Kto použil na stavbe dvojsklo aj trojsklo?

Kto pouzil na stavbe dvojsklo na oknach, ako aj trojsklo? Myslim v kombinacii chcel by som dat trojsklo, ale bolo mi poradene ze do zapadnych izieb a juznych by som kludne mohol dat dvojsklo ako aj do garaze ci napr. kupelne a do ostatnej casti domu by som pouzil trosjklo. Trojsklo zevraj znizuje tepelne zisky a na kolko budeme minat o par cisiel NED tak by som sa chcel poradit ci ste sa s takouto kombinaciou stretli. Vdaka.
Odpovedať
1
2
@adriano 3-sklo znizuje tepelne zisky to je pravda, ale na druhej strane aj menej tepla prepusta von. Ak si zoberies, ze pocas zimy (vykurovacej sezony) je len minimum slnecnych dni a vacsina dni/hodin je bud pod mrakom alebo jednoducho tma (v zime je den velmi kratky) tak mi stale vychadza vyhodnejsie zabranit uniku tepla ako sa sustredit na tepelne zisky. Ja osobne davam vsade 3-skla Ug=0,5 (alt. 0,6) a cele okno Uw=0,7 - 0,8. Vacsinu okien mam dokonca fixnych teda bez moznosti otvarania a zaroven aj s mensim pomerom ramu voci celemu oknu.
Odpovedať
Profilova fotka
@adriano Ja osobne by som nekombinoval, teda neriesil by som dvojsklo. Podla man niekto chcel mat zaujimavu teoriu z ktorej vznikne realita, ze v lete sa uvaris a v zime zamrznes pri tom okne.. U mna trojskla a POKOVENE aby som neriesil vonkajsie zaluzie, aby som neriesil fakt, ze vecer slnko nikomu este nesvietilo a v zime je vecer dlhsi ako den :-S cize unik sklom prevysi zisk, alebo mozno by som sa nad tymto vobec nezamyslal, pretoze ci bude zisk sklom alebo nebude o tom zatial rozhoduje ten hore :-D a ziadna matematika :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Este by som si poriadne precital najnovsiu studiu: http://stavba.tzb-info.cz/okna-dvere/... a vypichol vety - este pred pol rokom sa tvrdil opak prvej vety: 1. Může se zdát překvapivé, že na základě výsledků optimalizační úlohy vychází u většiny variant jako nejpříznivější poměrně malá plocha oken na osluněné fasády, zejména pro varianty s parametry na úrovni pasivního domu, a to i při uvažování stínění jižních oken markýzou. a 2. Při zvyšování prosklení osluněných fasád rostou solární zisky a díky tomu klesá potřeba tepla na vytápění. Také ale roste potřeba tepla na chlazení a zvyšuje se vnitřní teplota. Chceme-li tento nežádoucí efekt eliminovat, je třeba navrhnout vhodné stínění, např. markýzou u jižních oken, bočními žebry u západních a východních oken, případně vhodně zvolenou výsadbou vegetace, ozeleněnými pergolami ap. Ačkoliv se toto může zdát jako samozřejmost, každodenní zkušenosti s budovami kolem nás ukazují, že ne vždy se tak děje. Ja som stale presvedceny, ze velke okna na juznej fasade je prva chyba pri vystavbe, kvoli teplu a prehrievaniu interieru.. A mat na oknach zaluzie, je to co nedava velkemu oknu titulu, ze velke okno viac svetal.. Tu to je, ze velke okno malo svetla a vela tepla ;)
Odpovedať
@mio23 Tak aky primerany pomer okna by mal byt k ploche miestosti?
Odpovedať
ok pani diki pasky na okna odporucate?nasiel som ich u firmy Almedia. pripadne ktoru by ste odporucili? ci skor zbytocna investicia? v kazdom pripade do garaze by som pouzil dvojsklo tam to bude zrejme jedno.
Odpovedať
@adriano Od západu dvojsklo? Aby Vám odtiaľ v lete viac pieklo (samozrejme, závisí od toho, ako máte riešené tienenie) a v zime bol únik tepla ešte väčší? Nezabúdajte, že trojsklo Ar 4/16/4/16/4, Ar, Ug=0,59, g=50% má nižšiu stratu takmer o 50% oproti dvojklu s Ug=1,1, ale solárny zisk menší iba o nejakých 15%. Pri použití medzery 18 mm v trojskle môže byť úspora tepla ešte o čosi väčšia. Má však zase iné riziká. Ja by som dala - ak by som chcela väčší solárny zisk - radšej všade trojsklo Ug=0,5-0,6, ale s hodnotou g zvýšenou na hodnotu 60% (aj prestup svetla Lt má väčší). Akurát pred pár dňami dala jedna žienka dobrú referenciu, aj cenovú, na dodávateľa okien s takými sklami, volajú sa Clearvision alebo Solar+, možno pribudli už aj iné značky. http://forum.tzb-info.cz/118698-jake-...
Odpovedať
@adriano mna by zaujimalo aky je rozdiel v cene medzi 2 sklom a 3 sklom...
Odpovedať
@dodik85 Plocha okna: cca 1/7 plochy obytnej miestnosti. Ak je okno na S, SZ, SV, je vhodné ešte trochu zväčšiť, prípadne pridať okno na druhú stenu, v horšom prípade dať strešné. Na navrhovanie okien a posudzovanie dostatočného a zároveň rovnomerného osvetlenia existujú oveľa zložitejšie výpočty a návrhové programy. V skratke ale takto. ;-) A snažiť sa o čo najmenší podiel rámu.
Odpovedať
Este treba zvazit ze nie kazdy profil ma varaintu 2 aj 3 skla . Tuto otazku sme riesili ale ani jeden z troch nami uvazovanych profilov nebol aj aj. Tzn. ze by sme museli mat 2 sklo obly profil a 3 sklo hranaty. Takze dame vsade 3 sklo.
Odpovedať
@marrad Logika hovorí, že minimálne o cenu jedného pokoveného skla, rámček a vzácny plyn. Záleží však od výrobcu skla a dodávateľa okien, aké budú výsledné ceny. http://pasivnydom.blog.cz/0909/cenove...
Odpovedať
@marrad cenovy rozdiel medzi dvoj a trojsklom zacina od 1000,- po 2200 Euro.
Odpovedať
Ešte dodám, že tie ceny boli pred 2,5 rokom. Odvtedy sa rozdiel určite zmenšil.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr no cital som mudre clanky a diskusie ohladne toho dvojskla. Zrejme to spravime tak ze dame trojsklo ako pises a do garaze dam dvojsklo ako som uz pisal. Len skor ma zaujima pouzitie spominanych pasok pri montazi okien. Pouzili ste ich? ak ano ktore dakujem. Okna si nedam montovat firmou, ktora ich vyrobi. Preto by som si chcel napr. kupit vopred .
Odpovedať
@adriano kuk album mio23 alebo kanvor machri na pásky x-) x-) x-)
Odpovedať
@blacksr diki mia som uz kukal idem kuk aj toho druheho len mi ide o to ze kde to mam dopytovat a ci to je tak nevyhnutne pri novostavbe pouzit pokial dam trojsklo. vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik85 mas hygienicke tabulky, alebo ako sa to vola.. tusim v case ked som ja isiel stavat bol predpis, ze okno ma byt 10% z plochy mietnosti.. Ak je izba 20m2 tak okno ma mat 2x1 meter podla tejto poziadavky. Secko navyse je nejake designerske moderne citenie, ale nic viac :-p Ja som to povazoval za dostacujuce a primerane, neprekrocil som to moc. Ak mi niekto povie, ze mam male okna, tak ja poviem, ze som dosdrzal presnu hygienicku normu, ktora na tom nic nezdrave nevidi :-S :-p
Odpovedať
@adriano pasky... no ako by som to povedal zrozumitelne. Ak skara medzi okennym ramom a murivom bude vlhka tak je jedno ci pouzijes 2 alebo 3 - sklo. Skara sa tym stane najproblematickejsim miestom aj z pohladu tepelnotechnickeho aj hygienickeho (zrazanie vodnej pary, tvorba plesni). Z mojho pohladu do novostavby ktore je aspon niekde na urovni NED urcite pasky treba ale treba si postrazit montaz, kedze 99% montaznych firiem neviem kvalitne nahodit pasky. Preto si to vycsina ludi robi svojpomocne a s ovela lepsimi vysledkami kedze je to trochu piplacka a to sa firmam nechce lebo oni musia uz utekat na dalsiu zakazku tak to tam len placnu a hotovo. Jednou z dobrych alternativ okennej pasky je expanzna paska ktora je menej nachylna na montaz a zvladne ju v podstate aj na polovicu priklepnuty montaznik. Kuk na www.izotes.sk tam je aj video z montaze. Ja prave nad touto variantou montaze ovazujem kedze je to bez PUR peny a zaroven je to aj z pohladu izolacneho celkom fajn varianta.
Odpovedať
Profilova fotka
@adriano aj ja odporucam izotes.sk take skolenie ti nikto neda jak izotes ;-) @ferre1
Odpovedať
@adriano Pri osadeni okna sa pouziva PUR pena, to je kazdemu jasne. A tak isto by malo byt jasne ze tento material ma rozne izolacne vlastnosti podla obsahu vlhkosti. Tzn. ze je urcite najslabsim clankom v retazci so stenou a oknom. Parotesna izolacna paska z interieru zabezpeci nepriepustnost akejkolvek vlhkosti z interieru do PUR vyplne. Paropriepustna izol. paska z exterieru umozni ovod pripadnej vlhkosti PUR peny pri montazi a zaroven nedovoli absorbciu vlhkosti z exterieru. Toto je podstata pasok pri osadzani novych okien, ci uz do novostaby alebo vymenu v panelaku. Nie je vobec podstatne ci ide o okna s 2 sklom alebo 3 sklom. V pripade osadenia bez pasok, riskuje majitel pri urcitej vlhkosti a teplote vznik plesni v rohoch okien(miestach kde je PUR pena) a tiez nizsiu izolacnu schopnost v danom mieste, tzn. tepelne straty.
Odpovedať
okná sa dajú montovať aj bez peny,s pomocou komprimovaných pások ,utesnovacích povrazcov a kombinácii pások.Záleží aký systém zvolíš najlepšie podla ostenia.Myslím si že vela problémov vzniká pri montáži na spodnej časti okna ked sa to podklada na tehly rôzne drevá čo nájdu montážnici na stavbe.
Odpovedať
ked sa tu uz tak bavime ake profily okien ste dali na dom? dik
Odpovedať
aj my teraz riešime či 3 alebo 2 sklo, poradte, novostavba s termalici .
Odpovedať
Otazku
Odpovedať
@nikabrunc 3 sklo...preco ? treba ist kuknut ludi co maju 3 sklo a potom kupovat. Ja jedine 3 sklo :)) ... viac pisania su len mudrosti a hluposti co je lepsie. otazka je ako chcete izolovat a ci sa vam chce utierat okna po rose :)).mne nie
Odpovedať
@nikabrunc prepacte ale zmena....menej je viac :)).
Odpovedať
@mderer ok a jasné že chceme tak aby bolo dobré a ešte určite to nie je zbytočné dávať 3 sklo ?
Odpovedať
@mio23 ahoj. Zaujima ma ta cena pokovenia ? kolko percent naviac
Odpovedať
Profilova fotka
@mderer neviem sa vyjadrit, ale asi to neni moc drahsie.. ide o sklo s U=0,5 kde slnecne ziarenie a vnutorne teplo sa spatne odrazaju vdaka pokoveniu... Ked das ruku k oknu tak necitis slnko, ked otvoris okno citis zohrievanie na kozi.. Bez zaluzii mas prijemnu klimu.. mna stal 1m2 okna cca 100eur... Cize ak mam 20m2 tak okna ma sali na cely dom 2000eur... priemerne U celeho okna mam 0,736.. Po dokladnom zatepleni ramov okient, to Ucko si myslim ze bude okolo 0,67 ..
Odpovedať
Jenoduche...porovnajte cenu 2 a 3 skla. a potom treba uvazovat....ale ako zbytocnost urcite nie. Len je to o tom ci je rozpocet :)). Brat ma 3 sklo 3 metrove okna a nikdy neobanoval. a tie ranajky pri tych oknach.... prajem zazit.
Odpovedať
@mio23 dakujem.... zase sa kladie otazka co je vyhodnejsie... ci mat zaluzie a regulovat svetlo hmm...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?