Tepelné čerpadlo od Ivt, Nibe alebo od firmy Stiebel

Od akej značky by ste odporúčili tepelné čerpadlo zem - voda (plošný kolektor)? Máte niekto skúsenosti s TČ od IVT, Nibe alebo Stiebel Eltron? Ste s nim spokojný? Tepelná strata nám bola vypočítaná na 8 kW. Ďakujem za akýkoľvek názor alebo skúsenosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@marienka77 ak neviete co s peniazmi, tak s tychto troch znaciek je to v podstate jedno, pouzivaju takmer rovnake komponenty. existuje vsak mnozstvo inych vyrobcov, ktori pouzivaju rovnake znackove komponenty, avsak cenovo su niekde uplne inde :)
Odpovedať
@marienka77 Ja z tých iných výrobcov spomeniem napr Gorenje Terragor za 4.400. Chcel som o inom: ste presvedčení, že TČ zem-voda je optimálne riešenie? Okrem vysokého COP a relatívne nižšej ceny za TČ (podľa značky) je tu isté riziko: zemný kolektor je potrebné perfektne trafiť - dĺžku a hĺbku kinety: aby sa v lete nakumulovalo dostatok tepla a v zime aby ešte nepremrzalo. To môže byť v týchto klimatických zmenách dosť rébus. P.S. Ak si spočítaš všetky náklady na TČ zem-voda vrátane výkopov, tak oproti tomu máš za 6.000 kvalitné tepelné čerpadlo vzduch-voda. Bude mať o niečo nižšie COP, zaplatíš ročne o nejaké euro naviac, ele je to TČ s regulovaným výkonom a spoľahlivo vykúri objekt aj pripraví TÚV.
Odpovedať
Zdravím všetkých!!!!! Staviame dvojposchodový barák z ytongu 375cm,druhé poschodie 375cm lamdaObytná plocha je 170m2 a kurenie podlahové..Zateplovat budem z vonku 8 alebo 10cm polystyrénom,strop 15+15cm isover šikmá strecha.Plynovu pripojku mam cca 70m a SPP mi to vyratalo na cca 28000eur komplet/sranda,ze?/ v IVT mi urobili ponuku na 15000eur zem/voda!!!!Otvorene sa priznám po prečitaní všetkých príspevkov o kúrení som hotový,ja neviem čím mam kúrit???????Kto mi naozaj realne vie poradit čo mam zvolit??????plyn-nie!!!TC-nie!!!Elektika-nie!!! na tuhý palivom ani neuvazujem!!!!poradte odborníci!!!!!d
Odpovedať
@dudo31 mozno skusit pelety.je to sice pevne palivo ale v podstate k tomu kotlu staci ist raz za tyzden.(zalezi od kvality peliet a pod...) samozrejme treba k tomu miestnost- kotolnu.
Odpovedať
Sused má zateplený poschodový dom a za zimu minul 3 a pol tony peletiek. Keby si rátal cenu 210 € za tonu ako sme kupovali aj my sú to kvalitné biele pelety tak tá zima nevyjde až toľko. Raz za týždeň je potrebné vybrať popol a to je všetko. Kvalitné kotle sú od 4000 € a viac, ale to už poradia odborníci :-)) pekný večer
Odpovedať
@dudo31 To Ti verím. že máš taktrocha (dosť) hlavu v smútku. Ak je SPP s prípojkou (cenovo) nepriechodné, tak ostáva napr.elektrina. Podľa informácií o stavbe budeš mať tepelné straty cca 5-6KW (-13st.C), neviem aká je plocha presklenia (počítamcca 20m2 3sklo), to dosť výrazne ovplyvní straty (ale aj slnečné zisky). Neviem, kde staviaš , juh-sever? To má vplyv na vykurovaciu sezónu, ja zoberim stred: 200 vykur. dní, priem. teplota počas vykur. obdobia 3,5st.C, vnútorná +20, vonkajšia výpočtová -13st.C. Ročná spotreba energie na vykurovanie bude cca 11MWh. Z toho si odvodíš platbu za el.kotol (s podlahovkou resp.radiátormi), za el.podlahovku prípadne IR panely alebo hybrid. Celkom za 11MWh + stála platba cca 1450 EUR/ročne. Alebo tepelné čerpadlo vzduch - voda, jeho prednosťou je bezproblémová inštalácia oproti zem-voda. Cena slušného invertorového TČ 8kW je do 5000 EUR s montážou. Náklady na kúrenie za rok cca 550-600EUR vrátane stálej platby.
Odpovedať
Chcela by som vedieť akú má hlučnosť vzduch-voda?
Odpovedať
@stavitelk Vzduch-voda má hlučnosť 46-52 dB podľa aktuálnej záťaže (výkonu) a podľa výrobcu. Je to merané 1m od čelnej steny ventilátora. Vnútri domu to nie je počuteľné (okná majú útlm 30-36dB). Ináč pokiaľ by to malo vadiť napr. susedom vedľa vo dvore, dá sa vonkajšia jednotka inštalovať aj ďalej od domu (až do 50-60m), na inú stranu, do záhrady, pod prístrešok tak, aby ten "hluk" nevadil.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?