Životnosť montovaných drevodomov

Ahojte, prosim Vas, sme rozhodnuti pre montovany drevodomcek. Ale kazdemu, komu sme sa s tym pochvalili, nas od toho odradza, ze to dlho nevydrzi. Vnutorne izolacie sa casom poskodia a ze o 30 rokov budeme musiet nas domcek zburat a postavit znovu a pod. Ako je to naozaj s tou zivotnostou? Komu stoji montovany domcek uz dlhsi cas? Teraz samozrejme myslim klasicke sendvicove domy, nie liptovske drevenice...to viem, ze este sa v nich byva :-D. Dakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
nemusíte mať žiadne obavy, životnosť v normálnych podmienkach je dlhodobá, Vás prežije určite. Ak použijete na izolácie polystyrén, tak ten po tridsiatich rokoch nevykazuje žiadne zmeny, demontovali sme jadrá staré štyridsať rokov, polystyrén bol ako nový. Minerálna vlna je hodná na vodorovné a šikmé izolácie. Samozrejme musíte použiť materiály a technológie, ktoré to umožnia.
Odpovedať
@bodka777 prestne tak nemusis sa bat ako pise ,,jan45" pri normalnych podmienkach ti vydrzi 30rokov ale pride jedna vecia fujavica ci lejak a baj bááj.mozes stavat odznovu a nedajboze zaplavi murovany vytopí vyhadzes zariadenie vyschne a byvas dalej.dreveny vytopí vsetko nevyschne splesnie zvalis a postavis noví. no ale ked sa pozrie nato stej druhej strany tak murovany mas stale rovnaky len prerabas co narozdiel od derveneho pokazdom je stale novi :-D :-D :-D. samozrejme ked clovek už neriesi tie financie.
Odpovedať
Ono zalezi ako je ten dom kvalitne spraveny. Ak sa niekde dostava vlhkost (staci ak tam len kondenzuje), tak to dlho nevydrzi.
Odpovedať
Sami odbornici na nekonecnu milionkrat rozobratu temu...uz by tieto otazky mohol admin blokovat lebo je to otravne uz len citat...fujavica...urcite..
Odpovedať
...mysi, mravce, plesne juzan, radopp a este mnoho inych dovodod preco nie montovany drevodom...ak ste svojpravny a nemate problem "filtrovat" informacie, tak Vas vo Vasom rozhodnuti nemoze presvedcit "kadejaky odbornik" ;-)
Odpovedať
@raddo78 moja skusenost prisiel lejak a dazdova voda z domu nestihala odtekat z odkvapou za 15min 10cisel vody v garazi.zvody su zvedene do dvoch šácht kde v každej je odpad. rura 120mm a popred celu garaž je mriežka aj napriek tie odpady nestihali a voda v garazi.samozrejme že ked lejak prestal tak voda zachvilku odtiekla ale steny boli este dva tyzdne mokre kym vyshcli. a nehovorim o takych veciach ked sa vam tam dostane neaký hmiz ci hlodavce no maju tam raj.kamarad mal dreveny strop dostali sa mu tsam myši a v noci sa nedalo spat nikdy viac dreveny strop. ja nehovorim ze som odbornik ja len vlastna skusenost. ved aj v telke ked kuknes v amerike vecsi vietor a odtrhne ti celu stenu z domu :-D :-D
Odpovedať
@pemix ja tiez tvrdim :-D
Odpovedať
No ku životnosti - ako sa urobí, tak vydrží ;-) Z čoho sa urobí, toľko vydrží, a v neposlednom rade - ako sa užíva, toľko vydrží. ...ostatne ako všetko ostatné. Ale Jan má veľkú pravdu, že ak je všetko v poriadku, tak minimálne Vás prežije.
Odpovedať
@juzan Tiež som videl plesnivý montovaný dom a myši to je hrôza sama o sebe aj v drevenej podlahe, nie len v strope. Beton je beton, tehla je tehla a drevo su problémy. A v OSBčkach je podľa ich smradu aj nejaká chémia.
Odpovedať
Profilova fotka
Každí montovaní dom vidržý viac, ako gramatyka niektorích tiežodborňýkov :-D :-D :-D
Odpovedať
ked bude žit niekto v takom dome 50rokov bezproblemov tak potom si moze povedat ze ho prezije. a nie 3 roky
Odpovedať
Povedzme že papundeklové domy nie sú blbovzdorné.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Poznam pripad ked sa mysi dostali pod betonovy poter v murovanom dome... Ale to s tymi "zaplavami"ma asi nieco do seba a v tom pripade by som asi drevodom zvazoval podla oblasti. Ale ked nad tym tak rozmyslam tak aj pripadne zatopenie sa da vyriesit, akurat to asi bude nakladnejsie (treba riesit cez poistovnu) lebo treba odokryt konstrukciu domu. To ale vyschne urcite rychlejsie ako murovany.
Odpovedať
Ak už stavať montovaný dom, tak mobilný, nerezová konštrukcia a PVC steny, umiestnené na pätkách. Je to lacné, blbovzdorné a môžete sa odsťahovať kedy chcete.
Odpovedať
@peterpb Máš tam chybu. Kto uhádne kde?
Odpovedať
asi som sa pre niekoho vyjadril menej zrozumitelne ... nedaj na reci "odbornikov" na drevostavby ako su juzan ci radopp, ktori videli taketo domy v TV v US reality show. ...len sa cudujem, ze este nespomenuli termity, a stale len tie mravce... :-p
Odpovedať
Kazdy mudry ale autorka zalozenej diskusie chce pocut k veci. Bojte sa, ale nie toho ci ta drevostavba vydrzi ale ci bude urobena tak aby vydrzala. A pri drevostavbe idete do rizika ze na nedotiahnutych resp. odflaknutych detailoch sa skrati zivotnost domu pripadne vyskytnu sa nemale problemy. Vyhnut sa da tomu len tak ze budete vediet co robia majstri, rozumiet tomu preco to tak je a pozerat im na prsty ci to robia tak ako maju, lebo ani stavebnemu dozoru ucite nebudete verit na 100%, nakolko to nie je jeho dom a ktovie ci drevostabe a stavebnym postupom vobec rozumie. Potom nasleduje zmluva o dielo ako si ju nastavite, ale par prehliadnutych detailov ci lahkovaznost pri niektorych veciach (napr. ak bude majitel stavebnej firmy "nic sa nebojte osobne Vam garantujem to a hento...) Vam moze skomplikovat zivot pri reklamacii, opravach ci vymahani skody ak zaplatite zalohu a oni znehodnotia material neodbornymi postupom. A k povodni: Ak nahodou mate dom kde moze dojst k zaplaveniu (miesto kde je obmedzeny odtok vody pri privalovom dazdy pripadne vystupenie spodnej vody) alebo povodni (vybrezenie vodneho toku z koryta) tak drevostavba urcite to nerozchodi lahko. Drevo je nasiakavy material, pri povodni tecu okolo vyplaveniny z potokov, zump, kanalizacie a pod. a to vsetko ak sa dostane do konstrukcie bude velmi tazke to odtial dostat ci nejako dezinfikovat (u mineralnej vlny si to neviem celkom predstavit). Preto ak budete stavat na mieste kde nehrozi konstrukcii kontakt s vodou zo záplavy ci povodne mozte zredukovat riziko iba na zlych majstrov, lepsie povedane Vasu lahostajnost pri vybere ci dozorovani pocas vystavby + zmluvne podmienky pri vystavbe. Urcite by som nesiel do zmluvy, ktoru predlozi stavebna firma. Radsej posurfovat po nete, pozriet nejake vzory a potom obetovat 100 Eur pravnikovi za konzultaciu zmluvy (t.j. formulacie v zmluve a celkove nastavenie zmluvy, porusenia, sankcie a pod.). Ak firma nebude chciet ziadne sankcie potom rovno ich poslite k vode.
Odpovedať
Profilova fotka
a na co by mal mat montovany dom zivotnost trebars aj 80rokov, alebo aj 60? (i ked mozno aj ma tolko). Nastahovali by ste sa v pohode do 80rocneho MUROVANEHO domu a v klude tam zili???? Pravdepodobne nie - zburali by ste ho a postavili si novy. Pretoze ten 80rocny je uz stary, nemoderny, zastarale stavebne sposoby a kopec inych dalsich veci.... ktore uz nevyhovuju modernej dobe........ Takze 30 rokov vydrzi (urcite aj daleko viac) ale podla mojho nazoru to uz je bezpredmetne...
Odpovedať
@iwanna 60-ročné domy môžu byť kvalitné a zdravé. Ak sú z voštiniek, tak sa neoplatí ich zatepľovať. Na papiery by každý búral a staval ale v reále je to drina. Zvitky od mŕtveho mora majú niekoľko tisíc rokov. Ale keby ich dali do vlhkeho archívu, tak by bolo za pár rokov po nich.
Odpovedať
Kludne bez do toho .V sobotu som bol pozerat u znameho pripojky na satelit a net a bol som velmy prekvapeny ako kvalitne bol drevodom urobeny.Tak kvalitne drevo a pracu na krove som este nezazil , detajli okolo okien a okolo podlah , parada .Neverim ze sa tam niekedy nieco nanosi .Najsmutnejsie co na tom je ze mu to stavala skrachovana zvolenska firma ........Klobuk dole mali si radsej trosku viac nadhadzovat ceny a postavit takych domcekov este viac .
Odpovedať
@oscipovsky parádny príspevok. Jedine by som doplnil, že aj sanovanie navlhnutého murovaného domu je celkom problematické. A ak si niekto postaví dom v záplavovej lokalite, tak je otázka, či má vôbec zdravý rozum a nie, či je stavba kvalitná ;-)
Odpovedať
@radopp A ty sa kedy odstahujes? :-D :-D :-D @bodka777 Ja stavam murovany, ale keby som sa mal rozhodnut este raz, uz asi nedam na manzelku... :-D Da sa aj murovany riadne dofusovat.. Technologie aj materialy su super, vzdy to stoji a pada LEN NA LUDOCH..
Odpovedať
Nie som odbornik, a viem si predstavit kvalitny montovany dom, ale rozhodne nie s pouzitim smrekoveho dreva a materialov, ako je polystyren, ci OSB, Mojou predstavou je mozno dub, ci buk. Mal som pri dome polnohospodarsku pristavbu, ktora mala 150 rokov (!) bola cela z duboveho dreva. Kvoly pristupu sme ju vsak museli rozobrat.. Vsetko sme opatrne rozobrali odstanili spoje (skoro ani jeden klinec !!!) dali nanovo ohoblovat .... Ziskali sme krasny material, z ktoreho sa nam teraz vyraba masivny nabytok. Stolar, ktory dostal toto drevo sa don priam zamiloval a neveril, ze ma 150 rokov. Za pripadny odpredaj nam ponukal 2500 eur. Teda, ak to zhrniem ... stavba z takeho dreva urcite vydrzi .... (mam dokaz). Ale myslim si, ze , co sa tyka dnesnych materialov , tak tomu neverim ... ak by to bolo tak, ako je s istotou deklarovane pre sucasne stavby, preco teda zhotovitelia nedaju na takuto stavbu napriklad 20 rocnu zaruku, ak su tak presvedceny o svojej kvalite prace a pouzitym materialom ?
Odpovedať
@osc Dub je kazdopadne super - ale stale tu niekto bude chciet cenu. No a my mame doma smrekovu sopu, ktora ma okolo 120 rokov. A podobne stary dom. taky dlhy zivot je sposobeny konstrukciou. Aj dub by sa zapotil, keby nebol prevetravany. A na vzper je dokonca horsi ako smrek. No to je vlastne jedno. lebo vo vsetkom ich vieme porovnat a dub bude o nieco alebo o vela lepsi, ale ked potom pride cena k pomeru predpokladanej zmeny v zivotnosti, tak je rozhodnute. Ale ano ...dub je fajn....a lepsi je agat ;-)
Odpovedať
@stefan_zamestnanec Noo smrek je najposlednejsi stavebny material ..Ktori moc podlieha skaze ..Pliesnam hubam hnilobe :( Zober take drevenice dodnes stoja a dokonca aj strecha je drevena zo sindlou ;-)
Odpovedať
@drift506 Nerad to tu riesim...ale ked uz som zacal...Na zaklade coho hovoris, ze smrek je posledny material? cely Vlkolinec je smrekovy. Smrek ma vysoku prirodzenu odolnosť proti vlhkosti a hubam. Mierne zhorsenu pre hmyz a porovnatelnu s ostatnymi pre plesne. to su vedecke fakty. A dalej - vysoka huzevnatost, obrovska odolnost pri namahani na vzper, nizka hmotnost,... A neporovnavaj neporovnatelne . Konstrukcia ma pre zivotnost podstatnejsi vplyv ako material ( v tomto pripade). a dalej ak mas zaujem, tak IP aby sme to tu nezahltili vecami, ktore vlastne nikoho nezaujimaju... :-D
Odpovedať
@stefan_zamestnanec Hmmm slaba znalost materialu :-D Jooo vlkolinec :-D Nastuduj !!! Nie smrek ale jedlaaaaa :-D :-D :-D Neporovnatelna zo smrekom !! Niekedy na drevenice sa jedla pouzivala taktiez na strechu !!! Vydel si hnilu jedlu ? Ja nie :) Preco nenajdes cervotoca v lese v jedli ? hmmm .. Taktiez sindle na strechi sa z jedli robia ... Z mojej strany vsetko ;-) Vo vlastnom zaujme dostuduj ;-)
Odpovedať
Cervotoca tam nenajdem, lebo http://www.mpsr.sk/sk/index.php?start... ( odporucam zastupenie drevin v napadnutych lesoch a kolonku o tazbe :-) No a kedze ste asi odbornik na automobilovy priemysel ;-), tak ako ste to presne zistili, ze je uuuuplne cely z jedle? Ste fakt pan. Klobuk dole. Nehovorim, ze tam nie su....ale skuste mi povedat, cim by ako tato zasadna zmena vlastnosti mala byt sposobena... okrem oligarchyckych tvrdeni.
Odpovedať
@drift506 A IP...zase sme uz dost mimo temy
Odpovedať
@bodka777 ... nemaj vobec strach...treba vybrat dobru konstrukciu a skladbu... budes milo prekvapena vlastnostami domu
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?