Sadanie stavby a praskliny

Ahojte. mam novostavbu zhruva rok staru, pomaly sa chceme stahovat a spozoroval som, ze sa mi na jednom mieste v kuchyni praskla omietka, je to taka mikro prasklinka dlha asi 40cm, z vonkajsej strany som to ale spozoroval aj na tehle. Je mozne, ze to sposobuje sadanie tych tehal, alebo to moze byt vazny problem? Vopred vam dakujem za nazor. A mudrlanti a rypaci napiste radsej sms starkej k narodeninam. Dikes
Odpovedať
1
2
@stanondx ja som bola pozriet byt, ktory je v kolaudacii a zistila som , ze v spalni je prasklina cca 2m vyska a sirka cca 2 mm, v detskej izbe detto v obyvacke som si nevsimla, povedal mi sef , ze je to sadanie tehal a ze to bude este pracovat. Bola som aj v inych novostavbach, a tam to nerobilo, co mam s tym robit dat dam tapetu, neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, mám postavenú hrubú stavbu z ytongu hrúbky 450mm. Zastrešená stavba bez okien cez zimu vymrzla a ďalšie práce začali v marci tohto roku. V apríli mi praskol nosný múr v jednom rohu od základovej dosky až po veniec. Na stavbe som mal šiestich statikov, a tí na nič neprišli, bol tam aj geológ a ten mi potvrdil, že základy sú v poriadku. Pri obhliadke venca som zistil uvolnené skrutky, ktoré držia pomúrnicu. V apríli fúkal vietor nárazovo až 60 km/h. Strecha je valbová, bez štablonov. Mohlo mi podfúknuť strechu a tým mi mohol prasknúť roh domu? Menšie praskliny mám aj na ďalšich rohoch. Ďakujem za akúkoľvek odpoveď.
Odpovedať
@fero57 s prasklinami neporadim, ale co sa tyka toho vetra, 60km/h sa mi nezda vobec vela... tu u nas na juhu boli na jar ovela silnejsie vetry.
Odpovedať
@fero57 No vyzera to strasne. Veniec nie je poskodeny? Vyzera to na chybu krovu teda, ze sa vodorovne sily zo strechy preniesli na murivo...
Odpovedať
Profilova fotka
Veniec nie je poškodený
Odpovedať
@fero57 skrutky sa uvolnili, lebo drevo uschlo, tvoje praskliny vyzeraju skor na nerovnomerne klesajuce zaklady. Doska ma nejake viditelne praskliny? Skus urobit sadrove terce a sledovat to. http://www.statik-projektant.cz/news/... Nechce sa mi verit ze by nejaky statik nebol schopny na mieste realne posudit tvoje dalsie vyhliadky a navrhnut dalsi postup, treba hladat dalej. A co tvoj projektant, alebo je to stavane podla kupeneho projektu?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, dakujem za tvoj nazor, zakladova doska je neporusena, bez trhlin. Pri projekte som vychadzal z bungalovu 666 euroline. Projektant mi navrhol cely dom, su tam aj vsetky staticke vypocty. Na stavbe bol statik, ktory vypocitaval projekt, sudny znalec z oboru statiky pre KE, statik z Ytongu pre vychodne slovensko, statik zo sukromnej firmy, fotky praskliny a popis bol zaslany hlavnemu statikovy pre Ytong na slovensku. Ziaden z nich sa nevedel vyjadrit k problemu, len mi doporucili sledovat trhlinu. Nabil som medzi trhlinu dva klince a meriam zmeny. Po asi 10 dnoch sa trhlina zvecsila o 1mm. Potom pohyb prestal. Po troch mesiacoch merarania som zistil, ze pri horucom pocasi sa trhlina zvecsuje cca o 0,5mm, ked sa ochladi trhlina sa zmensi na povodny rozmer. Ide zrejme o tepelnu dilataciu.
Odpovedať
@jan45 @matej_ladiver
Odpovedať
Profilova fotka
@fero57 Aký presah je zakladový pás ytongu od debniacich tvárnic?hore na venci je pomúrnica ako usadena?,mam namysli aky je presah od stredu venca von?
Odpovedať
@fero57 Ide o rozdielnu tepelnú rozťažnosť základovej dosky a ytongového muriva a teda je to vážny problém.
Odpovedať
Profilova fotka
Presah ytongu od debniacich tvarnic je 7cm, veniec je z ytongovych uciek vo vnutri venca su 4 roxory, ako je ulozena pomurnica neviem, pravdepodobne v strede venca, veniec je hruby 35 cm a zarovnany s ytongovym murom polistyrenom hrubky 10 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
Viktor811, ak by to bola rozdielna tepelna roztiaznost preco to praska iba na rohu a nie v akomkolvek mieste stavby? Este jeden postreh, trhlina sa objavila aj na ostatnych rohoch, ale v mensiom rozsahu. Trhlina vznikne na druhom rade ytongu, postupuje smerom hore a po case praskne aj spodna rada. V jednom rohu je trhlina len v druhom tretom a ciastocne vo stvrtom rade. Prvy rad je neposkodeny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@viktor811 ta toto si kde vy ggooogloval...????????
Odpovedať
Profilova fotka
@fero57 moj tip je, ze je problem s maltou pod prvym radom. Praskliny prelep na par miestach papierovou paskou, na nej vidiet kam sa to hybe.
Odpovedať
Ukazka superizolacie na ukor pevnosti.
Odpovedať
@viktor811 rozdielna roztaznost? Sak to by potom praskal kazdy dom, ci uz z tehly, itongu, porfixu
Odpovedať
@cubicomp Asi máš pravdu, nehádam sa, ale tu je najväčší kontrast medzi bielou a čiernou farbou, tým pádom rozdielne prijímanie slnečného tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa mňa ide o kombináciu viacerých faktorov ako zaťaženie nišia pevnosť tvárnic kôli tepelnej izolácii, vyloženie, preto to podľa mňa praská v rohoch lebo tehla na rohu je vyložená z dvoch strán a môže byť problém aj z uložením prvého radu keď si písal že to začína praskať v druhom rade tak prvý môže byť trocha naklonený a na ňom sa tvárnica v druhom rade zlomý a prasklina potom postupuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko podla mna je dobrou indiciou aj skutocnost, ze trhlina je dole vacsia a smerom hore sa zmensuje. @jan45 by mozno mal tiez nejaky tip.
Odpovedať
@majkoj Spravne,tam kde trhlina vznika je sirka vacsia a smer dalsieho postupu sa sirkou zuzuje.
Odpovedať
Profilova fotka
Neodborne som nakreslil vsetky rohy domu a smery posuvu jednotlivych prasklin.
Odpovedať
Profilova fotka
Nechcem ta strasit ale su to zaklady malo previazane rohy
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@fero57 Obnovujem temu. Viete sa podelit za informacie ako to nakoniec dopadlo? DAkujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Po dlhodobom pozorovaní cca 6 mesiacov som zistil, že praskliny sa nezvecsuj (sadrove terciky). Postupoval som podľa rady hlavného statika pre Ytong. Praskliny sa vyčistili a vyplnili sa pur penov. Celý dom som zateplil minerálnou izoláciou hrúbky 60 mm. V rohoch bola použitá mineralna vlna s kolmim vlaknom, má vyššiu nosnosť. Potom sa dalo lepidlo a sieťka a nakoniec silikónová omietka. Po roku týchto úprav o prasklinach neviem nič a verim, že už o nich už nebudem počuť.😀 Z vnútornej strany sa trhliny na omietke neprejavili.
Odpovedať
@fero57 toto iste urobilo jednemu v rodine a bolo mu povedane ze prasknutie vznikllo kvoli nadmerne vlchkym tvarniciam pri murovani a naslednemu vyshnutiu,..zmena objemu,,velkosti..atd..tiez mal doslova pomurnice potom vlufte a volne matky na zav tyciach
Odpovedať
@roronr porobetonove tvarnice su z vyroby doslova mokre a s takymi sa po otvoreni balikov standardne muruje. To by praskli vsetky tvarnice nie len v rohoch. :) Krov sa zvacsa robi z mokreho reziva. Casom pomurnica vyschne a sa o cosi scvrkne. Preto tie volne matice.
Odpovedať
je pravda ze on to v rohoch nemal,,, mal to normal v strede,,.. statik na zakladoch nenasiel ziadnu zavadu,,,, je to totizto skoro ako betonovy bunker.. :-D
Odpovedať
Ahojte, chcem sa spýtať, či by mi vedel niekto poradiť, máme praskliny v troch rohoch domu. V stvrtom rohu som si dnes vsimla, ze sa uz taka mikroskopicka trhlina zacina robit. Ide o trhliny horizontalne v podkrovi. Vsimla som si ich asi pred dvoma rokmi a postupne sa aj predlzuju a aj rozsiruju. Ci su aj zvonku domu neviem, dom je zatepleny polystyrenom a trhliny su neni zas az take velke, aby kvoli nim praskol polystyren. Okrem toho sa nam robia trhliny aj v okoli dvoch dveri v podkrovi, vsetko som zakreslila na nakres vid foto. Dom bol kolaudovani v lete 2011. My sme ho kupovali v 2012. neviem, ci je to dolezite ale pred domom je urobeni taky nasyp, neviem ako sa to odborne vola, pozemok je troska do kopca tak bola vpredu nahrnuta zem a je to vlastne nad urovnou cesty asi 80cm . Dakujem za rady. Nika
Odpovedať
Profilova fotka
Vodorovné trhliny sú len veľmi zriedka statického pôvodu. Väčšinou sa jedná o zamoknuté murivo,spoj dvoch rozdielnych materiálov a tenkej nedostatočnej hrúbky omietky. A zrejme tomu tak bude aj vo vašom prípade. @nikuska307
Odpovedať
Osobne by som povedal k tejto téme, že všetky tieto pórobetóny... stoja za veľké h.vno. A úplne to zabíja tzv. murovanie na tenkú škáru, penenie a podobné "pokrokové" technológie...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?