Je lepšie murivo Heluz alebo Ytong?

Chcel by som sa spýtať, ktorú varianta použitia obvodového muriva by ste volili: 1. HELUZ STI 30 brúsená (300mm) + fasádny expandovaný EPS 200mm 70F 2. YTONG P2-400PD (250mm) + fasádny expandovaný EPS 200mm 70F Ide o novostavbu bungalov 13x14m strop bude väzníkový krov (alebo obyčajný trámový, ešte neviem), izolácia vlna 40cm, parobrzda a sadrokartón podlaha 200mm šedý EPS, igelit, poter 5cm, podlahové kúrenie ďakujem za odpovede
Odpovedať
ja som volil 250mm P4 500PD a 200mm EPS, ostatne ako ty aj vaznikový krov len rozmery domu mam o nieco mensie
Odpovedať
Tak moj nazor je tehla a co usetrim na tehle oproti Ytongu by som dal niekde do izolacie, alebo do okna 3sklo...
Odpovedať
Ja mam doma z Ytongu a pivnicu z tehly a ak by som staval znova rozhodol by som sa pre tehlu a zateplenie. Pacia sa mi vlastnosti tehly. Je pevnejsia, nerozpadava sa a nemrvi sa ako Ytong. Pracnost je tam asi podobna a stavat budes raz no zit tam dlhodobo. Pri Ytongu si mozes murivo rezat sam pri tehle potrebujes "Flipera" kotucovu pilu s diamantovym kotucom. Takze zalezi aj ci si to budes realizovat sam alebo firma.
Odpovedať
ja by som si vybral tehlu
Odpovedať
Ja by som dala tehlu 25 a na to 25 cm EPS. Takže iný variant... ;-)
Odpovedať
Po skúsenostiach s nekvalitným YTONG P4-500 250 mm by som volil vápennopieskové tvárnice hrúbky 175 mm a k tomu EPS NEO 250 - 300 mm podľa potreby. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
JEDNOZNAčNE YTONG,,,NIEJE CO RIESIT,,
Odpovedať
Profilova fotka
to user: čo na to statické normy? Že by to EPS NEO zachránil?
Odpovedať
to jan45: z 175mm vapennopieskovych tvarnich sa stavaju bungalovy, to staticky zvladne!
Odpovedať
A čo tak slama a hlinené omietky??? - a trochu kravského trusu... ...alebo... je to jedno...k čomu máte lepší vzťah, lebo bývanie je hlavne o pocite a keď budete stavať z niečoho, o čom nie ste presvedčený, tak nech je to akokoľvek super, bude vám tam na prd...
Odpovedať
Profilova fotka
ako hovorí blascksr 25 tehla stačí je pevnejšia ako ytong. Aj lepšie akumuluje teplo pokial viem. pravdaže nekupovať tu izolačnu tehlu ta ma nízku pevnosť a aj akumuláciu o ničom ;-)
Odpovedať
Na bungalov staci 25cm, z pohladu pevnosti je jedno, ci Ytong alebo tehla, staticky sa aj tak posudzuje pevnost celeho muriva vratane malty alebo lepidiel, pevnost samotnej tvarnice je zavadzajuca. Pevnost muriva z Ytongu alebo tehly je zhruba rovnaka. http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky... Akukolvek zmenu nosneho materialu oproti projektu by som konzultoval s projektantom alebo statikom, uz len kvoli pokoju na dusi. Staviam z Ytongu 25cm P4-500 a nemenil by som. Je pevny, nema tolko porov, cize aj akumulacna schopnost je vyssia v porovnani s Lambdami a spol. A hlavne - Ytong tepelne izoluje vo vsetkych smeroch, takze nie je nutne venovat zvysenu pozornost eliminacii tepelnych mostov vo vertikalnom smere.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ja by som po x skúsnostiach zo všetkými možnými murovacími materiálmi volil Ytong 300mm + 150mm polystyrén.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?