Umiestnenie kotla a rozdeľovača

Ahojte kurenári, o mesiac idem riešiť kurenie a niak sa mi nezdá to celé rozmiestnenie...Kotol so zásobníkom vody je na nosnej stene, v rohu je komín. Rozdelovač vychádza na priečke oproti kotlu. Neviete mi niekto povedať kadial kurenár môže ťahať prívod z kotla do rozdelovača? Mňa napadá že jedine po zemi ale to sa mi nezdá, alebo musí obísť komin..ani tak ani tak. Najlepšie by bolo keby bol kotol vedla rozdelovačka, lenže to je iba priečka, a navyše hlavný prívod vody mám pod kotlom... V projekte od euroline je chyba a teraz neviem ako by som to poriešil.... Jedine asi dať rozdelovač pod kotol čo? lenže tam moc miesta nieje lebo je tam voda...:-(,,,,, A ešte sa spýtam, prívod od kotla do rozdelovača sa robí medenými rúrkami alebo aj inými? diky mooc
Odpovedať
Asi máš pomýlené priority. Rozdeľovač je uzol, z ktorého vychádza potrubie do vykurovacích okruhov. Inštaluje sa tam, kde je optimálne miesto pre topológiu vykurovacích okruhov (podlahovka) prípadne potrubia k radiátorom. 2 rúry od kotla k rozdeľovaču sú sekundárna záležitosť a je na kúrenárovi, aby si s tým poradil. P.S. To chceš akože dať rozdeľovač pod el.kotol a z rozdeľovača asi bude (podľa teba) jednoduchšie ťahať ďalej napr. 10-20 rúr (v závislosti na počte okruhov)?
Odpovedať
@maros58 praveze ja by som chcel aby sa to urobilo tak ako je na obr.ze ci je to mozne. Kurenar je momentalne vo Franc. tak sa nemam s kym poradit. Keby tu bol povie mi. Ano bude podlahovka 10okruh.takze podla teba by to mohlo byt takto?urcite nechcem dat rozdelovac pod kotol,chcem ho tam ako na obr.,..bolo by super keby to tak slo.,,a kade by si ty tahal rury od kotla k rozdelovacu v tomto pripade? diky vopred za info..
Odpovedať
Profilova fotka
@okanos no ved od kotla kolmo do rozdelovaca.
Odpovedať
@okanos Je to možné, obvykle sa to tak robí. Rozdeľovač umiestniš do optimálnej pozície a potrubie od zdroja (kotla) sa musí prispôsobiť. Potrubie môže byť Cu alebo Aluplast, priemer sa určí podľa veľkosti vykurovacej sústavy. Sám zváž, kadiaľ pôjdu 2 rúry , či kolmo popod podlahu alebo popod strop, alebo to obíde komín. Aby to nezavadzalo a aby aj estetický dojem bol akurát, čím kratšie a jednoduchšie bez spojok a kolien. P.S. Ak som dobre pochopil, tak v projekte euroline je rozdeľovač namaľovaný v pozícii pri kotli? Ideálne je poskytnúť náčrt celého pôdorysu, nielen tech. miestnosti. Tak sa dá lepšie orientovať.
Odpovedať
@maros58 dakujem ti moc za odpoved...tak uz sa nemusim stresovat,noo parada.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?