Ohnutý rám plastového okna

Pocas tyzdna som zistil, ze sa mi po jednej sezone /od aprila do decembra/ poohybali ramy plastovych okien na tych najvacsich oknach. Rozmery okien su 2x2m, plna sklenena vypln. Ohli sa aj balkonove dvere 2x1m. Ten ohyb je asi 1cm v strede, ked prilozim 1.5m metrovu vodovahu. Tie velke tabule sa mi dokonca ohli aj horizontalne, aj vertikalne. Mam salamander blue evo, 93mm profil. Stalo sa to uz niekomu? Moze to byt spojene s roztiaznostou materialov pocas leta, ked boli horucavy? Plast a zelezna vystuz sa rozpinali a to sposobilo ohyb ramu smerom do vnutra. Vsetky su inak ohnute smerom do vnutra. Po montazi ma nenapadlo premeriavat vodovahou ich rovnost, takze predpokladam, ze dosli z vyroby dokonale rovne. Ma s tym niekto skusenost? Pri montazi bola velkost stavebneho otvoru cca o 2cm vacsia ako ram okna po celom obvode.
Odpovedať
Profilova fotka
Väčšinou to chodí takto poprehýbané už z výroby.Je to vážna závada a je to reklamovateľná závada.Treba to reklamovať.
Odpovedať
Profilova fotka
Průhyb bílých i barevných PVC a Al profilů kolmo v rovině okna je běžný v rozmezí ± 2 mm ne běžný metr délky. U dveří ( balkónových nebo vchodových) může deformace dosáhnout až 4,5 mm. Deformace vzniká zejména u barevných profilů a je podmíněna rozdílem teplot mezi vnitřním a vnějším klimatem. I při deformaci prvku musí být zachována funkčnost (spárová těsnost, těsnost vůči nárazovému dešti a funkce zavírání).
Odpovedať
Profilova fotka
Priehyb plastových profilov kolmo na rovinu okna je bežný, ak je v rozmedzí 1,9 mm na 1 bm pri bielych prvkoch a 3,9mm na 1 bm pri farebných prvkoch. Tieto hodnoty priehybu sú odvodené od fyzikálnych vlastností plastového okenného profilu a voľným okom sú prakticky nerozoznateľné. Vyššie uvedené zásady posudzovania kvality sú určené podľa STN 746210 (5/2005) a podľa predpisu VFF Merkblat KU. 01:2004-11 vydaného nemeckým Spolkom výrobcov okien a fasád (registrovný spolok)
Odpovedať
Profilova fotka
to su vytazky z montaznej smernice..
Odpovedať
Ja mam zvonku tmavy orech a z vnutra biely profil. Takze by mohlo teoreticky ist o deformaciu sposobenu fyzikalnymi vlastnostami plastov a kovov. Len ma prekvalilo, ze je to prehnute az v takej miere. Da sa tomu nejak zabranit?
Odpovedať
Profilova fotka
dokonca mam aj podmienky slovaktualu pri reklamacii
Odpovedať
Profilova fotka
mne prave predvcerom jeden zakaznik volal ohladne tohoto problemu.tiez som bol prekvapeny ze je to az v takej miere. takze som si to overoval u technika.najprv som si myslel ze si to zakaznik sposobil sam, nakolko mu robili anhydridovy poter a mal velmi zarosene okna. tak dal k nim ohrievace. ale podla smernic je to vporiadku
Odpovedať
Profilova fotka
ja som na to pozeral u seba doma. zatial tam nebyvam nekurim.mam tam 2 stupne a nemam ohnute. uvidime co to spravi ked budem kurit a bude velky teplotny rozdiel
Odpovedať
Profilova fotka
@misulinko Užívateľ tomu nedokáže zabrániť.
Odpovedať
@misulinko nám sa to stalo pri terasových dverách šírka jedného krídla 1m x výška 2,4m reklamovali sme a vymenili nám dverné krídla-u nás išlo o trojsklo a mali sme aj stredovú priečku aj tak boli prehnuté a smozrejme cez ne fučalo. Nebolo to s reklamáciou celkom jednoduché ale vybojovali sme to. My máme obojstranne zlatý dub. Ale nesvieti na ne priame slnko, lebo máme prestrešenú terasu.
Odpovedať
@ryja No a po vymene su uz OK? Mne na tie okna svieti slnko cely den. Najviac ohnute boli z juznej a zapadnej strany. Mam tam svetliky a balkonove dvere cca 2.20m x 1m no a z juznej strany mam velke plne tabule 2 x 2 m. Dost ma to prekvapilo. Ked sa otepli, tak skusime este podrezat penu zatlact tu ohnutu cas spat vonku a dat tam nejaku kotvu. Snad to pomoze. Momentalne to volnym okom vidiet, len ked o tom clovek vie a zamera sa na to. Mam ale obavy, ako to ukaze, ked tam dam parapetu. V dome sa este vobec nekuri. Je to hruba stavba. Takze nejake teplotne rozdiely tam urcite este neboli. Iba letne slnko.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@misulinko my sme tiež o tom nevedeli, lebo sme ich mali rovnako namontované a neboli podlahy, nebola terasa, tak sa cez ne nechodilo, až keď sme mali podlahy, terasu a po jednom silnejšom daždi nám v lete zatieklo cez dvere-ešte terasa nebola prekrytá. Firma sa vyhovárala na to, že dvere sú obrovské, je to trojsklo, dvere sú ťažké, že sme nechceli svetlík (na ich návrh však sme dali stredovú priečku) . Krivé boli aj vchodové dvere do garáže a tam nie je žiadne trojsklo ani nemajú nadštandardný rozmer. Tiež to prehnutie bolo viditeľné voľným okom a keď sme priložili vodováhu tak v strede bol rozdiel 1cm-a to už je moc. Najprv nám prišli vymeniť obvodové kovanie, že to tie dvere pritiahne a vyrovná-ja s dcérou som ani nedokázala tú kľučku zdvihnúť. To bolo v lete. S nástupoch chladného počasia sa to už prehliadať nedalo, cez dvere fučalo tak, že keď sme pri dverách zapálili sviečku tak plameň sfúklo. a ťahalo aj popod dvere, nielen na styku rámu a krídel a krídel navzájom-vyslovene keď vonku fúkal vietor u nás to hvízdalo ako meluzína. Po nekonečných ťahaniciach nám vymenili krídla, a už je to o.k. Pozri si album andyfoto, on má tiež neuveriteľnú smolu na dodávateľa okien - má tam niekde poznámku, že podľa smernice sa rám do prehnutia 4mm vyrovnáva akými strojom, ktorý ten rám nahreje a následne schladí a po tejto tolerancii je potrebná výmena. Rovnako nám vymenili aj vchodové dvere do garáže. A aby som nezabudla, teraz na terasových dverách už máme iba dvojsklo - pre istotu :-) .
Odpovedať
@misulinko ja by som to na tvojom mieste reklamovala, ale keď už sám do tých dverí zasiahneš, potom už ti nemusia reklamáciu uznať. Predsa výrobca vie, že do okien svieti slnko, nemôže sa vyhovárať na to a farbu rámu, predsa v zmluve ti deklaruje, že jeho výrobok vytvorí vyhovujúce tepelno-izolačné vlastnosti.
Odpovedať
@misulinko Podobny problem riesim aj ja Predne vchodove dvere plus svetlik 1.6m zadne dvere 110 , dvere su prehnute tak ze spod a vrch ide von....dvere netesnia ani pri zavretom mechan. ale to je fuk. Volal som na SLovakEnergo .. plast sa zdeformuje na 100 perc kazdy a spat sa uz nevrati. Je len na vas ci to zbadate a reklamujete. Preto odporucania su ze reklamovat a ziadat nahradu za hlinik a doplatit rozdiel...Reklamacia podana a neakceptoval som ine kovanie M2 za VDM2k a druhe AV2. cakam na druhe vyjadrenie. Jedno balkonove ma prehnute konce a ze to je v tolerancii...( otazne lebo zalezi ako pritlaci vodovahu ) je tam stazena funkcnost zatvarania. Sumarum .. nemozem povedat ze nie som spokojny ale pri 7 reklamacii na okna a dvere, sem tam kovanie a stale rovnake chyby .... mam chut ich zalovat. Na stavbe udrzujem teplotu 13 stu. Ma niekto radu ako dalej a ake mam pravo ? co vsetko sa smie >? mam pocit, ze ma tam maju ne prvom mieste v reklamaciach :)) TOP ONE ISSUE :))))
Odpovedať
Profilova fotka
Čavaje. Ja mám tiež podobnú skúsenosť ako vy s prehnutým rámom (konce von - stred do vnútra) a po roku od montáže mi na fixe prasklo sklo...pol ročné naťahovačky s reklamáciou. Tiež som si pripadal, že som sústavný sťažovateľ...a dlho dlho nepomáhali nijaké argumenty..(ja som na vine, alebo iní dodávatelia stavebných prác) až nakoniec pomohla tá vodováha (aj podrobné foto z montáže)...a môžno aj to, že som povedal panovi predajcovi a majitelovi montážnej firmy, že si dám vyhotoviť znalecký posudok, lebo už nemám nervy sa naťahovať s nim, čia je pravda. S tým znaleckým posudkom som to ale nemyslel ako vyhrážku, ale ako fakt a moju asi poslednú záchranu. Sklo vymenili, rám trochu dorovnali...ale posuvné dvere, ktoré sú tiež prehnuté, ktoré sú v "norme", tie nie. Po čiastočnom úspechu som ustúpil aj ja. Záruku som dostal na 5 rokov, takže ešte 3roky bude plynúť a čas ukáže. V pláne mám si dať urobiť v blízkej budúcnosti aj termosmímky a tie napomôžu odhaliť možno viac. Horšie je že už bývame a prípadná oprava by nebola príjemná. Všetkým, čo majú taketo nepríjemné skúsenosti, a ktorí niečo podobné riešite, prajem veľa síl a pevných nervov a hlavu plnu správnych argumentov, aby dosiahli svoje dobré a kvalitné okná, ktoré ste už predsa raz zaplatili!!!
Odpovedať
Páni a dámy... Taký stroj na zahriatie a opätovné vyrovnanie prehnutých dverí vypadá nasledovne- dvere sa naložili do auta zákazníkovi sa povie ,že v blízkosti je firma ktorá má špeciálne zariadenie na vyrovnanie a do dvoch hodín ste späť. Niekde za mestom sa nájde rovné miesto,na krajoch sa dvere podložia hranolmi a rovná sa váhou montážnika! Najprv ten ľahší a keď nepomôže nastúpi ťažší.Preto chodia aspoň dvaja rozdielnych váhových kategórií :-) :-) :-) ˇVäčšinou hrubá sila víťazí a žiaden zákazník by nezniesol pohľad na trápenie svojich draho zaplatených okien. Až keď nič nepomôže dajú sa vyrobiť nové dvere. Plast je plast a to že sa prehne je daň za jeho vlastnosti a cenu.
Odpovedať
My zatial nebyvame, takze neviem posudit, ci cez medzery, ktore tam vznikli bude fukat, alebo nie. Mne sa zohli vsetky vysoke a mam ich spolu 4 svetliky, 4 balkonovky. Vsetky maju vysku cez 2 metre. Tie najvacsie 2x2m sa prehli aj horizontalne, aj vetikalne. Sklo mi zatial neprasklo, ale neviem, ci sa s tym vobec da nieco robit. Je mozne, ze sa to stalo prave tym, ze je okno osadene v hrubej stavbe a nie su dokoncene vyspravky, ktore by ho spevnili vo svojej polohe? Okna su montovane na kotvy, pena okolo ramu a samozrejme paska. Montoval mi ich znami, ktory robi s oknami. Tak teraz neviem, aky podiel viny by na tom mohol mat on, ked na kazdy dlhu stranu isli 4 ktovy a vsetko dokonale vypenil..
Odpovedať
Presne tak! Oknám výrazne pomôže ak sa spravia omietky a zateplenie ktoré podrží rám v správnej polohe. Určite montážnik neodflákol robotu na všetkých veľkých a menšie spravil riadne. Pokiaľ je to prehnutie väčšie tak nezostáva nič iné len vyrezať,vyrovnať a nanovo osadiť. A skutočne sa to robí podložením na rovine a hrubou silou rovnať. Neviem či máte ozaj kotvy lebo ľudia si mýlia pojmy.Rámová kotva drží rám v rovine najlepšie, vypadá ako veľká kovová hmoždinka rôznych dĺžok ktorá má na jednom konci malú hrušku cez ktorú prechádza dlhá skrutka s hlavičkou buď krížovou alebo inbus. Vsádza sa do predvrtanej diery v ráme a postupným uťahovaním sa upevní v ostení. Plechový pásik je tzv.pracňa a neudrží rám tak pevne v polohe lebo je pružná a prehne sa. Potom sú ešte tzv.turboskrutky ktoré idú takisto cez rám ...
Odpovedať
Takze okna von, vybrat skla a ohnut ramy do roviny. Zas kopec penazi za montaz na pasky... Asi neexistuje ine riesenie a ked nechcem riskovat, ze nakoniec praskne sklo, tak ina moznost nie je. Okna mam montovane na plechove pasiky. Montaz na turbosruby som odmietol, nakolko je to zasah do ramu a vyrobca mi to neodporucal.
Odpovedať
Horizont ps - plastove okna. Cesky vyrobca, nepocul som zle hodnotenia. Treba pozriet zmluvu a podmienky a reklamovat!
Odpovedať
Profilova fotka
@misulinko v skratke... ak mas pocit ze nie je nieco dobre s oknami , reklamuj... co ja by som uz davno ak by sa takto krutili. My sme mali ten isty problem, vela ludi tu na MS vie o tom, svedci o tom aj moj album, ked chces pozri si... je to boj na dlhy beh, ale oplati sa... Nenechaj sa odpalkovat ak si myslis ze si v prave, no v skratke je to pravo taketo... okno sa meria v strede (ohyb) nie na vrchu a spodku ako si opisal, ak v strede je odchylka vyssia ako 4.5mm pri plastovych oknach a viac ako 8.5mm pri plastovych vchodovych dverach od normalu, potom sa do toho pusti. Pisem z vlastnej skusenosti, inak to ani neries... musis mat proste tento prehyb. Je to meranie od TSUS (kt. nam trvalo 2mes.) a ak ho nesplnas nespravis s tym nic. My sme mali odchylky vyssie ako 1.2cm takze sme vsetko co sa dalo povyhravali...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
tiez mame ohnuty ram okna z profilov salamander blu evolution 93mm, ked prilozim vodovahu tak ohyb je cca 1 cm v strede. okna mame od novembra a prave sme dokoncili vnutorne omietky a zateplujeme. zajtra pozvame oknarov na stavbu a budeme riesit
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@alenka55 ako to vyriesili ked uz ste mali omietky?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
mame rovnaky problem s oknami bluEvolution 82mm, mame ich namontovane 3roky ale ohnutie sme spozorovali az teraz :-( -boli problemy so zatvaranim, tak sme si mysleli ze je to vahou a dostelovali sme ich :-) , maju 2,4x2,4m, rozdelene na polovicu -prehnutie zvysle viac ako 1cm v strede a vodorovne na spodnom rame viac ako 2cm -aj vchodove dvere som si vsimol ze su prehnute pri klucke cca do 0,5cm -neviem ci nam ich zreklamuju :(, skusim im zajtra zavolat a uvidim co mi povedia -uz len cakam kedy praskne sklo potom co som tu precital ;-( -som si myslel ze je tam nejaka ocelova vystuz, ale asi nedostatocna
Odpovedať
Tak poprve Blu Evo 82neexistuje je to Brugman v salamandre 92BE je po celom obvode vystuha co v brugmane urcite nebude ale tak mozno sa mylim
Odpovedať
@kala Tak ja nevím, Karle, či zle vidím, ale tu ponúkajú aj BluEvolution 82 aj BluEvolution 92: https://www.ri-okna.cz/plastova-okna Ja mám tie 92-ky. Aj tu ich ponúkajú: http://www.oknasalamander.sk/okna/pla...
Odpovedať
http://www.lmjsalamander.sk/produkty @chrobak7 pozri sem to je firma overena tiez
Odpovedať
@kala a čo tak pozrieť stránku výrobcu profilu a zistiť že existuje a dokonca 3 verzie 82ky https://www.sip-windows.com/produkte/...
Odpovedať
Ano je ale Brugman nie Salamander veď citajte
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?