Vzdialenosť pece od horľavých materiálov

Ahojte, vcera mi na dome nainstalovali krbovu pec pod ktorou je kalene sklo (foto prilozene). Na internete som nasiel ake maju byt vzdialenosti pece od horlavych materialov ale vsade tym skor myslia vzdialenosti od nabytku a podobne. Neviete mi ale prosim poradit, ci rovnake vzdialenosti platia aj napr. pre drevenu plavajucu podlahu? Sklo vytrca pred pieckou cca pol metra ale po bokoch su to iba 3 cm. Dom este nemam skolaudovany tak sa bojim ci mi to kolaudacna komisia zamietne ako nevhodne, resp. nedostacujuce. Dakujem.
Odpovedať
no podľa mna na nete si musel nájsť rozmery od horľavých materiálov spredu, zozadu, zboku a pod. Ber to tak, že tá pec sála obrovskú horúčavu od seba, min. na polmetra spredu a zboku, takže podľa mna 3 cm ti postačovať nebudú. skús v tej paci zakúriť a daj si ruku k tej podlahe vo vzdialenosti možno 10-15cm od pece a uvidíš ;-) podlaha je horľavá a pod podlahou máš určite penovku ;-) takže by som to neriskoval len s takýmto sklíčkom 3 cm po boku. Tu nejde len o kolaudáciu ale hlavne o vašu vlastnú bezpečnosť v dome.
Odpovedať
Na nete som praveze nasiel protichodne informacie. Jasne, ze mi ide aj o nasu bezpecnost, ale sklo pod pieckou sa nebude zohrievat (je nevodive), dalej piecka ma rost a pod nim este dalsiu vrstvu + su od spodu fukare, ktore budu teplo prave hnat do hora. vo vnutri ma piecka nozicky, cize je nad zemou minimalne 30 cm. Takze z toho vsetkeho (a aj podla skusenosti krbara) by piecka vobec nemala zohrievat podlahu vedla seba. Ale jasne, ze to urcite vyskusam a na zaciatku budem kontrolovat ci podlaha nie je prehriata. Ak ano, tak budem nuteny kupit nove, sirsie sklo. Viac sa ale bojim toho, ze kolaudacna komisia sa byrokraticki bude odvolavat na zakon a kaslat na nove technologie, ktore mi zabezpecia, ze podlaha vedla piecky sa zohrievat nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
Od pece sa vám to nechytí ,ale od uhlíkov ktoré môžu vapadnúť pri nakladaní.Je to dosť málo mal som viac a popálil som podlahu.
Odpovedať
presne o tom hovorí vyhláška 401/2007 z.z v prílohách nájdete všetko potrebné
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?