Ako upraviť ostenia okien v novostavbe?

Profilova fotka
Ako ste riešili ostenia? rozmýšľam, že stavebný otvor "len" presieťkujem. Stavbu máme 30tku tehlu pálenú ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
podľa toho čo sa vám páči a podľa toho akú širokú máte špáru medzi okenným rámom a murivom (nastriekanú penu).
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros no neviem ci je to jedno. dakde som cital, ze by zase nemala zasahovat izolacia z vonkajsej strany do vnutornej. takze nalepit xps na ostenie ako som chcel asi tiez nie je najlepsi napad. Okna este nemam :)
Odpovedať
@dorwin ja izoláciou prekrývam rámy okien čo najviac, ale tiež to závisí aj od toho aké sú tie rámy a aký architektonický vzhľad okien chceme dosiahnúť.
Odpovedať
@dorwin prečo by to nebol najlepší nápad? Veď aj výrobcovia tehly ponúkajú ostenie s izoláciou v mieste osadenia okna na prerušenie tep. mostu.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav aj kamarat co ma skolenia z pasivnych stavieb mi to potvrdil. izolacia nema prechadzat z vonka do vnutra. potom dochadza k tomu, ze sa XPS vnutri rosi. specialne ma na toto upozornil aj obchodnik z jednej firmy, ktora mi robila ponuky na okna. ostenia vraj len vysietkovat.
Odpovedať
@dorwin no, to by som si nechal vysvetliť ako sa môže rosiť niečo čo by teoreticky nemalo mať teplotu pod rosným bodom.
Odpovedať
@dorwin to nemôže byť pravda... potom ba sa musel každý materiál prechádzajúci durchom cez ostenie rosiť - všetky ostatné majú na to väčšie predpoklady než XPS - a nerosia sa... k niečomu takému môže prísť, ak je ostenie (napr. horné) z betónu - tam XPS hr. 3 cm nepomôže, pokiaľ nie je dobre ošetrený tepelný most ako celok, keď nie je urobený správne pri stavbe z tehly odporúčam dať na ostenia dokola EPS S (nemusí byť XPS) a po osadení okien sa ich rámy ešte prekryjú fasádnym zateplením pri stavbe z ytongu toto nie je nutné zatepľovať, keďže ytong izoluje vo všetkých smeroch rovnako
Odpovedať
my sme len zasieťkovali a potom prekryjeme ram okna polystyrenom ked sa bude robiť fasáda, pán čo sme od neho brali expanzne pásky povedal, že je to v poriadku, tak neviem....máme 30 tku tehlu.
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin hlavne pri lepsich NED a EPD sa XPS nemôze rosit ked prechadza z ext. do int. . Ale ak niekto pouzije je jedno ci EPS, alebo XPS dosku na betonovu stenu v hrubke 2-3 cm, zvonka nepretepli ramy väcsou hrubkou a cele to robi len aby urobil nejake opatrenie, ked uz ma betonove steny, tak sa to môze stat... Vela ludi chce pouzit detaily, vhodne pre NED a EPD na sanaciach, ktore nikdy nebudu splnat uvedene podmienky a castokrat to dopadne este horsie... Je to ako vymenit drevene okna za plastove v starom 70 rocnom dome a potom pouzit argument plesnivenia stien vo vnutri, akoze to tie okna su na vine... nevravim, ze sa to tyka teba, viem, ze si chces svoj dom cely urobit tepelnotechnicky dobre, preto sa nemusis nicoho obavat...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Zdravím Vás vsetkých, poprosím Vás o radu. Mali sme v projekte montaz okien na illebruck pásky a príprava mala byt len vysieťkovanie otvorov. Lenže murári si automaticky vybrúsili otvory na okná o 2cm vacsie na bokoch a odspodu kvoli XPS 2cm, ktorý ale v projekte nie je. Ked som volala projektantom, čo s tým, kedze okná sú uz vyrobené, neboli nadsení, nakolko aj podla nich ak XPS je z interieru, moze to sposobovat pri okne kondenz, z čoho som zufala. S manzelom sa tomu nerozumieme a vsadili sme na projekt. Teraz, ked sa nedodrzal, nevieme čo s tým, či dat ten xps alebo nejakým zázrakom odrezat 2cm ytongu a primurovat. Mohli by ste mi poradit? Jedná sa o NED bungalov 30ytong 20EPS,okná trojsklá drevohlinnik montaz Drevar. Vopred dakujem pekne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?