Zazimovanie hrubej stavby bez okien

Mam hrubu stavbu už pod strechou, ale bez okien. Tie budem dávať až na jar. Aby mi nenefukal sneh do domu, tak som zadebnil všetky dvere doskami a okna som spravil tak, že na provizorny rám som dal foliu, aby v stavbe nebola až taká veľká tma ak by sme tam chceli niečo cez zimu robiť. Lenže teraz keď sa ochladilo a začína v noci mrznut sa mi začala na "oknach" zrazat voda a neviem či to nemôže spôsobiť spolu s mrazom nejaké problémy. Hrubá stavba je z brusenej tehly. Je táto vlhkost ok a nemusím sa báť, že mi roztrhne tehlu alebo niečo? Neviem či by tu foliu nebolo lepšie dať dolu a nechať to len tak otvorené?
Odpovedať
Urcite ta trocha vody pri zamrznuti neurobi nejake skody. Ja osobne by som sa nebal nechat otvorene otvory. Z vlastnej skusenosti viem, ze to zaroven menej vabi vselijake zivly, ktore zhanaju rozne lahko spenazitelne komodity. Som v identickej faze stavby a nic nezabednujem, v zime budem akurat robit drazky na vodu, odpady, elektriku a hlavne vela surfovat a vyberat obklady, podlahy, baterie, vypinace etc.. a hlavne setrit na okna, lebo tie stoja pomaly viac ako cela hruba stavba..
Odpovedať
@sprite001 my sme na tom rovnako. Na drevené rámy sme ponaťahovali fóliu, ale tak aby tam boli aj otvory. Ževraj to nie je dobré úplne uzatvoriť. Do malých otvorov ako je okno na wc alebo technická miestnosť, sme naukladali zvyšný ytong tak, aby tam boli škáry cez ktoré môže prefukovať :-)
Odpovedať
@sprite001 Nechajte vzduch trocha prúdiť - nech sa voda z mokrých procesov odparuje.
Odpovedať
my sme mali tak pred rokom, v decembri sme spravili strechu. ale nič sme nezatvárali. aspon to lepšie prefúklo a vlhkosť išla preč. aj na susedných stavbách to mali len tak otvorené.
Odpovedať
@sprite001 ešte ma napadlo, že na niektoré okná sme dali fóliu zo škridle (tondach). Zámerne som ju odkladala práve na toto. Tá fólia je priesvitná, len pár farebných písmen, ale sú na nej pravidelné otvory - kruhy a je aj dosť pevná. Tiež plánujeme dokončiť priečky ak na nejaký čas mrazy ustúpia.
Odpovedať
Aj my sme minulu zimu nechali stavbu len tak otvorenu bez okien, presne ako stowaser aby to niekoho nedrazdilo... Susedne domy co boli zadebnene alebo s oknami tak tie veru mali aj "navstevu"
Odpovedať
@sisa15 nám neodporúčali aby stavba ostala úplne otvorená. Ak by dovnútra napršalo a potom to zamrzlo, mohlo by to narobiť problémy =-)
Odpovedať
Zadebnil som to len z toho dôvodu, aby tam nefukalo na mna keď tam budem robiť nejaké ďalšie práce. Asi tam spravím teda nejaké vetracky, aby tam lepšie prúdil vzduch.
Odpovedať
my sme mali stavbu uplne prázdnu tak by nemalo čo poškodiť. , a máme takú strechu s dosť dlhými podhladmi. takže tam ani nenapršalo a keď sme tam aj chodili, nikdy si nepamätám že by tam bol sneh alebo voda zamrznutá. ani pri velkých otvoroch na franc. okná. ale ked vám to radili možno majú inú skúsenosť.
Odpovedať
asi je rozdiel aj v tom, či je to tehla alebo ytong a pod. :-)
Odpovedať
my sme to tiež plánovali zafoliovať, ale stavebný dozor nám povedal, že to možme nechať kludne otvorene, tak uvidíme podla situácie, ak tam bude vela snehu, tak folie dáme, cez zimu to chceme nechať stáť.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme spravili zo stresnych lat ramy a na to foliu, ked chceme aj cez zimu robit na stavbe vnutri priecky, tak nech tam nie je prievan a neunika tak teplo, ked zakurime v peterkach
Odpovedať
Článok sa načítava...
@johny14 Presne takto isto som to spravil aj ja. Len mi vadi, ze ked mrzne, ze sa mi na tej folii zraza voda a bojim sa, aby mi to spolu s mrazom neposkodilo tehlu. Tebe sa ta folia nerosi?
Odpovedať
Profilova fotka
@sprite001 zatial som si nevsimol, ze by sa rosila, ale nemam z toho nejake obavy aj keby sa zrovna rosila, dost prefukuje aj cez tie folie, cez spary, ale myslim, ze to udrzi viac tepla, ako keby je to uplne otvorene
Odpovedať
neboj sa, tej tehle to za tu 1 zimu nijako neublizi dnesne tehly su uz take popredierovane a poprevzdušňovane .... aj pripadny lad sa ma kam rozpinat
Odpovedať
@sprite001 @johny14 tá stavba by mala cez zimu preschnúť. Neviem či sa to podarí, keď sa voda bude zrážať na fóliach - vlhkosť sa bude držať vo vnútri. Keď je to celé zafóliované, aspoň rám by som posunula o nejaký milimetrík, nech má kadiaľ prúdiť vzduch. Ale každopádne tehlu ti to nepoškodí, akurát ti nevyschne stavba, budeš tam mať vysokú vlhkosť a budeš ju sušiť keď sa nasťahuješ :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@kvietokz tak neni to zase celkom vakuovo zabednene, vlhkost sa môze vyparovat aj cez strechu-foliu, a špár je tam az az, aj okolo hranolov , aj okolo tych okien plastovych :) a cez zimu sa tej vlhkosti asi az tolko nevyparuje, asi skôr cez leto...
Odpovedať
@johny14 aj cez zimu sa veľmi dobre odparuje vlhkosť a stavba pekne schne, ale skôr to bolo adresované sprite001 keďže sa mu zráža voda na fóliach :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Aj ja mam otazocku, stavba nasej chatky nepokracuje podla nasich planov a chceme stavbu cez zimu nechat tak. Stavba je z brusenej tehly a pokial nebola strecha, dost tam naprsalo a murivo dost navlhlo...chceme stavbu nechat cez zimu prevetrat, snad sa aj presusi, nechame teda bez okien, strechu prave dorabaju, takze prsat dnu uz nebude. Moja otazka je, ci okna a dvere zadebnit, alebo nechat iba tak? Dufam, ze ta nasiaknuta tehla nebude problem, co si myslite?
Odpovedať
Tehla vyschne, ale vsetky otvory treba zadebnit europaletami. Inak Vam z toho spravia okoloiduci latrinu.
Odpovedať
@peto99 dakujem, si ma potesil:)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?