Ytong Statik Plus Verzus Ytong Standard / Akustika

Zdravim, mám otázku na skúsenejších 🙂 Ytong Standard čiže klasicky ytong ma pri hrubke Obvodov 30cm tepelny odpor 3.0r . pevnost v tlaku 2.7N Vaha jedneho kubika materialu = 400kg Ytong Statik plus hrubka 30cm Tepelny odpor 1.76 Pevnost v tlaku 6.5N Vaha jedneho kubiku 650kg Pre predstavu Ytong silka ma podla ich tabulky vahu 1 kubika = 1800kg a pri 20cm obvodovom mure je tam tepelny odpor neakych 0.3r čiže prakticky žiadny Otázka znie, myslíte si ,že Ytong Statik plus vďaka svojej vyššej hmotnosti a pevnosti predpokladam ,že ma aj menej "vzduchovych bublin,, oproti Standardu . myslíte si ,že vďaka svojej hutnosti by mal lepšie Akusticke vlastnosti a lepšie zabranil hluku z ulice? Myslíte si ,že by sa to dalo považovať ako neaka stredna cesta medzi Silkou VPC a Standardnym porobetonom ? A mohol by mat teoreticky aj lepšie Akumulačne vlastnosti? No najviac ma zaujimaju tie akusticke vlastnosti poprípade čo podľa vás zabrani najviac hluku z ulice? Ytong Standard + 20cm Sivy EPS Ytong Statik plus + 24cm Sivy EPS Porotherm tehla 30cm + 22cm sivy EPS
Odpovedať
1
2
Vacsia hustota materialu = vacsia tepelna resp. akumulacna kapacita = lepsia zvukova izolacia = horsia tepelna izolacia. Neviem ci ti to takto staci. Hodnoty zvukovej nepriezvucnosti najdes v technickych listoch vyrobkov. https://www.ytong.sk/ytong-presne-tva... http://www.modrastrecha.sk/forum/zakl... https://www.wienerberger.sk/produkty/...
Odpovedať
@lukyhe Ak ti ide o zvukovu izolaciu a chces stavat z porobetonu, zatepli vatou namiesto polystyrenu a nemusis riesit ci standard alebo statik. Mam na jednej nosnej priecke statik plus a ano, material je vyrazne hustejsi, napr. vrtanie je lepsie s priklepom, co pri standarde vrtas bez priklepu ako do masla. Kazdopadne by som z toho nestaval obvodove mury. VPC je ina kapitola, to som pouzil na priecky v obytnej casti.
Odpovedať
@lukyhe ja som staval z porfixu P4-600 čo je niečo medzi ytong statik a statikom plus a najviac hluku prejde cez okná ,dvere a komín cez steny nepočuť hluk ale ak by si chcel stavať zo statiku plus len aby si našiel niekoho kto to bude dvíhať tie tvárnice sú dosť ťažké.
Odpovedať
@zefe prečo by si nestaval obvody zo Statik plusu ? Vatu nechcem koli tomu ,že sa chcem približiť čo najviac pasivnemu domu a 20cm mineralnej vaty odpor 5,7 +30cm porobeton standard 3.0r ma tepelny odpor spolu 8,7 Statik plus 30cm ma odpor 1,76 a sivy EPS 26cm 8.35 spolu teda niečo malo cez 10r. Čo som chcel dosiahnut od začiatku kedy som dal vypracovat projekt tych 10 r. Ale tak možno to nieje až tak doležite, jak som si to vzal do hlavy a urobil z toho zásadu 😄 A hej to VPC asi by som dal na priečky. proste moja požiadavka je , na obvody čo najvyššie Rko s čo najvyššim tlmenim zvuku. Statik plus 30cm ma podla tabulky 48Db, Ytong standard 30cm ma 46Db Alebo mam v tom neaky zmatok? existuje aj hrubšia vata na fasadu ako 20cm ? vdaka
Odpovedať
@jumt čo pozerám tak ten tvoj porfix ma vraj v hrubke 30cm nepriezvučnost 51db VS Statik plus 30cm 48db.. Kubik Statik plus ma vahu 650kg Kubik P4-600 ma 600kg je take niečo vobec možne ? aby bol tak velky rozdiel v dB pri takychto parametroch?
Odpovedať
pri Ytongu píšu ,že ta nepriezvučnosť je laboratórna, pri Porfixe nie. Tak možno koli tomu? že porfix to dáva viac ako reklamu ale nema to laboratorne ?
Odpovedať
Mozno hlupa otazka, ale byvas vedla dialnice?
Odpovedať
nebyvam. keby som vedľa dialnice idem do VPC 30cm 😄 no čítal som už dost reakcii ľudi čo spravili domy z tehly dali polystyren a boli šokovaní kolko hluku šlo do domu. Preto si chcem dať na to pozor a nájsť neaky zlatý stred. Zatiaľ som nakloneny Ytongu Statik plus 30cm a 24cm sivého EPS . no čakám, že sem pribudne ešte neaky názor na lepšiu voľbu. Neviem či je reálne a či existuje napr Nobasil mineralna vata 24cm a dať ju na klasicky Ytong standard 30cm, či by to prinieslo lepšie akusticke vlastnosti s rovnako dobrym tepelnym odporom. Priečky dam najpravdepodobnejšie Silku 15cm.
Odpovedať
@lukyhe statik+ na obvod preto nie, lebo obetujes vela tepelneho odporu za pomerne male zlepsenie nepriezvucnosti (2db), kdezto zateplenie vatou ti na celej stene moze vylepsit nepriezvucnost do 10 dB. A keby si ho daval, sirka 30 je zbytocna, staticky bohate staci 25, takze s dB si uz papierovo asi podobne ako standard 30 (nechce sa mi hladat presne), s R este horsie - iste, mozes vylepsit polystyrenom +5cm. Okrem toho mas horsiu izolaciu na pate muriva - tu vsak zalezi, ako ides riesit zakladanie a izolaciu - ci klasika alebo XPS/penove sklo pod doskou. Cele to treba riesit komplexne na tvoju situaciu. Su osvedcene kombinacie, co sa pouzivaju. Samozrejme mozes si vymysliet hocijaky ulet, len to nemusi dobre vypalit, od ceny az po ocakavany efekt. Vysoka nepriezvucnost bez vaty a dobre R - jedine VPC 17,5/max.20 a 30 EPS. K porovnaniu statik 30+EPS26 - tu mas o 6 cm hrubsiu skladbu. Tiez by som nad 50 cm komplet nesiel. Nevyzera to dobre. A ako uz bolo spominane, riesis aj okna ohladom nepriezvucnosti? Lebo stenu vytunujes ako pri letisku a potom to zabijes velkym HSportalom so standardnym trojsklom. U skla potrebujes ist do nejakej lepenej VSG kombinacie pre dosiahnutie dobrej nepriezvucnosti. Za VSG sa vacsinou nedari rastlinam...a mozeme pokracovat do nekonecna.
Odpovedať
@zefe vďaka za takuto obsiahlu odpoveď užitočnu 🙂 Len . Písal si ,že Statikom plus obetujem vela tepelneho odporu na ukor 2dB. A 55cm by nevyzeralo dobre. Lenže keď si to vyrátam tak vyzera to takto : Ytong Statik plus 30cm r1,76 + 20cm sivy Eps r6.45 = 8,21r Ytong Standard 30cm r3.0 + 20cm vata r5,7 = r8,7 (rozdiel 0,49) Ytong Silka 20cm r 0.27 +30cm Eps r9.65 = 9,92 Statik plus keby dam grey EPS 24cm tak by to bolo 1,76+7,7 = 9,46 Otazka teda znie, či by naozaj Ytong standard s vatou tlmil zvuk omnoho lepšie. lebo do 10db mi pride nerealne. Ytong Standard ma sam o sebe 46db tak keby tam pribudne 9-10db tak som na urovni eliminacie hluku VPC Silka. a potom aky by bol v praxi rozdiel tepelného odpooru Ytong standard s tou Vatou r8.7 oproti napr statik plus a EPS r9.46 okna som až tak podrobne zatial neriešil. tie VSG su cenovo na tom ako? oproti neakym štandardnym trojsklam?
Odpovedať
ešte aby som nezabudol. tá statik plus ma vraj takmer 2x lepšie akumulačne vlastnosti oproti standard ytongu. čo by možno nemuselo byt tiež na škodu? a ten statik plus je vlastnostami bližšie k tehle ?
Odpovedať
Ak das priecky z VPC a planujes betonovu stropnu dosku, tak akumulacia obvodovych stien nie je priorita. Ak je, zase len VPC. Inak ti rozumiem, riesil som podobne veci aj ohladom akustiky, najvacsia sranda bola, ked som zistil, ze standardne trojsklo 4/4/4 = 31-32 dB. Zrazu ten 46 dB ytong standard nebol az taky zly :-D Ked ti mozem poradit ohladom skla, lebo to ti asi neporadi ziaden predajca, mimo top VSG rieseni (>42dB) mozes u trojskla podstatne vylepsit akustiku uplne za lacaka jednou hrubsou tabulou 6/4/4=36-38 dB.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zefe a aké tipy sa prosim ťa dávaju tych stropov okrem tej betonovej dosky? a priečky hej to chcem na 95 percent davať VPC S tymi 31-32dB si ma prekvapil u toho trojskla. A prosim ta to riešenie s tou jednou hrubšou tabuľou . je technicky možne dať aj dve napr hrubšie? alebo sa potom v tom okne zhorši neakym sposobom rosenie? A vedia takto bežné firmy nakombinovať na požiadanie jednu z tych tabúľ hrubšie sklo ? . 6/4/4 to je v milimetroch predpokladam myslené čiže 6mm 4mm a 4mm ? inak ešte k tomu teplotnemu odporu vraj aj pri standard udávanych r3.0 je vraj v laboratornych podmienkach a realne su o dosť nižšie rko. A vraj už je vhodnejšie dať Statik plus lebo to ma nižši tepelny odpor aj samo o sebe a dať radšej silnejšiu izolaciu. Neviem či o tom nepísal nahodou @mio23 vraj neaky odbornik tu na fore.
Odpovedať
Este k zvysku: Akustika je svina, ked kombinujes rozne materialy tie dB sa nedaju jednoducho spocitat ako R. Zlepsenie do 10 dB u kontaktnej fasady s 20cm vatou je uveritelne. Zdroj uz nemozem najst. Vata je inac mocna vec, napr. pri dobrej skladbe SDK priecky vies dosiahnut lepsie akusticke parametre ako s VPC (tiez si pohladaj) a tej vaty (hoci inej) je tam podstatne menej. Porovnanie ceny VSG skla nemam - najlepsie si dat nacenit konkretne. Len bacha na tie rastliny...neprepusta to UV.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukyhe tak aby si z toho mal trochu väčší guláš -aj tu sa niektorí vyjadrili že boli na svojej stavbe z nepriezvučnosti porobetónu sklamaný -nepriezvučnosť je veľmi komplikovaná a záleží napr. od frekvencií zvuku..... okná síce sú najslabšie na dome.....ale rozhodne nie je dobré si povedať že keď má okno 32dB tak múr už netreba riešiť...... -EPS údajne nepatrne zhoršuje zvukovú nepriezvučnosť obvodovej steny - existuje ešte murovacia betónová tvárnica a pri 20cm má á 55 dB. a oproti VPC je "za hubičku" a z hľadiska akumulácie je na tom možno lepšie ako VPC ....ale ako každá minca - má aj ona dve strany.
Odpovedať
@lukyhe sklo ano 4/4/4 su tabule v mm 6/4/6 cisla nemam, ale zavratne zlepsenie asi neprinesie oproti 6/4/4. Dolezita je jedna tabula hrubsia, to robi hlavny rozdiel. Zdroj tu: https://www.slovaktual.sk/clanky/zvuk... hoci tam maju distancky 12mm, uz sa davaju 18mm, tensie len ked celkova skladba 3-skla nevychadza do ramu. A VSG maju 44.1, pre akustiku sa zvykne robit 44.2 (=2x4mm sklo, medzi tym 2 PVB folie). Iny zdroj tu: https://www.sgforum.sk/userfiles/glas...
Odpovedať
@eagleowl myslim, ze najvacsie sklamanie z porobetonu zazivaju ludia na vnutornych prieckach, najlepsie medzi technickou a spalnou :-D
Odpovedať
@eagleowl ta betonova tvarnica oproti VPC aka je teda tá jej druha strana? ked si pisal každa minca ma dve strany 🙂 čo sa tyka VPC 20cm tak som sa pytal projektanta a velmi to neni realne koli streche. minimum 25cm čiže mam možnosť 25cm VPC a 30cm EPS to by sa možno ešte dalo aj s tymi oknami neako. rko by bolo okolo 9.9 čo je dost. resp 28cm spolu by stena mala 53cm a tepelny odpor 9.3 Len aka by bola toho cena a či to stoji za to. @zefe a ako to myslíš pri skladbe SDK priečky? priečkove steny chcem davat VPC silka bez ohladu na to ake bude obvodove murivo. Ozaj ten polystyren ešte zhoršuje akustiku? že napr ak dam na 48dB ytong statik plus 30cm polystyren tak mu može zhoršit napr na 46dB ? inak tá mineralna vata je neaka šanca aby vlhla? a znižovala svoj tepelny odpor ? a klesol by pri 20cm z 5.7 napr na 4,8 ? plus ytong standard keby klesne z 3.0 na 2,2 bude nakoniec odpor 7 čo sa pri polystyrene 25cm nikdy nestane však? a vždy tam bude zaručeny ten tepelny odpor polystyrenu konkretne r8,35 len pri samotnom sivom polystyrene. + Statik ytong plus 1,7 odpor dajme tomu po neakom navlhnuti 1,2. tak je tam stale zaručeny 9,5 tepelny odpor. može takto neako fungovat laicka predstava ? 😄 Inak chcem davať aj rekuperaciu vzduchu , tak neviem ake je vlhnutie stien potom či neaké je tiež riziko .. alebo rekuperácia tomu úplne zabraňuje
Odpovedať
Stavali sme pred 2 rokmi porfix p4-600 hrúbka 25 a je v dome teplo jak v pekle a zvonka nic nepocut a to mame aj komin aj velku panorámu... Nechapem ak je nieco hustejsie a tazsie to znamena ze ma v sebe viac materialu tak ako to moze viac prepustat teplo no neviem urcite by som dal aj ytong ten tazsi a hustejsi 😉
Odpovedať
A ked zateplis dom este plus zvonka cez steny ti nepa kde unikat teplo... Si zober ze davno take nebolo mali mury bez zateplenia a zili ako ryba vo vode len dnes to je prilis vsetko vypocitane a v praxe je to uplne inak no moj nazor a to sme dostali spat aj peniaze za energie 😉
Odpovedať
@eribal426 a zateplenie ste dali aké? to prepuštanie bude sposobene asi bublinami ktorých tie hutnejšie a tažšie tvarnice maju menej. tie bubliny asi vytvaraju ten tepelny odpor. a chápem ,že niekto nad tym až tak nelaboruje. No rad by som sa vyhol tomu ako 50 percent ludi tu na modrej streche "keby stavam dom ešte raz urobil by som inak to a to 😄 ,, Chcem ho postaviť tak aby som s nim bol stotožneny po vystavbe aj o rok aj o 5 rokov
Odpovedať
@lukyhe dal som 5 cm polystyrenu no neviem ci je to tak stymi bublinami 😀 ale nehovorim mozno ano ale kamos ma zas p400 porfix a ked som unho necitim ziadny rozdiel a to tiez dostava spat z energie 🤷‍♂️ netreba to neako rozoberat podla mna tie tvarnice su preto vyrobene aby sa znich stavali mury zimu v dome urcite nebudes mat a ani neake obrovske rozdiely medzi tym nebudu ako som pisal ja som nezbadal ziadny rozdiel ani v teplote ani v peniazoch
Odpovedať
@lukyhe spokojny asi nebudes 😀aj tak najdes nieco ako by si spravil inak este som sa sa stakym nestretol kto by povedal ze ano mam dom na 100 percent 😀 a mozno su ja osobne by som cely dom posunul 2 metre dopredsie ale co uz 🤷‍♂️😀
Odpovedať
Profilova fotka
@lukyhe koli streche. minimum 25cm ? veď ukáž projekt...... MBT sa robí 20/25/30cm.... -veľmi lacná -veľmi dobre akumuluje a je pevná -má výbornú nepriezvučnosť -má mizerné tepelnoizolačné vlastnosti -podobne ako VPC teda treba riešiť patu muriva -je pracnejšia (používa sa v nej aj výstuž), rezať treba karbom, elektroištalácia je pracnejšia, klasicky sa muruje zmesou piesok cement 3:1 -nie je vzduchotesná (treba na to pamätať pri vyhotovení omietok a prestupov v obvodovom murive) Tu máš jeden fotoblog ...... https://www.modrastrecha.sk/blog/abob... viacej študuj a menej sa pýtaj......všetko už tu bolo napísané....aj niekoľkokrát.......
Odpovedať
Profilova fotka
@eribal426 v stavebnom materiále izoluje vzduch...preto hustejší materiál izoluje horšie....a preto všetky kvalitné izolanty sú ľahké.....
Odpovedať
@eagleowl moze byt len mi nepovedz ze rozdiel pocitis dam ti 2 domy hotove na posudenie s rovnakym kurenim povies mi potom ze ktory je z akej tehly postaveny? Len tak na pocit na to ze lepsie izoluje tehla só vzduchom alebo bez?
Odpovedať
@lukyhe z osobnej skúsenosti ti môžem zodpovedne povedať, že jediný hluk ktorý budeš počuť z ulice prejde cez okná a strechu v bungalove. A to sme stavali z Porfixu, Ytongu, Solbetu a aj z VPC. Ak si dobre pamätám tak všetky boli zateplené s EPS.
Odpovedať
@slavoslav @eagleowl @eribal426 @zefe Trocha som si to počas víkendu zrovnával v hlave pozrel zopár Fotoblogov napr : @viperko @abobo @majkoj . A viac menej som sa rozhodol pre Ytong Statik plus P6-650 30cm a k tomu 22-24 šedý EPS resp potreboval by som aj od niekoho pomoc. Ako zosúladit zateplenie celej stavby a tepelný odpor aby bola Zosynchronizovaná. max toho EPS čo by som dal je 24cm. Tepelny odpor by bol teda 9.5 keby dam 22cm tak by bol 8.7 otázka znie k tomu tepelnému odporu na obvodovom murive kolko mineralnej vaty alebo podobného zateplenia je potrebné do stropu? a koľko by bolo potrebné do podlahy? Akym sposobom by ste zateplili základy? A Ako by som mohol čo naj efektívnejšie prerušit rozne tepelné mosty? ktore sa tykaju takejto stavby? Do stavby domov sa nevyznam vobec ale čo sa tyka teorie čitam velmi veľa, lebo nechcem to nechat len na majstroch čo to budu robiť. Chcem to celé ukorigovať nech z toho vznikne čo najlepší vysledok. Lebo často krát tu davate aj take rady o ktorych bežní fachmani nemaju ani tušenia ani o tych technologickych postupoch. A takto ich budem riadiť , roboty ktore nedokážem urobit sám a bude ich robit niekto iny. aby to robili tak ako my poradíte.. Dom bude 10.6x10.6 /99,6metra podlahovej plochy. Podlahove vykurovanie a rekuperácia. Či to bude tepelné čerpadlo alebo plyn sa ešte rozhodujem lebo obe veci maju neake plusy a minusy, no chladenie cez podlahu v lete s T.Č ma láka.. vdaka pekne
Odpovedať
Profilova fotka
@lukyhe to tu na fore neporiesis, treba si stiahnut PHVP nahodit tam svoj dom a experimentovat, cielom je dosiahnut aby vsetky konstrukcie mali podobnu tepelnu stratu, vtedy je zateplenie optimalne.
Odpovedať
alebo si najst schopneho projektanta a riesit to s nim...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?