HS portal - da sa prerobit aby sa dal zamknut z exterieru

Chcem sa spytat ci ma niekto skusenosti s tym ci sa da prerobit HS portal z klasickeho zatvarania tak aby sa dal odomknut pomocou kluca z exterieru.
Odpovedať
@sv3853 Iba pomocou kľúča z exteriéru to otvárať nepôjde. Tam máš tú veľkú páku, ktorou musíš nadvihnúť celé krídlo, aby si ho mohol odsunúť a to kľúčom takú silu nevyvinieš. Existujú ale aj kovania, ktoré majú páku z oboch strán. Potom sa dá dať aj zámok buď jednostranný (zvnútra) alebo obojstranný. Ja som objednal HS portál so zamykaním zvnútra. Zámok mi zabudli urobiť, tak to museli dorábať na mieste. Ak sa chce, všetko sa dá. Aj dorobiť obojstrannú kľučku. Najlepšie je kontaktovať výrobcu (nie sprostredkovateľa) portálu, ktorý ti povie, či má k danému profilu také kovanie. Ale nie je to lacné, rátaj s tým, že kovanie sa musí vymeniť celé, čo je cca 150 EUR a ešte k tomu práca nejakých 100 - 150 EUR.
Odpovedať
@sv3853 Presne ako ti pisal kolega vyssie. Minimalne pri tych lepsich znackach kovania a hliniku sa to da spravit. My sme uz repasovali stare hlinikove okna, ktore sa potom dodatocne prerabali bud na BRW- ohnovzdorne alebo WK 2-bezpecnostne. Akurat sa s tym treba trochu pohrat a mozno ti budu musiet na mieste demontovat kridlo a potom ho osadia naspat. Na zaciatok sa urcite obrat na vyrobcu tvojich okien a uvidis co ti odpovie.
Odpovedať
@chrobak7 tebe tiez menili cele kovanie koli tomu uzamykaniu? 100 EUR za pracu je dost. ved to zaplati jedneho cloveka na cely den... Zatial to necham tak lebo sak este len teraz mi to namontovali ale neocakaval som ze by to malo byt take komplikovane. dufal som ze sa vyberie klucka, da sa tam nova obojstranna na ktorej bude kluc a hotovo....
Odpovedať
@sv3853 Možno som to napísal zle - kovaním som myslel kľučku, vonkajšiu úchytku, štít kľučky a ešte vnútri nejaký mechanizmus, aby sa mohla tá kľučka uzamykať. Pridávali aj FAB vložku jednostrannú - uzamykateľnú iba zvnútra. A je to robota pre jedného zámočníka tak na 2-3 hodinky. V dielni má presné nástroje a náradia, na mieste si musí vystačiť s vŕtačkou a pilníkmi. Nie je to sranda na mieste to napasovať, keď je hs portál už nasadený. V cene bol aj výjazd. Ja som to neplatil, platila to firma, ktoré okno dodávala. To oni zabudli objednať u výrobcu ten zámok.
Odpovedať
@sv3853 Pokiaľ už na Vašom HS portáli je vnútorná kľučková polgarnitúra s polvložkou, tak je dorábka veľmi jednoduchá. Spočíva len v dovŕtaní otvorov až po vonkajšok a doplnenie vonkajšej časti kľučkovej polgarnitúry a výmene cylindrickej vložky. Je ťažké odhadnúť, čo máte namontované, keď tam napíšete len "... z klasického zatvárania...". Ak sem dáte fotku, tak to pomôže. Nezabudnite, že vonkajšia kľučka obmedzí úplnosť odsuvu krídla.
Odpovedať
@martin1234321 Niesom doma takze cez vikend odfotim a pridam fotku. Pocitam s tym ze to obmedzi odsunutie na maximum. Pre mna je asi podstatnejsie aby som sa dostal do domu aj cez portal ako to ci sa portal otvori o nejakych 10cm viac alebo menej. Este to musim zvazit. Urcite pridam fotku... Dakujem
Odpovedať
@chrobak7 Dobrý deň. Zaujímalo by ma,aký má význam mať fabku na hs iba z vnútra? Ďakujem
Odpovedať
@sv3853 Ahoj, keď ti to budú robiť na mieste tak si riadne zaplatíš.. Keď som chcel na mieste vymeniť na vchodových dverách kovanie a dorobiť elektrický jazýček na videovrátnika, tak materiál 140€ (druhé kovanie+el. jazýček) a práca spolu 400€. Keby som to dal hneď tak by som platil len el. jazýček za 60€. Ale čo sa týka HS portálu, ja to mám tak, že obojstranná fabka a kovanie s pákou z vonku aj z vnútra. Počítaj s tým že cez tú fabku ti bude fučať. A neviem teda ako moc otváraš HS portál, ale ja keď ho plno otvorím tak mi to posuvné krídlo trčí max do tých 8cm.. Vo vnútri je montovaný doraz ktorý zabráni aby sa krídlo úplne otvorilo a páka udrela do vonkajšieho rámu. HS portál je plastový Rehau Geneo. Škoda že si s tým nerátal hneď, by si si ušetril dosť peňazí. Ja som sa na tie vchodové dvere vykašlal, možno časom to spravím.
Odpovedať
@dimec116 NApísal som ti do súkromnej správy.
Odpovedať
@kajo873 Cez "fabku" FUČAŤ? To akože ozaj myslíte vážne? Mimochodom - cez cylindrickú nefučí. Možno Vám pri zabudovávaní do profilu urobili väčšie otvory a tým Vám fučí okolo kovania - ale isto nie "cez fabku".
Odpovedať
@dimec116 Pokúsim sa Vám Váš dotaz zodpovedať. HS portál je v princípe okno. Do objektu a vychádzať z neho sa má ale principiálne dvermi. Teda odomykať a otvárať HS portál zvonku je dosť neštandardné, ale možné. Polvložka pri polgarnitúre z vnútornej strany je len určitý obmedzený doplnok zabezpečenia na zvýšenie bezpečnosti. Tá polvložka Vám po uzamknutí zvnútra iba zablokuje pohyb kovania. Je to niečo podobné ako uzamykateľná okenná kľučka v princípe. Je napríklad i možnosť mať obojstanne kľučku (ak za sebou HS portál chcete privrieť a zostať na záhrade vonku) - vtedy je polvložka resp. celovložka nevyhnutnosťou. Ináč by bol HS portál len skutočne málo zabezpečeným.
Odpovedať
@martin1234321 Možno som sa zle vyjadril. Fučí okolo fabky. Keď som to chcel reklamovať tak ma odbil že nerobím pasívny vzduchotesný dom, že inak sa to spraviť nedá a že keď som nechcel aby fučalo, tak som si nemal dávať obojstrannú fabku. Tu je fotka na ktorej je vidieť detail. http://www.modrastrecha.sk/blog/kajo8...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sv3853 Odfoťte vnútrajšok v oblasti kľučky i vonkajšok. Budete potrebovať samozrejme prestaviť doraz odsunutia, aby sa Vám nepoškodila vonkajšia polgarnitúra a profil pevnej časti. Pozor na to, že vonkajšie rolety obmedzujú možnosť aplikácie vonkajšej kľučky - teda ak ich máte.
Odpovedať
@kajo873 Dobrý deň. Je to ako som napísal - okolo nie je "cez". Mám dve otázky: 1.ako dlho to už takto máte? 2.máte teda i z vonkajšej strany kľučku?
Odpovedať
@martin1234321 Hej vravím zle som sa vyjadril, fučí okolo fabky, asi pri výrobe spravili veľký otvor alebo ja neviem. Rozmýšlal som že v lete dám dole krytku a okolo fabky natlačím trochu silikónu z jednej aj druhej strany, aby sa v prípade potreby dala ešte vybrať. Okná montovali nejak 02/2016. Hej tu je to vidieť. https://static.4nets.sk/photo/40/5999...
Odpovedať
@kajo873 ved to okolo fabky utesni silikonom pod tym krytom.
Odpovedať
@kajo873 Na silikón zabudnite radšej. Ak by sa dostal tam, kam nemá, tak Vám narobí viac problémov ako osohu. Výrobcovia drevených okien používajú zasklievaciu mäkkú samolepiacu pásku cca 3x9 mm (3 mm je hrúbka a je stlačiteľná). Snímte dolu krytku, oblepte cylindrickú vložku pekne dookola a namontujte krytku späť a máte po fučaní. 10 cm takej pásky Vám isto každý rád venuje. Otázne je pozrieť vnútro krytky, aby páska sadla kam má a neprekážala. Otázne je iné - vyše roka tam máte vložku s minimálnym stupňom bezpečnosti - teda súdiac podľa tvaru profilu kľúčového kanála v bubienku cylindrickej vložky. Ale možno sa mýlim ... Vyveďte ma z omylu fotkou kľúča.
Odpovedať
@martin1234321 tú pásku to je dobrý nápad, kde sa dá také niečo zohnať? Fabku mám štandardnú, nemám bezpečnostný kľúč ani na vchodových dverách.
Odpovedať
@kajo873 Rehau Geneo mam aj ja. Teraz to nebudem asi riesit kedze mam samozrejme koooopec inych starosti. Mozno mi to na koniec bude takto vyhovovat a nic sa prerabat nebude. A ak by predsa vadilo tak sa to musi zaplatit....
Odpovedať
@kajo873 Veď práve - riešite nepodstatnú vec so zaangažovaním, ktorý je ozaj nie namieste a podstatná vec Vám uniká. (Teda ak fučanie nevytvára počuteľnú zvukovú kulisu. ktorá ruší). Tú zasklievaciu pásku - 10 cm Vám dá každý výrobca drevených eurookien, ktorí ju štandardne používajú na zasklievanie. Ináč sa dá i kúpiť - ale 12 bm je Vám isto zbytočne veľa.
Odpovedať
@sv3853 Ja som to riešil v rámci "bezbarierového prístupu"
Odpovedať
Nemi problem s fucanim a zamykanim z vonku
Odpovedať

Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?