Výmena a výber kotla

Dobrý deň, súrne potrebujem riešiť kúrenie pred zimou a neviem si s tým rady, jedná sa hlavne o výber plynového kotla. Samozrejme, že som privolal kurenárov a počúval ich rady a názory, ale každý z nich preferuje niečo iné. Bývam v staršom dome, kde je voda ohrievaná starým kotlom PKM 25 + 200 litrový bojlér. Zaujal ma priamy ohrev vody a ak som to správne pochopil, tak v prípade priameho ohrevu nie je nutné mať zásobník. Zdá sa mi zbytočné, aby sme sa vybavili napr. 120 litrovým bojlérom, v ktorom bude nutné udržiavať teplú vodu počas celého dňa a ten priamy ohrev by vyriešil celú problematiku s teplou vodou, ktorú u nás máme. V dome žijú dve rodiny v počte 6 ľudí (4 odberné miesta, 2x kuchyňa a 2x kúpeľňa). Aj pri 200 litrovom zásobníku sa stáva, že sa tá teplá voda minie a dalšie nahriatie trvá dosť dlho. Priamy ohrev by zrejme pri dodržaní nejakej "disciplíny" (že sa nebudú chcieť sprchovať súčasne) vyhovoval. Mám chaos napr. v tom, že jeden kurenár doporučoval jednoduchý stacionárny liatinový kotol bez elektroniky značky napr. Attack alebo Protherm. (ten výber značiek len kvôli tomu, že má kontakty na servisákov.) Lenže bez elektroniky sú dnes kotle asi iba na pevné palivo a liatinový, stacionárny (Attack) nemá priamy ohrev. Z Attacku som obdržal túto odpoveď: Dobrý den doporucoval by som kotol ATTACK RZK Plus ktorý má v sebe zabudovaný 60 lit. nerezový zásobník čo je omnoho lepšie ako kotol z priamym ohrevom vody. Prečo by mal byť tento kotol lepší, ako na priamy ohrev? Moja predstava o priamom ohreve je tá, že otočením kohútika teplej vody tečie okamžite teplá voda a kotol ju priebežne stíha nahrievať. V zimnom období má prioritu pred vykurovaním, ktoré sa zrejme pri nahrievaní vody vypne. Nejaké rady, skúsenosti... poraďte, prosím! Kotol bude stačiť 24kW, nekondenzačný, systém vykurovania - radiatory.
Odpovedať
@kammil Sa mi pretočili panenky....ja po skusenosti xx-ročnej a to som už v piatom mojom bývaní nie je nad "luxus" otočiť kohutikom aj ked je výpadok elektriky a tečie ti horuca voda zo zásobníka......Mali sme aj priamy ohrev, aj kotol s gombíčkom "komfort",ktrorý predohrial iba 12-litrov vody, ale poviem ti , väčšie nervy som nemala, ked som odpúšťala kopec studenej vody....častokrát sa stávalo,/hlavne v zime/ že som musela vodu stíšiť, aby sa aspon trochu zohriala, následok čoho bolo vypnutie zohrievania....Viem, že už je technika na vyššej úrovni....ale nie je nad vopred zohriatu vodu...Máme 60l zásobník a sprchovanie viacerých úplne v pohode....Priamy ohrev za mna nikdy....aj preto, že zo zasobníka si pustíš teplu vodu aj úplne slabým prúdom...Zo skusenosti....Porozmýšlaj...
Odpovedať
hmmm Chladnutie vody v potrubí - tak z toho mám nervy aj ja a rovnako musím odpúšťať kvantá vody, kým začne tiecť teplá voda, ktorá ide momentálne zo zásobníka. V tomto prípade s tým nič neurobím a či pôjde teplá voda z kotla alebo zásobníka, bude asi jedno, nie? V potrubí sa bude ochladzovať rovnako. Asi treba dopísať, že dom je nezateplený s veľkými tepelnými stratami (predpokladám a cítim) :-(
Odpovedať
@kammil : Ak máte starší nezateplený dom, možno by sa vám oplatilo priplatiť za kondenzačný kotol. Pokiaľ viem, až taký veľký cenový rozdiel tam nie je a nekupuje sa to na rok dva... Tiež sme radšej šli do kondenzačného, tiež nemáme zateplené. A čo sa týka tých kotlov so vstavaným zásobíkom vody, napr. 60L, myslím že tieto by maly byť robené tak, že pokiaľ sa aj tá voda v zásobníku začne míňať, tak kotol by mal stíhať priebežne tú vodu dohrievať. Ja mám tiež zásobník na vodu 150L a ten je ohrievaný plynovým kondenzačným kotlom, ale to sme tak riešili len preto, že v dome zásobník už bol a pomerne nový. Ináč by sme šli do kotla so vstavaným zásobníkom.
Odpovedať
Profilova fotka
@kammil Jednojednoznačne sa treba vyhnúť priamoohrevným kotlom. Stoja za prd. Sú síce lacnejšie a potrebujú relatívne menej energie ale komfort je príšerný. My budeme do domu dávať pravdepodobne tento so vstavaným 42l zásobníkom. http://www.protherm.sk/produkty/plyno... Je ale pravda, že nás tam bude žiť podstatne menej. Vo vašom prípade by som volil 12l zásobník, vymenil by som sprchovacie ružice za úsporné čím sa obmedzí spotreba vody a zakázal kúpanie ;-) (až na výnimky samozrejme :-D )
Odpovedať
@jarpo Ku kondenzačnému kotlu je potrebný odpad, ktorý v onej technologickej miestnosti nie je a vraj to nie je ktovieaký zázrak. Dlhá návratnosť za predpokladu, že bezporuchovo funguje. Či bude kondenzačný alebo nie, to pri TUV zásadnú úlohu asi nehrá. @halagacka.peter Píšete: Sú síce lacnejšie a potrebujú relatívne menej energie ale komfort je príšerný. Nerozumiem tomu komfortu, čo tým myslíte?
Odpovedať
@kammil ...komfort je: ked si nahý v sprche /vani/ a nemusíš riešiť teplotu vody silou jej prúdu. Rozmýšľať nad kvantami odpustenej a nepoužitej vody. Skrátka tam to tak nefunguje, že otočíš kohutik a umývaš sa. My sme momentálne v uplne novom bývaní a máme tiež http://www.protherm.sk/produkty/plyno... kotol, čo spomína vyššie prispievateľ, sme nadmieru spokojní, a to sme ani nečakali. Na byte sme mali kotol s prietokom, nejakého fr. výrobcu, neviem si spomenúť /Nextra???/ Manžel stále riešil el. iskru, čidlá, mali sme z teplej vody iba nervy a vyšší účet za vodu.. Možno by tu mal niekto prispieť, kto má prietokový ohrev a jeho skúsenosti s tým. Ja v mojom okolí nemám nikoho, kto by nevyšmaril prietok. všetci majú zásobníky v kotli, či samostatne.
Odpovedať
@kammil okamzitu teplu vodu riesi cerpadielko. To ti prebehne teplou vodou pravidelne trubky.
Odpovedať
@atlaska ... starý RD s pôvodnými rozvodmi - teda bez cirkulácie... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kammil @staronova Dobre tak teda obšírnejšie. V prvom byte sme mali prietokový kotol. V druhom máme tiež. Najlepšie viem pocity zdieľať so @staronova . Vie presne čo píše, vie o čom hovorí. Bohužiaľ prietokový ohrev nefunguje (minimálne na kotloch aké mám odskúšané) tak ako by som si (my) predstavoval/i. Pri sprchovaní šlo vždy o to nastaviť presnú teplotu a dovtedy sa snažiť buď to neopariť vriacou vodou alebo nestať ľadovým medveďom. :-) Naopak ... známy má cca 120l zásobník a keď sme boli na návšteve komfort bol skvelý. Teplá (nie vriaca) voda šla do pár sekúnd a potom tiekla konštantne. Tak asi tak. Ako hovorím. Stredná cesta je integrovaný zásobník a tou ideme my. Stredná z hľadiska komfortu a úspornosti.A to je kondenzačný s integrovaným zásobníkom...Akurát ja teraz riešim typ kotla pretože potrebujem spodný výkon pod 4 kw čo je problém ale to už je úplne o niečom inom....Prajem pekný večer
Odpovedať
@dedo758 a to je problem cerpadielko namontvat na staru trubku? ved to je jedno ci je nova ci stara. Nejaka zastrcka sa snad najde.
Odpovedať
@atlaska akurát tie trubky musia byť dve - jedna tam a druhá nazad... ;-)
Odpovedať
@atlaska cerpadlo sa namontovat da, aj zatrca nie je problem, ale ked ze ma stare rozvody, nema spiatocku a cerpadielko mu bude akurat tak na dve veci. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
ahá tak to znamená ten "komfort" :) Čo sa týka tej elektroniky a jej chybovosti, tak to je tá vec, čo mi hovoril ten kurenár, že časom do toho kotla napchám nenormálne prachy a za pár rokov budem musieť meniť riadiacu dosku a pod. Zdá sa mi, že čím viac všetko bliká, tým je to väčšie h....o :D Ďakujem všetkým za reakcie a ak by sa našiel ešte niekto, kto má nejaké zážitky s kotlom, veselé aj smutné, tak to sem môže kľudne napísať.
Odpovedať
@kammil Prietokový ohrev nieeee, Radšej so vstavaným zásobníkom alebo externý 80 litrový.
Odpovedať
@atlaska :-D :-D 8-) 8-)
Odpovedať
Nevime ako, ale nam to vodar urobil na dome z r. 1990. Dvojo trubiek tam tahanych najskor nebolo, je mozne ze ich dorobil. Kotol-zasobnik MORA.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?