pod stavebný úrad spadá ako napr. výmena jadra, elektroinštalácie, priečky atď.
Odpovedať
@neutrino citujem prvý príspevok: menime podlahy, kupelne, stropy. Ja si pod pojmom meníme kúpelne, stropy teda nepredstavujem, že ich len vymaľujú, ty áno? @monchichichi uveď pls detailnejšie, čo vlastne v tom byte robíte
Odpovedať
@podko tak ja som si myslel ze len sanitku. Nepísali že meníme jadro to už je na stavebne a nie len ohlasku.
Odpovedať
@neutrino @podko stropy- spravili sme podhlady. Elektro- pridavali sme a odoberali zasuvky, vypinace a v elektro skrini vymenili za inu znacku istice. Kupelnu- celu/ obklady/sanitu. A ako zistia co je nive a co je stare ked nevedia povodny stav?
Odpovedať
@monchichichi Z popisu nevieme, čo presne prerábaš - neviem, čo znamená "menime podlahy, kupelne, stropy,". Sú práce, na ktoré netreba ohlášku, sú práce ktoré sa ohlasujú stavebnému úradu a sú rekonštrukcie, kde treba dokonca stavebné povolenie. Tu je taký približný zoznam prác, na ktoré treba stav. povolenie, na ktoré ohlášku a na ktoré ani ohlášku netreba: https://domadoma.sk/sprievodca/ohlase... http://www.inoves.sk/-pred-zacatim-prace Podľa toho si môžeš povedať, či si mala podať ohlásenie alebo nie. Teraz to už nechaj tak. Inšpekcia príde tak či tak, pozrú si, aké stav. úpravy boli vykonané, aké sa budú vykonávať a podľa toho určia, či malo byť podané ohlásenie. Ak povedia, že na to netreba nič, tak odídu s nejakým zápisom o kontrole. Ak si mala podať ohlásenie, tak to bude nejaká pokuta do 332 € (podľa závažnosti porušenia). Ak na rekonštrukciu malo byť stav. povolenie, tak okrem vyššej pokuty bude aj dodatočné stav. konanie.
Odpovedať
Ohlaska stojí 10€. Vždy je lepšie to mat presne kvôli takýmto super susedom. Záleží jak človek natrafí.
Odpovedať
@monchichichi ak len vymienate obklady a sanitu, ohlasku nepotrebujete. Ak ste stare jadro vyburali a staviate nove, tak musite mat aj suhlas spolocenstva alebo spravcu ako podklad k ohlaske. Ak menite rozvody elektriny (tahate nove droty), tak spravca potrebuje dolozit reviznu spravu a k nej ma byt podla noveho aj projekt. Ak len vymienate vypinace, zasuvky (kus za kus) tak k tomu nepotrebujete nic.
Odpovedať
@zita19 my sme ten byt kupili. Uz mal vela majitelov. K bytu sme od spravcu nedostali zaidne projekty nic. Povedal ze on k tomu nic nema lebo ludia si to kadejak prerabali. Reviznu spravu ma mozno odvtedy co bol dom postaveny. Priecky ani jadro sme nemenili.
Odpovedať
@chrobak7 kupelne- obklady, sanita. Stropy- podhlady robime. Podlahy- nova dlazba a plavajuca podlaha. +stierky a malovanie. Este sme menili znacku isticov v rozvodnici.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@monchichichi no nie povodny projekt, ale projekt na zmenu elektriny, to co teraz robite. Ked skoncite tak mu mate dorucit reviznu spravu. On vam nemusi davat nic, vy mu mate dat aby sa to k bytu zaknihovalo (jasne, kazdy na to zvysoka sere, ale ma to zak byt)
Odpovedať
@zita19 mna skor zaujima ako zistia ze co vsetko sa robilo ked nevedia povodny stav?
Odpovedať
nezistia nic a niako,Dobry den,mame na vas ohlasenie nepovolenej prestavby,co prestavujete?Menime plavacku a sanitu a malujeme.Dakujeme zbohom.
Odpovedať
@staramatvraveli dakujem😄
Odpovedať
Vyser sa na to udanie, ak robis len to co si pisala, ziadnu ohlasku ani povolenie od susedov NEPOTREBUJES. Bud v pohode, kontrolu mozes poslat rovno do peecka, nech ta neotravuju.
Odpovedať
@atak77 nebol by som si taký istý, robia podhlady, ktoré sú zavesené na stropnej nosnej konštrukcií, ktorú teraz zaťažujú viac ako bolo pôvodne plánované. Bytové družstvo v takom prípade môže žiadať k ohláške aj statický posudok
Odpovedať
Mne sa to teda nezda. Ja nie som statik, ale zeby podhlady nejak extra zatazovali? A keby si sused nad nimi dal hruby gres alebo masivne drevene parkety, tiez na to treba staticky posudok?
Odpovedať
@vykricnik S tým, že si tam niekto uloží podlahu sa pri projektovaní počítalo, ale to, že niekto prevŕta dosku krížom krážom a zavesí tam 180kg (pri 20m2) je iná vec. Myslím, že by som lepšie spával ak by som to mal odobrené statikom. Nehovorím, že to ta doska neunesie, určite unesie, ale lepšie to mať potvrdené statikom. Keby to bolo v dome nepoviem nič, tam nech si každý robí, čo uzná za vhodné, ale v byte ovplyvňuje všetkých susedov.
Odpovedať
@vykricnik alebo tam nasťahoval koncertné krídlo..
Odpovedať
@podko si si istý, že sadrokartón plus závesná konštrukcia váži toľko? V dome máme plno týchto profilov, na ktoré sa osadzovali sardokartónové dosky a je to ľahučký materiál. Jedine áno, sadrokartón už čosi váži, ale toľko? Nemala by to tá betónová stropná platňa uniesť?
Odpovedať
@jabadaba Ked vyratas zatazenie na m2 tak je to prd do Sumavy...
Odpovedať
@kejsix veď práve...
Odpovedať
@jabadaba @kejsix to som dal len vahu sdk, staci si pozriet kolko vazi jeden sadros, konstukciu neratam to je nic. A ja netvrdim ze to neunesie, pisal som ze urcite ano. Ale otazka bola ci treba alebo netreba ohlasku. A ohlasku treba ked zasahujes do nosnej konstrukcie, teraz je otazne ci podhlad je zasiahnutie do nosnej konstrukcie alebo nie.
Odpovedať
@podko jasné, rozumiem ako si to myslel.
Odpovedať
Profilova fotka
A tak preistotu by som ohlasku podal, pokial pridu na kontrolu mozno ti daju zaplatiti smiesnu pokutu alebo proste len tak odidu a mavnu rukou. Fakt zalezi o aku rekonstrukciu ide
Odpovedať
@podko plavacka co si da sused nad Tebou zatazi tu stropnu dosku viac ako tvoj sdk zdola. Neviem o tom, ze by sa na pokladku plavacky bolo treba niekde ohlasovat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
To sa mi tiez ako nevidi, ze by niekto riesil plavacku ked meni? To sa podla mna asi ani nepovazuje za rekonstrukciu🙂 To je podla mna len nejaky skryta zavist
Odpovedať
@popstar Tak podla stavebného zákona je to iba udržiavacie práce na ktoré netreba ani ohlášku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?