Dávajú sa vnútorné parapety pred omietkami?

Profilova fotka
prosím ;-) aká je bežná prax keď sa montujú okná,, majú sa dať hneď aj vnútorné parapety pred omietkami? budú to strojové omietky, bojím sa čí sa moc nepoškodia.. :-)
Odpovedať
1
2
AKé parapety? V podstate je to jedno ja osobne zastávam názor že tesne pred malovaním.Keď dáš pri omietaní môžeš ich obaliť a nezašpiniť,ale aj tak sa ti omietka popraská okolo a musíš to akrylovať. To isté urobíš keď ich osadíš nakoniec do nízkorozpínavej peny.
Odpovedať
Profilova fotka
alea: nam davali aj parapety hned. su chranene takou dost pevnou foliou, neposkodia sa neboj :-))
Odpovedať
JAsné...nepoškodia, len to asi závisí od murárov. Ako sa im lepšie robí. Ja väčšinou dávam drevené parapety a tie je rozumnejšie po. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme davali pred omietkami
Odpovedať
Profilova fotka
:-) ďakujem za odpovede, a máte ich zapustené do rohov alebo za rovno oknom..
Odpovedať
Profilova fotka
no to neviem... musim pozriet nejake foto... no no... takze su len zarovno s oknom.. na fotke ani nevidno, ze je na nich folia, ale je.. je totiz biela ako parapet, takze preto to nevidiet.. a je dost hruba.. naviem, co by museli robit tí omietkari, aby to poskodili... u nas v pohode.. tiez strojove omietky sadrove ;-) dam foto do albumu
Odpovedať
Profilova fotka
diki, *katrinka21* my ideme dávať okná aj parapety plastové zlatý dub a budú mať tú fóliu tak sa nemusím báť, a už to nejdem rieši,,ť a ešte ste ma upokojili, že by sa im nemalo nič stať.. len musíme čakať kým sa oteplí, možno v marci?
Odpovedať
nam davali pred omietkami. plastové, nemali na sebe ani ziadnu foliu. Som ich prikryl a zalepil kartónom a bez problémov.
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem..*mazuk* aj ty si ma potešil/a ;-) .. dúfam, že tie naše budúmať fóliu ]-( ..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
neviete mi poradit nejaku firmu v BA co predava a aj montuje vnuorne parapetne dosky?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
nechali sme si urobiť omietky a teraz nám budú rezať rohové lišty, lebo máme rohové okná a oknárska firma tvrdí, že do rohu tie parapety bez vydlabania omietky nevloží...a teda nechápem, prečo nám ich tam nedali rovno s oknami. Na stene sa nič nezmenilo, len pribudli tie omietky....hoci sa robilo až až, parapety pri tom mohli prísť k ujme, ale len ak by sme ich nechránili...
Odpovedať
@ffuzik Mali sa osadit vopred a mali byt mierne prekryte omietkou. Teraz sa budu musiet pracne dorabat detaily. Pri rohovom okne bude naozaj treba zasekat vacsie kapsy kvoli potrebnemu miestu na montaz.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@alea23 Ano.Ked ides davat strojove tak parapety si daj teras pred omietkami.Omietkari ti spravia pekne spalety okolo nich .Ja som ich tiez davala lebo takato tama uz tu je zalozena.Ale daj si ich pred stroj omietkami Bolo by to ine keby ze si ides sam robit rucne omietky.
Odpovedať
Profilova fotka
Asi ako ktore, mne drevene davali az po omietkach...
Odpovedať
mali by ist az po omietkach, aspon z tepelno-izolacneho hladiska je to najlepsie
Odpovedať
Pribliz nám to tepelnoizolačné hľadisko, nejak nechápem...
Odpovedať
Ale ked sa robia striekane omietky tak je vzdy lepsie pred omietkami ako po nich.
Odpovedať
@kkl82 no mna by tiez zaujimalo to tvoje tepelnoizolacne hladisko... pouc ma prosim...velmi som zvedavy...😉
Odpovedať
robite niekto blower door test na svojom dome? celkom by ma zaujimali vysledky okolo okien. totizto mam info od cloveka, co sa bd testami zaobera, ze ak nie je omietnute pod parapetou (resp. hocikde, kde omietka, ako posledny clanok pri murovanom dome, chyba), dost tadial moze unikat teplo. omietka to celkom pekne uzavrie a vysledky su ovela lepsie.
Odpovedať
@kkl82 ten pan je teoretik. Namontujte si okna podla platnej normy-teda s pouzitim minimalne interierovych pasok a nebude vas trapit omietka pod parapetom.
Odpovedať
@stowasser nejde ani tak o to, ze fuci spod ci okolo okien, to je jasne, ze dobre okno a spravna montaz s paskou vyriesi. Hocikde v dome na mieste, kde vynechate omietku, ma stena horsie parametre, co sa tepelnych strat tyka. To, ze ludia nechavaju neomietnute v mieste parapetu, nema nic docinenia so spravnou montazou okna podla platnych noriem. Takze ano, teoria, ale nie oknarska a zaroven v praxi meratelna. Skuste si v dome neomietnut napr. 10 cm pas od podlahy, ci tam nebudu tepelne straty vyssie nez inde.
Odpovedať
@kkl82 Uz sa tu len vsetci bojite tych tepelno izolacnych unikov a tepelnych bodov.Prvej to ludia nepoznali a zili viac ako dnesny ludia ani male deti neboli tolke chore ako su v dnesnej dobe rozpistanej.Uz ma to tu hneva same tepelne body uniky tepla rosenie a sama choroba je vo svete a doma.
Odpovedať
Aku hlboku parapetu mam dat ak mam mury ytong na to pojde strojova vapencocementova omietka? Aka hrubka omietky sa dava?
Odpovedať
@originalx Ja by som dala takych 5 a7 cmod itongu.A omietky ti ak mas rovne steny tak sa dava tych 15 mm.Aspon mne to tak vraveli a kde mam krivu tehlu tak nieco viac aby mali rovinu s tehlou a porfixom.Ja prerabam st dom.tak preto viem a idu my na druhy tyzden striekat potom dam vediet ci som spokojna.A parapet som si dala 7 cm vytrcit aby som ich nemala utopene.Radsej o nieco viac ako potom nic na nu nedam ani kvetinac.Asi tolko.
Odpovedať
@originalx my mame 15mm hrubka omietky. dom mame postaveny z tehly.... a parapety ako hovori @petka456 ale v podstate je to na bete ake si das.. premsli si co vsetko by si chcel mat na tych parapetach a podla toho :-)
Odpovedať
@petka456 mur bude hruby aj s omietkou a zateplenim cca 52cm, tym padom mi vychadza vonkajsia parapeta 20cm a vnutorna 28cm ak bude presah 2 cm na vnutornej.
Odpovedať
@originalx To sa my zda malo Budu tie parapety utopene dajte aspon 5 cm. To je moj nazor.Ja a mam 35cm vnutorne a takych 15 az 20mm takze mne bude tych5cm vytrcat.ale my sme chceli tak ze ked si dam kvetinac az my nezleti dole.A venkajsie este nemam lebo este nezateplujem.ale ja si myslim ze vonku si tiez dam trochu viac aby my voda z parapety netiekla po fasade.Asi 3az 4cm by som asi aj dala.
Odpovedať
@petka456 vnutri nevidim dovod aby to tolko vytrcalo.vonku dam asi 3-4cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx uplne staci 20 max 30mm vyzerato v pohode,,ale presah 50 to je prehnane ;-)
Odpovedať
@originalx Ja som si dala tolko lebo mam krive steny a omietka to vyrovna lebo mne daju niekde aj viac omietky a nechcela som ich mat utopene.Ale ked mas novu chalupu tak si daj teda tych 20mm.Ale to zalezi len na vasom vkuse.Lebo ja mam chalupu z tehly starej a porfixu priecky a ine ako zamurovanie dveri a tak dalej a prisli my chlapi dat parapet a dali my na holy porfix este som tam nemala omietku 2cm tak sa my to strasne zdalo utopene a muesli my to prerobyt na 50mm.Takze ked tam bude omietka tak bude parapet pocitam aspon ty3cm.Ale v niektorych izbach som dala az 7cm a ked budu omietky tak bude tych 4az 5 cm .Ale mne sa to paci ked je sirsi parapet aspon si tam dam kvetynac s orchidejkami.Tak to je moj nazor a ja mam takto parapet a nelutujem.Uz teraz to vyzera dobre a ked budu omietky tak to bude hadam este lepsie .Dam vediet .Od pondelka my idu striekat omietky.Pekny den.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?