Upevnenie plastových okien klincami - je to normálne?

Zdravim, firma, ktora osadila okna na novostavbu pouzila z hornej casti okna upevnenie pomocou hmozdiniek a skrutiek. Bocne pasky su vsak uchytene klincami, ked som sa pytal na dovod, preco su okna po bokoch uchytene klincami miesto hmozdiniek a skrutiek tak tvrdili, ze by tehla mohla prasknut ak by do nej vrtali. Tehla je znacky porotherm. Nezda sa mi, ze by vrtanie tehlu poskodilo viac ako klinec. Vedel by mi niekto poradiť? Dakujem
Odpovedať
@sphynx77 do tehly sa pouzivaju ine hmozdinky. Aj mne namontovali do tehly na klince, tak som ich poslal do p... a nedoplatil polovicu. Len magor da okna na klince.
Odpovedať
@sphynx77 odpadnem co uz nevymyslia za vyhovorku.samozrejme ze klinec v tehle nedrzi ale rychlo je hotovo.nezaplatil by som montaz ako lacna skusenost pre firmu
Odpovedať
Cely problem je v tom, ze dom ma na starosti firma, ktora si zabezpecuje osadenie okien od externeho dodavatela, ktory mi stale tvrdi, ze ked sa do toho bude vrtat tak tehla moze prasknut. Firma ma odporucila na tohto externeho dodavatela, pretoze tu pride ku kupe domu az v momente, ked dom bude dokonceny do objednaneho stavu. V tomto pripade potrebujem dokazat firme, ktora ma na starosti stavbu aj externemu dodavatelovi, ze to urobili zle.
Odpovedať
Profilova fotka
Predsa ked natlces klinec do tehly nemoze drzat to sa musi dat vytiahnut len rukou. Pochopil by som turboskrutky ale klince to by sa mi zacala zbran sama obtahovat ;-)
Odpovedať
Klince sa nepoužívajú ani v drevo stavbách a ani v materiáloch na báze dreva. (myslím kotvenie výplní otvorov) Veľko formátová dierovaná tehla a jej obdoby Spôsob A – predĺžené plastové hmoždinky s dlhou rozpernou časťou (diery sa vŕtajú bez príklepu) Spôsob B – uzľovacie hmoždinky s príslušnou skrutkou Pozdravujem montážnikov (tesárov)
Odpovedať
Ahojte, vyuzijem tuto temu. Situacia: mame okna osadene v styrodure pomocou plieskov uchytenych hmozdinami. Ak bude treba doplnim lepsie foto. Co sa tyka upevnenia, hmozdinky su pevne, 90% drzi (jedo okno sme posuvali a su riadne hrube a dlhe). K styroduru sa radsej vyjadrovat nechcem, dom sme kupili rozostavany - mury strecha okna, takto. Z toho co som sa docital ohladom styroduru si uvedomujem, ze to nie je idealne, ale vyberat to uz nebudem. Mam ale taku otazku ohladom tych plieskov. Teraz ked je v dome teplo tak je vacsina z nich mokra - su chladne a zraza sa na nich voda. (robime SDK omietky) Obavam sa teda, ze ked na ne dame sadrokarton ci to nebude robit problemy - vlhnut. Uvazujem co s tym. Ci na ten pliesok dat nejaku mini-izolaciu, aby tak moc nechladil spaletu. 2. vec: zda sa mi, ze cez ten styrodur okolo okna dost pocut. Vseobecne aj cez cely dom (tehla 30 EPS 20), na strope vata 40, zatial nemame nahodeny strop SDK. Ake mate skusenosti s hlukom/protizvukovou izolaciou vy? dakujem :)
Odpovedať
Aka je vlhkost v dome? prva otazka pri roseni :) predpokladam ze okna su zvonka prekryte az na ram EPS
Odpovedať
@vader100 vlhkost som nemeral ale pocitovo viac-menej nizka. poter je dobre vysuseny a ine mokre procesy sme nemali. Teda lepenie SDK na tehlu ale to je nic. Okno je prekryte cca 1.5-2cm - to sme robili uz my. Je pravda, ze vlhkost zavazi pri roseni, no okna sa nerosia. Iba tie pliesky. Na druhu stranu aj keby bola vlhkost nizka (aj nizsia ako je zdrave) tak sa na velmi studenych veciach bude aj ta nizka vlhkost zrazat (ci?). No neviem co.. hladam nejake nie moc zlozite a drahe riesenie, aby to bolo dobre. Mame este nejake odrezky z fermacellu tak rozmyslam, ze by som ten dal na spalety. Kvoli tomu, ze znesie vlhkost a aj kvoli odhlucneniu- ze je tazky.
Odpovedať
@igor256 No ked su orosene pliesky tak velmi nizka tam asi vlhkost nebude ;-) ale mozem sa mylit :) Tak ci tak je dobra mat nejaky aj ked najlacnejsi vlhkomer
Odpovedať
@vader100 no zas nie su uplne ze z nich tecie, len ked sa ich chytim tak mam vlhky prst (a tiez nie vsade)... kazdopadne ide mi o ten tepelny most, ci to nebude spaletu na danom mieste prilis chladit a nasledne to nebude vlhnut. S tym vlhkomerom mas pravdu, idem rovno na ebay nejaky kupit.
Odpovedať
môj otec zatlkal klince všade a po rokoch ich mám problém vybrať , on to hovoril , že na americký spôsob, klince mal stále v ústach, ten po čase zahrdzavie a je problém ho vybrať, no v deravej tehle by sotva držal, niekedy boli plné ks/2 Kčs
Odpovedať
@igor256 to kto vám kázal dať stydorud do stavebného otvoru a do toho osadiť okno? :-. :-D okno sa osádza priamo na murivo (bolo to tu písamé asi milion krát a každá normálna firma ktorá montuje okná by vám mala presne povedať ako máte pripraviť st.otvor).. EPS/XPS sa pak dáva na čiastočné prekrytie vonkajšieho rámu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stefanl zasmial si sa, napisal si klasicku vetu "je to tu milionkrat riesene" tak aj ja napisem klasicku vetu: "precitaj si este raz co som napisal". Aj to tu aj skopirujem: "K styroduru sa radsej vyjadrovat nechcem, dom sme kupili rozostavany - mury strecha okna, takto. Z toho co som sa docital ohladom styroduru si uvedomujem, ze to nie je idealne, ale vyberat to uz nebudem." Nechcem ich osadzat nanovo. Navyse az take hrozne to nie je. Chcem to ale podla moznosti nejako rozumne vymysliet.. Mam obavy z plieskov. Ten styrodur mam pocit, ze nie je taky hrozny
Odpovedať
@igor256 dobre to nevidim na tej fotke, ale ked uz tam je xps, tak ked osadzali okna tak mali vyrezat ten xps na miestach montaznych plieskov a potom si to mohol zapenit a na to dat omietku, alebo ten sadrokarton.
Odpovedať
@originalx to znie. takto to uz ale asi neprerobim, ci?
Odpovedať
@igor256 no mal by si, lebo potom tie kotvy su tam uplne zbytocne a po case sa to moze uvolnit a bude ti prefukovat cez spary.
Odpovedať
@originalx chapem co myslis. Len ono to drzi dost pevne. Predsalen je to styrodur. Ten pliesok by som si musel ale trosku prisposobit ked by som ho chcel dat na murivo (je to hlbsie)... myslis, ze by to kotvenie bolo OK potom?
Odpovedať
@igor256 raz mi to jeden oknar vysvetloval, ze na styrodure nemoze byt ta plechova kotva, ze sa to v tom mieste musi vyrezat a kotvu osadit na tehlu (ytong), lebo po case sa to uvolni. Ved orezavakom to vyrez, potom ten plech ohnes a prisrobujes. Ked sa s tym pohras, tak to budes mat ok a nebudes mat casom ziadne trapenie.
Odpovedať
@originalx ja v prvom rade myslim ze vec co je pripevnena do muriva (tehla/porobeton, nie chemicka kotva v betone a poriadne dotiahnute) pomocou pliesku, casto natlkacej hmozdinke, namahana na strih nemoze mat nikdy dlhodobo slusne pevnost. Keby som s tym oknom trieskal, manipoluvat atd bude sa to namahanie prenasat na tu posratu hmozdinku a tu skrutku co drzi pomerne posrato tenplesok na smyk. Tie nazopry ze pena nic nedrzi a ze okno drzi ten psoraty pliesok pritlaceny posratou skrutkou su podla mna ciste sracky. ta pena mana tej ploche obrovsku pridrzaciu silu. Ja by som sa na tie okna uz vykaslal a nechal to uz tak ako to je.
Odpovedať
@sysell to je tvoj nazor, ja ti ho neberiem. Ja mam iny nazor. ☺
Odpovedať
@sysell @originalx tak diky za vase posrate nazory na posrate okna :D :D mozno to na jednom okne skusim a podla toho ako to bude drzat uvidim
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 osobne by som investoval ešte pár korún do paro-tesných pások a oblepil okná z vnútra ...a pliešky by som prelepil butyl kaučukovou omietateľnou páskou...spravil by som tak jedno okno a porovnal výsledok čo sa kondenzácie týka.
Odpovedať
Ideálne je plechy zapustiť až na murivo.Ale vždy musí byť kotviaci plech prelepený interiérovou resp. omietateľnou páskou. Aby nepremŕzali kotviace plechy, musí byť okno izolované z exteriéru (fasáda). Samozrejme izolačná pena v celej stavebnej hĺbke okna a paropriepustná fólia.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac Máš potom asi pásku od dvoch výrobcov. Interiér: https://www.allmedia.sk/pasky-a-folie... Exteriér: https://www.allmedia.sk/pasky-a-folie... Nie je to o farbe pásky. Kotvenie podľa výrobcu systému je prílohe, spodná časť ukotvená z exteriéru z čela pretože z interiéru do dutiny to nešlo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?