Durisol alebo Ytong

Ahojte, vie niekto poradiť čo je lepšie, čo lepšie udržiava teplo a čo menej prepúšťa vlhkosť (proti tvoreniu plesni) ? Durisol alebo Ytong? alebo radili by ste najakú inú tehlu??? Z čoho idete stavať alebo z čoho ste stavali? A spokojnosť? Ďakujem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
co mate v projekte?
Odpovedať
Podla toho čo idete stavať. Pozri si technické listy, rozmery, cenu, tepelný odpor, súčiniteľ prestupu tepla...a potom sa rozhodni. My sme stavali z tehly.
Odpovedať
Ytong 250 a izolacia 200. Hruba stavba prve poschodie hotova za jeden den (42 paliet), teraz ideme davat stropne panely ytong (ziadne stojky, ziadne betonovanie, po ulozeni sa hned stavaju priecky prveho poschodia dalej). Vyhodu porobetonovych tvarnic vidim pri robeni instalacii, ziadne prasne frezovanie, vela veci sa da robit rucnym drazkovacom.
Odpovedať
@stowasser mozem sa spytat na cenu stroonych panelov na m2?asi zalezi aj od rozponu ale kolko ste dali a za kolko m2?dakujem
Odpovedať
@plamen zatial nič, projekt nám budú robiť na mieru, ale dali sme si zatial Ytong @stowasser Zatial sme dali Ytong 375 alebo 450 ešte nevieme presne, bez zateplovania. Ale ešte zvažujeme ten durisol, ide hlavne o to, ako to udrží teplo. Ytong je rýchly, to ano, len či aj tak udrží teplo a či nepodlieha skôr tomu, že dom chytí pleseň.
Odpovedať
Profilova fotka
no ytong toho tepla moc neudrzi,resp.akumulaciu nema.v tom ma jednoznacne navrch durisol.jednovrstvove murivo je total blbost!som staval ytong 250, neopor 250.dnes by som napriek vacsej pracnosti staval tehla 250 zateplenie 250-300.v zime je aj ytong ok tu tehlu alebo durisol skor kvoli letnemu obdobiu.dom sa nebude prehrievat.steny mam z ytongu a v lete ak otvorim okno stena sa velmi prehreje a hned je teplo.cize chyba akumulac.schopnost.preto chodte radsej do tehly,beton.taketo veci by vam vsak mudrejsi projektanti, architekti mali povedat.
Odpovedať
@plamen Moderna tehla urcite nema vyrazne vyssiu akumulacnu schopnost ako ytong (to mozno tak retro plne tehly..). Hovoris o prehrievani stien, ked otvoris okno - nie je problem v tom, ze si neratal v projekte s tienenim? Kombinacia muriva je optimalna, zaujimalo by ma, ci mas rekuperaciu a stenove, pripadne stropne chladenie. Ja chcem v lete vyuzit na chladenie podlahovku (ucinnost chladenia je len o 20% nizsia oproti stropnemu chladeniu anevzniknu mi takmer ziadne naklady naviac). Mudri projektanti su podla teba ti, co doporucuju beton a tehlu?? hmm, zaujimava filozofia, z teba by mal pan Nagy radost :)
Odpovedať
@stowasser mozem sa spytat ako budes riesit to podlahove chladenie(zdroj a skladba podlahy)?
Odpovedať
Klasicka podlahovka sa bude moct podla potreby v lete ochladzovat cez vymennik, do ktoreho budem vhanat podla vodu zo studne (vydatny pritok, celorocne teplota 10-12st, po "ohriati" bude voda vtekat do druhej studne vzdialenej nedaleko. Firma montujuca rekuperacie mi doporucila toto riesenie ako efektivnejsie, ako keby som vodou zo studne ochladzoval v rekuperacii vhanany vzduch.
Odpovedať
@vojtekovad ci dom chyti plesen nezavisi od 1 faktora...celkova skladba je dolezita a pod. no nieje to na 1 vetu takze ostava dostudovat... a k materialu asi len tolko ze beton je beton + dat izolaciu tie porovite mat. nestoja za nic :-p
Odpovedať
@stowasser zaujima ma ci nebude problem s rosenim trubiek podlahoveho kurenia v podlahe?
Odpovedať
Profilova fotka
kto je pan nagy?mudrich projekt.som myslel kvoli jednovrstvovemu murivu.mam presah strechy 1m,okna mam sice velke,no presah strechy im robi tien.cize to je ok.kurenie podlahove,rekuperacia je zatial iba priprava cize rozvody bez samotnej jednotky.tak ci tak si myslin ze tehla ma lepsiu akumulacnu schopnost ako ytong.samozrejme ze tpp bola a je o inom ako dnes ponukane tehly.mne vravi vlastna skusenost ze tehla je tehla!aj napriek negativam.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@novyrok čiže odporúčaš betom + izoláciu, čiže radšej tehlu zalievanú betonom + izolaciu, ako ytong?
Odpovedať
Profilova fotka
@karol333 pokial by tam islo 12C dost pravdepodobne navlhne cela podlaha nie len trubky. Ja mam nieco podobne, ale v strope (je to efektivejsie a prijemnejsie). Mam cidlo vlhkosti a teploty z ktorych sa pocita rosny bod a teplota vstupnej vody sa reguluje aby nic nevlhlo. Ta teplota rosneho bidu v lete byva az niekde pri 18C. @vojtekovad ano to bude lepsie a lacnejsie riesenie.
Odpovedať
@majkoj lacnejšie? lebo ako počúvam tak durisol alebo tehla čo sa zalieva + zateplenie, že to vyjde aj drahšie..... či?
Odpovedať
Profilova fotka
@vojtekovad mozno som stratil nit :), myslel som ze pod betonom sa mysli beton. Beton umoznuje pouzit staticky uzsiu stenu (ale vyzaduje debnenie). Ak sa pouziva stratene bednenie treba si prepocitat konkretne riesenie su rozne od durisolu cez velox az po riesenia kde je tvarnica rovno z polystyrenu a potom je na jeden tah hotove aj zateplenie. Problemom (okrem toho posledneho riesenia) je, ze kazde riesenia ma nejaky tepelny most (vacsi ci mensi)Riesenim je aj tenka stena s betonovych tvarnic, co sa len muruju. Ytong je drahsi, lebo ma lepsie tepelnotechnicke vlastnosti. Lenze ak tak ci tak zateplujem je zbytocne investovat do super "tehly", ked EPS bude lacnejsi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?