Výber plynového kotla do RD

Profilova fotka
Zdravím prosím o radu pre výber vhodného plynového kotla do RD. Ide o dom s rozlohou 102 m2 obytnej plochy, mal by byť napojený na vodnú podlahovku. Merná potreba tepla na vykurovanie až 80 kWh/m2. Mal by mat aj zabodovaný zásobnyk pre ohrev TUV. Vopred ďakujem za rady.
Odpovedať
chces značku a typ kotla?
Odpovedať
Profilova fotka
@piti2CGW Wolf CGW11/100 napríklad
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ano moze byt. Ale aby sa to hodilo do vopred opisaneho domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 dakujem, kuknem na nete
Odpovedať
My mame Immergas Zeus 26. Zatial velka spokojnost. http://www.immergas.sk/produkty/konde...
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd Dakujem za typ, pozdava sa mi. Kolko clenna ste rodina? V pohode postacuje takyto zasobnik vody? Presne nieco take so zasobnikom by som chcel. Len neviem odhadnut aky velky zasobnik by bol najidealnejsi.
Odpovedať
@piti255 Sme trojclenna domacnost, ale je to jedno, kedze ma ten kotol horny vykon pre ohrev TUV 26kW, tak mozes kludne napustit aj bazen teplej vody. Aj v technickych parametroch je napisane, ze stiha pri delta 30°C (tzn. zohreje vodu o 30°C) dodavat 13,3l teplej vody za minutu. Prvych 10 minut az 15,6l/min. V podstate vie dodavat teplu vodu nonstop. Nakoniec, aj na tej stranke pisu: "Vysoký výkon zásobníka so schopnosťou využiť až 26 kW výkonu kotla, zaručuje nepretržitú dodávku TÚV v ľubovoľnom množstve."
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd @piti255 urcite staci 45L zasobnik? podla mna je to malo, ja uvazujem o tom BUDERUSE, kde ma 120L zasobnik ... Aj plynar mi povedal, ze menej ako 80L by v ziadnom pripade nebral. vid vedlajsia diskusia http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd a ako dlho mate ten kotol? Co sa tyka servisu nieje problem? Myslim tym nahradne diely, moznost opravy. Viem ze s niektorymi znackami je problem....
Odpovedať
@clean A preco by to malo byt malo? Kludne napustim aj 20 plnych vani teplej vody za sebou. Ved ten kotol ma horny vykon 26kW, to musi stihat ohrievat aj prietokovo uplne bez problemov. PS: Ja som uz davno prestal pocuvat roznych "odbornikov" co som mal na stavbe a pouzival som informacie z webu, literatury a sedliacky rozum. Hlasky ako "30 cm na obvodovu stenu je malo, to spadne", "ten kabel na pripojku mate nejaky tenky, ved vam to neutiahne (4x16 med)", "naco su vam 3-skla na oknach, to su vyhodene peniaze", "podlahovka vam to v tuhych mrazoch neukuri, dajte si aj radiatory".... a podobne perly som si mal zapisovat, bol by to celkom pekny zoznam. Opytaj sa plynara ako prisiel na to, ze je to malo. Som zvedavy ako ti bude argumentovat, lebo skusenosti hovoria nieco ine.
Odpovedať
Profilova fotka
@clean Ved to ze sa neviem rozhodnut ako s tym zasobnikom. Len tak laicky si vysvetlujem ze ak ti kotol ohrieva naraz 120L a 45L je to asi rozdiel v spotrebe plynu. Druha vec ze ak nahreje plny kotol je jedno ci 120L alebo 45L potom uz len doohrieva pri uzivani vody. Takze je to otazne co je lepsie. Ak je 4clenna rodina asi by som bral ten 120L no s prihliadnutim na to ze sme zatial dvaja by mi asi stacil ten 45L. Uvazujem spravne, alebo mi to vies aj inac vysvetlit?
Odpovedať
@piti255 Byvame kratko, ale tu na fore ho ma viac ludi a nikto sa nejako nestazoval. Ani co som cital po zahranicnych weboch. Je to dost rozsirena znacka na SK (aj podla zoznamu servisnych stredisk, co maju uvedeny na webe), tak predpokladam, ze servis by nemal byt problem. Tusim aj @gkrivanek sa k nemu vyjadroval, ze je to slusny kotol.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@danculd Tak budem uvazovat. Cena je slusna. Vdaka za rady.
Odpovedať
@piti255 Ak chces ohriat vodu o nejaku teplotu, tak do nej musis dodat rovnake mnozstvo energie, ci to budes ohrievat plynom, elektrinou, drevom, je to jedno. 120l zasobnik moze mat miernu vyhodu v tom, ze ho vie kotol ohrievat dlhsi cas v kondenzacnom rezime. Ale zase ma vacsie tepelne straty. Takze myslim, ze je to +- jedno. Mna hlavne zaujimal spodny vykon kotla aby kotol zbytocne necykloval pocas vykurovacieho obdobia. Tiez ma potesilo, ze ma kompaktne rozdiely a nemam zbytocne na zemi 120L zasobnik, ktory berie nejaky ten priestor.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd Ano priestorovo je to jednoznacne. Zaberie viac ako 45L. Samozrejme suhlasim ak kotol nahreje 120L spotrebuje sa 50L a ten zbytok sa pomaly ochladzuje. Cim prichadzam o peniaze. Pri 45L by to +/- mohlo byt skor naopak. Ak mam malo teplej vody tak mi proste doohreje. Myslim ze je potrebne najst taku strednu cestu a velkost zasobnika je pre kazdeho individualna. Zalezi aj o spotrebe zvyku atd. Niekto spotrebuje za den 200L niekto len 100L. Ale skor sa asi priklanam k tomu mensiemu zasobniku.
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 chlape, ja neporadim, len co mi plynar povedal, ale vravel o mojej 4 clennej rodine zajtra som vecer s nim, tak bude tam aj stavitel, tak urcite hodime detailnejsiu rec a spytam sa ho aj konkretne na moj BUDERUS alebo ci mi neporadi nieco ine a uvidime co ... lebo BUDERUS spomenul len moj svagor medzi recou ... preto som sa na neho sustredil co sa tyka miesta, 120L zasobnik je pre mna nic, v pivnici to bude ...
Odpovedať
Profilova fotka
plus este dodam, ze plynar mi poradil aj aby som k tej sustave dal SOLAR, ze mi to navrhne zdarma v podstate a ze to nemusim pouzit ... a ze to brutalne usetri naklady, lebo vacsinu z roka pouzivas ten plyn na ohrev vody, na nic ine a ze SOLAR Ti naozaj pomoze a vstupne naklady su naozaj navratne dost rychlo ... @piti255 @danculd
Odpovedať
@clean ak nemáte bazén alebo nie ste 5-6 členna rodina tak si solar odpustite pretože je to v tom prípade nenávratná blbosť . kondenzačný kotol TUV zohrieva za bagatel:))
Odpovedať
@clean Bezna domacnost minie na ohrev vody cca. 2000kWh rocne. Co je priblizne 200m3 plynu a to je priblizne 100EUR rocne. Solar ti usetri mozno 60%, teda 60EUR rocne. Jednoducho si vypocitas, ze je to nenavratna a uplne zbytocna vec. Samozrejme ak nemas bazen, to je potom ina kava.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek @danculd vdaka ... no bazen v buducnosti mozno aj ano ... ehm ;) ale skor tak za 2 az 3 roky to vidim realne ... kazdopadne fajn, dobre vediet, ako to je ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?