Salava kachlova pec

Ako ste spokojny so salavou (stavanou) kachlovou pecou? Ake su teplotne rozdiely ,v miestnosti kde stoji a s ostatnymi miestnostami v byte? Isli by ste do toho znovu? Alebo vidite nejake nevyhody?
Odpovedať
Pec je vec, ktora velmi sprijemni klimu dome, teplo vnimas inak ako z kurenia radiatormi alebo podlahou. Nevyhoda je len neporiadok spojeny s kurenim v obyvacke. Urcite by som ju chcel znova. Teplotnych skokov sa netreba bat, ked sa kuri, je pri peci samozrejme teplo (urcite ake nie tak ako pri krbe),kuris tak max. 3 hodiny, viac netreba. Potom pec uz len sala.
Odpovedať
@strakuleska určite by som do toho išiel ešte raz. Je to úplne iné teplo. Nevýhoda je, že je to troška drahšia investícia.... prečo sa na to pýtaš? Chcela by si pec?
Odpovedať
@strakuleska osobne si myslim ze je to vhodny zdroj tepla pokial je umiestneny centralne v otvorenom priestore napr. v chate
Odpovedať
@andrej776655 intezivne o tom uvazujeme ,ako o prinajmensom sekundarnom kureni v bungalove. Kedze ide o naozaj velku investiciu,potrebujem o nej vediet,co najviac realnych skusenosti od ludi,ktori ju uz pouzivaju. Od kachliara pocujem len same vyhody,no ja potrebujem vediet vsetky fakty,skutocnost. Napr kachliar tvdi,ze rozdiely teplot (obyvacka-spalen)pri otvorenych dverach su 1stupen. Tiez by ma zaujimalo,ked v nej zakurim na zaciatku vykurovacej sezony ,za aky cas bude teplo...v porovnani s podlahovym kurenim(primar je plyn)?
Odpovedať
@strakuleska ... teplotny rozdiel mame 2 -3 stupne no je to v poriadku v izbach kde spime je vyssia teplota neziaduca. Cez dvere sa to vyrovnava pomaly. Bordel nemame, nalozime zapaline a teplo mame 12 - 14 hod. Bordel maju ludie kt. maju klasicky krb, pretoze musia po dohoreni prikladat. Co by som urobil inak? Mozno by som to dal postavit ako sucast steny s vedľajsou izbou, v kt. chceme mat vyssiu teplotu. Keby ze mam poschodie, uvazoval by som nad kombinaciou pec - hypokaust.
Odpovedať
@strakuleska my sme velmi spokojni; je to ine teplo ako standardne byva a tiez mame plyn radiatory a pec. pec je uz v podstate hlavnym kurenim, radiatory su doplnkove. nevyhodou je rubanie dreva, ale usetris za fitko ;-) a miesto na jeho uskladnenie, plus musis mat dobre orientovany dom - pec je idealna v strede. nam sa rozdiely teplot hyby tiez cca 2-3 stupne v najvzdialenejsej izbe hore na poschodi, ale mame tam spalnu, keby sme dvere mali o kusok inak otocene, tak je to fakt mozno 1 stupen. isla by som do toho znova, dokonca do finskej pece
Odpovedať
@danifedor v chate je kachlova pec totalne nevhodne kurenie - je urcena na dlhodobe byvanie, dlho sa rozkuruje a dlho sala.
Odpovedať
@cililink Pece su vhodne tak do chaty nie do noveho domu.
Odpovedať
@strakuleska no pokusim sa aby matorado otvoril nasu sukromnu diskusiu o nasich peciach aj pre teba. Urcite sa dozvies vela uzitocnych veci. Ja mam naplanovane pouzivat pec ako primarny zdroj kurenia. Je umiestnena v strede domu a planovalo sa s nou uz pri zaciatku stavby domu. Sirsia patka v zakladovych pasoch koli vahe pece... cca 2t. Otvor v stene do druhej izby na "liaty samot" koli lepsiemu prestupu tepla do dalsej miestnosti, externy privod vzduchu v podlahe aby sa nespotrebovaval kyslik z vnutornych priestorov, nerezovy komin koli rychlemu nahriatiu na prevadzkovu teplotu a rychle vychladnutie aby komin nemal tendenciu teplo vytahovat z pece.... atd. Nevyhody su jedine.... trocha spiny z dreva, priprava a vyber kvalitneho dreva, udrzba- kazdy rok by mala byt pec vycistena a skontrolovana, starostlivost o komin - pokial viem tak revizia kazde 3 mesiace (hlavne koli poistke a tvojmu pokoju v dusi) no a nutnost prikladania... nie je to ako s plynom- nastavis a nestaras sa. Pec je vhodna pre alergikov, prach sa neviri....
Odpovedať
Dakujem zatial za vase odpovede. Potesim sa aj dalsim postrehom. A chcem sa este opytat, kolko trva to rozkurenie v kachlovej peci a kolko trva,kym zacne kurit podlahove kurenie na plyn?
Odpovedať
@danifedor budem oponovat. Vzhladom k tomu ze na case sa travi malo casu... niekedy iba vikend, kachlova pec sa nahrieva niekedy aj 2-3 dni, kedy uz si doma :) tak kachlova pec nie je podla mna najvhodnejsim riesenim. Mozno tak kachlova piecka z baumaxu.... bavime sa tu o tazkych peciach.
Odpovedať
@strakuleska este k tomu prestupu tepla a teplote. K tomuto sa ti neviem vyjadrit. Vsetko zavisi od vzdialenisti tvojej spalne od pece :). Len povedzme si uprimne... ak mas deti a budes si chciet troska uzit, nechas otvorene dvere koli peci? Preto mam v kazdej izbe el. Podlahove kurenie na dokurovanie....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@strakuleska Existujú rôzne pece. Obvykle sa rozkurujú hodinu, potom hrejú, menšie pár hodín, väčšie pár dní. Ak je priechodzia obývačka, môže pec prestupovať cez steny a vykúriť 3 miestnosti. Ak je dom poschodový a pec vysoká, môže vykúriť aj poschodie. Pec má príjemné teplo. Na niektorých peciach sa dá kvasiť a piecť chlieb, variť, alebo pripravovať teplá úžitková voda. Obvyklou nevýhodou pece je že nepripravuje teplú úžitkovú vodu. Pece so životnosťou na storočia nemajú had s vodou, tá by ich životnosť skrátila, je potrebná občasná výmena hada.
Odpovedať
@andrej776655 pec sa nahrieva 2-3 dni? Si chcel napisat 2-3 hod, vsak? Pec do chaty je nenavratna investicia. Cena vs. frekvencia pouzivania.
Odpovedať
@strakuleska Pec sa stavia na výkon rovnajúci sa maximálnej tepelnej strate domu. Iné vykurovacie systému majú 2-násobný výkon. To je dôvod prečo pec pomaly zohrieva domy s veľkou tepelnou kapacitou. To sú kamenné, betónové, vápnopieskové domy. Drevená chata ale boežný dom hoci aj s betónovým stropom sa od pece nahrejú rýchlo. Mám s tým osobné skúsenosti, pec je skvelá vec.
Odpovedať
@andrej776655 toto by ma tiez zaujimalo...ako funguje "symbioza" pec a dokurovanie podlahovym kurenim? Podlahove mate zapnute stale? Lebo ak chcete zakurit podlahovym len tak narychlo,tak ze vraj to tiez trva nejaky cas kym zacne kurit (sa nabije)?
Odpovedať
@radopp Ako rychlo,priblizne? Mame bungalov 130m2.
Odpovedať
Podlahové elektrické kúrenie tuším vytvára silné elektromagnetické pole. Nie je zdravé bývať v takom dome.
Odpovedať
@strakuleska Musel by som vidieť projekt alebo fotky domu. Pec zohreje izbu v ktorej je, teplota sa zvýši o pár stupňov, a potom sa cez 1 otvorené dvere nahrejú aj iné miestnosti. TO teplo cítiť, aj v izbe s pecou, aj v susedných izbách. Lepšie ako do elektrickej podlahovky je investovať do hrubšej izolácie podlahy, a teplotný rozdiel medzi izbami bude menší. Je to lacnejšie, zdravšie a kvalitnejšie riešenie.
Odpovedať
@1palo1 určite myslel dni, asi si mýliš pec z baumaxu a kachlovú akumulačnú pec ... @strakuleska ja mam pec ako primárny zdroj kúrenia, plus elektricka podlahovka v kupelni, chodbe, technickej. s pecou vykúrim v pohode celý dom a to mám dosť nevhodný pôdorys na pec, kurím prvú sezónu a kedže zima ešte poriadna nebola tak zatiaľ prikladám jeden krát za deň cca 8kg dreva a stačí, mam to tak že časť pece tvorí stenu do druhej izby a tam je fakt teplo ale to je mala detska izba ( 12 m), mam nad dverami urobené otvory - ventilačky na prúdenie tepla... išiel by som do toho určite znova, nevýhody sú určite ale pre mňa je kalanie dreva a pilenie skôr relax, vypne hlava ... ale dôležité je ako budeš mať zaizolovaný dom - tepelné straty a podľa toho sa stavia pec teda kachliar musí navrhnúť optimálny výkon pece.
Odpovedať
@radopp my neplanujeme elektricku podlahovku ale na plyn.
Odpovedať
@strakuleska Pec začne obvykle hriať pol hodiny od zapálenia ohňa, maximum je po hodine, potom to pomaly klesá. Miestnosť sa nahreje za ďalšiu pol až hodinu. V trvalo obývanom dome sa hodiny neriešia. Občas sa zakúri a je stále teplo.
Odpovedať
@strakuleska Ak by vám peniaz eza pec chýbali, chcete v nej kúriť pár krát do roka a máte drahé drevo, tak potom stačí aj krbová vložka s obstavbou. Má to tak väčšina ľudí, ktovie prečo. :-)
Odpovedať
@1palo1 asi som sa zle vyjadril. Dostava do prevadzkoveho rezimu. Chcel by som vidiet ako nahrejes tazku pec za 2-3 hodiny aby si aj teplo citil... vsetko zavisi od velkosti pece....
Odpovedať
@radopp este otazka na teba. Bavime sa o tazkych akumulacnych peciach (stavanych priamo na mieste) alebo o peciach z baumaxu (piecka hotova ktoru prinesies, zapojis a fungujes)? Nakolko mam pocit ze kazdy z nas sa snazi nieco ine vysvetlit.....
Odpovedať
@radopp tak toto je riadna hlúposť čo si napísal len neviem či to robíš naschvál ale kedže si sa v inej téme o peciach vyjadril že sa dajú odlievať z betónu tak v to asi aj veríš že to tak je, len by si nemusel písať ľudom, čo by pec chceli že pec začne hriať pol hodiny od zapálenia ohňa, maximum po hodine....kde si na to prišiel?
Odpovedať
@strakuleska zavisi ako je el. Podlahove umiestnene. My sme dali do betonoceho poteru... troska nestastne riesenie.... ale do 1 hod to v pohode kuri... lepsie je dat folie rovno pod podlahu... a matorado ta prida do diskusie o nasich peciach. Tak prijemne citanie...
Odpovedať
@campanol bolo by fajn si troska nastudovat nieco o peciach... tam je asi problem. A betonove pece? Myslel asi krby, nie.... na zahradke :)
Odpovedať
@strakuleska tu je link pre teba: http://www.modrastrecha.sk/forum/sukr...
Odpovedať
Modre umiestnenie pece je to,ktore je zatial planovane. Len mne by viac vyhovovala cervena verzia umiestnenia. Bol by to velky problem,co sa tyka vykurenia domu?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?