Ako na stavbu oporného múru?

Profilova fotka
Idem stavat za domom oporny mur, nacrt na obrazku. Najvyssia cast bude vo vyske asi 1,8 metra, vyska sa bude postupne znizovat, dlhy bude 12 metrov. Realizovat to idem z prirodneho lomoveho kamena travertin, spolu s betonom sa vytvori monolit. Chcem sa spytat tych, co uz nieco podobne stavali par otazok, snad mi poradite. 1. Postaci pre takyto mur zaklad hlboky 0,6m a siroky taktiez 0,6m? V pravej casti mura by postacil zaklad hlboky 30 cm? 2. Za murom bude zemina, chcem dat drenaznu rurku za mur, aby sa pripadna voda odtial dostala von, je potrebne mur zo zadnej strany zasypat aj kamenivom? Postaci na sirku 10 cm? Do akej vysky dat tu drenaz? 3. Dat zo zadnej strany aj nopovu foliu? 4. V akych vzdialenostiach by som mal davat rurky na odtok vody v mure? Za pripadne odpovede vdaka:)
Odpovedať
1
2
@johny18 ahoj my sme si betonovali oporny mur z hacok, zaklad sme dali az do nezamrznej hlbky, popri nom sme si urobili drenaz, za mur este nasypeme strkovy material, nech stahuje vodu. Radsej sa vsak porad s nejakym rozumnym projektantom, ktory ti povie co a ako, zalezi hlavne od svahu a vody, ktore ti budu tlacit na mur.
Odpovedať
@johny18 1.) vyska 1,8 metra je moc na obycany mur, treba vytvorit OPORNY MUR. to znamena zabudnite na zaklad 600/600 a na to urobeny obycany mur. spodna cast musi mat specificky tvar ako je na obrazku 001, ktory som pridal, k prispevku. treba ho vytvorit zo zelezobetonu s dobre navrhnutou vystuzou,. v tej opacnej strasne sa to uz da urborit na klasicky zaklad a na ten DT tvarnice, otazne je ze uz nebude lepsie do urobit ako jeden celok 2.) drenaz je super, neuskodi, len pomoze, drenaz treba osadit k zakladu muru, osadit perforovanu ruru, ktora bude obsypana jemnym kamenivom (strkom) pod tym a v okoli sa mozu dat väcsie kamene 3.) nopova folia nie je uplne potrebna, ak sa da, zase sa urobi len dobre, potom je potrebne dat pozor aby bola vyhotovena v náväznosti na drenáž 4.) myslite rurky na odvod povrchovej vody? alebo vody z drenaze? tieto veci uz zalezia od konkretnych pomerov v okoli muru, ci odviest drenazou vodu k bokom muru a tadial vodu pustat prec alebo diery do muru a pustat tade, a v podstate aj odvod povrchovej vody je dobre riesit podla toho ako to je v realy.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst Mam otazocku, ten zaklad ma byt siroky cca. 800 mm? Lebo ak sa nato da DT-30 ka, tak by to mohlo fungovat,ci?
Odpovedať
@caruncho Nie celkom ako by sme chceli. Pri tej vyske oporneho mura tlaci zemina (na predoslom obrazku vysrafovana cast) na samotny mur a odsuva ho. Cim je vyssia zemina tym vyssi je tlak na mur. Preto ked urobis zaklad a na to postavis mur, cely ten mur sa ci bude casom posuvat po zaklade, preto je potrebne vystuzou prekotvit zaklad a samotny mur. Z toho dovodu to nemoze byt klasicky murovany mur, z DT by to uz mohlo ist, ale bolo by velmi narocne vystuzovanie tych tvarnic. Nevystuzuju sa klasicky ako to pozname, ze ,,jeden-dva pruty na vysku a 2 na lezato", treba to vystuzit proti bocnemu tlaku zeminy. Z toho dovodu, je lepsie urobit plochy zaklad ako na obrazku, v nezamrznej hlbke (spodna hrana zakladu v urvni cca 800 mm pod okolitym povrchom), vystuzit ho a na to urobit zelezobetonovu stenu, vystuzenu profilmi a sposobom proti bocnym tlakom. A najdolezitejsie je aby ZB zaklad aj stena boli prepojene vystuzou - tym ti vznikne jeden celok zaklad + stena a to je tzv. oporny mur. skus dat fotku toho terenu, kde chces urobit ten oporny mur, pre lepsiu predstavivost jeho umiestnenia.
Odpovedať
Spiderhst, mudro hovoris. Ja by som rad troska odbocil a spytal sa na tu "navaznost drenaze a nopovej folie". Nemozem sa nikde dopatrat, ci mam nopovu foliu naspodku zahnut pod drenaznu ruru (cize drenazovala by sa v podstate zemina v bezprostrednej blizkosti muru a zakladu), alebo tu nopovku zahnut nad drenaznu ruru (cize drenazovala by sa voda, stekajuca medzi murom a nopovou foliou. V takom pripade by voda vsakujuca v zemine obtekala nopovku a isla by mimo zakladu. K tej vystuzi - pri DT treba pamatat, ze vystuz nemozno dat v lubovolnych vzdialenostiach, lebo potom vychadza kadetade a treba ju ohybat, aby sa tam tie tvarnice vobec dali nasadit. Zvlast pri Hackach. Zase monolitny mur ak ma nejako vyzerat, by mal byt salovany profesionalnym debnenim, a to uz by som asi dal spravit nejakej partii.
Odpovedať
ak sa ide ten mur niecim obkladat tak je ,,jedno" ako vyzera, samozrejme s mierou. Nemusi sa robit profesionalnym debnenim, ale je pravda, ze systemovym debenenim je to rychlejsie a pohladovo lepsie. Ale treba brat do uvahy prenajom takeho debnenia a velkost konstrukcie, ktora sa ide robit. Vzhladom na to, ze vecsia plocha oporneho muru bude v zemy tak kludne sa to moze urobit z dosak, lepsie z preglejok (vecsie celystve plochy), ak aj vytecie beton medzi dosky/preglejky a moc to vadi, da sa zbrusit. To uz si musi zvazit, kazdy podla svojich moznosti. @tomasho Podla mojho nazoru ja najlepsie nopovu foliu nezahybat, nechat ju volne nad drenaznou rurou (pozri prilozeny obrazok), ona by v podstate ani nemusela byt, nie je to hydroizolacna prstva, skor ochrana hydroizolacie a tym ze ma nopy, umoznuje vode rychlejsie stekat k drenazi (teda voda je mensi cas v stiku zo zeminou), a drenazou potrebujeme odvadzat vodu ktora je medzi nopovou foliou a hydroizolaciou (medzi nimi este tep. izolacia), ale aj vodu pred nopovou foliou, ktora sa nedostala este k hydroizolacii. Treba aj dobre navrhnut drenazne rury, aby odvadzali vodu prec, a nie len na ine miesto, kde moze skodit.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Potreboval by som radu ohľadom stavby oporného múru. Navrhovaný múr by mal cca 2,5m x 9m. Zemina je ílovitá. Je táto konštrukcia v poriadku? Projektant navrhol múr v tvare "U" čo sa mi zdá menej pevné. Za múrom by mala byť geotextília, alebo nopová fólia? Svah ktorý treba podoprieť je na strane kde je napísane "Rodinný dom" Prosím o vyjadrenia, ak má niekto skúsenosti. Ďakujem
Odpovedať
Pomôže mi s tým niekto?
Odpovedať
@trustrk hmm aj ja sa s tým trápim. Tiež mi projektant dal oporný mur a nevyhovoval. Volal som asi troch statikov a každý inak hm. Nakoniec čo ja mám múr teda projekt výška 2,8 spodná šírka 2,5m do výšky 05m a potom ílovýta časť dalších 0,7m. Ale to Ti musí vypočítať projektant . Ja mám tiež ílovitú zem len ja mám vyšší kopec za domom ako tu vidím na foto
Odpovedať
@trustrk Ja mám navrhnutý v tvare T
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
My to mame takto,pracne navliekanie DT ale je to v celku. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Dobrý deň, chcem poprosiť o radu, neviem sa nikde dopátrať, aká je povolená výška oporného múru a plotu. Chceme vyrovnať zadnú časť terénu rodinného domu. Celkom by sme potrebovali výšku zadného oporného múru od susedov cca 175 cm + chceme dať 150 cm pletivo. Predná časť by zostala 150 cm vysoká.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@lenka21 ahoj...vies mi povedat, co vas stal ten oporny mur? .. nejak aj mne bude treba cca 2m vysoky postupne sa znizujuci.. a ked sa tam da este plot.. tak to budem na tej strane riadne zakopana :(
Odpovedať
@mnambodka Ahoj my sme robili z DT 40, základ hĺbka 1 m, šírka 1 m, výška múru od 2m po 2, 5m, dľžka cca 31 m. po celej hranici pozemku. Drží svah. Drenáž okolo základu, a priblžne v strede výšky múra do štrku, nopova fólia,roxor 12 a 8. Cena cca 5000€ len matroš, a betonáž, veľa záleží na lokalite.
Odpovedať
@lenka21 Dakujem. Ja mam 30m pozdlz a 20 na sirku pozemku (potrebujem bok aj zadok) .. ale od 1.2m do max 2m vysky, take L-ko, kde prave ten roh je najvyzsie. No, mam sa na co tesit. Este uvazujem, ci by som tam nespravila "terasovite" sklaky/zahrady. Sice by som obetovala zo zahrady (ktora by bola len 10m siroka), ale ci by to nestalo menej. Trapim sa s tym uz 2 tyzden :(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@mnambodka Zdravím :-) ako ste to nekoniec urobili? Už to máte asi poriešené a my sa s tým pre istotu trápime teraz.....cca 25 šírka a 1,5 - 2m výška...uvazujeme tiez nad vegetačnými tvárnicami (chceli by sme ale miesto toho použit staré DTčka čo máme) a vystavaním oporného do šikma s tým že by sme to vyplnili hlinou a dali tam bylinky, ale zas sa bojím či to udrží :-/
Odpovedať
@petoreni este som to nerealizovala ... ale mam v plane tam len navrchu postavit pletivovy plot, necham kopec ako je popri plote a ukoncim ho kamennym murikom. Proste si z toho spravim skalku. Ta to spevni a ja sa nebudem trapit s murovanim opornych murov. Nieco na styl ako na obrazku. Velmi podobne ako vas napad :)
Odpovedať
@petoreni inac, niekto skalky vytvara na rovine a my mame kopec, tak preco to nevyuzit? ;-)
Odpovedať
Hah, to ano :-) len škoda, že to moc kaskadovať nemožem, nakolko zahrada je minimalna (to doslova) takze to bude celkom strme, kade tade napcham bylinky (cisty betonovy plot by som asi neocenila) , pod to strkove lozko/suchý betón, za to drenaz so strkom a budem sa modliť nech sa to nezosype :D Projektant mi to navrhol sa mi zda trosku odoka, ale tak verim, ze on to v oku aj ma..akurat si to poistim este niecim naviac, ako tak čítam niektore prispevky, mam z tej statiky celkom obavy....mam predstavu niečo ako obrazok č. 12 a 17. No uvidime :-) Vas obrazok je velmi pekny prave pri takej vyske je to akurat...obavam sa ze keby spravim nieco podobne ja na hranici maleho pozemku do velkej vysky nevyznelo by to vobec tak dobre - ale obrazok je krasny.
Odpovedať
@petoreni no, ja mam medzi domom a hranicou pozemku 10m .. takze tiez to s tym priestorom nie je bohvieco... ale dam tu skalku..a murik..a ostane vcelku slusny kusok travnika na grilovacky a aj nafukovaci bazenik. Proste bude musiet stacit..viac miesta nemam :-| .. ale zas aj budem musiet toho menej kosit. Potom, ked postavite..posli foto. Som zvedava, ako sa to podari,
Odpovedať
To som aj ja zvedava ako sa to podari... kazdopadne, ja mam tych metrov 6,5 takze za 10by som bola spokojna :-) a to som mala mat zahradu 1500m2....no clovek mieni... tak mam prditko, ale tak som s tym uz vysporiadana...si hovorim, ze pre mna stale lepsie ako byt. Drzim palce v zahradnej architekture, nech sa podari :-)
Odpovedať
ahojte , má tu niekto skúsenosti s oporným gabiónovým múrom , resp. poznáte nejakých šikovných ľudí čo s tým robia v okolí Po? ďakujem , projekt mám komplet
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
zdravím všetkých,sused postavil na hranici našich pozemkov 2 metrový oporný mur z betonových tvárnic,k tomu v metrovej výške nad urovňou našeho domu,základy má 40 na 60 obyčajné rovné,postavil to ako drobnu stavbu aby nás obišiel a nemusel mať náš suhlas,,teraz na ten mur začal stavť záhradný dom,samozrejma znova z betonových tvárnic,t.z dalšie 2 metre do výšky a zase bez nášho suhlasu,stavbu robil dokonca aj bez povolenia príslušného st.uradu,teda na čierno,stavbu sme dali pozastaviť a teraz by malo byť stavebné konanie,zistili sme že si dal dodatočne urobiť projektovu dokumentáciu od nejakej firmy na čuduj sa svete nie plot ale zrazu je to oporný mur,aj ked na st.urade to uviedol ináč,my sme si vyrovnali pozemok,čím jeho smiešne 60 cm základy nemaju z našej stran žiadnu oporu,je možné aby mu toto dodatočne povolili ,zhrniem to krátko,2 metrový oporný mur ohlásený ako drobná stavba teda plot,na 95 percent zasypaný zeminou,postavený na 60cm zakladoch a na to to ešte postavený mur zahradného domu,dalšie 2metre betonu na 60cm základe,bez opory z našej strany
Odpovedať
a aby som nezabudol bez odvodnenia,trváme na odstránení aspoň toho domu,pretože nám tieni na 50 percentách pozemku a ked zaprší strašne dlho sa nám drži voda na pozemku
Odpovedať
tien ktorý sused akosi nevidí
Odpovedať
@yorkie2 celkom ta chapem,no ty si si tiez urobil terenne upravy,cim si mu "odhalil" zaklad...v kazdom pripade nezavidim,toto bude tazko vyriesit technicky aj ludsky...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve...
Odpovedať
Povedal by som, že toto je život ohrozujúce !
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Staval niekto oporný múr cca 4-,5 metrov ? Ssamozrejme by to navrhoval statik
Odpovedať
Profilova fotka
@mejdi1 a čo by si potreboval vedieť?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?