12 verzus 11 radov tehly, ak chceme viac izolácie a rekuperáciu

V projekte máme 10cm polystyrenu v podlahe, v strope 20cm, my chceme dať samozrejme viac, do podlahy 20cm a do stropu 40 - 50cm , plánujeme tiež rekuperáciu. Chceli sme dať 12 radov tehly,ale murári tvrdia že je to zbytočne a "zmesti sa to" aj do 11 radov. Čo myslíte?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@sorca24 Na rozvody rekuperacie pocitaj s jednou tehlou. My sme dali 12.
Odpovedať
Profilova fotka
@sorca24 ja budem davat 12, plus veniec 25cm, v podlahe 23 cm esp a tiez rekuperacia, radsej viac a potom spustit sadrokarton nizsie :-D , lebo dalsi rad tehly uz nedolozis :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Pri realizacii vzduchotechniky mozu nastat situacie, kedy sa rozvody rekuperacie pretinaju, teda jedna rura ide pod druhou. U nas to mame na 2 miestach, tam treba este viac priestoru. Urcite daj 12. Dnes aj tak vyssie stropy su v trende. :-)
Odpovedať
@sorca24 tu viem poradit zobrat si papier a ceruzku a nakreslit jednoduchy rez a hned bude vsetko jasne. Inak len tak menit hrubky izolacie na dvojnasobne hodnoty, samovolne sa rozhodnut pre rekuperaciu a pod robite bez konzultacie s projektantom? Nadväzuju na to ine veci, ktore treba mat poriesene. Nie je to len o pridani izolacie a hotovo. Naco ste platili za projekt, ktory vobec neriesi taketo veci a nezohladnuje vase poziadavky? Nerozumiem. Idete do obrovskych zmien a mate problem uz s poctom radov murovacich prvkov. Konzultujte to so svojim projektantom, pripadne inym, ked vam vas navrhol na stop 20cm.
Odpovedať
@sorca24 12.. hadam nechcete usetrit cca 300e.
Odpovedať
@spiderhst predpokladam, ze nemaju projektanta, ale univerzalny katalogovy projekt, ktory je vhodny pre okolie Balatonu.
Odpovedať
@spiderhst projektant je starý pán, ani nevie čo je rekuperácia :-D my sme mu od začiatku vraveli, čo chceme, on na to, že ved plno veci si možme v projete meniť, lepšieho sme si nezvolili asi kvoli cene...dobri projektanti či architekti by si pýtali za projekt niekolkonásobne viac . Zvykneme konzultovať so stavebným dozorom, len velakrat sa stane, že nedviha telefon a nevieme sa mu dovolať aj týžden.
Odpovedať
@sorca24 Dobrý den. Jestli je ten projektant senilní, starý, mladý, chytrý, hloupý a nebo cokoliv jiného, je fuk. Důležité je, abyste se řídili zdravým selským rozumem. Předpokládám, že se cítíte na zdravější mozkovnu, jak mají ti murári. Do jaké výšky vyhnat zdi je matematická úloha z 1.třídy základní školy. Je to triviální součet všech konstrukcí a to tak, aby světlá výška místnosti byla podle normy. Světlá výška je to, co naměříte od čisté podlahy po strop ( případně zavěšený podhled ). Tuším, že by to mělo i na Slovensku být 250 cm. Udělal bych to jako lubosu. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@sorca24 mam v projekte 12 radov + 25cm veniec. Dokopy 325cm. Skladba podlahy a stropu podobna, ako chcete vy. Moj projektant sa s tym neparal, ked som mu povedal, ze chcem viac izolacie do podlahy a nad SDK medzeru na rozvody rekuperacie, automaticky mi to navrhol na 12 radov. Viac priestoru sa vzdy zide. Ak by vam nahodou svetla vyska miestnosti vychadzala privela, da sa znizit SDK podhlad a izolacia v strope potiahnut nizsie. Je to vzdy jednoduchsie riesenie, ako byt obmedzovany kvoli jednemu radu tvarnic.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva "Selsky" rozum je od slova sedlak alebo selatko?
Odpovedať
Pokial das 11 radov na 275 cm a hodis tam 40 cm izolacie a sadrokarton, zaujimalo by ma ako vyriesis napriklad garnize na okna. Treba uvazovat co vsetko tam chces osadit a nakreslit rez. Je pekne ak tam das rekuperaciu ale bud zmensis okna a budes mat malo svetla alebo ti ostane nad oknom cca 8 az 10 cm co bude vizualne na dome dost zle vyzerat. Standardne sa nechava v ska v miestnosti 2650, minimum tusim norma udava 2500.
Odpovedať
Dobrý den. Ještě k těm izolacím ve vztahu k výšce stěn. Jedna věc je jasná jako facka - skladba podlahy ( EPS, potěr, finální krytina vždy ubere z výšky stěny. Zateplení stropu může být klidně z větší části nad stěnou a pak jde jenom o pevnění UD profilů pro nosnou konstrukci sádrokartonu. Příklad : výška podlahy cca 30 cm, výška místnosti 250 cm, UD profil cca 10 od horní strany stěny dělá v součtu 290 cm. nejbližší výška z celých tvárnic je 300 cm, což je 12 řad . Toto řešení ale podmiňuje umístění 20 cm izolace mezi stěny a dalších 20 cm již nad stěny. Nicméně, pokud jsou tam plánovány rozvody vzduchotechniky, tak je lepší je udělat v konstrukční mezeře až pod parozábranou. A toto již vyžaduje postavit stěny ze 13 řad. Samozřejmě, že se to všechno dá zrealizovat i na 12 řadách tvárnic, nicméně je to celkem komplikované a zateplení se musí pokládat až po realizaci rozvodů, parozábrana tím pádem musí být pod rozvody, které ji totálně poruší. Prostě spousta složitě řešitelných problémů. Vyšší stěny = více místa = pohodlná montáž = bezpečná montáž = pohoda při práci a pouze samá pozitiva. Jediné negativum je cena za 1 řadu tvárnic navíc. Nicméně, podle mě se to celkově vyplatí. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
V podstate odpoveď ste už dostal (minimálne 12 radov). Len taká otázočka. Predpokladám, že sa bavíme o bungalove, aký bude strop? Ak plánujete SDK zavesené na trámoch tak izolácia sa dá vopchať medzi trámy a nad trámy, a nezabíjate svetlú výšku miestností (vtedy by vám možno s odretými ušami stačilo aj 11 radov plus veniec, nakoľko t.j. 3m - 15 cm rekuperacne rozvody a sadrokarton mínus 27 cm polystyren, podlahové kúrenie, anhydrid a finálna vrstva).
Odpovedať
@stevosk dali sme nakoniec 12 radov tehál, ale do podlahy sa zmesti len 16cm izolácie, tak dáme sivý polystyren, do stropu dáme 40cm vlny s lambdou 0,35, ešte neviem ako to dáme, ale budeme mať strop sadrokartonový, nad tým OSB dosky
Odpovedať
Profilova fotka
@sorca24 Tak potom vám nič nebráni dať izoláciu ponad veniec a následne vás nelimitujú nejaké cm na podlahe (samozrejme okrem výšky okien) ani pri vzduchotechnike. Čo sa týka tej vlny, tak 40 cm vlny s lambdou 0,035 (tepelný odpor 11,4) bude drahších ako 46 cm vaty s lambdou 0,37 (tepelný odpor 12,4) - volil by som čo najlepčí pomer cena výkon.
Odpovedať
@stevosk ja viem, ale vraj tie s vyššou lambdou su dosť riedke a po rokoch to "splasne" . no nás limituje v podlahe výška dveri, takže viac ako 16cm nemožeme dať :-(
Odpovedať
Ja mam v projekte 11 radov tvaroviek + 12ty rad je veniec. Nad nim su stropne drevene tramy vyplnene tepelnou izolaciou + dalsia tepelka je nad tymito tramami. SDK je 10cm pod tramami. Je tam priestor aj na rozvody rekuperacie. Podlaha ma hrubku 26cm, z toho je 18cm tepelna izolacia. Svetla vyska = 12ks*25cm - podlaha26cm - podhlad 10cm = 2,64 metra
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim Mam v projekte planovanu svetlu vysku miestnosti 275. Kvoli A1 musim dohodit do projektu rekuperaciu. Kolko cm sadrokartonu mam ratat kvoli rozodom? Je nutne zvysit svetlu vysku? Ak ratam 25 cm kvoli rozvodom rekuperacie, vychadza mi svetla vyska 250cm. Profesistka, ktora rekupe dohodila tvrdi, ze vyska by mala byt 265 podla normy.... Aku vysku mate vy?
Odpovedať
@calimero Aj my sme sa nakoniec rozhodli pre 12 radov a 25 cm veniec ... avšak nemám to podložené projetkom môžem sa opýťat akú máte skladbu podlahy a izoláciu stropu ? Ďakujem
Odpovedať
Podobnu dilemu som riesil aj ja. Navyse problem pre mna bolo, ze rozvody VZT nemozu prechadzat cez veniec z miestnosti do miestnosti, tak mi vychadzalo ze na prizemi by som mal nad podhladom zo SDK takmer 0,5 metra (1 rad tehal + veniec). Tak som to konzultoval s projektantom a veniec bude sucastou stropnej dosky. Vychadza to aj menej pracnejsie kedze obmurujem obvod vencovkami, polozim strop a salung urobim iba okolo schodov, pripadne tam kde nevyjdu preklady a stropne vlozky. Ci ma niekto pocit ze je nutne urobit veniec a potom aj strop?
Odpovedať
reku v bungalove budeme riesit na povale. jednoducho to bude v izolacii polozene. projektant odporuca.
Odpovedať
@shadow39 Ahoj, v podlahe je 21cm EPS + 3cm systémová doska + cementový poter. V strope 45cm sklenej vaty Isover.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Ako je to s tou rekuperáciou ? Z vrchu izolácia, parozábrana a pod tým rozvody rekuperácie ? Tým padom ak ma byť svetla výška 265, predpokladám, že 12 radov tvárnic je potrebných.
Odpovedať
@charles91 ja mám 13 radov plus 35 cm veniec. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
12 je úplné minimum, my sme tak dali a vyšla nám rekuperácia LTT aby sme zachovali podchodnú výšku. Chcela som 13, ale všetkým sa to zdalo veľa a potom zrazu všade chýbalo. Dá sa ale rekuperácia urobiť aj v stropnej doske, prípadne ťahať v stene, keby som stavala ešte raz, asi by som išla do toho, lebo takto nám ubrala zbytočne veľa svetlej výšky v izbách.
Odpovedať
@megdesign Prave uvažujem, že ak rekuperácia bude 25 cm, a ma isť pod veniec, bude treba asi 13 radov - čo je už dosť výška po vizualnej stránke z vonku.
Odpovedať
@charles91 ja mám rekuperácie potrubie vedené pod parozabranou a nad SDK. Rozvody mám 125mm. Fuga tam je nejakých 20 cm... Ale ja mám veniec len na obvodových múroch... V dome nemám nosnú priečku.
Odpovedať
@charles91 dáš väčši sklon alebo presah strechy a maš skrytých aj 13 radov aj viac, mám 12 radov +strop 30cm + 50cm skrytý veniec v 2 radoch vencovky a vyzerá to v pohode :-)
Odpovedať
@kikaku a kolko mate teraz svetlu výšku ? @petinko1982 asi mate pravdu, že tých 13 radov je istota. Len rozmýšlam, že potom je potrebné dať väčší preklad nad okna...
Odpovedať
Profilova fotka
@charles91 V izbách nám to vyšlo 2,50 a v obývačke kde je 13 radov tehál máme 2,65 ...nám to nevadí, lebo v starom dome sme mali výšku 2,2-2,4 :-D ale každý kto k nám príde má pocit, že je to nízke na taký priestor.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?