Bungalov 666

Profilova fotka
Ahojte, keďže som tu nenašiel tému, ktorá by sa venovala výstavbe bungalovu 666 od Eurolineslovakia zaujímali by ma vaše názory na tento projekt, resp. skúsenosti ľudí ktorý tento dom stavali. Bungalov bude slúžiť 3 dospelým osobám, šírka pozemku je 13 m. Odkaz na bungalov 666: http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... Mám zopár otázok k tomzuto domu: - aký materiál použiť na múry (zatiaľ sme rozhodnutý pre Ytong 300, neviem však či použiť Lambdu alebo klasický Ytong, prípadne uvažujeme nad tehlou) - chceli by sme stavať NED, neviem však či nasledujúca skladba materiálov postačí: (základy zateplené min. 10 cm polystyrénom, podlaha 20 cm podlahový polystyrén, okná 3-sklo, strop betónový monolit (zateplenie 40 cm neviem však či polystyrén alebo vlna), obvodové múry (20 cm Nobasil FKD alebo 20 cm polystyrén), betónová deka by bola po obvode ešte zateplená 5 cm polystyrénom, terasa domu bude orientovaná na JZ - je potrebná aj rekuperácia aby náš dom spĺňal požiadavky NED? - chceli by sme podlahové vykurovanie, najviac by nám vyhovovalo elektrické (nižšie vstupné náklady, možnosť regulovať každú izbu samostatne, nie je potrebná technická miestnosť) ale obávame sa vysokých nákladov na elektrickú energiu - betónový strop by slúžil ako rezerva do budúcnosti - možnosť podkrovia, zvládne takúto váhu murivo hrúbky 30 cm? Vopred ďakujem za postrehy a rady
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Neporadí niekto aspoň k tej izolácii? Je to vhodné riešenie?
Odpovedať
@somebody Murivo 25-30 cm, čo najlacnejšie, žiadne Plus, Lambda, Hypermegaultra... Na to 25-30 cm izolácie - čo najlacnejšej. Ja by som dala EPS, vlna je zbytočne drahá a taká hrúbka sa zle uchytáva. podlaha - OK. Strop - betónový je zbytočne drahý. Na to vlna aspoň 40 cm. EPS je zbytočne drahý. Druhé podlažie môže byť aj na drevenom strope. My to tak máme. Trojsklá Ug=0,5-0,6. Na NED netreba rekuperáciu. Ale odporúčam dať. Postačí Vám jeden zdroj tepla, investične nenáročný. Do kuchyne by som južné okno nedávala. Neviem, aký je pozemok, či Vami vybraný dom je to pravé orechové vzhľadom ku svetovým stranám. Nie je problém dostať sa s takýmto domom na mernú potrebu tepla pre vykurovanie pod 30 kWh/(m2a).
Odpovedať
Profilova fotka
Obvodové múry by som teda ponechal 30 cm a izolácia 25 cm, vlna je síce drahšia, ale je nehorľavá. Ten EPS asi nebude ošetrený proti požiaru? Som si vedomý toho, že betónový strop je drahší, nebude však tá drevená podlaha pri poschodovom dome menej pevnejšia, prípadne pri chôdzi nebude vŕzgať? Okná budú eurookná Ug budú spĺňať. Na ten strop tú vatu stačí len položiť, alebo by tam mala byť parozábrana? Rekuperácia je pre mňa samá neznáma, vždy som myslel, že sú to len drahé zariadenia, ktorých návratnosť je až po ich životnosti, ale rád by som sa mýlil. Pozemok je asi 42 m dlhý a približne 13 m široký, pozerali sme viacero projektov ale zatiaľ nám najvhodnejšie vychádza tento. Ako by mali byť orientované okná na dome pre čo najvyšší zisk tepla?
Odpovedať
@somebody EPS je horľavý, ale samozhášavý. Ako často horí? Samozrejme, môžete si spraviť zateplenie formou odvetranej fasády, kam ide lacná vlna (nie drahá fasádna) a vyjde to aj s latami, fóliou a opláštením len o trošku drahšie než EPS fasáda. Drevená - ak sa zle spraví, vŕzga. Na ňu musí prísť parozábrana, ktorá sa musí poriadne zlepiť a prilepiť k obvodovým stenám - je to vzduchotesná rovina. No betónovom strope byť nemusí, pretože vzduchotesnosť sa môže zabezpečiť inak. Okrem toho má betón veľký difúzny odpor, takže aj pri nepoužití parozábrany bude strop bez rosného bodu. Rekuperácia svojpomocne sa dá už za 800 € (RJ + rozvody v malom dome). Na investícii do kúrenia celkom iste ušetríte to, čo naviac investujete do rekuperácie a väčších hrúbok izolácií. Okná obytných miestností najlepšie na juh, potom JV alebo JZ. Tieniť presahom strechy alebo markízou.. Ak to pozemok neumožňuje, tak V a Z, ale v lete tieniť stromami, žalúziami a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
Vlnu som chcel aj z toho dôvodu, že jej životnosť bude lepšia ako pri EPS. Niekde som tu čítal, že po 40. rokoch sa EPS začne droliť, ale zas vlna je podstatne drahšia ako EPS a o 40 rokov budú už iné spôsoby izolázie. Len škoda, že tá fasáda pri EPS nebude ´"večná". Ak by sa tá rekuperácia dala zvládnuť do 1000 EURO tak by to bola dobrá investícia. Ako je to riešené a je strop betónový, musí sa to schovávať pod sádrokartón, resp. potrebujem k tomu zvlášť technickú miestnosť. Nikde som tu nenašiel témy čo by sa tomu venovali. Teraz som sa lepšie pozrel na pozemok a orientácia by bola - okno z kuchyne by bolo orientované na JZ, tie dve predné izby na SZ. Prečo nedávať južné okno do kuchyne?
Odpovedať
@somebody Vedenia rúr - poď v SDK podhľade pod betónovým stropom, medzera do 15 cm, ale treba rúry buď obaliť vlnou, alebo použiť izolované. (Mám priateľa, ktorému sa to podarilo spraviť narvať do dier v nosníkoch montovaného stropu...) Alebo pred urobením bet. stropu urobiť cezeň prestupy pre výustky a rúry ťahať vo vlne na strope. Len to spraviť tak, aby sa potom dalo urobiť druhé podlažie - dať vlnu preč a ľahko vedenie rozobrať a trasu preložiť podľa usporiadania na 2. podlaží. Pre RJ nepotrebujete extra miestnosť. Stačí ju zavesiť na stenu alebo pod strop, sú rôzne. Tá, ktorú mám na mysli ja za 400 € (Regulus HR 100 R/S) sa zavesí pod strop. My sme zvolili nakoniec nástennú, rozmery má ako horná kuchynská skrinka š. 60 cm. Čiže žiadna opacha. Variť doobeda v kuchyni + JV alebo J slnko = veľké horko. Či v zime alebo v lete. Ani žalúzie nepomôžu. V kuchyni sa nesnažte naháňať solárne zisky. Budete sa musieť pred nimi brániť = nevyužijú sa.
Odpovedať
Profilova fotka
Pozrel som si parametre Regulus HR 100 R/S, postačí výkon 77 m3? Nebudú v tom potrubí vznikať baktérie? Treba to čistiť? To okno v kuchyni som myslel z dôvodu, že je prepojená s obývacou izbou v ktorej budeme tráviť najviac času. Ak by som chcel pasívny dom, čo všetko by bolo potrebné zmeniť?
Odpovedať
@somebody Pre 3-4 osoby stačí, v malom domčeku. Ak by ste chceli smrad z WC dostať nie behom 15 min, ale 4 min, dajte výkonnejšiu RJ. Ale na komfortné vyvetranie to postačuje. Úspora nejaká bude. Baktérie v rozvodoch budú ako inde v dome. Nechcite sterilné prostredie. Iba plesniam sa treba vyhnúť. Špina sa bude usádzať v potrubí z kuchyne. Digestor neodčerpá všetku mastnotu a vlhkosť. Okno - vopred si premyslite tienenie, mám na mysli to naľavo od francúzskeho. Na pasív - viac vecí, dosahoval by sa v tomto prípade ťažšie, už preto, lebo ide o bungalov. Ak človek nemá pasivácke maniere za každú cenu, uspokojí sa s NED s mernou potrebou 19 miesto 14. :-)
Odpovedať
Sú aj iné RJ s trošku vyšším výkonom, v albume kanvor je vo forme krátkej správy zopár uvedených.
Odpovedať
Profilova fotka
Pre tie 3 osoby to postačí. Neviem, či som správne pochopil funkciu rekuperácie. Ide o ohrievanie čistého studeného vzduchu znečisteným teplým vzduchom? Odkiaľ presne by sa v tomto bungalove vháňal ten studený vzduch? Nechcem pasív za každú cenu, postačí aj ten NED so spotrebou 19 kWh/m2, len ma zaujímalo v čom je rozdielny pasívny dom. Obávam sa tých plesní, ako často treba čistiť to potrubie? Existujú aj hotové projekty pre rekuperáciu, resp. ak by sme to chceli urobiť svojpomocne, kde by som našiel nejaké informácie a rady?
Odpovedať
@somebody Môžete mať nasávanie na fasáde alebo ak dáte zemný register, tak najprv cezeň pôjde vzduch. Ako si to rozložíte, kde chcete mať RJ, odkiaľ najviac ide dym z komínov... Info - google, ostavbe, tzb-info, aj na mojej stránke je dačo. Čistenie podľa potreby. Je pravda, že na odťahu to toľko netrápi. Možno 1x za 3 roky, za 5... To uvidíte.
Odpovedať
Profilova fotka
Najjednoduchšia voľba bude asi to nasávanie umiestnené na fasáde. Tie výduchy v jednotlivých izbách neškaredia stropy? Premýšľali sme nad správnym výberom projektu a taktiež nad podkrovím a veľmi sa na nám ešte pozdáva Kompakt 401 od Eurolineslovakia: http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... Len neviem ako by bola rekuperáca riešená pri takomto projekte. Čo sa týka skladby izolácie domu tá by bola asi rovnaká ako pri bungalove 666, alebo tam treba niečo zmeniť? Prikladm fotky Kompaktu 401, mne osobne sa viac páči tento dom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@somebody Fajn, bude to celkom slušné, závisí aj od orientácie, ako to bude otočené. Vygooglite si obrázky s výustkami http://forum.tzb-info.cz/docu/diskuze... http://www.tzb-info.cz/docu/clanky/00... http://www.tzb-info.cz/docu/clanky/00... existujú aj podlahové Izolácie ponechať. Viac sa bez detailnejších info povedať nedá. x-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za odkazy, prezriem si to Dávam tu schému pozemku, ospravedlňujem sa za kvalitu, čo poviete na orientáciu pri Kompakte 401?
Odpovedať
Profilova fotka
Som sa obával tých výustkov, ale na tých fotkách je decentne riešené. K tej rekuperácii je možné zakúpiť hotový projekt, resp. existujú k tomu projekty? Teraz však rozmýšľam ak by podlaha podkrovia bola realizovaná formou betónového monolitu a kúrenie riešené formou elektrickej podlahovky kam by sa schovalo potrubie rekuperácie. Aký min. priemer musí mať toto potrubie, resp. bolo by ho možné schovať aj do muriva?
Odpovedať
No, pozemok ako slížik - tam sa ťažko špekuluje so svetovými stranami.. . 3 obytné miestnosti na JV, 2 na SZ. S tým moc nenašpekulujete. Treba variť z toho, čo je. x-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dve izby orientované na SZ budú spálne, najviac času budeme tráviť v miestnostiach orientovaných na JV. V tom projekte by sme chceli zrušiť strešné okno na schodiskom a nahradiť ho klasickým fixom v obvodovom múre. Chceli by sme tam aj komín, ale určite nie v kúpeľni ako je to v pôdoryse.
Odpovedať
@somebody OK.
Odpovedať
Profilova fotka
Je lepšie riešenie z hľadiska solárnych ziskov to strešné okno, alebo fix? Zabudol som ešte napísať, že po pravej strane pozemku ako bude vchod do domu má sused postavený dom na hranici pozemku, zrejme to dosť ovplyvní solárne zisky. Susedov dom má hrebeň strechy vo výške cca. 9 metrov, z toho dôvodu bude asi podkrovný dom lepšie riešenie ako bungalov.
Odpovedať
@somebody U tohto okna by som o sol. ziskoch nerozmýšľala. Je to skôr len o svetle a o praktickom prístupe k oknu. Bude otočené na JZ = v lete praží, v zime je slnko aj tak nízko. Osobne by som šla radšej do klasického okna. Aj sme išli - v profile mám odkaz na stránku s fotkami. Váš a susedov dom budú zarovno alebo bude niektorý vpredu a druhý vzadu?
Odpovedať
Profilova fotka
Susedov dom bude vpredu, náš by mal začínať asi vpoloci jeho domu
Odpovedať
@somebody tak okno nad schodiskom - zvislé (a bude v zime aj pekný sol. zisk, keďže susedov dom nebude zboku tieniť)
Odpovedať
Profilova fotka
tie strešné okná sú lepšie plastové alebo kombinácia drevo/plast? našiel som s trojsklom od Veluxu U skla = 0,5 W / (m2.K), U okna = 1,0 W / (m2.K). Takéto parametre by mali postačovať pre NED? Mám takú laickú otázku, v podkroví, kde bude šikmá časť strechy je dostatočný priestor na to aby som tam použil 40 cm izoláciu? A taktiež ak je kúpeľňa v podkroví je možné tam namontovať sprchový kút, alebo kvôli šikmene len vaňu.
Odpovedať
@somebody Postačovali. Ale prečo chcete silou mocou v zime menej slnka a v lete viac? Izolácia v šikmine - treba nechať priestor pre podkrokvovú izoláciu, napr. v 2 vrstvách roštov. Alebo na krov použiť priehradové nosníky ako my alebo Spacejoist I-nosníky... Sprchový kút môže byť, ale treba ho dať tam, kde sa zmestí. Kuk: http://www.modrastrecha.sk/forum/tema...
Odpovedať
Profilova fotka
Hmm, ako to myslíte v zime menej slnka a v lete viac?
Odpovedať
@somebody Slnko v lete (J-JZ) svieti viac zhora a pôjde Vám do šikmého okna. V zime svieti viac zdola (pod menším uhlom od zeme) a do šikmého okna bude svietiť menej. Ak dáte zvislé okno, v lete Vám doňho toľko svietiť nebude, kým v zime bude. A to potrebujete.
Odpovedať
Profilova fotka
:) tak to som nevedel, ale každopádne od suseda bude asi najlepšie riešenie strešné okno, snáď sa v tom podkroví v lete neuvarím :)
Odpovedať
@somebody Ak on súhlasí s oknom, do neobytnej miestnosti môže byť. A ak Vám nevadí.
Odpovedať
Profilova fotka
Sused na našu stranu má myslím len jedno okno (WC alebo komora). Nevedel som však, že ak ide o strešné okno treba súhlas suseda. Je to dané aj vzdialenosťou v akej staviam od hranice pozemku?
Odpovedať
@somebody U zvislého určite, u strešného neviem.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?