Veniec na bungalov

V projekte máme naprojektovaný veniec na nosné steny (obvodové aj vnútorné) o rozmeroch 300x250 a 250x250. Teda z toho mi vychádza, že budeme musieť šalovať. Rozmýšľame aj nad variantou, že by sme namiesto šalovania použili U-profil. No čo som pozerala jeho vnútorné rozmery tak sú 190x175 (U-profil 300x250) a 140x175 (U-profil 250x250). Chceme dávať betón 25-ku. Mohli by sme použiť ten U-profil aj keď má menšie rozmery ako máme určené v projekte? Nebude to slabé čo sa statiky týka? Už teraz ďakujem za odpovede :-)
Odpovedať
@lucka_d. Treba sa spytat projektanta resp. statyka, ja davam tiez U profili
Odpovedať
@danifedor a v projekte ste mali čo?
Odpovedať
@lucka_d. Venček :-D
Odpovedať
@danifedor takže nebol problém keď ste nešalovali a použili U-profil? aj ste to museli nejako poistiť? myslím pevnejší betón, alebo silnejšia armatúra..?
Odpovedať
@lucka_d nebude sa salovat nic, este ma to len caka tak cca za 10 dni, bude silnejsia armatura a beton B20 ako vsade
Odpovedať
Zdravím, robil už niekto šalovanie na veniec z XPS polystyrénu? Na 375mm porfixe mi treba urobiť veniec prierezu 30x30cm po celom obvode stavby a keď som pozeral ceny šalovacích dielcov, tak... Okrem toho práca s XPS je ľahká a rýchla, plánujem lepiť Instastikom 30cm na múr a ďalších 30cm bude tvoriť to šalovanie - aká minimálna hrúbka XPS by tam mala ísť? Platňu sme takto ošalovali 60mm Synthosom a vyliatie platne to udržalo bez akýchkoľvek problémov. XPS, ktorý by bol na vnútornej strane steny by som potom podrezal a ďalej použil ako izoláciu do podlahy, ten vonkajší mi je ľúto stadiaľ dávať dolu, ale nebude to robiť problémy, keď bude celý domček nezateplený? Samozrejme okrem toho XPS bude na betónovom venci ešte tých 8cm hrubá izolácia z polystyrénu, ktorá tam mala byť normálne podľa projektu bez ohľadu na spôsob šalovania.
Odpovedať
Tiez som dal U profily 300ka sirka a museli ist dole :-( a muselo sa pekne salovat, chcel som si usetrit pracu a nakoniec to slo do ... .
Odpovedať
Nie muselo, ale musi sa a kedze nemam cloveka, tak zhanam ako o zivot :-(
Odpovedať
@danifedor aku armaturu ste dali nakoniec do venca?
Odpovedať
@lucka_d tak to netusim bolo podla projektu nesalovali sme veniec ale davali sme U profil
Odpovedať
Nerozumiem tym prepoctom vasich statikov, nasa garaz s dielnou ma podorys 8x18m, strecha sklon 23st, krytina betonova, veniec je z Uprofilov sirky 250 a vsetko je uz cele roky v poriadku. Neverim, ze U profil sirky 375 by mal maly prierez betonu..ved ked sa to zaarmuje, tak je to az-az..
Odpovedať
Mal by som otázku k vencu: 1. Treba veniec preväzovať s posledným radom tvárnic? Niekde som čítal, že niekto to roxormi a navŕtaním do posledného radu tvárnic spája, niekto zas nie, v projekte nemám o tom ani slovo... ako to teda je?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@beginner7 aku funkciu plni veniec?
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter asi mu to nepomôže, keby to vedel, nepýta sa. Veniec má dve funcie, uzatvára murivo, najmä s nižšou pevnosťou pre rozloženie tlaku krovu. Zámerne píšem krovu a nie pomúrnice, pretože tá je v niektorých prípadoch zbytočná a dá sa nahradiť alebo úplne vypustiť. Druhú funkcia je vyztuženie múru proti vybúleniu v prípade, že je dlhý (stowasser to nahradil U profilom) a nedá sa to urobiť stredovým múrom alebo priečkou.
Odpovedať
jan45: Dík za výklad, ale odpovede som sa akosi nedočítal :). Funkčnosť venca mi je viacmenej jasná, dokonca je to napísané aj v projekte "stužuje stavbu v horizontálnom smere...", ale už tu bolo aj písané, že múry sú viacmenej namáhané iba tlakom zhora a "držali by pokope aj bez malty len naukladané tvárnice na sebe...", potom ak veniec len zatlačí zhora spolu s váhou strechy, mohlo by byť de facto jedno, či je alebo nie je s murivom previazaný. Je možné, že by sa múr pod tou váhou bez previazania vybúlil? Tak ale potom by sa to asi ani previazaním moc nezachránilo, veď to je len spojenie s jedným radom, ak by mi začala utekať von tvárnica spod venca, ktorý je násobne ťažší ako tvárnice v múre, naviac je vyliaty presne na tvárnice a nie sú tam možné medzery v pojive ako v múre, tak potom to vyzerá, že spojenie tvárnic v múre na sebe je slabší článok steny ako veniec na poslednom rade (ak by malo vybúlenie/nevybúlenie múru závisieť iba od previazania/nepreviazania venca s posledným radom tvárnic). Mimochodom, niekde tu na fóre som čítal Vašu odpoveď na armatúru do venca, kde tvrdíte, že armatúra by mala byť taká, aby bola z každej strany vnútri v betóne 2cm - ak mám veniec 30x30cm v priereze, tzn.že vonkajšie rozmery strmienkov budú 26x26cm? Vnútri pôjdu 4 ks roxoru 12mm, v miestach nad otvormi to budú dolu 3 prúty namiesto dvoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 ten popis účinku je výstžný, ale tých roxorov nad otvormi sa to netýka. Pre jednoduchosť, plocha prierezu nosníka a z tej plochy musí byť aspoň 0,5% plocha výztuže.(spodnej)ale závisí to od zaťaženia a rozponu.
Odpovedať
sa pripojim k teme ak smiem , v projekte mam vaznikovy krov , , veniec sirka 300 a vyska 350 ma niekto tak vysoky veniec? nieje to prehnane trosku? Dakujem za odpoved
Odpovedať
@vader100 upresnim v projekte je veniec zaroven prekladom nad oknami zrejme preto tych 35cm , ale koli izolacii vacsie som sa rozhodol urobit este jeden rad ytongu pod vencom takze veniec uz nebude zaroven aj preklad nad otvormi,Staci asi aj 25 cm?
Odpovedať
@vader100 Neviem, či to závisí iba od toho, tiež mám 9 radov pórobetónových tvárnic (Porfix) a na to ide veniec 30x30cm, ktorý je zároveň aj vencopreklad v miestach otvorov v obvodovom múre (dvere, okná). A budem to robiť presne tak. Len ma trošku irituje, že je to len po obvodovom múre a nie je to "prepojené" zo strany na stranu, už som aj rozmýšľal, ako by som to efektívne spojil, ale každé riešenie má nejaký háčik...
Odpovedať
@jan45 Tak už ma nenapínajte - spája sa ten veniec s posledným radom tvárnic alebo nie? :) Ak by áno, tak plánujem navŕtať diery, chemickú kotvu a vložiť roxor, brat navrhuje použiť nejaký náter na spôsob penetrácie, ktorý vytvorí medzi betónom a tvárnicou pevnú väzbu (osobne radšej verím zapichnutému roxoru).
Odpovedať
@beginner7 nespaja Dokonca ten veniec mozno ani netreba ☺
Odpovedať
@beginner7 čo vás vedie k tomu zbytočne si komplikovať a vymýšľať vymyslené v podobe žb venca? dostali ste tu niekoľko odpovedí na vašu otázku
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 keď zalejete veniec na tvárnice spojí sa aj bez trnov
Odpovedať
@jan45 Ďakujem.
Odpovedať
@kriloter Dík.
Odpovedať
Chcem sa opytat (ano viem ze mam riesit so statikom) mam dat do venca 4pruty z 12tky roxoru ,strmienka 8cky..zda sa mi to malo..staci to?
Odpovedať
@rado220 staci urcite 8-)
Odpovedať
@vader100 kde beries tu istotu?
Odpovedať
beriem ju z jeho projektu ked mu to projektant navrhol urcite si si to nevycucal z palca ale prebral to so statikom :-o Takze staci urcite :)
Odpovedať
dufam hej :-o
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?