Je lepšia tehla Porotherm, TermoBRIK alebo Heluz?

Zdravím všetkých, na jar začíname stavať domček, teda hrubú stavbu si dame postaviť. Po dlhom zvažovaní sme sa rozhodli pre tehlu 44-ku. Problém ale nastal pri výbere konkrétneho výrobcu tehly. Na trhu sa nachádza viacero značiek - Porotherm, TermoBRIK alebo Heluz - a nevieme sa rozhodnúť ktorú vybrať. Máte niekto skúsenosti? Ktorú ste si vybrali a prečo? Je tá najdrahšia aj naozaj najlepšia? Ďakujem za rady.
Odpovedať
1
2
7
varda my staviame z porothermu a sme spokojní - takmer žiadna porušená tehla na paletách a aj murári si pochvaľujú... známy staval z termobriku, lebo mal u nich veľkú zľavu, ale povedal, že nikdy viac! tehly boli vraj veľmi krehké... s heluzom skúsenosti nemám, ale niekto nám odporúčal ešte leier - vraj sa štiepia ešte menej ako porotherm, ale to si už ani neviem predstaviť ;-)
Odpovedať
hlasim sa k tehle porotherm 44 a zatial max.spokojnost x-)
Odpovedať
synaps - budete aj zateplovať? alebo požívate temomaltu a termoomietku? ktorý porotherm 44-ku máte - P+D, Si, alebo Profi?
Odpovedať
varda a co ovplivnilo vase rozhodnutie? preco nie 30 tehla a na to 15 cm EPS lepsie izolacne vlastnosti a menej platit za kurenie o moc menej alebo ina alternativa. na dychanie stien no dom nema dychat stenami na vetranie su okna alebo rekuperacia ale urcite nie steny
Odpovedať
citatel - my sme to dost dlho zvazovali. Poculi sme rozne nazory.. od pouzitia ytongu cez tensiu tehlu + zateplenie.. nakoniec sme sa rozhodli pre 44-ku + termomalta + termoomietka.. projektant co nam kreslil domcek hovoril, ze je to porovnatelne ako 38 + zateplenie. Tak sme sa rozhodli nezateplovat a dat 44-ku.
Odpovedať
Profilova fotka
30 cihla je pry na hrane - u tech ctyricet se pocita s tim, ze nemusi byt nosne zdi uvnitr, u tricitky si tim nejsme jisti..
Odpovedať
no ja to povazujem za najhorsie riesenie zo vsetkych termoomitka a podobne veci su blud ako moze trocha omietky zatreplit dom no neviem.Skuste ine forum e-filip.sk tam je toho vela ohladne tejto veci ene - co dovoli statik do toho ist a projektant ma asi proviziu od vyrobcu tehly inac by tam dal nieco ine
Odpovedať
varda, takze mi sme stavali z porotherm 44 P+D a budeme zateplovat zateplovacim system baumit open plus 16cm, vlastne uz by sme mali dnes zacat. my mame individualny projekt, obrovske presklenene plochy, na vykurovanie tepelne cerpadlo, dom bude na hranici nizkoenergetickeho domu. ale samozrejme, ak by sme stavali klasicky standardny dom, 44 by som tiez asi nezateplovala. pisala som to uz v inej teme, kattulka tebe - inak ta zdravim, ahoj, ze cez toto leto - tie najvacsie horucavy, bolo v nasom dome tak prijemne, skor chladno, ze som si musela prehodit na nejaky svetrik na plecia. skor som bala, ze pri tych sklenych plochach a dopade slnecnych lucov na ne, to bude vytvarat sklenikovy efekt, ale naopak, bola som velmi milo prekvapena.
Odpovedať
citatel čo sa týka termoomietky, nejde o blud: ide o to, že v norme je stanovená maximálna hodnota súčiniteľa prestupu tepla "U", ktorú môže obvodová stena (a podobne iné konštrukcie) mať - je to zjednodušene prevrátená hodnota tepelného odporu... počíta sa ako súčet týchto hodnôt pre jednotlivé vrstvy (záleží od hrúbky a tepelnej vodivosti). systém vnútorná omietka + tehla hrúbky 440 murovaná na tepelnoizolačnú maltu + vonkajšia tepelnoizolačná omietka (asi 4cm) spĺňa normou požadovanú hodnotu "U", pri hrúbke 380 treba pridať ďalšiu vrstvu tepelnej izolácie, aby bola požiadavka splnená... to je len pre vysvetlenie, samozrejme, výber je na každom z nás :-) ahoj synaps ;-)
Odpovedať
a ešte jedna vec - osobne odporúčam skôr porada.sk ako filipa ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
heluz http://www.modrastrecha.sk/forum/show... porotherm (vs. ytong) http://www.modrastrecha.sk/forum/show...
Odpovedať
kattulka • Včera o 16:26 skus si zadat do tabulky tehlu 44+izolacnu omietku a potom ytong 30 P4+ 15 cm EPS a uvidis aky tepelny odpor dosiahnes,ktora skladba http://www.tzb-info.sk/t.py?t=16&i=68... a norma udava ak sa nemylim R=3 a kolko bude norma za 5 rokov?A kolko budu stat energie za 5 rokov?Ty budes mat 44 tehlu a ja ytong 30+15 cm EPS a kto bude mat menej na ucte za kurenie? ja viem co maximálna hodnota súčiniteľa prestupu tepla
Odpovedať
Článok sa načítava...
citatel, ty o voze ja o koze! samozrejme, že zateplením tvojho ytongu polystyrénom dosiahneš vyšší tepelný odpor a teda nižší súčiniteľ prestupu tepla, a možno aj výhodnejšiu energetickú bilanciu, ale normou požadované hodnoty spĺňa aj tehla s termoizolačnou omietkou!!! to bola vec, ktorú som sa ti snažila vysvetliť - ak niekto nechce zatepliť, tak postaví dom z tehly 44 a omietne a má pokoj, o päť rokov si to premyslí, bude chcieť ušetriť ešte viac a zateplí a bude opäť spokojný ;-) ytong má mnoho iných nevýhod, o ktorých sa nechcem opakovane rozpisovať, ale tie len tak jednoducho už nevyriešiš... takže súhrn: nemôžeš tvrdiť, že tepelnoizolačná omietka je blud a ja takisto netvrdím, že je to najlepší variant! každý má na výber a to, čo je pre niekoho priorita môže byť pre iného bezvýznamný fakt 8-)
Odpovedať
tak preco by som mal cakat a teraz davat nieco co v buducnosti proste nebude vyhovujuce radsej urobim teraz lepsiu variantu ako za 5 rokov pri mojej skladbe bude mat mur hrubku 45 cm pri zatepleni 44,kde musi ist minim.12 cm EPS kvoli rosnemu bodu tam bude mur hruby 66 cm a nechcem vidiet ako budu vyrerat okna ako strielne utopene
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/forum/show...
Odpovedať
Zdravím všetkých. Čítam tu rôzne príspevky o stavaní, tak som sa rozhodol napísať Vám o tom ako som ja nakúpil materiál na náš dom. Po rôznych kalkuláciách sme sa nakoniec rozhodli pre Heluz hrúbky 44 cm. Wienerberger má teraz akciu 25% no aj preto že máme väčší dom, tak sme dostali zľavu 26% + maltu zdarma. V cene sme mali aj pomoc technika pri založení prvej rady. Projekt som si dával robiť na mieru v jednej projekčnej kancelárii čo mi odporučil známy. Tehlu som nakoniec bral z Nitry a bol som veľmi spokojný s tým aký prístup tam mali ku mne. Inde ma len tak odpinkali a tam mi bez všetkého odpovedali na otázky, aj preto som nakoniec materiál kúpil tam a ešte mi aj odporučili murárov čo s Heluzom už majú skúsenosti. Dosť ľudí mi hovorilo, že nekupuj ten Heluz lebo je krehký a porotherm je overený. Keď som si porovnal cenu tak wienerberger by mi musel dať zľavu 34% na ich 44 profi aby sa dostal na cenu Heluzu a to schopný nebol. Z kvalitou som bol spokojný, bolo možno zo 6 rozbitých nakoniec a nič viac. Aj tí murári si ju pochvalovali. Teraz ideme na omietky a fasádu. Asi využijem ponuku čo som dostal, kde som bral tehlu. Majú nejaký rakúsky materiál. Dúfam, že všetko pôjde tak hladko ako to ide doteraz. Prajem všetkým veľa sily a radostí pri stavaní svojho domčeka.
Odpovedať
to kattulka: s tym dodatocnym zateplenim 44ky to nie je take jednoduche, pretoze rosny bod budete mat v murive alebo na rozmedzi muriva-tepelnej izolacie co samozrejme nie je idealny stav (pri rozumnej hrubke izolacie, ak nechcete mat 60cm steny). Dalej zakryjete izolaciou pomerne drahu vonkajsiu omietku, ktora napr. pri zateplovacom systeme tvori znacnu cast z celkovej ceny. 44ka tehla su len "posledne vykriky marketingu" tehliarskych producentov, uvedomte si ze dnes nema zmysel zateplovat tehlou. Staci sa pozriet na rakuske stranky wienerbergeru, kde je prezentovany sendvič (tehla so zateplenim). Tu ludia spapaju co im vyrobcovia povedia a kupia, vo vyspelych krajinach to uz nemaju take jednoduche ... to ene: Co sa tyka pevnostnych vlastnosti, so sirkou steny nenarasta priamoumerne nosnost, to je vlastnost kazdeho materialu a pri kazdom sa lisi, napr. 44ka tehla je objemovo viac vzduchu ako tehly (aby mala tie SUPER izolacne vlastnosti). Medzirecou, preco murujete tehlu s pevnostou napr. 10MPa na maltu 2,5 MPa? Aka je asi vysledna pevnosť steny? BTW 44ku tehlu nikomu neberiem a kazdemu kto ju chce, ju doprajem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Take jsme se nakonec rozhodli pro Porotherm z presne sameho duvodu - Supertherm je krehci, pry dokonce krivejsi :-. Porotherm ma u nas ted akci a slevu 38 procent a s ni se na cenu superthermu dostanem :)
Odpovedať
Já jsem toho názoru, že pokud někdo nechce zateplovat polystyrenem (a že je hodně lidí, co nechce žít v domě, co "nedýchá"), tak cihla Porotherm 44 a termoizolační malta i omítka jsou tím nejlepším řešením. A jelikož Ytong nasává víc vlhkosti než klasická cihla Porotherm, zateplovat polystyrenem jakkoliv široký Ytong je podle mě horší kombinace než nezateplovat porotherm 44 cihlu vůbec... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Reagovala jsem na mike, aby v tom nebyl bordel :) Mpeto, vypoctum nerozumim, to se me fakt neptej, to bych radsi slysela od tebe a dozvedela se tedy, co je pro nas nejlepsi :) Souhlasim s Alcou, stejne info jsme dostali ve stavebninach (dela tam znamy, ne tedy od nekoho, kdo chce za kazdou cenu prodat to nejdrazsi. Naopak vzdycky zaciname tim, co on sam by si vybral..). Rozhodli jsme se pro 40 porotherm brousenky, ale s izolaci zatim tapeme. Souhlasim s tim, ze polystyren neni zadna vyhra, ale je proste levny.. Zase bych ho ale rada vykompenzovala treba eurookny.
Odpovedať
mno po stranke ludskej je najlepsi material na stavbu domu ten, pre ktory je investor najviac nakloneny, teda aby mal dobry pocit z toho kde byva :). Po stranke technickej je to uz zlozitejsie, poznam X domov, ktrore maju dychajuce steny a plesnivia im kuty ... (teda maju kvalitnu palenu tehlu, nie su oplacany hnusnym polystyrenom) preco? Pretoze dychanie je blabol a prezitok. Domy dychali (rozumej stacila sa odviest nadbytocna vyprodukovana vlhkost v dome do exterieru) len vdaka "kvalite" starých okien. Cim viac sa okna utesnuju (momentalne su v plastoch uz standard 3 tesnenia v profile) tym nenej sa dom sam vetra a nepomoze mu ani material stien s najmensim difuztnym odporom, pretoze mnozstvo vyprodukovanej vodnej pary v interieri je nad schopnosti materialu nosnich stien. Dychanie jednovrstveho muriva ma vyznam v spojeny s odvodom vlhkosti v letnom obdoby z muriva, ktore tam vykondenzuje v zime - rosny bod v murive, nie s vlhkostou ktora sa vyprodukuje v dome. Dom vyvetras jedine vymenou vzduchu a to bud oknami, alebo nutene a riadene pomocou vzduchotechniky. BTW preco jeden a ten isty dom pred vymenou okien dychal, ale po vymene prestal dychat a su problemy s vlhkostou? Opytaj sa ludi, či je to tak ... ;-) Osobne nemam nic proti tehle, ale proti jej cene, ktora je vzhladom na uzitkove vlastnosti vysoko nadhodnotena (sucasne). Tzn., ze za rovnaku alebo nizsiu cenu je mozne dnes ziskat lepsi pomer cena/vykon. Peto
Odpovedať
Pojem "dům nedýchá" je čistě subjektivní pocit těch, co v domě bydlí... Nevím, jak je to po odborné stránce, ale myslím, že pro mě je lepší žít v širší pálené a nezateplené cihle než v úzkém a fest zatepleném (polystyrenem) ytongu. :-p Fakt nedobrý pocit... :-S Uvedu příklad dopadu takovéto "stavební katastrofy". Co vám v takovém domě udělá sůl v solničce, když ji necháte jen tak pár dní stát? ??? :-o A nepomůže ani větrání!
Odpovedať
mpeto, ja som netvrdila, že dodatočné zateplenie tehly 44 je super riešenie - to som len písala na margo citatela, ktorý si myslí, že termoizolačná omietka je blud, tak som mu vysvetľovala, že tehlu 44 zatepliť nemusí a napriek tomu splní normou stanovené hodnoty a ak by si to po rokoch rozmyslel, môže tak urobiť... nie každý má totiž hneď zo začiatku na všetko peniaze... a čo sa týka kondenzácie vodnej pary - ano, pri dodatočnom zateplení tehly 44 s tepelnoizolačnou omietkou napr. nobasilom hrúbky len 5cm bude v konštrukcii kondenzovať vodná para a to práve v tehle, ale množstvo skondenzovanej vodnej pary bude 23-krát menšie ako množstvo vody, ktoré sa z konštrukcie vyparí, takže v tom problém nevidím... na tvorbu plesní existuje tzv. hygienické kritérium a to hovorí o tom, že vnútorná povrchová teplota konštrukcie nesmie byť nižšia ako teplota rosného bodu - jeho teplota závisí od teploty a vlhkosti vo vnútornom prostredí... takže jediný problém plesní v domoch je nedostatočné vetranie - to súvisí so znižovaním vlhkosti a rosným bodom...
Odpovedať
kattulka • Včera o 16:37 pre obraz ceny su z cennikov vyrobcov tehla 44 - za 1 m2 od 1766.- do 1963 .- R = 4,29 ytong 30 - za 1 m2 1049.- R = 3,03 EPS F 70 hr.150 mm - za 1 m2 222.- R = 3,90 tak co je lacnejsie a efektivnejsie riesenie tehla 44 alebo ytong 30+15 cm EPS Upozornenie R su udavane vyrobcom a boli na 100 % namerane v labaku a labak a real je sto a jedno Dycanie steny je blud,vetrat sa ma oknami a nie stenami link na vypocet rosneho bodu http://si.vega.cz/vypocty/vlhkost_v_b...
Odpovedať
a este som zabudol,tehlu treba nechat murovat niekomu kto s nou uz robil a ytong si zrucnejsi clovek muruje aj sam
Odpovedať
kattulka Mne je srdecne jedno z coho si niekto postavi dom,ked ho urobi z hliny alebo slamy alebo cohokolvek je to jeho vec,on tam bude byvat,platit ucty a podobne.Ja hladam dobre riesenie pre seba nie pre druheho.Stavat zacinam na jar buduceho roka a o problematiku sa zujimam uz vyse roka a stale nemam v niektorych veciach jasno ale na 95 % mam jasno s coho mury,strecha,okna,zaklady,este si doriesim izolaciu podkrovia a tot bude vsjo.mpeto suhlasim plne s tebou.Kazdy aj ja je limitovany financiami ale to neznamena ze natrieskam veci co su nevyhovujuce a dam ich iba preto lebo niekto co sa naucil murovat alebo lepit polystyren povie,ze to ma byt tak a inac nie.Ten tomu nerozumie ani za velke gulove.Ja tiez nerozumiem kopu veciam ale v tom co som nemal jasno som hladal odpovede a dovolim si tvrdit ze som ich nasiel. A dom treba riesit komplexne a nie iba nosne steny,ale kopu inych drobnosti,ktore maju tak isto vplyv na prevadzku a efektivnost stavby. A to by bolo vsetko majte sa tuna krasne
Odpovedať
citatel, veď ja s tebou súhlasím - aj čo sa týka udávaných tepelných odporov, aj potreby vetrania a nie spoliehania sa na nejaké dýchanie stien ;-) ale toto je téma o výbere konkrétneho typu tehly, nie o porovnávaní tehly a ytongu. ak je niekto v tejto téme, tak predpokladám, že si už vybral tehlu a to na základe komplexného porovnania týchto materiálov, nie len na základe jednej vlastnosti akou je tepelný odpor... ak mám hovoriť za seba, tak určite víťazí tehla a to na základe dobrých tepelnoizolačných a výborných tepelnoakumulačných schopností a tiež kvôli neistej hodnote tepelného odporu ytongu na základe vysokej nasiakavosti...
Odpovedať
Já si taky myslím, že cihla je nejlepší. A Porotherm je podle mě jednoznačně jednička na trhu. Z Heluzu se taky dost staví, ale to asi nejspíš kvůli ceně... Taky jsme se rozhodovali, jestli kvůli ceně půjdem do Heluzu, ale nakonec nám dali ve stavebninách dosti velkou slevu na Porotherm, takže se to celkem srovnalo. :-)
Odpovedať
dobrý večer mal som jasno pokial som sem nenakukol som z Nitry a Heluz mi bol doporučený 44-ka z 26% zlavou + murovacia malta -no nekup to myslím si že rozdiel v Porotherme a heluze je až na malé detaily len v cene , ale dobrý postrech - spytam sa predajcu čo s poškodenými tehlami a ako ich budem reklamovat zateplovat tiež nemienim v tom mám jasno možno som čakal viac pozitývnych ohlasov na heluz
Odpovedať
Profilova fotka
se to tu trosku zvrhlo,.... na zacatku ma tema jasny nazev,...Porotherm, TermoBRIK alebo Heluz??? a vy se tu hadate o ytongu :-N my chceme taky cihlu 44 + termoizolacni maltu a omitku,... takze me opravdu zajima to co je v nazvu tematu,... takze prosim dalsi zkusenosti :) diky :)
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?