Výška obkladu v kúpeľni

Dobry den, velmi rada by som Vas chcela poprosit o radu a nazor: v nasom rozostavanom dome mame naplanovane 2 kupelne. Jedna /vacsia na poschodi/ je aj v projektovej dokumentacii nazvana kupelna. Druha /mensia na prizemi/ je oznacena ako WC+kotolna, pretoze tam bude wc, umyvadlo, pracka a kotol. Do tejto spodnej miestnosti sme planovali dat obklad do vysky 125 cm, dnes sme vsak boli upozorneni, ze do "kupelne" podla normy musi byt obklad minimalne do vysky 150 cm. Je tomu naozaj tak? Ak ano, nedalo by sa z toho vykorculovat tym, ze ide aj podla projektovej dokumentacie o "WC+KOTOLNU"? Budem naozaj rada za kazdu podnetnu radu. Pekny den.
Odpovedať
gerdusha, sice odborne neviem poradit ale zaraza ma zeby bola norma na obklady v kupelni. Ved dnes je vela alternativnych povrchov do kupelni.
Odpovedať
nas dom si davame stavat na kluc...mali sme si vybrat obklad...tak sme si ho objednali...do vysky 125 cm...dnes, ked sme to povedali "stavitelovi" tak nam povedal o tejto "norme"...tiez ma pri pisani mojej otazky hore napadlo, ze ved ludia si dnes uz kupelne maluju a nie vzdy obkladaju...tak neviem...grrr...este aj toto riesit
Odpovedať
nevie nikto? prosim prosim
Odpovedať
Profilova fotka
Gerdusha - poradit ti neviem len ma to tiez zaraza. Ved nie kazdy si dava obkladacky. Videla som aj take kupelne ze obkladacky len okolo umyvadla prip. WC a inde len malovka. Nevies sa spytat na stavebnom urade ktory vam bude dom kolaudovat?
Odpovedať
problem je v tom, ze "nam" to kolaudovat nebudu...budu to kolaudovat stavitelovi...a ten je proti vyske 125 cm...
Odpovedať
Profilova fotka
a co koho do normy????? mne sa to nezda.... hmmm.... divne... :-p
Odpovedať
su ludia, co si do kupelne obklad nedavaju vobec, ale upravuju steny inym sposobom... Ale ak vam to stavia developer, mozno si to dal do zmluvy ako standard?
Odpovedať
nemame zmluvu..mame iba predbeznu zmluvu...zmluvu o zmluve...
Odpovedať
Profilova fotka
ziadna norma na vysku obkladu v rodinnom dome neexistuje, stavebna firma zavadza...
Odpovedať
Profilova fotka
suhlas s hasaciskom :)
Odpovedať
no neviem, to by si vymýšľali?
Odpovedať
Profilova fotka
hasacisko Serus. Súhlasím. V rodinnom dome si to môžeš spraviť ako chceš, pretože tam nepríde žiadna kontrola z hygieny . Dokonca tam obklad ani nemusíš dať, stačí umývateľný náter. Za veci ako si spravíš na svojom dome – napr. svetlú výšku stropu – zodpovedáš sám za seba a ak chceš 2,4 m a nie podľa normy 2,6 m, je to na tebe.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ved sa ich spytaj na cislo normy a zdroj, kde presne si k nej mozes precitat blizsi detail.. Podla mna ich zaskocis...
Odpovedať
Profilova fotka
norma - neviem presne jej cislo a znenie - hovori o vyske obkladu v miestnostiach socialnych, ale to sa vztahuje na prevadzky (vyvarovne, zdravotne zariadenia... - a treba to dodrzat, ked otvara niekto prevadzku - restauraciu, zdravotne stredisko, skolske zariadenie...) - z hladiska hygienickeho... ale v rodinnom dome si mozes obklad dat do akejkolvek vysky, pripadne ho vobec neriesit... kto ti to povedal, sa asi v tejto tematike moc nevyzna...
Odpovedať
vsetkym velmi pekne dakujem. v noci som nad tym rozmyslalal /ved co si zacnem/ a prisla som na to, ze som tu este asi nezdoraznila fakt, ze ten dom sa v podstate zatial stavia na podnikatelske ucely. stava ho developer, klasicka radovka, po kolaudacii bude tieto domy predavat. my sme sa pred zacatim stavby s nim dohodli, ze ten a ten dom bude nas, zmluvne sme to potvrdili a pocas stavby mozeme do stavby zasahovat napriklad farbou, materialom atd. I takto sa to stale da chapat, ze nas tu nemozu obmedzovat vyskou obkladu? a ak ano, ved vobec nejde o kupelnu, v projektovej dokumentacii sa ta miestnost vola Wc+kotolna. tak aka hygiena.
Odpovedať
posuvam
Odpovedať
co je to podnikatelsky ucel? kancelarie? bufet s kebabom?
Odpovedať
urcite to upravuje nejaka hygienicka norma (a vzhladom na EU je urcite prisna a velakrat aj nelogicka), zeby sa developer bal, ze dom nezkolauju prave kvoli vyske obkladu? mozno sa mu s tym nechce "vyhrat"... a zase mozno by stalo za zvazenie, podla rozmerov vybrateho obkladu, ci by zrovna nevychadzal lepsie na tych 150cm... ;-)
Odpovedať
no..prave kvoli rozmeru obkladu mi to vyjde na 125 cm...lebo obklad ma 25 cm...ok..pri najlepsej voli ho otocim, lebo je 35x25...ale to mi potom vyjde na vysku tiez len 140 cm..ale tu ide o princip... v kazdom pripade tu nejde o kupelnu...ale o WC s kotolnou... nenajde sa tu nejaky projektant, ktory by poradil?
Odpovedať
napriklad taky hasačisko ak dobre viem pracuje v kupelnovom študiu... ak on tvrdí, že tá norma to pre rodinné domy neplatí (určite urobil nejake desiatky až stovky kúpeľní) tak by mohol mať pravdu .... ja by som požiadala staviteľa, nech tu normu donesie a ukáže kde presne sa o tom píše... hádam nejaký právnik by Ti vedel lepšie poradiť, ako staviteľa presvedčiť.... :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?